Картопляні котлети – 10 рецептів приготування

Хто сказав, що самі смачні і ситні страви приготовані з м’ясом? Спробуйте ніжні, м’які картопляні котлети. Їх можна подавати як смачний гарнір до м’яса, і як самостійне блюдо.

Котлети з картопляного пюре

Таке блюдо буде дуже до речі в пост або, якщо ви виявили, що в холодильнику немає м’яса.

Вам знадобиться:

  • одне яйце куряче;
  • шість бульб картоплі;
  • панірувальні сухарі — 110 гр;
  • сіль за смаком;
  • борошно — 50 гр;
  • масло рослинне — 60 мл;
  • подрібнена зелень — 30 гр;
  • щіпка чорного перцю.

Покрокова інструкція:

  • Заздалегідь зваріть почищену картоплю і пюрируйте її.
  • Пюре поставте охолоджуватися в холодильник, а вранці починайте готувати котлети.
  • Розбити в картопляне пюре яйце, насипати перець, сіль, дрібно нашатковану петрушку і необхідну кількість просіяного борошна.
  • Перемішати масу виделкою. Її консистенція не повинна бути занадто рідкою. При необхідності насипте ще борошна.
  • Сформувати з отриманого тесту котлети, змочити їх в тарілку з панірувальними сухарями.
  • Розігріти сковороду з налитим в неї маслом.
  • Смажимо ніжні биточки до утворення рум’яної скоринки.

Рецепт з сирої картоплі

Список продуктів:

  • вісім картоплин;
  • борошно — 130 гр;
  • жир — 120 гр;
  • одне яйце;
  • сіль за смаком;
  • молоко — 100 мл

Спосіб приготування:

  • Очищаємо картопляні бульби від бруду і шкірки.
  • Обробляємо його на тертці, зайвий сік потрібно прибрати, а картопляну масу залишити.
  • Кип’ятимо молоко і вливаємо в картоплю.
  • Насипати в ту ж чашку сіль, додати сире яйце і насипати борошно.
  • Замішуємо тісто.
  • Столовою ложкою набираємо картопляну масу, руками допомагаємо формувати биточки.
  • Налити в каструлю воду, посолити і довести до стану кипіння.
  • Акуратно скинути в рідину котлети і продовжувати варити 7 хвилин.

Картопляні котлети з фаршем

Якщо ви виявили, що м’ясного фаршу не вистачає для котлет, то додайте до нього картоплю. Вийдуть апетитні котлетки до обіду.

Необхідні інгредієнти:

  • два часникового зубчики;
  • фарш м’ясний — 0,2 кг;
  • три яйця;
  • масло вершкове — 20 гр;
  • картопля — 0,3 кг;
  • одна цибулина;
  • панірувальні сухарі — 100 гр;
  • сіль за смаком;
  • масло рослинне для смаження;
  • мелений перець за смаком;
  • зелень;
  • жменю пшеничної муки.

Алгоритм дій:

  • Посоліть воду в каструлі, покладіть очищену картоплю і зваріть його.
  • Розімніть бульби в пюре без грудочок.
  • Насипте в нього перець.
  • Відокремте жовтки від білків, жовтки перекладіть в картоплю.
  • Все перемішуємо і остуджуємо.
  • Для приготування м’ясної начинки в сковороду покладіть шматочок вершкового масла і влийте соняшникову.
  • Насипте подрібнену цибулю, продавлений часник, обсмажте овочі до золотистого кольору. Насипте борошно.
  • Перекладіть фарш, насипте фарш і трохи свіжої або сушеної зелені.
  • В окремому посуді змішайте сирої яйце, залишилися білки і трохи борошна. В отриманий кляр ми будемо вмочати наші котлетки.
  • З остиглого пюре руками ліпимо котлету, в його центрі зробіть поглиблення і почніть його обсмаженою фаршем.
  • Заліпіть поглиблення картоплею, умочіть в кляр, посипте зверху панірувальні сухарі і перекладіть на розпечене масло в сковороді.
  • Продовжуйте процес, поки не закінчиться пюре або фарш.
Дивіться також:  Куряче філе в вершках – 8 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і мультиварці

З додаванням сиру

Склад рецепта:

  • гілочка свіжого кропу;
  • одне яйце;
  • молоко — 0,1 л;
  • сир — 100 гр;
  • картопля — 1 кг;
  • панірувальні сухарі — 20 г;
  • масло вершкове — 100 гр.

Як приготувати котлети з сиром:

  • Зваріть, посоливши при цьому воду, картоплю.
  • Через півгодини вимкнути газ, налити до картоплі молоко, розбити яйце і кинути шматок вершкового масла.
  • Всі разом перемелюємо в блендері.
  • Промиваємо і дрібно ріжемо кріп.
  • Обробляємо шматок сиру на тертці і пересипаємо до кропу. Так вийшла наша начинка.
  • Тепер з пюре робимо вироби, в центр якого ложкою накладаємо сир.
  • Загортаємо корж так, щоб нічого не було видно.
  • Обвалюємо котлетки в сухарях і смажимо на сковороді в олії до утворення апетитною рум’яною кірочки.

З грибами

Ще один варіант приготування смачного пісного страви.

Вам знадобиться:

  • борошно першого сорту — 75 г;
  • цибуля — 150 гр;
  • печериці — 0,2 кг;
  • один лавровий лист;
  • сіль — 10 гр;
  • картопляні бульби — 0,7 кг;
  • олія соняшникова;
  • приправи.

Як зробити картопляні котлети з грибами:

  • Почистити бульби, опустити в каструлю з водою, додати лавровий лист і сіль. Зварити до розм’якшення, перетворити на пюре.
  • Очищені цибулини дрібно — дрібно нашаткувати ножем.
  • Підсмажити шматочки в олії до рум’яного кольору.
  • Піджарку перекладаємо в пюре.
  • Насипаємо зверху свіжу зелень або ваші улюблені прянощі. Все змішуємо.
  • Помиті гриби дрібно кришимо ножем і пересипаємо в картопляну масу.
  • Насипаємо борошно і замішуємо тісто ложкою.
  • Ліпимо з нього котлети і готуємо їх у сковороді під кришкою. Приємного апетиту!

Простий рецепт без яєць

Найкраще блюдо в пост, коли хочеться чого-небудь ситного і смачного.

Список продуктів:

  • масло рослинне — 50 мл;
  • чорний перець і коріандр — 10 гр;
  • борошно — 40 г;
  • картопля — 0,3 кг;
  • щіпка солі.
Дивіться також:  Баклажани в духовці — 13 рецептів приготування

Варіант приготування:

  • Зробити пюре, зваривши картопляні бульби в солоній воді і розім’явши м’які бульби.
  • Масу остудіть, поставивши в холодильник на годину.
  • Якщо на ваш смак не вистачає солі — додайте ще.
  • Насипте суміш приправ, перемішайте.
  • Зробіть тісто, насипавши борошно і перемішавши все ложкою.
  • Поділіть його на 15 частин. З кожної скачайте кульку.
  • Трохи прbплюсніть і відправляйте їх на сковорідку з шиплячим маслом.
  • Перекладіть котлети з золотистою скоринкою на серветку, щоб з них скло зайве масло.

Картопляні котлети в духовці

Основні інгредієнти:

  • морква — 40 г;
  • борошно — 0,1 кг;
  • картопля — 900 гр;
  • мелений перець — 4 гр;
  • манна крупа — 40 гр;
  • сіль — 10 гр;
  • коріандр — 3 гр;
  • соняшникова олія — 35 мл

Алгоритм дій:

  • Очищені і помиті бульби запустити в каструлю з водою, додати солі і відварити до м’якості.
  • Насипати манну крупу і розтовкти в пюре. Прибрати масу на 15 хвилин.
  • Почищену моркву натерти на тертці і відправити до пюре.
  • Насипати борошно, сіль, приправи, налити масло. Замісити картопляне тісто.
  • Деко обробити маслом, зробити з пюре, биточки, перекласти їх на деко.
  • Готуємо в духовці 35 хвилин. Температура — 190 градусів.
  • Перевертаємо котлети на інший бік і випікаємо ще 10 хвилин.
  • Подаємо гарячими зі сметаною. Приємного апетиту!

З грибною підливкою — покроково

Котлети з картоплі в грибному соусі вийдуть м’якими, ніжними і дуже соковитими.

Базові продукти:

  • сіль — 10 гр;
  • одне яйце;
  • жир для смаження — 50 гр;
  • картопля — 0,7 кг;
  • жменя борошна;
  • для підливи;
  • шість сушених грибів;
  • сметана — 60 г;
  • одна цибулина;
  • борошно — 25 гр.

Як приготувати картопляні котлети з грибною підливою:

  • За 3 години до передбачуваної готування замочіть гриби в 400 мл води.
  • Почищені бульби поріжте шматочками, промийте їх і складіть в каструлю.
  • Залийте його окропом, додайте сіль.
  • Готуйте на плиті протягом 25 хвилин.
  • Після цього злийте всю рідину з картоплі.
  • Самі бульби розімніть товкачиком.
  • Вилийте туди сире яйце, змішайте.
  • З отриманої маси вылепите колобки, трохи сплюсните їх по центру.
  • Обробну дошку посипте борошном і обваляйте в них котлети.
  • Розтопити жир в посуді для смаження, викладіть туди вироби.
  • Готуйте з кожного боку по 5 хвилин.
  • Приступаємо до грибного соусу.
  • Промийте в іншій воді гриби.
  • Ту воду, в якій замочували гриби, не виливайте. У ній ми будемо варити ці ж гриби.
  • Готуємо їх протягом 20 хвилин. Не забудьте посолити.
  • У сковорідці прогрійте борошно, обсмажуючи її протягом 3 хвилин.
  • Налийте в неї трохи теплої води або бульйону.
  • Пасеруйте цибулю протягом 6 хвилин в олії.
  • Вийміть з води гриби, їх необхідно дрібно нарізати і з’єднати з цибулею.
  • А у воду додайте розчин з борошна.
  • Перекладіть туди суміш грибів і цибулі.
  • Поваріть цю масу ще 5 хвилин.
  • Покладіть в нього сметану, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
  • Готові котлетки викладіть на тарілку, залийте паруючим ароматним соусом. Смакота!
Дивіться також:  Фарширована скумбрія – 8 рецептів запікання

З бринзою і зеленню

Вам знадобиться:

  • 6 картоплин;
  • два часникового зубчики;
  • бринза — 100 гр;
  • масло рослинне — 40 мл;
  • два яйця курячі;
  • жменя сухарів панірувальних;
  • свіжа зелень — 40 г;
  • сіль з меленим перцем за смаком;
  • манка — 80 гр.

Як приготувати котлети:

  • Заливаємо манну крупу 400 мл води і варимо.
  • В іншій каструлі готуємо картоплю в підсоленій воді.
  • Як тільки він звариться, подрібніть в пюре і додайте манну кашу.
  • Коли маса охолоне, розбийте в неї яйця.
  • З’єднайте бринзу і розм’якшене вершкове масло. Завантажте в блендер і подрібніть.
  • Зелень порубаєте, і пересипте до бринзі.
  • З пюре зробіть вироби з поглибленням в центрі, покладіть туди начинку, краї заліпіть.
  • Накалите сковороду, додайте масло і посмажте в ньому соковиті ніжні котлети.

З шинкою

Склад рецепта:

  • масло вершкове — 20 гр;
  • шинка — 200 гр;
  • 10 картопляних бульб;
  • сир — 100 гр;
  • пшеничне борошно — 100 гр;
  • два курячих яйця;
  • панірувальні сухарі — 50 гр.
  • сіль за смаком

Алгоритм дій:

  • Робимо з звареної картоплі пюре. Не забудьте насипати в воду сіль при варінні.
  • Додати м’яке масло і яйця. Пройтися по масі блендером.
  • Насипати борошно. Залишити тісто на 30 хвилин.
  • Обробляємо теркою сир і шинку.
  • Можна капнути трохи майонезу. Змішати.
  • Ложкою зачерпываем пюре, трохи приминаем його і формуємо пластинки
  • В цент пластинки викладаємо начинку з шинки, закриваємо її краями котлети, обвалюємо в сухарях.
  • Обсмажуємо з обох сторін за 6 хвилин. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху