Картопляні крокети — апетитна закуска з хрусткою скоринкою і ніжним пюре всередині. Страву можна готувати для повсякденного сімейного обіду або святкового застілля.
Класичні картопляні крокети
Вперше цей рецепт кульок з картоплі придумали у Франції. Він виявився досить простим, а страва — дуже смачним, тому готувати крокети незабаром стали в усьому світі.
Інгредієнти для класичного рецепту:
- 3 середніх картопляні бульби;
- 1 яйце;
- 40 р пшеничного борошна;
- 20 г вершкового масла;
- 40 г сухарів для панірування;
- 0,4 л рослинного масла;
- сіль і чорний перець за смаком.
Послідовність дій.
- Помиті і очищені бульби ділять навпіл і відварюють в солоній воді до м’якого стану.
- Готову картоплю мнуть товкачиком.
- В злегка остигле пюре додають масло, жовток і перець. Розмішують.
- З картопляної основи формують невеликі кульки.
- У сотейник налийте олію і доводять його до кипіння.
- Ставлять 3 миски: одну насипають борошно, в інший білок збивають, в третю кладуть панірувальні сухарі.
- Картопляні напівфабрикати по черзі опускають у кожну ємність, а потім поміщають у фритюр. Одночасно готують не більше 4 колобків.
- Вироби обсмажують до золотистого відтінку (приблизно 2 хвилини) і виймають на паперовий рушник.
Порада: для приготування крокетів можна використовувати пюре, що залишилося від минулого обіду.
Рецепт приготування з сиром
Картопляні крокети з сиром дуже смачно їсти відразу після приготування. Всередині твердої підрум’яненою оболонки залишається ніжне пюре з апетитно тягнеться Пармезаном.
Список продуктів:
- 0,6 кг картоплі;
- 70 г вершкового масла;
- 30 мл молока;
- 1 яйце;
- 40 мл питної води;
- 100 г Пармезану;
- по 60 г борошна і панірувальних сухарів;
- сіль;
- 0,6 л соняшникової олії.
Рецепт покроково.
- Очищену картоплю ріжуть крупно і відварюють в підсоленій воді.
- Воду зливають, картоплю розминають.
- У пюре кладуть масло і частинами додають молоко. Картопляна маса повинна вийти м’якою і однорідною.
- В остигле пюре натирають сир. Перемішують.
- З отриманої маси скачують однакові колобки.
- Яйце збивають з водою і дрібкою солі.
- Кульки-заготовки опускають спочатку в борошно, потім у яєчний складу і сухарі.
- Масло розігрівають в глибокій сковороді і частинами опускають в нього крокети. Вони не повинні торкатися один одного, щоб обсмажитися рівномірно.
- Готові вироби виловлюють шумівкою і кладуть на серветки, які вберуть непотрібний жир.
З додаванням грибів
Для приготування таких крокетів найкраще підходять печериці або гливи. Можна використовувати як свіжі, так і мариновані гриби.
Необхідні компоненти:
- 4 великих картопляні бульби;
- 1 яйце;
- 1 яєчний білок;
- 20 г маргарину;
- 1 цибулина;
- грам 100 свіжих печериць;
- 20 мл соєвого соусу;
- 50 г борошна;
- 70 г кулінарних сухарів;
- 50 г адигейського сиру;
- сіль, паприка;
- рослинна олія для обсмажування.
Етапи приготування.
- Картоплини без шкірки, ріжуть на 4 частини, складають у каструлю, заливають холодною водою і відварюють до м’якого стану.
- Готову картоплю викладають в миску і розминають. Додають маргарин, паприку і сіль. У вже холодне пюре вбивають яйце і засипають борошно.
- На маслі обсмажують дрібно нарізану цибулю.
- Додають до нього подрібнені гриби і готують все разом протягом 5 хвилин, періодично помішуючи.
- Після вимкнення плити в сковороду вливають соєвий соус. Компоненти перемішують і залишають під кришкою на 2 хвилини, потім охолоджують до кімнатної температури.
- З пюре роблять коржики і на кожну насипають тертий адигейський сир, а потім кладуть засмажені гриби з цибулею.
- Коржі згортають так, щоб начинка виявилася щільно закритій всередині.
- Картопляні крокети з грибами вмочують у збитий білок, потім опускають в сухарі і, нарешті, кладуть у розігріту олію.
- Напівфабрикати обсмажують на середньому вогні з кожного боку до хрусткої скоринки.
Картопляні крокети з шинкою і сиром
Це один з найбільш смачних варіантів приготування крокетів з картоплі.
Знадобиться:
- 6 невеликих бульб картоплі;
- 100 г шинки;
- 100 г твердого сиру;
- 50 мл молока;
- 2 курячих яйця;
- 15 г свіжої петрушки;
- 100 г білого борошна;
- 100 г сухарів для панірування;
- сіль;
- 500 мл рослинного масла.
Покроковий рецепт.
- Із вареної картоплі готують пюре з додаванням гарячого молока.
- Шинку ріжуть квадратиками, сир подрібнюють на тертці. Зелень дрібно шаткують.
- Охолоджене пюре змішують з підготовленими інгредієнтами.
- З картопляної маси ліплять овальні вироби.
- Кожний напівфабрикат опускають спочатку в борошно, потім у збиті яйця і потім в панірування.
- Крокети підрум’янюють її, занурюючи цілком у велику кількість киплячої олії.
- Після приготування вироби викладають на серветку і дають вбратися зайвому жиру.
З начинкою з бекону
Цю закуску чудово доповнить гострий пряний соус.
Склад:
- 700 г готового пюре;
- 2 яйця;
- 20 г вершкового масла;
- 6 смужок бекону;
- 20 г пір’я цибулі;
- 120 г борошна;
- 100 г панірувальних сухарів;
- сіль;
- мелений чорний перець;
- фритюр.
Хід приготування.
- Пюре трохи підігрівають, змішують зі збитим яйцем і вершковим маслом.
- Бекон нарізають шматочками і обсмажують до хрусткого стану. Зелену цибулю дрібно рубають.
- Всі інгредієнти додають у пюре.
- У загальну масу насипають 30 г борошна. Все перемішують, трохи солять і перчать.
- З картопляного тіста формують крокети.
- Кожен кульку спочатку обсипають борошном, потім змочують збитим яйцем і обкачують у сухарях.
- Закуску готують у фритюрі до рум’яного кольору.
Як зробити в духовці
Крокети в духовці виходять менш калорійними, так як готуються без занурення в масло.
Знадобиться:
- картопля — 1 кг;
- яйця — 3 шт.;
- сир — 400 г;
- борошно — 40 г;
- панірувальні сухарі — 50 г;
- сіль і суміш спецій — за смаком;
- 20 мл соняшникової олії.
Етапи готування.
- Відварену картоплю товчуть і, поки він не охолов, змішують з натертим сиром.
- Пюре солять, приправляють і скачують з нього однакові картопляні кульки.
- Вироби піддають потрійний паніровці: по черзі опускають в борошно, яйця і сухарі.
- Крокети викладають на деко, змащене маслом, і готують при 190°С 25 хвилин.
Картопляні крокети з горіхами
Рецепт оригінальних кульок з картоплі дозволить швидко приготувати смачну закуску без обсмажування.
Список інгредієнтів:
- 0,9 кг картоплі;
- 50 г вершкового масла;
- 40 мл молока;
- 100 г волоських горіхів;
- сіль.
Технологія приготування.
- З картоплі, олії та молока готують пюре. Блюдо солять і остуджують.
- З пюре роблять невеликі кульки.
- Горіхи подрібнюють в ступці.
- Картопляні заготовки обвалюють в горіховій паніровці.
- Напівфабрикати розкладають на деко, помістити в духовку і випікати 15 хвилин при 200°С.
Роздумуючи, як приготувати апетитні крокети з картоплі, візьміть на озброєння запропоновані вище рецепти. Таку закуску подають в холодному і гарячому вигляді, як самостійне блюдо або як доповнення до супу, овочів, м’яса і риби. Спробуйте, вам обов’язково сподобається!