Картопляні крокети — 7 рецептів приготування

Картопляні крокети — апетитна закуска з хрусткою скоринкою і ніжним пюре всередині. Страву можна готувати для повсякденного сімейного обіду або святкового застілля.

Класичні картопляні крокети

Вперше цей рецепт кульок з картоплі придумали у Франції. Він виявився досить простим, а страва — дуже смачним, тому готувати крокети незабаром стали в усьому світі.

Інгредієнти для класичного рецепту:

  • 3 середніх картопляні бульби;
  • 1 яйце;
  • 40 р пшеничного борошна;
  • 20 г вершкового масла;
  • 40 г сухарів для панірування;
  • 0,4 л рослинного масла;
  • сіль і чорний перець за смаком.

Послідовність дій.

  • Помиті і очищені бульби ділять навпіл і відварюють в солоній воді до м’якого стану.
  • Готову картоплю мнуть товкачиком.
  • В злегка остигле пюре додають масло, жовток і перець. Розмішують.
  • З картопляної основи формують невеликі кульки.
  • У сотейник налийте олію і доводять його до кипіння.
  • Ставлять 3 миски: одну насипають борошно, в інший білок збивають, в третю кладуть панірувальні сухарі.
  • Картопляні напівфабрикати по черзі опускають у кожну ємність, а потім поміщають у фритюр. Одночасно готують не більше 4 колобків.
  • Вироби обсмажують до золотистого відтінку (приблизно 2 хвилини) і виймають на паперовий рушник.

Порада: для приготування крокетів можна використовувати пюре, що залишилося від минулого обіду.

Рецепт приготування з сиром

Картопляні крокети з сиром дуже смачно їсти відразу після приготування. Всередині твердої підрум’яненою оболонки залишається ніжне пюре з апетитно тягнеться Пармезаном.

Список продуктів:

  • 0,6 кг картоплі;
  • 70 г вершкового масла;
  • 30 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 40 мл питної води;
  • 100 г Пармезану;
  • по 60 г борошна і панірувальних сухарів;
  • сіль;
  • 0,6 л соняшникової олії.

Рецепт покроково.

  • Очищену картоплю ріжуть крупно і відварюють в підсоленій воді.
  • Воду зливають, картоплю розминають.
  • У пюре кладуть масло і частинами додають молоко. Картопляна маса повинна вийти м’якою і однорідною.
  • В остигле пюре натирають сир. Перемішують.
  • З отриманої маси скачують однакові колобки.
  • Яйце збивають з водою і дрібкою солі.
  • Кульки-заготовки опускають спочатку в борошно, потім у яєчний складу і сухарі.
  • Масло розігрівають в глибокій сковороді і частинами опускають в нього крокети. Вони не повинні торкатися один одного, щоб обсмажитися рівномірно.
  • Готові вироби виловлюють шумівкою і кладуть на серветки, які вберуть непотрібний жир.
Дивіться також:  Горохова каша – 9 рецептів приготування

З додаванням грибів

Для приготування таких крокетів найкраще підходять печериці або гливи. Можна використовувати як свіжі, так і мариновані гриби.

Необхідні компоненти:

  • 4 великих картопляні бульби;
  • 1 яйце;
  • 1 яєчний білок;
  • 20 г маргарину;
  • 1 цибулина;
  • грам 100 свіжих печериць;
  • 20 мл соєвого соусу;
  • 50 г борошна;
  • 70 г кулінарних сухарів;
  • 50 г адигейського сиру;
  • сіль, паприка;
  • рослинна олія для обсмажування.

Етапи приготування.

  • Картоплини без шкірки, ріжуть на 4 частини, складають у каструлю, заливають холодною водою і відварюють до м’якого стану.
  • Готову картоплю викладають в миску і розминають. Додають маргарин, паприку і сіль. У вже холодне пюре вбивають яйце і засипають борошно.
  • На маслі обсмажують дрібно нарізану цибулю.
  • Додають до нього подрібнені гриби і готують все разом протягом 5 хвилин, періодично помішуючи.
  • Після вимкнення плити в сковороду вливають соєвий соус. Компоненти перемішують і залишають під кришкою на 2 хвилини, потім охолоджують до кімнатної температури.
  • З пюре роблять коржики і на кожну насипають тертий адигейський сир, а потім кладуть засмажені гриби з цибулею.
  • Коржі згортають так, щоб начинка виявилася щільно закритій всередині.
  • Картопляні крокети з грибами вмочують у збитий білок, потім опускають в сухарі і, нарешті, кладуть у розігріту олію.
  • Напівфабрикати обсмажують на середньому вогні з кожного боку до хрусткої скоринки.

Картопляні крокети з шинкою і сиром

Це один з найбільш смачних варіантів приготування крокетів з картоплі.

Знадобиться:

  • 6 невеликих бульб картоплі;
  • 100 г шинки;
  • 100 г твердого сиру;
  • 50 мл молока;
  • 2 курячих яйця;
  • 15 г свіжої петрушки;
  • 100 г білого борошна;
  • 100 г сухарів для панірування;
  • сіль;
  • 500 мл рослинного масла.

Покроковий рецепт.

  • Із вареної картоплі готують пюре з додаванням гарячого молока.
  • Шинку ріжуть квадратиками, сир подрібнюють на тертці. Зелень дрібно шаткують.
  • Охолоджене пюре змішують з підготовленими інгредієнтами.
  • З картопляної маси ліплять овальні вироби.
  • Кожний напівфабрикат опускають спочатку в борошно, потім у збиті яйця і потім в панірування.
  • Крокети підрум’янюють її, занурюючи цілком у велику кількість киплячої олії.
  • Після приготування вироби викладають на серветку і дають вбратися зайвому жиру.
Дивіться також:  Мусака по-грецьки з баклажанами — 6 рецептів

З начинкою з бекону

Цю закуску чудово доповнить гострий пряний соус.

Склад:

  • 700 г готового пюре;
  • 2 яйця;
  • 20 г вершкового масла;
  • 6 смужок бекону;
  • 20 г пір’я цибулі;
  • 120 г борошна;
  • 100 г панірувальних сухарів;
  • сіль;
  • мелений чорний перець;
  • фритюр.

Хід приготування.

  • Пюре трохи підігрівають, змішують зі збитим яйцем і вершковим маслом.
  • Бекон нарізають шматочками і обсмажують до хрусткого стану. Зелену цибулю дрібно рубають.
  • Всі інгредієнти додають у пюре.
  • У загальну масу насипають 30 г борошна. Все перемішують, трохи солять і перчать.
  • З картопляного тіста формують крокети.
  • Кожен кульку спочатку обсипають борошном, потім змочують збитим яйцем і обкачують у сухарях.
  • Закуску готують у фритюрі до рум’яного кольору.

Як зробити в духовці

Крокети в духовці виходять менш калорійними, так як готуються без занурення в масло.

Знадобиться:

  • картопля — 1 кг;
  • яйця — 3 шт.;
  • сир — 400 г;
  • борошно — 40 г;
  • панірувальні сухарі — 50 г;
  • сіль і суміш спецій — за смаком;
  • 20 мл соняшникової олії.

Етапи готування.

  • Відварену картоплю товчуть і, поки він не охолов, змішують з натертим сиром.
  • Пюре солять, приправляють і скачують з нього однакові картопляні кульки.
  • Вироби піддають потрійний паніровці: по черзі опускають в борошно, яйця і сухарі.
  • Крокети викладають на деко, змащене маслом, і готують при 190°С 25 хвилин.

Картопляні крокети з горіхами

Рецепт оригінальних кульок з картоплі дозволить швидко приготувати смачну закуску без обсмажування.

Список інгредієнтів:

  • 0,9 кг картоплі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 40 мл молока;
  • 100 г волоських горіхів;
  • сіль.

Технологія приготування.

  • З картоплі, олії та молока готують пюре. Блюдо солять і остуджують.
  • З пюре роблять невеликі кульки.
  • Горіхи подрібнюють в ступці.
  • Картопляні заготовки обвалюють в горіховій паніровці.
  • Напівфабрикати розкладають на деко, помістити в духовку і випікати 15 хвилин при 200°С.
Дивіться також:  Гарячі бутерброди на сковороді — 9 рецептів приготування на швидку руку

Роздумуючи, як приготувати апетитні крокети з картоплі, візьміть на озброєння запропоновані вище рецепти. Таку закуску подають в холодному і гарячому вигляді, як самостійне блюдо або як доповнення до супу, овочів, м’яса і риби. Спробуйте, вам обов’язково сподобається!

Прокрутка до верху