Крокети (по-французьки) з картоплі, а по-нашому картопляні кульки, можна приготувати на власній кухні. Їх роблять з різними начинками і подають як гарнір або самостійне блюдо, збираючи букети подяк від їдців.
Картопляні кульки з пюре на сковороді
Найшвидший і простий спосіб порадувати домашніх подібним частуванням – підсмажити крокети на сковороді. Тільки потрібно мати у своєму розпорядженні товстостінну глибоку сковороду з товстим дном.
Ідеальний варіант – з чавуну.
Що знадобиться для приготування кульок?
- Пюре з картоплі – від кілограма до 1,2 кг;
- сирі курячі яйця – 3 штуки візьмемо;
- сухарі для панірування – вистачить 120 грамів;
- рослинна олія (краще без запаху).
Варимо картоплю і розминаємо в свіже пюре. Або беремо вчорашнє, додаючи на око теплої кип’яченої води або молока, перемішуємо, щоб стало м’яким, але не рідким.
Збиваємо яйця. Змішуємо їх з картоплею.
Наливаємо в чавунну сковорідку багато рослинної олії. Поки ми формуємо крокети з картопляно-яєчного «тесту», воно розігріється до кипіння.
Обвалюємо колобки в панірувальних сухарях і занурюємо в киплячу олію.
Картопляні кульки будемо смажити в ньому. Через кілька хвилин вони покриються золотистою скоринкою, і їх можна буде виймати на паперову серветку, щоб позбутися від надлишку олії. Подати з молочним соусом.
Як приготувати в духовці
Гриби – важливий інгредієнт багатьох кулінарних шедеврів. З їх допомогою такими ж вишуканими можна зробити навіть невигадливі крокети. Спробуємо?
Потрібні такі компоненти:
- картопля – візьмемо кілограм;
- ½ Кілограма грибів (підійдуть печериці або опеньки);
- сире яйце;
- борошно – достатньо 50 грамів;
- таку ж кількість олії вершкового, спред і маргарин не годяться;
- вершки – вистачить склянки;
- цибульна головка;
- сир (краще твердий) – 100 грамів;
- сіль – орієнтуйтеся на свій смак.
Готуємо звичайне пюре з картоплі, розбиваємо яйце і змішуємо. Скачуємо з ще теплою основи крокети. Тепер можна обваляти їх у борошні, потім «викупати» в панірувальних сухарях. Далі колобки відправляються в глибоку сковороду з розпеченим рослинним маслом або фритюрницю. Коли придбають золотавість, ми перекладемо їх на рушник з паперу – для позбавлення від зайвої олії. А звідти перебазируем у форму для випічки.
Поки крокети там відпочивають, займаємося грибним соусом. Ріжемо гриби і цибулю, обсмажуємо в сковороді разом з рослинним маслом. Не забудемо про сіль. Коли побачимо, що гриби готові, вливаємо в цибульно-грибну масу вершки. Всі разом треба недовго загасити.
Секрет яскравого насиченого смаку і аромату соусу в тому, що гриби потрібно використовувати свіжі, а не сушені або розморожені.
Соусом поливаємо картопляні кульки прямо на деко, зверху присипаємо натертим сиром. Можна відправляти ємність в духовку, разжаренную до 1800С. На п’ять хвилин, не більше – поки не розплавиться сир.
Кульки з картоплі в мультиварці
Якщо на кухні є ця чудо-техніка, мультиварка, в ній легко приготувати і картопляні кульки. Їх навіть картопляними персиками можна величати – такі вони виходять соковиті і схожі з цими фруктами по своєму зовнішньому вигляду.
Готується така страва з:
- картоплі — півкілограма або трохи більше;
- свинячого фаршу – досить 400 грамів;
- одного сирого яйця;
- однією ріпчатої цибулі;
- борошна – візьмемо 5 столових ложок;
- куркуми – пари чайних ложок;
- соняшникової олії (беремо рафінована – зайвий запах ні до чого) – 100 грамів;
солі і меленого чорного перцю; - панірувальних сухарів.
Варимо півгодини в мультиварці картоплю на відповідному завданні режимі. Охолодити овочі.
Фарш зі свинини «розбавляємо» спеціями, сіллю. Змішуємо його з дрібненько натертим луком. Тепер наробимо з суміші маленьких котлеток.
Наливаємо в мультічашу масло. Виставляємо прилад на «Мультиповар» і обмежуємо час 10-ма хвилинами. Якраз вистачить, щоб котлетки отримали приємну золотисту скориночку.
Остиглу до цього часу картоплю обробляємо на тертці, масу поділяємо навпіл. У кожну частину борошна висипаємо – стільки, щоб маса легко ліпилася, але не «повзла». В одну ще і куркуму відправляємо. Вийшло «тісто» двох кольорів.
Ліпимо «персики» — з половинок різного кольору з котлеткою всередині. В кінці змащуємо збитим яєчком і густо обсипаємо сухарями.
На решту в мультичаше масло викладаємо картопляні крокети-персики. Режим «Випічка» з тимчасовим проміжком 40 хвилин – і все готово. Подаємо зі сметанним соусом.
Прекрасним доповненням до страви стане легкий салатик зі свіжих овочів і зелені.
З оселедцем всередині
Є кілька варіантів картопляних кульок, які особливо люблять в скандинавських країнах. Наприклад, норвежці всім іншим рецептами віддадуть перевагу крокети з оселедцем. Риба може бути подрібнена і введена безпосередньо в «тісто», а може ховатися усередині кульки у вигляді шматочка філе. Пропонуємо спробувати другий варіант – кульки з оселедцем всередині.
Тільки щоб все вийшло, як треба, не використовуйте картоплю розсипчастих сортів.
У процесі приготування знадобляться:
- три великих картоплини;
- філе оселедця – візьмемо 100 грамів;
- сире яйце;
- рослинна олія без запаху – в ньому будемо смажити;
- натуральне коров’яче масло – 50-ти грамів достатньо;
- свіжа зелень і сіль – у відповідності з власним смаком;
- часникові зубці – 2-3 штуки;
- сухарі для панірування або трохи борошна.
Картоплю відварюємо (можна і не до повної готовності, дійде при смаженні). Коли охолоне, пропустимо крізь тертці з великими отворами.
Взобьем яйця з сіллю, в цю суміш додамо столову ложку рослинної олії. Перемішаємо і відправимо в картопляну масу.
Філе риби ріжемо невеликими фрагментами. З овочевого фаршу ліпимо плоскі довгасті коржики, кладемо в кожен шматочок оселедця і перетворюємо коржі в кульки. Щоб не розвалювалися, обсипаємо борошном або панірувальними сухарями.
Обсмажуємо наші кульки у фритюрі до золотистого відтінку. Поливаємо топленим олією з тиском часником і їмо, поки гаряче.
Закуска з додаванням грибів
Гриби – важливий інгредієнт багатьох кулінарних шедеврів. З їх допомогою такими ж вишуканими можна зробити навіть невигадливі крокети. Спробуємо?
Потрібні такі компоненти:
- картопля – візьмемо кілограм;
- ½ Кілограма грибів (підійдуть печериці або опеньки);
- сире яйце;
- борошно – достатньо 50 грамів;
- таку ж кількість олії вершкового, спред і маргарин не годяться;
- вершки – вистачить склянки;
- цибульна головка;
- сир (краще твердий) – 100 грамів;
- сіль – орієнтуйтеся на свій смак.
Готуємо звичайне пюре з картоплі, розбиваємо в нього яйце і змішуємо. Скачуємо з ще теплого крокети. Тепер можна обваляти їх у борошні, потім «викупати» кульки в панірувальних сухарях. Далі колобки відправляються в глибоку сковороду з розпеченим рослинним маслом або фритюрницю. Коли придбають золотавість, ми перекладемо їх на рушник з паперу – для позбавлення від зайвої олії. А звідти перебазируем у форму для випічки.
Поки крокети там відпочивають, ми займаємося грибним соусом. Ріжемо гриби і цибулю, обсмажуємо в сковороді разом з рослинним маслом. Не забудемо про сіль. Коли побачимо, що гриби готові, вливаємо в цибульно-грибну масу вершки. Всі разом треба недовго загасити.
Секрет яскравого насиченого смаку і аромату соусу в тому, що гриби потрібно використовувати свіжі, а не сушені або розморожені.
Соусом поливаємо картопляні кульки прямо на деко, зверху присипаємо натертим сиром. Можна відправляти ємність в духовку, разжаренную до 1800С. На п’ять хвилин, не більше – поки не розплавиться сир.
Кульки з картопляного пюре з сиром
Якщо додати сиру, вийде чудове блюдо, яке з честю зіграє роль обідньої гарніру або в холодному вигляді, закуски до пива. Такий варіант вже точно корисніше і безпечніше, ніж магазинні картопляні чіпси: можна бути твердо впевненим, що ніяких ризикованих для здоров’я «Е» у складі закуски немає.
Для крокетів з пюре з сиром потрібно:
- картопляне пюре – не менше півтора кілограмів;
- твердий сир («Російський або «Голландський» цілком підійде) – візьмемо 300 грамів;
- сіль і чорний мелений перець – орієнтуємося на свій смак;
- борошно – достатньо 50-ти грамів;
олія оливкова або соняшникова рафінована.
Ще тепле пюре з картоплі підсолюємо, присмачую перцем. Потім всипаємо борошно і гарненько перемішуємо. Суміш повинна вийти не рідкої і в’язкою. Даємо отриманого своєрідного тесту трохи часу на охолодження: воно не повинне обпалювати руки.
А поки з допомогою ножа перетворюємо сир в невеликі цеглинки.
Коли пюре можна буде брати в руки, почнемо робити крокети. На долоню викладаємо чайну ложку «тесту», трохи приплющиваем. У центр покласти сирний кубик, защипуємо краю і формуємо кульку.
Проробляємо таку процедуру, поки не закінчаться продукти. Кульки будемо класти на дошку або плоску тарілку, на відстані один від одного. А щоб напевно запобігти злипанню, ще й борошном їх притрусим.
Тепер опускаємо картопляні колобки в кипляче в сковороді олію (вони повинні повністю зануритися) і чекаємо появи золотої скоринки.
«Выуживаем» готові шумівкою: нехай картопляні кульки з сиром полежать на паперовому рушнику і позбудуться від зайвої олії. Подаємо з цибульним соусом і гірчицею.
Як зробити шинкою
Якщо в холодильнику є шинка, можна використовувати її в якості компонента картопляних кульок.
Для такої страви знадобляться:
- 300 грамів шинки;
- 1,2 кілограма картоплі;
- пара сирих яєць;
- по 60-70 грамів борошна і сухарів для панірування;
- 200 грамів рафінованої соняшникової олії (можна кулінарним жиром);
- кілька гілочок зеленої петрушки,
- сіль.
Варимо картоплю до готовності. Воду треба злити, овочі підсушити і перетерти, поки вони ще гарячі.
Шинку дрібно ріжемо, потім відправляємо його в картоплю разом з частиною борошна. Туди ж йдуть збиті яєчні жовтки. Перемішуємо вийшло «тісто» і ліпимо з нього кульки (або фігурки, схожі на циліндри).
Залишилися три останні кроки: обваляти кульки в борошні, потім змастити збитими білками яєць, у кінці вмочити в панірувальні сухарі.
Тепер можна складати у фритюрницю або глибоку сковороду з киплячим жиром або рослинним маслом і чекати, коли з’явиться апетитна скориночка. Подати з зеленим соусом.
З фаршем
Таке частування ідеально для любителів традиційного «дуету» — картоплі і м’яса. Добре те, що підійде фарш з будь-якого м’яса або об’єднання декількох видів в будь-якій пропорції. Можливо, комусь здасться, що возитися з приготуванням цілих півтори години – занадто довго. Але результат вартий витраченого часу!
Маленький секрет цієї страви – додати до цибулі фарш. Він дає соковитість.
Знадобляться інгредієнти:
- картопля – півкіло;
- борошно – візьмемо ½ склянки;
- пекарський порошок – чайна ложка без «шапочки»;
- сирі курячі яйця – вистачить пари;
- фарш, приправлений сухим кропом і меленим чорним перцем – 180-200 грамів;
- одна цибулина;
- твердий сир – 50-ти грамів цілком достатньо.
В картоплю, перетворену в пюре, розбиваємо яйця, доповнюємо «суспільство» борошном, пекарським порошком. Можна приправити суміш улюбленими спеціями. Потім все перемішуємо: склад повинен вийти однорідним.
Цибульну головку натираємо як можна дрібніше, перемішуємо з фаршем. Масу трохи підсолюємо.
Робимо кульки з фаршем всередині. Процедура схожа на рецепт з сиром, описаний вище. Крокети відправляємо в форму для випічки (не забудемо змастити її олією) і ставимо в розігріту духовку. Там вони, при 1800С, проведуть 45 хвилин. Дістаємо на хвилиночку, щоб змастити маслом і присипати натертим сиром. І повернемо в духовку ще хвилин на десять.
Подавати будемо зі свіжою зеленню і томатним соусом.