Картопляні кульки – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Крокети (по-французьки) з картоплі, а по-нашому картопляні кульки, можна приготувати на власній кухні. Їх роблять з різними начинками і подають як гарнір або самостійне блюдо, збираючи букети подяк від їдців.

Картопляні кульки з пюре на сковороді

Найшвидший і простий спосіб порадувати домашніх подібним частуванням – підсмажити крокети на сковороді. Тільки потрібно мати у своєму розпорядженні товстостінну глибоку сковороду з товстим дном.

Ідеальний варіант – з чавуну.

Що знадобиться для приготування кульок?

  • Пюре з картоплі – від кілограма до 1,2 кг;
  • сирі курячі яйця – 3 штуки візьмемо;
  • сухарі для панірування – вистачить 120 грамів;
  • рослинна олія (краще без запаху).

Варимо картоплю і розминаємо в свіже пюре. Або беремо вчорашнє, додаючи на око теплої кип’яченої води або молока, перемішуємо, щоб стало м’яким, але не рідким.

Збиваємо яйця. Змішуємо їх з картоплею.

Наливаємо в чавунну сковорідку багато рослинної олії. Поки ми формуємо крокети з картопляно-яєчного «тесту», воно розігріється до кипіння.

Обвалюємо колобки в панірувальних сухарях і занурюємо в киплячу олію.

Картопляні кульки будемо смажити в ньому. Через кілька хвилин вони покриються золотистою скоринкою, і їх можна буде виймати на паперову серветку, щоб позбутися від надлишку олії. Подати з молочним соусом.

Як приготувати в духовці

Гриби – важливий інгредієнт багатьох кулінарних шедеврів. З їх допомогою такими ж вишуканими можна зробити навіть невигадливі крокети. Спробуємо?

Потрібні такі компоненти:

  • картопля – візьмемо кілограм;
  • ½ Кілограма грибів (підійдуть печериці або опеньки);
  • сире яйце;
  • борошно – достатньо 50 грамів;
  • таку ж кількість олії вершкового, спред і маргарин не годяться;
  • вершки – вистачить склянки;
  • цибульна головка;
  • сир (краще твердий) – 100 грамів;
  • сіль – орієнтуйтеся на свій смак.

Готуємо звичайне пюре з картоплі, розбиваємо яйце і змішуємо. Скачуємо з ще теплою основи крокети. Тепер можна обваляти їх у борошні, потім «викупати» в панірувальних сухарях. Далі колобки відправляються в глибоку сковороду з розпеченим рослинним маслом або фритюрницю. Коли придбають золотавість, ми перекладемо їх на рушник з паперу – для позбавлення від зайвої олії. А звідти перебазируем у форму для випічки.

Поки крокети там відпочивають, займаємося грибним соусом. Ріжемо гриби і цибулю, обсмажуємо в сковороді разом з рослинним маслом. Не забудемо про сіль. Коли побачимо, що гриби готові, вливаємо в цибульно-грибну масу вершки. Всі разом треба недовго загасити.

Секрет яскравого насиченого смаку і аромату соусу в тому, що гриби потрібно використовувати свіжі, а не сушені або розморожені.

Соусом поливаємо картопляні кульки прямо на деко, зверху присипаємо натертим сиром. Можна відправляти ємність в духовку, разжаренную до 1800С. На п’ять хвилин, не більше – поки не розплавиться сир.

Кульки з картоплі в мультиварці

Якщо на кухні є ця чудо-техніка, мультиварка, в ній легко приготувати і картопляні кульки. Їх навіть картопляними персиками можна величати – такі вони виходять соковиті і схожі з цими фруктами по своєму зовнішньому вигляду.

Дивіться також:  Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

Готується така страва з:

  • картоплі — півкілограма або трохи більше;
  • свинячого фаршу – досить 400 грамів;
  • одного сирого яйця;
  • однією ріпчатої цибулі;
  • борошна – візьмемо 5 столових ложок;
  • куркуми – пари чайних ложок;
  • соняшникової олії (беремо рафінована – зайвий запах ні до чого) – 100 грамів;
    солі і меленого чорного перцю;
  • панірувальних сухарів.

Варимо півгодини в мультиварці картоплю на відповідному завданні режимі. Охолодити овочі.

Фарш зі свинини «розбавляємо» спеціями, сіллю. Змішуємо його з дрібненько натертим луком. Тепер наробимо з суміші маленьких котлеток.

Наливаємо в мультічашу масло. Виставляємо прилад на «Мультиповар» і обмежуємо час 10-ма хвилинами. Якраз вистачить, щоб котлетки отримали приємну золотисту скориночку.

Остиглу до цього часу картоплю обробляємо на тертці, масу поділяємо навпіл. У кожну частину борошна висипаємо – стільки, щоб маса легко ліпилася, але не «повзла». В одну ще і куркуму відправляємо. Вийшло «тісто» двох кольорів.

Ліпимо «персики» — з половинок різного кольору з котлеткою всередині. В кінці змащуємо збитим яєчком і густо обсипаємо сухарями.

На решту в мультичаше масло викладаємо картопляні крокети-персики. Режим «Випічка» з тимчасовим проміжком 40 хвилин – і все готово. Подаємо зі сметанним соусом.

Прекрасним доповненням до страви стане легкий салатик зі свіжих овочів і зелені.

З оселедцем всередині

Є кілька варіантів картопляних кульок, які особливо люблять в скандинавських країнах. Наприклад, норвежці всім іншим рецептами віддадуть перевагу крокети з оселедцем. Риба може бути подрібнена і введена безпосередньо в «тісто», а може ховатися усередині кульки у вигляді шматочка філе. Пропонуємо спробувати другий варіант – кульки з оселедцем всередині.

Тільки щоб все вийшло, як треба, не використовуйте картоплю розсипчастих сортів.

У процесі приготування знадобляться:

  • три великих картоплини;
  • філе оселедця – візьмемо 100 грамів;
  • сире яйце;
  • рослинна олія без запаху – в ньому будемо смажити;
  • натуральне коров’яче масло – 50-ти грамів достатньо;
  • свіжа зелень і сіль – у відповідності з власним смаком;
  • часникові зубці – 2-3 штуки;
  • сухарі для панірування або трохи борошна.

Картоплю відварюємо (можна і не до повної готовності, дійде при смаженні). Коли охолоне, пропустимо крізь тертці з великими отворами.

Взобьем яйця з сіллю, в цю суміш додамо столову ложку рослинної олії. Перемішаємо і відправимо в картопляну масу.

Філе риби ріжемо невеликими фрагментами. З овочевого фаршу ліпимо плоскі довгасті коржики, кладемо в кожен шматочок оселедця і перетворюємо коржі в кульки. Щоб не розвалювалися, обсипаємо борошном або панірувальними сухарями.

Дивіться також:  Курячі стегна в духовці – 8 рецептів

Обсмажуємо наші кульки у фритюрі до золотистого відтінку. Поливаємо топленим олією з тиском часником і їмо, поки гаряче.

Закуска з додаванням грибів

Гриби – важливий інгредієнт багатьох кулінарних шедеврів. З їх допомогою такими ж вишуканими можна зробити навіть невигадливі крокети. Спробуємо?

Потрібні такі компоненти:

  • картопля – візьмемо кілограм;
  • ½ Кілограма грибів (підійдуть печериці або опеньки);
  • сире яйце;
  • борошно – достатньо 50 грамів;
  • таку ж кількість олії вершкового, спред і маргарин не годяться;
  • вершки – вистачить склянки;
  • цибульна головка;
  • сир (краще твердий) – 100 грамів;
  • сіль – орієнтуйтеся на свій смак.

Готуємо звичайне пюре з картоплі, розбиваємо в нього яйце і змішуємо. Скачуємо з ще теплого крокети. Тепер можна обваляти їх у борошні, потім «викупати» кульки в панірувальних сухарях. Далі колобки відправляються в глибоку сковороду з розпеченим рослинним маслом або фритюрницю. Коли придбають золотавість, ми перекладемо їх на рушник з паперу – для позбавлення від зайвої олії. А звідти перебазируем у форму для випічки.

Поки крокети там відпочивають, ми займаємося грибним соусом. Ріжемо гриби і цибулю, обсмажуємо в сковороді разом з рослинним маслом. Не забудемо про сіль. Коли побачимо, що гриби готові, вливаємо в цибульно-грибну масу вершки. Всі разом треба недовго загасити.

Секрет яскравого насиченого смаку і аромату соусу в тому, що гриби потрібно використовувати свіжі, а не сушені або розморожені.

Соусом поливаємо картопляні кульки прямо на деко, зверху присипаємо натертим сиром. Можна відправляти ємність в духовку, разжаренную до 1800С. На п’ять хвилин, не більше – поки не розплавиться сир.

Кульки з картопляного пюре з сиром

Якщо додати сиру, вийде чудове блюдо, яке з честю зіграє роль обідньої гарніру або в холодному вигляді, закуски до пива. Такий варіант вже точно корисніше і безпечніше, ніж магазинні картопляні чіпси: можна бути твердо впевненим, що ніяких ризикованих для здоров’я «Е» у складі закуски немає.

Для крокетів з пюре з сиром потрібно:

  • картопляне пюре – не менше півтора кілограмів;
  • твердий сир («Російський або «Голландський» цілком підійде) – візьмемо 300 грамів;
  • сіль і чорний мелений перець – орієнтуємося на свій смак;
  • борошно – достатньо 50-ти грамів;
    олія оливкова або соняшникова рафінована.

Ще тепле пюре з картоплі підсолюємо, присмачую перцем. Потім всипаємо борошно і гарненько перемішуємо. Суміш повинна вийти не рідкої і в’язкою. Даємо отриманого своєрідного тесту трохи часу на охолодження: воно не повинне обпалювати руки.

А поки з допомогою ножа перетворюємо сир в невеликі цеглинки.

Коли пюре можна буде брати в руки, почнемо робити крокети. На долоню викладаємо чайну ложку «тесту», трохи приплющиваем. У центр покласти сирний кубик, защипуємо краю і формуємо кульку.

Проробляємо таку процедуру, поки не закінчаться продукти. Кульки будемо класти на дошку або плоску тарілку, на відстані один від одного. А щоб напевно запобігти злипанню, ще й борошном їх притрусим.

Дивіться також:  Як приготувати коропа – 12 смачних рецептів

Тепер опускаємо картопляні колобки в кипляче в сковороді олію (вони повинні повністю зануритися) і чекаємо появи золотої скоринки.

«Выуживаем» готові шумівкою: нехай картопляні кульки з сиром полежать на паперовому рушнику і позбудуться від зайвої олії. Подаємо з цибульним соусом і гірчицею.

Як зробити шинкою

Якщо в холодильнику є шинка, можна використовувати її в якості компонента картопляних кульок.

Для такої страви знадобляться:

  • 300 грамів шинки;
  • 1,2 кілограма картоплі;
  • пара сирих яєць;
  • по 60-70 грамів борошна і сухарів для панірування;
  • 200 грамів рафінованої соняшникової олії (можна кулінарним жиром);
  • кілька гілочок зеленої петрушки,
  • сіль.

Варимо картоплю до готовності. Воду треба злити, овочі підсушити і перетерти, поки вони ще гарячі.

Шинку дрібно ріжемо, потім відправляємо його в картоплю разом з частиною борошна. Туди ж йдуть збиті яєчні жовтки. Перемішуємо вийшло «тісто» і ліпимо з нього кульки (або фігурки, схожі на циліндри).

Залишилися три останні кроки: обваляти кульки в борошні, потім змастити збитими білками яєць, у кінці вмочити в панірувальні сухарі.

Тепер можна складати у фритюрницю або глибоку сковороду з киплячим жиром або рослинним маслом і чекати, коли з’явиться апетитна скориночка. Подати з зеленим соусом.

З фаршем

Таке частування ідеально для любителів традиційного «дуету» — картоплі і м’яса. Добре те, що підійде фарш з будь-якого м’яса або об’єднання декількох видів в будь-якій пропорції. Можливо, комусь здасться, що возитися з приготуванням цілих півтори години – занадто довго. Але результат вартий витраченого часу!

Маленький секрет цієї страви – додати до цибулі фарш. Він дає соковитість.

Знадобляться інгредієнти:

  • картопля – півкіло;
  • борошно – візьмемо ½ склянки;
  • пекарський порошок – чайна ложка без «шапочки»;
  • сирі курячі яйця – вистачить пари;
  • фарш, приправлений сухим кропом і меленим чорним перцем – 180-200 грамів;
  • одна цибулина;
  • твердий сир – 50-ти грамів цілком достатньо.

В картоплю, перетворену в пюре, розбиваємо яйця, доповнюємо «суспільство» борошном, пекарським порошком. Можна приправити суміш улюбленими спеціями. Потім все перемішуємо: склад повинен вийти однорідним.

Цибульну головку натираємо як можна дрібніше, перемішуємо з фаршем. Масу трохи підсолюємо.

Робимо кульки з фаршем всередині. Процедура схожа на рецепт з сиром, описаний вище. Крокети відправляємо в форму для випічки (не забудемо змастити її олією) і ставимо в розігріту духовку. Там вони, при 1800С, проведуть 45 хвилин. Дістаємо на хвилиночку, щоб змастити маслом і присипати натертим сиром. І повернемо в духовку ще хвилин на десять.

Подавати будемо зі свіжою зеленню і томатним соусом.

Прокрутка до верху