Апетитні картопляні ньоккі мають і другу назву – «галушки по-італійськи». Таке блюдо готується на основі картоплі і борошна. Можна поєднувати його з різними добавками – сиром, грибами, всілякими овочами. Приготування страви схоже з процесом ліплення ледачих вареників, але смак готових страв значно відрізняється.
Класичний рецепт
Заздалегідь підготуйте:
- картопляні бульби – півкіло;
- мука в/с – 130 – 150 м;
- жовток – 1 шт.;
- сіль.
Приготування:
- Картоплю зварити до м’якості прямо в шкірці. Головне, щоб у процесі остання не лопнула, інакше овоч вбере в себе занадто багато вологи, і виникнуть труднощі з приготуванням галушок.
- Очистити коренеплоди і перетерти через дрібне сито. Можна вибирати й інший спосіб подрібнення. Головне, щоб вийшло гладке пюре без дрібних грудочок.
- Додати інші компоненти зі списку.
- Замісити тісто. Воно повинно трохи прилипати до пальців.
- Скачати масу «ковбаскою» та порізати її невеликими шматочками. Оптимальна товщина кожного – близько 2,5 див.
- Кожен скибочку трохи придавити виделкою, щоб через утворені борозенки він краще вбирав в себе соус.
Зварити клеєння в солоному окропі. Досить готувати їх не більше п’яти хвилин.
Готуємо з сиром
Інгредієнти:
- картопляні бульби (краще вибрати той, що підходить для смаження) – 4 середніх;
- мука в/с – 1 повний стакан + для розкочування;
- жовток;
- сир – 120 г;
- розтоплений вершковий жир – 2 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Запекти овочі в духовці прямо в шкірці до м’якості.
- Готові коренеплоди почистити і розім’яти в пюре.
- Додати частину яйця, сіль. Можна використовувати спеції. Добре підходить в таку закуску мускатний горіх.
- Додати близько 70 г подрібненого сиру. Все ретельно перемішати.
- Всипати борошно через сито.
- Вимісити тісто руками, розкачати в «ковбаску» і нарізати шматочками. На кожному виделкою видавити борозенки.
- Зварити ньоккі до готовності в солоному окропі.
Подати вийшло частування гарячим, попередньо посипавши його рештою подрібненим сиром.
Як приготувати з буряком
Така страва має власну окрему назву – рожеві галушки. Незвичайний колір їм забезпечує додавання вареного буряка. Головне, вибрати соковитий стиглий коренеплід.
Інгредієнти:
- бульби картоплі – 4 шт.;
- борошно – 1,5 склянки;
- буряк – 1 шт.;
- яйця – 1 шт.;
- сіль, кориця, мускатний горіх.
Приготування:
- Зварити в шкірці всі коренеплоди. Дати їм охолонути, після чого очистити.
- Картоплини розчавити будь-яким зручним способом. Буряк потерти, використовуючи тертку з самими дрібними отворами.
- Змішати подрібнені овочі.
- Додати всі інші інгредієнти зі списку. Борошно всипати останньої невеликими порціями, ретельно перемішуючи масу після додавання кожного нового продукту.
- Готове м’яке тісто прибрати в холод на чверть години.
- Сформувати невеликі «ковбаски» (товщина кожної близько 1 см). Порізати їх на однакові шматочки.
Далі можна зварити ньоккі і відразу відправляти їх на стіл або ж щедро присипати заготовки борошном і заморозити.
Смачно пробувати готову закуску з обсмаженим беконом і соусом песто.
Картопляно-баклажанові ньоккі
Інгредієнти:
- борошно – 1 повний стакан;
- великі баклажани – 2 плоду;
- картопляні бульби – 300 – 350 г;
- сіль, сухий базилік будь-якого кольору.
Приготування:
- Вимити овочі. Кожен баклажан розрубати навпіл. Зробити на його частинах глибокі хрестоподібні надрізи. Запекти овочі в духовці 40 – 45 хвилин.
- Коренеплоди зварити до м’якості. Стежити за тим, щоб на них н лопнула шкірка.
- М’якоть баклажанів і коренеплодів разом розім’яти до стану пюре.
- Додати інші інгредієнти.
- Замісити тісто і розкачати його в невеликі «ковбаски». Кожну порізати на шматочки.
Обваляти отримані галушки в невеликій кількості пшеничного борошна і зварити до готовності.
З молодими овочами
Інгредієнти:
- картопляні бульби – 1 кілограм;
- яйце;
- мука в/с– 1 повний стакан;
- сіль – 2 щіпки;
- цукіні – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- солодкий кольоровий перець – 1 шт. (або з половинки червоного і жовтого);
- часник – 1 – 2 зубчики;
- овочевий бульйон (можна взяти з кубика) – 5 десертних ложок;
- соус з помідорів – 1 десертна ложка;
- суміш перців, масло.
Приготування:
- Запекти всю картоплю в шкірці, потім почистити і ще гарячим розім’яти до стану пюре.
- Влити вміст сирого яйця. Всипати борошно. Замісити однорідне тісто руками. В процесі посолити і поперчити.
- Скрутити з отриманої маси тонкі джгутики і порізати їх невеликими шматочками.
- Відправити ньоккі в киплячу воду і дочекатися, поки вони спливуть.
- Всі овочі порізати невеликими шматочками. Часник пропустіть через прес, а потім засмажити до рум’яності і готовності на розігрітому маслі. Додати в отриманий склад бульйон і соус з помідорів.
- Потомити масу до загусання.
Подати ньоккі з овочевим соусом.
Готуємо з сирним соусом
Смачними виходять картопляні ньоккі з сиром, приготовані за рецептом, описаним вище, але їх можна зробити і в нежнейшем сирному соусі. Основою його варто зробити сир «Чеддер».
Інгредієнти:
- картопля – 3 бульби;
- борошно – 2 склянки + 3 дес. ложки;
- куряче яйце – 1 шт.;
- молоко – 2 склянки;
- подрібнений «Чеддер» – 1 повний стакан;
- вершковий жир – 4 дес. ложки;
- суха гірчиця – половинка ч. ложки;
- сіль і пластівці чилі.
Приготування:
- Картоплю зварити до м’якості. Розім’яти з яйцем, присолити.
- Всипати борошно (більшу частину). Вийшло щільне тісто перетворити в тонкі «ковбаски». Порізати кожну шматочками.
- Закинути ньоккі в киплячу воду і дочекатися, поки вони спливуть. Викласти шумівкою на тарілку.
- Борошно обсмажити на вершковому маслі. Відразу додати в сковорідку суху гірчицю.
- Через пару хвилин залити все молоком. Потримати масу на вогні до зникнення грудочок. Не можна доводити молоко до закипання!
- Всипати сир, сіль, чилі. Коли «Чеддер» розчиниться, соус буде повністю готовий.
Подати ньоккі з оригінальним соусом. Для яскравості останнього можна додати куркуму.
Картопляні ньоккі з грибним соусом
Цей цікавий рецепт підкаже, як готувати ньоккі з картоплі з печерицями. Але можна використовувати й інші гриби по своєму смаку. Наприклад, гливи.
Інгредієнти:
- картопляні бульби – 250 – 300 г;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 80 г;
- вершкове масло – 60 г;
- печериці – 180 – 200 г;
- сметана середньої жирності – 60 г;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Зварити/запекти картоплю в шкірці до м’якості.
- Очистити і розтерти її до стану пюре будь-яким зручним способом.
- Вбити в масу яйце, додати все борошно порціями.
- Замісити тісто і зліпити з нього «ковбаски». Кожну порізати на шматочки.
- Відварити ньоккі в солоній воді протягом 4 – 5 хвилин.
- Гриби обсмажити на вершковому жирі. Коли вся рідина зі сковорідки випарується, додати сіль, сметану і рубану зелень. Томити соус 12 хвилин на слабкому вогні.
Подати готові галушки з грибною підливою гарячими.
З чим подавати італійські галушки
Ті, хто вперше зіткнувся з такою стравою, задаються питанням, з чим їдять картопляні ньоккі.
Існує багато цікавих варіантів:
- Можна подавати їх просто як пельмені або вареники гарячими відразу після відварювання. Важливо підібрати до такої страви відповідний соус. Наприклад, смачно поєднувати такі галушки з будь-якими грибними, томатными, сирними і часниковими підливою. Щоб спростити завдання, допустимо і просто полити їх підсоленою сметаною. Можна додати до цього молочного продукту роздавлений часник і велика кількість рубаної зелені.
- Деякі господині відправляють галушки прямо в готовий бульйон. Або подають їх як ситне доповнення до будь-якого супу.
- Гурмани можуть спробувати ньоккі з солодкими соусами, варенням або медом.
- Італійські галушки можуть стати і основою для фондю.
Готуючи обговорюване страву, дуже важливо вибрати для його основи коренеплоди з високим вмістом крохмалю. Інакше галушки просто не будуть тримати форму під час варіння. Борошно бажано попередньо пару раз просіяти через найдрібніше сито і з деякої відстані над столом.