Картопляні оладки відлітають зі столу, як насіння. Скільки не приготуй і все буде мало! Але що, якщо додати до них гриби або м’ясний фарш? Пропонуємо незвичайні варіанти смачних і ситних оладків.
Прості картопляні оладки, смажені на сковороді
Картопляні оладки прийнято вважати національним надбанням Білорусії. Але мало хто знає: у багатьох країнах обожнюють це блюдо, причому, скрізь воно називається по-різному. В Ізраїлі часто їдять рум’яні латкесы, у Швеції раггманки (назва перекладається як «щетинистый чернець»), в Чехії брамбораки, а на Україні – деруни. Суть страви при цьому скрізь одна: тертий картопля змішують з борошном, а потім суміш обсмажують на сковороді у великій кількості олії. І у всіх країнах готуються деруни просто елементарно!
Для оладок нам знадобляться:
- кілька великих бульб картоплі (6 і не менше!);
- борошно – кілька столових ложок;
- яйце – 1-2 шт.;
- цибуля (за бажанням) – середня головка;
- сіль, перець за смаком.
Робимо все таким способом: картоплю чистимо і натираємо на тертці. Швидко додаємо туди сіль, тертий лук, перець, яйце, борошно, розмішуємо. Поки готуємо «тісто», розігріваємо сковорідку, наливаємо туди рослинне масло. Ледь масло прогрілося, швидко викладаємо ложкою оладки, і придавлюємо, надаючи форму оладок.
Зазвичай картоплю і цибулю виділяють багато соку. Але тут важлива швидкість: якщо все робиться швидко, то картоплю не встигає дати води, все чудово схоплюється на розпеченій сковорідці. Зайвий раз не намагайтеся зачепити оладки лопаткою – вони повинні добре просмажиться знизу. І так, не шкодуйте рослинного масла – інакше вони прилипнуть і розваляться, вам варто до них доторкнутися.
Сорт картоплі має величезне значення: червоні сорти містять менше цукру і картоплю злипнеться.
На приготування однієї сторони йдуть дві-три хвилини, не більше. Далі перевертаємо його на іншу сторону і даємо їй зарум’яниться. Готові оладки викладаємо на паперовий рушник і їмо, вмочуючи в свіжу сметану або полив вершками. Робимо все знову-таки швидко: правильні оладки з’їдаються моментально!
Як приготувати з картопляного пюре?
Якщо в холодильнику з вечора залишилося трохи вареної картоплі – саме час приготувати оладки з картопляного пюре. Для цього картоплю розігріємо, заллємо теплим молоком і ретельно розімніть товкачиком, щоб не залишилося грудочок. Пюре має бути теплим: так воно пластичніше, з ним дуже зручно працювати.
З пюре робимо коржики. Кожну присипаємо борошном або панірувальними сухарями – при такому способі всі оладки придбають рум’яну хрустку скоринку, а всередині залишаться ніжним і соковитим. Готують їх на сильному вогні, швидко обсмажуючи з двох сторін на рослинній олії. Подаємо оладки з зеленню і густими вершками.
Картопляні оладки з фаршем
Картопляні оладки з фаршем смачні та ситні. Про між іншим їх з’їсти не вийде, зате їх легко подати як основне блюдо на недільний обід або вечерю. Картопляні оладки з м’ясом вийдуть набагато смачніше, якщо не скупитися, а покласти домашній фарш з нежирної свинини або курки. Обов’язково потріть у фарш невелику цибулину.
Картопляно-м’ясні дуже смачні оладки зі сметаною, зеленню, і неодмінно, слабосоленої оселедцем.
Тепер готуємо картопляний фарш точно також, як і в класичному рецепті. Формуємо невеликі колобки, і в центр кладемо трохи м’яса. Ретельно защипуємо краї так, щоб начинка при засмажки не висипалася. Обсмажуємо з двох сторін на сильному вогні. Викладаємо оладки на деко і доводимо до готовності в розігрітій до 200 градусів духовці 10-15 хвилин.
З грибами
Замість м’ясного фаршу легко додати гриби: заморожені або свіжі, скажімо, гливи або печериці. Для приготування обсмажимо гриби з цибулею на вершковому маслі, поки рідина не випарується. З сирої картоплі зліпимо акуратні коржі, а в центр кожної покладемо столову ложку грибів. Багато начинки класти не варто, інакше вироби розваляться і не пропечуться.
Найкращі гриби для страви – білі, вони самі ароматні.
Засмажуємо колобки на середньому вогні до готовності, а в кінці обов’язково накриємо все кришкою, щоб всі пропеклося рівномірно. Такі оладки ідеально поєднуються зі сметанним соусом, зеленню, і смачні навіть в холодному вигляді. Запивати їх краще гарячому чаєм з м’ятою або відваром шипшини з медом.
Деруни з сирої картоплі
У Білорусії оладки з сирої картоплі називають дерунами, і там вони є символом національної кухні. Будь-яка господиня з цієї країни піднесе майстер-клас з засмажки оладків, і скуштувавши їх разок, ви захочете вивідати секрети. Розповімо, як готують білоруські драники майстрині.
Для приготування нам знадобляться:
- чотири великі картоплини білого сорту;
- велика цибулина;
- куряче яйце;
- сіль, перець;
- три-чотири столові ложки борошна.
Картоплю натираємо на крупній тертці: дрібні дірочки зроблять масу щільної, густий, а великі перетворять оладки гарні «кошлаті» колобки, зажаристые по краях. Потремо у фарш цибулину. Солимо, перчимо й залишаємо на кілька хвилин. Картопля виділить сік, і його потрібно віджати через марлю. Тепер розіб’ємо в картопляний фарш яйце і трохи борошна. Швидко розмішуєм.
Викладаємо деруни на сковороду, розігріту на середньому вогні. Обсмажимо 4 хвилини з одного боку, а потім перевернемо і насмажимо з іншого. Готові оладки викладемо на паперовий рушник – воно вбере надлишки масла. Деруни подаємо зі сметаною, зеленню і їмо, поки вони не встигли охолонути.
Варіант з додаванням сиру
Картопляні оладки з сиром – справжній хіт для гурманів всіх віків. Сир розплавляється і надає страві неповторний смак і прянощі. Готові вироби можна посипати орегано – вони придбають чудовий присмак.
Зробимо просто: у готове картопляне тісто натремо трохи сиру. Далі випікаємо все традиційним способом.
Американські оладки (хэшбраун) в домашніх умовах
Хэшбрауны, популярні в Америці (а зараз і Росії, з легкої руки популярної мережі фастфуду) по суті – ті ж деруни, з тією лише різницею, що тертий картопля злегка приварюється в окропі. Так овоч швидше пропікається, так і виглядають хэшбрауны пишними і красивими. Дамо відсіч модному фастфуду і приготуємо домашній варіант!
Важливо пам’ятати: в американській версії немає ні лука, ні борошна, сіль і картоплю.
Діємо так:
- Картоплю натираємо на крупній тертці.
- Паралельно кип’ятимо воду і злегка її підсолюємо.
- У киплячу воду опускаємо картопляні «пластівці», варимо їх пару хвилин.
- Відкидаємо на друшляк, промиваємо холодною водою (так процеси варіння в коренеплоді зупиняються).
- Присаливаем картоплю.
- Ретельно перемішуємо всю суміш.
А тепер викладаємо його в кипляче на сковорідці олію і обсмажуємо, як звичні нам оладки. Вийдуть смачні та хрусткі «суми», настільки обожнювані примхливими в смакових пристрастях дітьми. Оладки дуже гарні в теплому вигляді, а холодні не такі смачні. Майте це на увазі.
Кабачково-картопляні оладки
Кабачково-картопляні оладки мають головна перевага: вони містять менше калорій, так і в цілому виходять набагато ніжніше. При цьому смаку кабачка не відчувається зовсім, так що таку версію легко готувати тим, хто насилу їсть овочі. Шкідливі в їжі діти ніколи не розпізнають у виробах кабачок (а більшість їх відверто не люблять).
Робимо просто:
- Трьом кабачок (якщо він зрілий досить вичистити кісточки) і картопля в рівних пропорціях.
- Трьом цибулину.
- Присаливаем.
- Додаємо сіль.
- Вичавлюємо овочі через марлю, випускаючи зайвий сік.
- Додаємо борошно і яйце.
Викладаємо масу ложкою, злегка расплющивая, на розпечену сковорідку. Обсмажуємо до утворення скоринки. Оладки ідеально поєднуються з соусом з натурального йогурту, кінзи, часнику. У холодному вигляді кабачково-картопляні оладки не менш смачні.
Деруни, запечені в духовці
Багато хто не люблять деруни за надлишок масла, в якому вони зажариваются. У всіх послідовників ЗСЖ є альтернатива – піч оладки в духовці. Як вчинити? Дуже просто: картопляну масу викладемо у формі оладок на пергамент, змащене маслом, і відправляємо в духовку. Попередньо слід розігріти до 200 градусів. Випікаються оладки всього за 10-12 хвилин, а для рум’яної скоринки можна включити режим «гриль». Їмо оладки з соусом з мацоні, м’яти і зубчики часнику, насолоджуємося смаком без почуття провини за зайві сантиметри на талії!
Деруни – справжній рай для любителів готувати. Рецептів картопляних оладок просто не злічити: у тісто додають сметану, майонез, а начиняють їх сьомгою, оселедцем, сиром, зверху посипають червоною ікрою – хто що любить. Вибирайте різні варіанти, постійно пробуйте, нехай ваша гастрономічна життя стане яскравіше і багатше.