Якщо любите гриби, картопляні зрази з грибами припадуть вам до смаку. Їх можна приготувати з додаванням курочки або сиру, поекспериментувати з тестом, способом випічки і спеціями. Це дивовижно смачне блюдо, ситне і просте в приготуванні, їдять гарячим зі сметаною.
Класичні картопляні зрази з грибами на сковорідці
Для приготування зраз важливо правильно вибрати і зварити картоплю, він повинен бути крохмалистим, з білою шкіркою. Варити його можна в мундирах або очистивши від шкірки, в невеликій кількості води.
Продукти:
- картопля — кіло;
- по парі яєць і цибулин;
- грибів 200 грам;
- сіль і перчик;
- панірувальні сухарі — 50 г;
- масло для обсмажування.
Приготування:
- Зваріть картоплю до готовності. У воду для смаку, окрім солі, можна додати 1 лавровий листочок і 3 горошини чорного перцю.
- Злийте із готової картоплі воду, товкачиком перетворите її в пюре, і нехай вона остигає.
- Підсмажте цибульку на олії, нарізавши його півкільцями або дрібними шматочками.
- Наріжте гриби (можна взяти печериці або гливи). Підсмажте їх в олії, посоливши і поперчив.
- В охолоджену картоплю покладіть щіпку солі, половину підсмаженого лука і яйця. Вимісіть картопляне тісто.
- Другу половину цибулі додайте гриби.
- З картопляного тіста робіть коржі, на кожну кладіть начинку, защипываете. Отримані пиріжки панірують у сухарях і смажте в пісному маслі на гарячій сковороді.
Чудові золотисті картопляні пиріжки смачно їсти гарячими, з маринованими огірочками або солоної капустою.
Як приготувати страву в духовці?
У духовці зрази випікають на деку. Вони виходять не такими золотистими, як на сковороді, але не менш смачними.
Продукти:
- картопля — 900 г;
- яйце побільше;
- цибулина;
- 200 г печериць;
- сіль — 1 ч. л.;
- пісне масло — 2 ст. л.;
- борошна — стільки ж.
Приготування:
- Картоплю очистіть, зваріть і потолките, повністю злив воду, до стану пюре.
- Гриби помийте, дрібненько наріжте і обсмажте з 1 ст. л. масла і цибулею.
- У картоплю додайте борошно, дрібку солі і яйце. Після вимішування ложкою вийде густе картопляне тісто.
- Сформуйте коржі (на одну потрібно приблизно 2 ст. ложки тіста).
- Всередину кожного коржика покладіть по чайній ложці фаршу.
- Сформуйте пиріжки.
- Випікайте в духовці на змащеному деку при температурі 180°C близько півгодини.
Подавайте блюдо гарячим, з майонезом, сметаною або томатним соусом.
Готуємо з додаванням фаршу
Для м’ясного фаршу можна взяти курочку, телятину або свинину — все залежить від ваших смакових уподобань.
Продукти:
- картопля — 900 г;
- пара яєць;
- філе — 200 г;
- 150 г печериць;
- цибулина;
- 100 г панірувальних сухарів;
- 100 р олії;
- сіль і перчик.
Приготування:
- Картопля, очистивши від шкірки, відварити в підсоленій воді до готовності. Воду злийте, потолките картоплю і залиште остигати.
- Приготуйте фарш, пропустивши куряче філе через м’ясорубку.
- На сковорідці в олії підсмажте помиті і дрібно нарізані гриби. Додайте подрібнену цибулю.
- На іншій сковорідці підсмажте м’ясний фарш до готовності.
- Змішайте курятину і гриби, посоліть і поперчіть.
- У картопляне пюре додати яйця і сіль, вимісити тісто. Якщо воно вийде рідкуватим, можна досипати пару ложок борошна.
- З тіста робіть невеликі коржі, на середину кладіть курино-грибний фарш, защипывайте, і формуйте довгасті пиріжки.
- Панірують зрази в сухарях і смажте в гарячому маслі до золотавої скоринки з двох сторін.
Гарячі зрази картопляні з фаршем і грибами можна змастити вершковим маслом для аромату.
Пісні картопляні зрази з грибами
Ці зрази готують без борошна та яєць. Вони виходять з хрусткою скоринкою і ніжні всередині.
Продукти:
- картопля — 1 кг;
- печериць грам 700;
- пара головок цибулі;
- 100 г манки;
- сіль і перчик;
- масло для обсмажування.
Приготування:
- Очистивши картоплю, варіть її до готовності. Злийте воду, і розімніть в пюре.
- Гриби подрібніть і цибульку, підсмажте на сковорідці.
- З картоплі робіть коржі і накладайте всередину обсмажені гриби.
- Отримані пиріжки умочіть в сухої манки.
- Смажте в невеликій кількості олії з двох сторін на середньому вогні.
Перевертати пісні зрази потрібно акуратно, широкою лопаткою, оскільки вони досить м’які.
Рецепт з картопляного пюре з печерицями
Зрази можна готувати не тільки з картопляного пюре, але також з м’ясного або рибного фаршу. Але картопляні зрази з грибами більш популярні.
Продукти:
- картопля — 1 кг;
- грибів вдвічі менше;
- цибулина і велике яйце;
- 3-4 ст. л. борошна;
- пісне масло — 100 мл;
- 20 г вершкового масла;
- сіль, спеції.
Приготування:
- З очищеної картоплі зваріть пюре, додавши в нього 1 ст. ложку вершкового масла і сіль.
- Помиті гриби дрібно наріжте.
- Так само поступите з цибулею і на соняшниковій олії підсмажте його.
- Всипте до нього гриби і смажте до готовності.
- Наприкінці посоліть, додайте спеції.
- З картоплі приготуйте картопляне тісто, додавши борошно і 1 яйце.
- З отриманої маси зробіть невеликі коржі. На середину кожної покладіть гриби і защипайте краю.
- Смажте на олії до красивого золотистого кольору з двох сторін.
Зрази смачно подавати зі сметаною.
З грибами і сиром
Натертий твердий сир, доданий в начинку, плавиться при смаженні, а тому робить зрази соковитими і смачними.
Продукти:
- картопля — 900 г;
- 280 г грибів;
- сир — 150 г;
- 1 цибуля;
- яйце — 1 шт.;
- 60 г борошна;
- панірувальні сухарі.
Приготування:
- Відваривши картоплю в підсоленій воді, приготуйте з неї пюре.
- Подрібніть ножем гриби. Можна взяти будь – гливи або печериці. Обсмажте з цибулею на сковороді.
- Сир натріть на тертці.
- У остиглу картопляну масу додайте борошно і яйце, замісити тісто.
- З тіста формуйте невеликі коржі, на середину кладіть грибний фарш і присипайте тертим сиром.
- Защипывайте коржі, формуючи рівні пиріжки. Їх можна зробити довгастої або круглої форми, за бажанням.
- Обсмажуйте картопляні пиріжки в гарячому маслі, паніруючи в сухарях з двох сторін.
Подавайте з салатом зі свіжих овочів і зелені.
З сушеними грибами
Якщо у продажу немає свіжих печериць, але дуже хочеться приготувати зрази з грибною начинкою, виручать осінні запаси сушених грибочків.
Продукти:
- картопля — 900 г;
- 1 ст. сушених грибів;
- курячі яйця — 2 шт.;
- 1 цибуля;
- сіль і спеції;
- олія для смаження.
Приготування:
- Зваріть сушені гриби і посмажте їх з дрібно нарізаною цибулею в олії на сковороді. Не забудьте посолити і поперчити
- Картоплю зваріть, можна використовувати залишки вчорашнього пюре. Додайте в картоплю яйце, сіль і перець.
- З тіста приготуйте коржі, покладіть зверху начинку з грибів і защипайте краю.
- Смажте зрази на середньому вогні в олії до золотистої скоринки.
Подавайте зі сметанним соусом і свіжими овочами.
Картопляно-морквяні зрази з грибами
Якщо в картопляне тісто додати варену моркву, це додасть готовому блюду цікавий, солодкуватий смак і життєрадісний помаранчевий колір.
Продукти:
- 3 великих картоплі;
- 1 велика морквина;
- яйце — 1 шт.;
- 300 г грибів;
- цибуля — 1 шт.;
- сіль і спеції;
- олія для смаження.
Приготування:
- Зваріть картоплю в мундирах і моркву в невеликій кількості води до готовності.
- Злийте воду, потовчіть овочі в пюре, поки вони гарячі.
- На сковорідці в олії підсмажте грибочки і дрібно порізану цибулю, посоливши і поперчив за смаком.
- У морквяно-картопляне пюре додати сирий жовток яйця і спеції за смаком. Це може бути солодка паприка, хмелі-сунелі або універсальна приправа з сушеною зеленню.
- Сформуйте з тіста коржі, на середину кожної покладіть фарш, защипывайте і смажте в олії до золотистого кольору.
Приготувати зрази з грибами можна за різними рецептами. Їх об’єднує спосіб обсмажування грибів і принцип приготування картопляного тіста. А ось родзинку додають різні добавки до грибів і картоплі, а також ароматні спеції.