Картопляні зрази з грибами – 8 рецептів, як приготувати

Якщо любите гриби, картопляні зрази з грибами припадуть вам до смаку. Їх можна приготувати з додаванням курочки або сиру, поекспериментувати з тестом, способом випічки і спеціями. Це дивовижно смачне блюдо, ситне і просте в приготуванні, їдять гарячим зі сметаною.

Класичні картопляні зрази з грибами на сковорідці

Для приготування зраз важливо правильно вибрати і зварити картоплю, він повинен бути крохмалистим, з білою шкіркою. Варити його можна в мундирах або очистивши від шкірки, в невеликій кількості води.

Продукти:

  • картопля — кіло;
  • по парі яєць і цибулин;
  • грибів 200 грам;
  • сіль і перчик;
  • панірувальні сухарі — 50 г;
  • масло для обсмажування.

Приготування:

  • Зваріть картоплю до готовності. У воду для смаку, окрім солі, можна додати 1 лавровий листочок і 3 горошини чорного перцю.
  • Злийте із готової картоплі воду, товкачиком перетворите її в пюре, і нехай вона остигає.
  • Підсмажте цибульку на олії, нарізавши його півкільцями або дрібними шматочками.
  • Наріжте гриби (можна взяти печериці або гливи). Підсмажте їх в олії, посоливши і поперчив.
  • В охолоджену картоплю покладіть щіпку солі, половину підсмаженого лука і яйця. Вимісіть картопляне тісто.
  • Другу половину цибулі додайте гриби.
  • З картопляного тіста робіть коржі, на кожну кладіть начинку, защипываете. Отримані пиріжки панірують у сухарях і смажте в пісному маслі на гарячій сковороді.

Чудові золотисті картопляні пиріжки смачно їсти гарячими, з маринованими огірочками або солоної капустою.

Як приготувати страву в духовці?

У духовці зрази випікають на деку. Вони виходять не такими золотистими, як на сковороді, але не менш смачними.

Продукти:

  • картопля — 900 г;
  • яйце побільше;
  • цибулина;
  • 200 г печериць;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • пісне масло — 2 ст. л.;
  • борошна — стільки ж.

Приготування:

  • Картоплю очистіть, зваріть і потолките, повністю злив воду, до стану пюре.
  • Гриби помийте, дрібненько наріжте і обсмажте з 1 ст. л. масла і цибулею.
  • У картоплю додайте борошно, дрібку солі і яйце. Після вимішування ложкою вийде густе картопляне тісто.
  • Сформуйте коржі (на одну потрібно приблизно 2 ст. ложки тіста).
  • Всередину кожного коржика покладіть по чайній ложці фаршу.
  • Сформуйте пиріжки.
  • Випікайте в духовці на змащеному деку при температурі 180°C близько півгодини.
Дивіться також:  Бутерброди з ікрою – 7 рецептів, як приготувати і прикрасити бутерброди на святковий стіл

Подавайте блюдо гарячим, з майонезом, сметаною або томатним соусом.

Готуємо з додаванням фаршу

Для м’ясного фаршу можна взяти курочку, телятину або свинину — все залежить від ваших смакових уподобань.

Продукти:

  • картопля — 900 г;
  • пара яєць;
  • філе — 200 г;
  • 150 г печериць;
  • цибулина;
  • 100 г панірувальних сухарів;
  • 100 р олії;
  • сіль і перчик.

Приготування:

  • Картопля, очистивши від шкірки, відварити в підсоленій воді до готовності. Воду злийте, потолките картоплю і залиште остигати.
  • Приготуйте фарш, пропустивши куряче філе через м’ясорубку.
  • На сковорідці в олії підсмажте помиті і дрібно нарізані гриби. Додайте подрібнену цибулю.
  • На іншій сковорідці підсмажте м’ясний фарш до готовності.
  • Змішайте курятину і гриби, посоліть і поперчіть.
  • У картопляне пюре додати яйця і сіль, вимісити тісто. Якщо воно вийде рідкуватим, можна досипати пару ложок борошна.
  • З тіста робіть невеликі коржі, на середину кладіть курино-грибний фарш, защипывайте, і формуйте довгасті пиріжки.
  • Панірують зрази в сухарях і смажте в гарячому маслі до золотавої скоринки з двох сторін.

Гарячі зрази картопляні з фаршем і грибами можна змастити вершковим маслом для аромату.

Пісні картопляні зрази з грибами

Ці зрази готують без борошна та яєць. Вони виходять з хрусткою скоринкою і ніжні всередині.

Продукти:

  • картопля — 1 кг;
  • печериць грам 700;
  • пара головок цибулі;
  • 100 г манки;
  • сіль і перчик;
  • масло для обсмажування.

Приготування:

  • Очистивши картоплю, варіть її до готовності. Злийте воду, і розімніть в пюре.
  • Гриби подрібніть і цибульку, підсмажте на сковорідці.
  • З картоплі робіть коржі і накладайте всередину обсмажені гриби.
  • Отримані пиріжки умочіть в сухої манки.
  • Смажте в невеликій кількості олії з двох сторін на середньому вогні.
Дивіться також:  Сосиска в листковому тісті – 7 простих покрокових рецептів

Перевертати пісні зрази потрібно акуратно, широкою лопаткою, оскільки вони досить м’які.

Рецепт з картопляного пюре з печерицями

Зрази можна готувати не тільки з картопляного пюре, але також з м’ясного або рибного фаршу. Але картопляні зрази з грибами більш популярні.

Продукти:

  • картопля — 1 кг;
  • грибів вдвічі менше;
  • цибулина і велике яйце;
  • 3-4 ст. л. борошна;
  • пісне масло — 100 мл;
  • 20 г вершкового масла;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • З очищеної картоплі зваріть пюре, додавши в нього 1 ст. ложку вершкового масла і сіль.
  • Помиті гриби дрібно наріжте.
  • Так само поступите з цибулею і на соняшниковій олії підсмажте його.
  • Всипте до нього гриби і смажте до готовності.
  • Наприкінці посоліть, додайте спеції.
  • З картоплі приготуйте картопляне тісто, додавши борошно і 1 яйце.
  • З отриманої маси зробіть невеликі коржі. На середину кожної покладіть гриби і защипайте краю.
  • Смажте на олії до красивого золотистого кольору з двох сторін.

Зрази смачно подавати зі сметаною.

З грибами і сиром

Натертий твердий сир, доданий в начинку, плавиться при смаженні, а тому робить зрази соковитими і смачними.

Продукти:

  • картопля — 900 г;
  • 280 г грибів;
  • сир — 150 г;
  • 1 цибуля;
  • яйце — 1 шт.;
  • 60 г борошна;
  • панірувальні сухарі.

Приготування:

  • Відваривши картоплю в підсоленій воді, приготуйте з неї пюре.
  • Подрібніть ножем гриби. Можна взяти будь – гливи або печериці. Обсмажте з цибулею на сковороді.
  • Сир натріть на тертці.
  • У остиглу картопляну масу додайте борошно і яйце, замісити тісто.
  • З тіста формуйте невеликі коржі, на середину кладіть грибний фарш і присипайте тертим сиром.
  • Защипывайте коржі, формуючи рівні пиріжки. Їх можна зробити довгастої або круглої форми, за бажанням.
  • Обсмажуйте картопляні пиріжки в гарячому маслі, паніруючи в сухарях з двох сторін.
Дивіться також:  Курячі ніжки в мультиварці – 8 рецептів приготування

Подавайте з салатом зі свіжих овочів і зелені.

З сушеними грибами

Якщо у продажу немає свіжих печериць, але дуже хочеться приготувати зрази з грибною начинкою, виручать осінні запаси сушених грибочків.

Продукти:

  • картопля — 900 г;
  • 1 ст. сушених грибів;
  • курячі яйця — 2 шт.;
  • 1 цибуля;
  • сіль і спеції;
  • олія для смаження.

Приготування:

  • Зваріть сушені гриби і посмажте їх з дрібно нарізаною цибулею в олії на сковороді. Не забудьте посолити і поперчити
  • Картоплю зваріть, можна використовувати залишки вчорашнього пюре. Додайте в картоплю яйце, сіль і перець.
  • З тіста приготуйте коржі, покладіть зверху начинку з грибів і защипайте краю.
  • Смажте зрази на середньому вогні в олії до золотистої скоринки.

Подавайте зі сметанним соусом і свіжими овочами.

Картопляно-морквяні зрази з грибами

Якщо в картопляне тісто додати варену моркву, це додасть готовому блюду цікавий, солодкуватий смак і життєрадісний помаранчевий колір.

Продукти:

  • 3 великих картоплі;
  • 1 велика морквина;
  • яйце — 1 шт.;
  • 300 г грибів;
  • цибуля — 1 шт.;
  • сіль і спеції;
  • олія для смаження.

Приготування:

  • Зваріть картоплю в мундирах і моркву в невеликій кількості води до готовності.
  • Злийте воду, потовчіть овочі в пюре, поки вони гарячі.
  • На сковорідці в олії підсмажте грибочки і дрібно порізану цибулю, посоливши і поперчив за смаком.
  • У морквяно-картопляне пюре додати сирий жовток яйця і спеції за смаком. Це може бути солодка паприка, хмелі-сунелі або універсальна приправа з сушеною зеленню.
  • Сформуйте з тіста коржі, на середину кожної покладіть фарш, защипывайте і смажте в олії до золотистого кольору.

Приготувати зрази з грибами можна за різними рецептами. Їх об’єднує спосіб обсмажування грибів і принцип приготування картопляного тіста. А ось родзинку додають різні добавки до грибів і картоплі, а також ароматні спеції.

Прокрутка до верху