Картопляний салат можна прирівняти до повноцінного обіду або вечері, так як він завжди виходить ситним. Картопля відмінно поєднується з будь-якими продуктами, що дозволяє експериментувати, додавати всілякі компоненти і створювати нові варіанти страви.
Картопляний салат — класичний рецепт
Список інгредієнтів:
- 2 середніх картоплі;
- 120 г варено-копченої ковбаси;
- 1 свіжий огірок;
- 2 яйця;
- 5 пір’їн зеленого цибулі;
- 40 г майонезу;
- сіль, чорний мелений перець за смаком.
Особливо смачним цей салат виходить з молодої картоплі.
Порядок дій.
- Цілісні картоплини в шкірці відварюють до м’якості, остуджують і ріжуть довільними шматочками.
- Яйця, огірок і ковбасу ріжуть соломкою.
- Цибулю дрібно рубають.
- Всі компоненти змішують в салатнику.
- Блюдо солять, перчать і заправляють майонезом.
Готуємо з солоними огірками
Цей простий у приготуванні салат наситить і різноманітить звичне меню.
Потрібно:
- 3 картопляні бульби;
- 4 солоних огірка;
- 1 цибуля-ріпка;
- 60 мл соняшникової олії;
- 50 г маслин без кісточок;
- 10 г кропу.
Процес приготування.
- Цибулю ріжуть півкільцями і заливають окропом на 10 хвилин, щоб видалити гіркоту.
- Солоні огірки нарізають витонченої соломкою.
- Відварену в шкірці картоплю очищають і подрібнюють невеликими брусочками.
- Продукти з’єднують і заправляють маслом.
- Салат з солоними огірками прикрашають рубаним кропом і розрізаними на половинки маслинами.
Традиційний німецький картопляний салат
Німці вважають цей салат своїм національним блюдом. У Німеччині його подають як гарнір до смажених ковбасок або до м’яса-гриль.
Список продуктів:
- 1 кг картоплі;
- 300 г маринованих огірків;
- 1 велика цибулина;
- 100 мл огіркового розсолу;
- 100 мл оливкової олії;
- 40 р діжонської гірчиці;
- 20 г зелені петрушки;
- сіль і чорний свіжозмелену перець.
Етапи готування.
- Картоплю варять неочищеної, остуджують і потім очищають.
- Огірки і картоплю нарізують тонкими скибочками.
- Цибулю дрібно рубають.
- Всі інгредієнти змішують.
- Готують маринад: з’єднують розсіл, масло, гірчицю, сіль і перець.
- Цим соусом заливають овочі.
- Блюдо закривають харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин. Перед подаванням посипають рубаною петрушкою.
По-корейськи
Легкий у приготуванні салат з хрусткою картопляної соломки порадує своїм пікантним смаком і оригінальним зовнішнім виглядом.
Знадобиться:
- 0,4 кг картоплі;
- 7 г солі;
- 60 мл рослинного масла;
- 5 г цукрового піску;
- 20 мл яблучного оцту;
- 20 мл соєвого соусу;
- 2 г червоного меленого перцю;
- 7 г коріандру;
- 5 р часникового порошку.
Покроковий рецепт.
- Сиру картоплю очищають і подрібнюють на терці для корейської моркви.
- Отримані картопляні смужки відварюють у підсоленій воді 2 хвилини, потім промивають у холодній воді.
- У сотейнику розігрівають рослинне масло.
- Промитий картоплю змішують з сухими приправами і цукром і заливають гарячим маслом.
- У страву додають соєвий соус і оцет, перемішують.
- Салат по-корейськи перед подачею охолоджують протягом години.
Картопляний салат по-американськи
Справжній американський салат з картоплі готували в замороженому вигляді для солдатів. Рецепт цієї страви запатентований. Існує і класичний варіант приготування салату, який не передбачає заморожування.
Склад:
- до кілограма картоплі;
- 5 варених яєць;
- 1 цибуля-ріпка;
- 2 корінці селери;
- 1 болгарський перець;
- 2 маринованих огірка;
- 1 маринований перець;
- 40 мл яблучного оцту;
- 150 г майонезу;
- 20 г гірчиці;
- сіль;
- мелений перець.
Етапи готування.
- Зварену «в мундирі» картоплю очищають, нарізають кубиками.
- Ще теплий овоч поливають оцтом, солять і перчать.
- Овочі і яйця нарізають невеликими шматочками і змішують з картоплею.
- Салат заправляють гірчицею з майонезом і перед подачею тримають в холодильнику 1 годину.
Варіант із зеленим горошком
Цей простий салат для повсякденного меню можна доповнювати будь-якими інгредієнтами на свій смак.
Потрібно:
- 3 бульби картоплі;
- 3 маринованих огірка;
- 2 яйця;
- пів-цибулини;
- 200 г консервованого горошку;
- сіль, мелений перець;
- 60 мл соняшникової олії з запахом.
Кроки приготування.
- Неочищений картоплю і яйця відварюють, охолоджують, чистять і нарізають кубиками.
- Тонкими слайсами ріжуть цибулю, огірки дрібно рубають.
- Інгредієнти змішують, додають горошок без рідини.
- Салат заправляють олією, солять і перчать.
З картопляної соломкою
Цей багатий за складом салат можна сміливо ставити на святковий стіл: він виглядає ефектно і виходить дуже смачним.
Список інгредієнтів:
- 2 великих картоплі;
- 1 свіжий огірок;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 часникових зубки;
- 1 апельсин;
- 1 р імбирного порошку;
- 40 мл оливкової олії;
- 30 мл соєвого соусу;
- 20 мл кунжутного масла;
- 200 мл олії для обсмажування.
Технологія приготування.
- Моркву, цибулю і огірок нарізають тонкою соломкою. Так само роблять і з очищеним картоплею.
- Для соусу з’єднують дрібно нарізаний часник, імбир, цедру цілого апельсина, оливкова і кунжутну олії, соєвий соус.
- У сотейнику розігрівають рослинне масло і відправляють в нього картоплю невеликими порціями. Подрумянившуюся соломку викладають на паперові серветки.
- У тарілку кладуть спочатку овочеву, потім картопляну стружку. Все акуратно розмішують.
- Салат з картопляної соломкою заливають заправкою і відразу ж подають.
З беконом
Цей салат оцінять любителі страв з насиченим, пікантним смаком. Він виходить дуже ситним, тому його вживають без хліба і додаткового гарніру.
Склад:
- 1 кг картоплі;
- 250 г бекону;
- 20 г зеленої цибулі;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 250 мл м’ясного бульйону;
- 20 мл столового оцту;
- 20 г гірчиці;
- сіль за смаком;
- олія для смаження.
Етапи готування:
- Відварену картоплю нарізають тонкими шайбами.
- Обидва види цибулі дрібно шаткують.
- Бекон ріжуть тонкими смужками.
- На сковороді з гарячим маслом обсмажують бекон з цибулею до м’якості.
- Злегка підігрітий бульйон з’єднують з оцтом, сіллю і гірчицею.
- У миску викладають картопляні кругляш, наливають трохи заправки, додають обсмажений бекон з цибулею і виливають залишився соус.
- Салат подають до столу як гарячим, так і в охолодженому вигляді.
Рецепт з додаванням грибів
Цей ситний салат з оригінальною заправкою стане прекрасною закускою для святкового столу.
Знадобиться:
- 2 молодих картоплі;
- 100 г свіжих лисичок;
- пів-цибулини;
- по 10 г зеленої цибулі та кропу;
- 40 мл соняшникової олії;
- 20 г меду;
- 40 мл соєвого соусу;
- 40 мл оливкової олії;
- 5 г гірчиці;
- 20 мл лимонного соку.
Рецепт покроково.
- Неочищений картоплю нарізають скибочками і відварюють до м’якості.
- Лисички обсмажують на соняшниковій олії протягом 25 хвилин.
- Змішують компоненти для соусу: оливкова олія, гірчицю, сік лимона, соєвий соус і мед.
- На дно миски викладають відварну картоплю в шкірці.
- Зверху розподіляють обсмажені гриби.
- Додають цибульні півкільця.
- Все заливають приготовленим соусом і посипають рубаною зеленню.
Святковий салат з картоплею і оселедцем
Страва готується з простих інгредієнтів, проте користується великою популярністю на будь-якому святі.
Потрібно:
- 3 бульби картоплі;
- 2 відварних яйця;
- 1 слабосолона оселедець;
- 1 кисло-солодке яблуко;
- 1 червона цибулина;
- 80 г майонезу.
Покроковий рецепт.
- Картоплю варять в підсоленій воді.
- Рибу розбирають на філе і нарізати невеликими шматочками. Небажано брати вже готове філе в банках — його смак резковат для салату з-за великої кількості спецій і консервантів.
- Яйця, охолоджену картоплю і яблука ріжуть акуратними кубиками.
- Компоненти змішують і заправляють майонезом.
- Салат прикрашають яскравими цибульними кільцями.
Теплий картопляний салат
Цей салат на смак нагадує гамбургер, тому сподобається всім любителям фаст-фуду.
Склад:
- 2 великих картопляні бульби;
- 120 г яловичого фаршу;
- 5 черрі;
- 2 яйця;
- 5 салатних листків;
- 1 цибуля;
- 5 мл яблучного оцту;
- 20 мл оливкової олії;
- 5 г гірчиці;
- 1 маринований огірок;
- 220 мл рослинного масла;
- сіль.
Послідовність приготування.
- Фарш солять. З нього формують невеликі кульки і відправляють їх у духовку, розігріту до 190°С на 7 хвилин.
- Очищену картоплю ріжуть кружальцями, їх солять і обсмажують у великій кількості олії до рум’яного стану.
- Варені яйця нарізують кільцями. Черрі ділять на 4 частини. Огірок ріжуть невеликими шматочками, цибулю — кільцями. Листя салату рвуть на кілька частин і викладають на дно страви.
- Зверху кладуть томати, огірки, цибулю і яйця.
- Рівномірно розкладають картоплю і м’ясні кульки.
- З оцту, оливкового масла і гірчиці готують соус і поливають їм салат.
- Готову страву одразу ж подають на стіл.
Готуємо за французьким рецептом
Французький салат готується з невеликої кількості інгредієнтів, але виходить неймовірно смачним і ситним.
Склад:
- приблизно, кіло картоплі;
- 80 мл сухого білого вина;
- 40 мл винного оцту;
- 5 г гірчиці;
- 1 г солі;
- 120 мл оливкової олії;
- 15 г зеленої цибулі;
- 20 г суміші прованських трав;
- чорний мелений перець.
Процес приготування.
- Варену картоплю довільно нарізають і збризкують вином.
- Перемішують оцет, перець, гірчицю і сіль до повного розчинення солоних кристалів. Додають оливкове масло і дрібно нарізаний зелений лук.
- Картоплю заливають заправкою і доповнюють прованськими травами. Подають в теплому вигляді.
З корейською морквою
Блюдо виходить дуже ситним, тому може замінити повноцінний обід.
Список продуктів:
- 3 картоплини;
- 250 г моркви по-корейськи;
- 120 г консервованого горошку;
- 10 г зелені кропу;
- 2 часникового зубчики;
- 3 г солі;
- 60 мл рослинного масла.
Порядок приготування.
- Картоплю варять, охолоджують і нарізають кубиками.
- З допомогою виделки рівномірно перемішують картоплю і корейську моркву.
- Додають горошок.
- Часник і кріп рубають подрібніше, з’єднують із сіллю і маслом.
- Основний склад змішують із заправкою і негайно подають на стіл.
З яловичої печінкою
Салат виходить дуже ніжним, соковитим і обов’язково сподобається тим, хто любить печінку.
Склад:
- 2 картопляні бульби;
- 0,5 кг яловичої печінки;
- 2 маринованих огірка;
- 30 г сушеного кропу;
- 50 г зеленої цибулі;
- 200 г легкого майонезу.
Кроки приготування.
- Печінку звільняють від плівок, відварюють у підсоленій воді півгодини. Щоб субпродукт у готовому блюді був смачніший, його попередньо можна вимочити в молоці пару годин.
- На крупній тертці варену картоплю подрібнюють, печінка і огірки.
- На блюдо викладають продукти шарами: картопля, печінка, огірки, зелень. Кожний ряд промащують майонезом.
- Перед подачею салат тримають в холодильнику 1 годину.
Картопляний салат по-фінськи покроковий
Важливу роль в цьому салаті грають мариновані огірки: вони не повинні бути занадто прісними або кислими. Свій незабутній смак страва набуває також завдяки оригінальній заправці.
Знадобиться:
- 6 картопляних бульб;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 3 маринованих (не бочкових і не солоних) огірка;
- 10 г свіжого кропу;
- 200 мл среднежирной сметани;
- 3 г солі;
- 5 г цукру;
- 20 г негострої гірчиці;
- 2 г меленого перцю.
Спосіб приготування:
- Відварену картоплю ріжуть акуратними кубиками.
- Цибулю дрібно шаткують.
- Огірки розрізаю навпіл вздовж і ріжуть тонкими слайсами.
- Для заправки з’єднують сметану, цукор, перець, сіль і гірчицю.
- Нарізані інгредієнти заправляють соусом і перемішують.
Швидкі в приготуванні, апетитні, ситні салати на основі картоплі — справжня знахідка для будь-якої господині. Їх можна подавати як самостійну страву, як гарнір або як швидку закуску на святковий стіл.