Просте, бюджетне і дуже апетитне перше блюдо — картопляний суп-пюре. Його смак можна легко зробити більш яскравим і цікавим за допомогою різних добавок. Наприклад, використавши грінки, гриби, сир, бекон та інші відповідні інгредієнти.
Класичний картопляний суп-пюре
Склад продуктів: 700-760 г картоплі, велика ріпчаста цибулина, 4-5 часникових зубчиків, 20 г вершкового масла, півсклянки нежирних вершків, сіль, приправи.
- Подрібнену цибулю обсмажується прямо у каструлі. Коли шматочки овоча зазолотятся, до нього всипати картопляні скибочки, вливається вода і додається сіль.
- Крупно нарізаний часник обсмажується в окремому посуді на вершковому маслі.
- Готову картоплю перекладається в іншу каструлю і пюрируется. Далі він розбавляється залишилися відваром до бажаної консистенції майбутнього супу.
- Залишилося додати часник разом з усією олією зі сковороди і ще раз подрібнити частування.
- При необхідності суп досаливается і приправляється спеціями.
Подається блюдо гарячим з вершками.
З грінками
Склад продуктів: 370 г картоплі, 40 мл соєвого соусу, 370 мл курячого бульйону, 90 мл нежирних вершків, 20 г вершкового масла, ріпчаста цибулина, морквина, 1/3 батона, сіль.
- Білий хліб позбавляється від шкірки, нарізати невеликими кубиками і підсушується в духовці.
- Очищені, подрібнені овочі ріжуться середніми скибочками, укладають в каструлю з розігрітим вершковим маслом і тушкують до м’якості.
- Далі в ємність вливається бульйон і маса вариться 25-30 хвилин.
- У майже готовий суп додається соус, вершки і сіль. Каструля знімається з плити і її вміст подрібнюється блендером.
Подається готовий суп-пюре картопляний з грінками.
Картопляний суп-пюре з куркою
Склад продуктів: велика куряча грудка, цибуля-ріпка (1 шт.), 4-5 картоплин, 70 г масла вершкового, свіжа зелень за смаком, сіль, щіпка куркуми.
- У каструлю з водою викладаються брусочки очищеного картоплі і грудка. Як тільки овоч розвариться, можна засипати куркуму і додати обсмажені до рум’яності на вершковому маслі цибульні кубики.
- М’ясо знімається з кістки, ріжеться і повертається назад в каструлю.
- Картопляний суп з куркою пюрируется і солиться.
Кожна порція страви рясно посипається подрібненою зеленню.
З грибами
Склад продуктів: 7-8 середніх картоплин, ріпчаста цибулина, 230 г печериць, велика морквина, сіль, суміш спецій для юшки, вершкове масло.
- Картопля готується в солоному окропі до розварювання. Далі вона перекладається в окрему каструлю, пюрируется блендером і розбавляється відваром до потрібної консистенції.
- Слайсы свіжих грибів разом з довільно подрібненими овочами смажать на добре розігрітому вершковому маслі 8-9 хвилин.
- Вміст сковороди перекладається в картопляну основу. Блюдо присмачується обраними спеціями.
Подається суп-пюре з грибами разом з тостами з білого хліба.
Ніжний суп-пюре з картоплею і сиром
Склад продуктів: 1 л курячого бульйону, 620-720 г картоплі, морква, цибуля-ріпка (1 шт.), 2 ст. л. вершкового масла, білий перець, 3 плавлених сирка, кухонна сіль.
- Всі овочі чистяться, миються і дрібно нарізати, після чого викладаються в промаслений форму і відправляються в духовку запікатися до появи рум’яної скоринки. При цьому виставляється температура 200-210 градусів.
- Бульйон доводять до кипіння, в нього закладаються шматочки плавлених сирків, сіль і овочі з духовки.
- Суп буде варитися до розм’якшення картоплі.
- Далі маса пюрируется і присипається білим перцем.
Готовий картопляний суп-пюре з сиром подається до обіду гарячим. Можна додати в нього трохи курки, що залишилася після варіння бульйону.
Незвичайний варіант з беконом
Склад продуктів: 4 картоплини, 6 смужок бекону, 70 г вершкового масла, 3 ст. л. тертого сиру і борошна, 2-3 часникового зубчики, підлогу-літра овочевого бульйону, цибуля-ріпка (1 шт.), пучок різної свіжої зелені, сіль.
- Шматочки бекону обсмажуються до рум’яної скоринки на вершковому маслі, після чого викладаються на паперовий рушник.
- Картопля чиститься, ріжеться довільними шматочками і відварюється до готовності.
- Кубики цибулі обсмажуються в тій же сковороді, де раніше готувався бекон.
- Через пару хвилин до цибульним кубиках борошно висипається. Маса заливається бульйоном і як тільки рідина закипить, вогонь робиться мінімальною. Так маса нудиться 7-8 хвилин.
- Вміст сковорідки викладається до сварившейся картоплі. Суміш солиться і перетворюється на пюре.
- До нього додається тертий сир, рубана зелень і вичавлений часник.
Подається суп порційно. В кожну окрему тарілку викладаються смужки бекону.
Дієтичний морквяно-картопляний суп-пюре
Склад продуктів: 1-2 шт. цибулі-ріпки, 4-5 великих морквин, 3-4 картоплини, сіль, свіжа зелень, 2,5 л фільтрованої води.
- Очищені і крупно нарізані овочі заливаються підсоленою водою і відправляються варитися. Готувати їх потрібно до розм’якшення.
- Коли вийшла маса трохи охолоне, її потрібно перетворити в пюре за допомогою блендера, що працює на високих обертах.
- Суміш солиться за смаком і доводиться до кипіння.
Подається отриманий суп з подрібненою свіжою зеленню.
З додаванням брокколі
Склад продуктів: 700 мл фільтрованої води, повний стакан нежирних вершків, 230 г броколі, 620 г картоплі, сіль, улюблені спеції.
- Першим ділом картопля чиститься, ріжеться невеликими кубиками, залити солоною водою і вариться до полумягкости.
- Далі в каструлю засипається капуста, розділена на невеликі суцвіття. Кілька мініатюрних з них можна залишити для прикраси вже готового страви.
- Овочі варяться разом до повної готовності. Коли вони стануть м’якими, маса знімається з вогню. Як тільки вона трохи охолоне, заглибним блендером інгредієнти перетворюються в однорідну густувату суміш.
- У майбутній суп додаються вершки. Маса знову збивається і прогрівається. Не можна на цьому етапі доводити страву до кипіння.
- Частування солиться і присипається обраними спеціями.
Подається суп з часниковими грінками.
В мультиварці
Склад продуктів: 5-6 картоплин, морквина, 90 г свіжих грибів і така ж кількість копченої грудинки, невелика цибулина, 2 ст. будь-якого бульйону, шматочок вершкового масла, сіль.
- В «розумній каструлі» в програмі, призначеної для смаження, обсмажуються кубики цибулі і крупно терта морквина на вершковому маслі. В процесі інгредієнти потрібно часто помішувати.
- Коли овочі зазолотятся, до них висипаються шматочки копченостей. Разом продукти готуються ще пару хвилин.
- Далі в чашу вливається бульйон і додаються брусочки сирої картоплі.
- Пристрій переводиться в режим гасіння та страву нудиться під закритою кришкою 40-45 хвилин.
- Далі шумівкою з ємності витягується вся гуща, протирають через сито і розбавляється бульйоном до необхідної консистенції. Маса солиться. На цьому етапі можна додати улюблені приправи за смаком.
- Окремо обсмажують пластинки свіжих грибів.
Готовий суп розливається порційно і зверху кожна порція прикрашається скибочками обсмажених грибів.