Каша гарбузова з рисом на молоці виходить м’якою і ніжною, з красивим золотистим відтінком. Її можна їсти на сніданок, на обід з м’ясом або овочами, урізноманітнивши харчування сім’ї.
Гарбузова каша з рисом на молоці, приготована в каструлі
Вам знадобиться:
- цукровий пісок – 55 гр.;
- молоко – 0,3 л;
- гарбуз – 800 гр.;
- шматочок масла;
- вода – 100 мл;
- сіль – 4 гр.;
- рис – 90 гр.
Алгоритм дій:
- Видаляємо з гарбуза кірку й насіння. М’якоть рубаємо невеликими кубиками і завантажуємо в глибоку каструлю.
- Заливаємо шматочки водою і варимо на плиті з моменту закипання 10 хвилин.
- Додаємо молоко і чекаємо, поки рідина знову закипить.
- Насипаємо цукор з сіллю, гарбузову масу перемішуємо.
- Під краном промиваємо рис і завантажуємо його до продуктів. Він повинен бути рівномірно розподілений по поверхні. З гарбузом перемішувати його не можна, інакше крупа підгорить.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо півгодини з напіввідкритою кришкою.
- Ось тепер можна все перемішати, при цьому ложкою придавлюючи шматочки гарбуза. Так каша перетворитися в однорідне пюре.
- Кладемо масло і розкладаємо апетитну димлячу кашу по тарілках. Приємного апетиту!
Смачний варіант сніданку в горщику в духовці
Список інгредієнтів:
- молоко – 0,6 л;
- гарбуз – 0,7 кг;
- масло вершкове – 50 гр.;
- сіль – 6 гр.;
- рисова крупа – 80 гр.;
- жменю родзинок – 50 гр.;
- цукор – 60 гр.
Як готується гарбузова каша з рисом:
- Опускаємо родзинки в окріп. Чекаємо 10 хвилин. Після цього промиваємо під краном. Вважається темний сорт родзинок більш корисний.
- Свіжу м’якоть очищеної гарбуза, рубаємо шматочками, завантажуємо в блендер і подрібнюємо.
- Промитий рис додаємо до маси гарбуза.
- Насипаємо сіль, родзинки і цукор. Перемішуємо.
- На даний обсяг продуктів нам знадобляться 4 горщика ємністю 0,5 л.
- На дно кожного з них заливаємо 50 мл молока.
- Зверху закладаємо гарбузову суміш і рівномірно розподіляємо по горшочку.
- Розливаємо 150 мл молока у кожну ємність.
- Каша не повинна бути у самих країв посуду, так як під час запікання вона збільшиться в розмірах. Тому цей момент слід врахувати.
- Розставляємо горщики по листу і закриваємо в духовці. Її ми поки не нагріваємо.
- Виставляємо температуру 180 градусів на півгодини, потім переводимо показник на 150 градусів і готуємо ще 50 хвилин.
- Як тільки каша звариться, викладаємо по шматочку масла і запікаємо ще 10 хвилин.
В мультиварці
Основні продукти:
- щіпка солі;
- вода – 150 мл;
- гарбуз – 0,5 кг;
- шматочок масла – 70 гр.;
- молоко – 0,32 л;
- цукровий пісок – 150 гр.;
- рис білий – 160 гр.
Як готується гарбузова каша з рисом на молоці в мультиварці:
- Очищений оранжевий овоч шаткуємо маленькими кубиками.
- Викладаємо шматочки на дно чаші мультиварки.
- Заливаємо водою і додаємо масло.
- У меню кухонної техніки натискаємо на кнопку «Випічка» і готуємо 25 хвилин.
- Коли час вийде, засипаємо цукор, промитий рис і сіль.
- Вливаємо молоко, продукти перемішуємо.
- Міняємо режим готування: «Молочна каша» або «Гасіння». Час – 50 хвилин.
- Після того, як каша буде готова, до неї можна додати будь-які сухофрукти за бажанням.
Пшоно-рисова каша
Інгредієнти рецепту:
- рис – 90 гр.;
- цукор – 25 гр.;
- молоко – 0,3 л;
- щіпка солі;
- вода – 0,3 л;
- пшоняна крупа – 80 гр.
Поетапне приготування:
- Кілька раз промиваємо під краном пшоно.
- Опускаємо його в каструлю з водою і варимо 5 хвилин.
- До нього додаємо промиту рисову крупу, наливаємо молоко і готуємо ще 15 хвилин.
- Залишилося закрити посуд кришкою і почекати, поки каша насититься близько 10 хвилин.
Каша гарбузова з рисом на молоці для дитини
Малятам потрібна більш м’яка, ніжна, в міру жирна їжа. Для них ми видозмінимо рецепт звичайної каші.
Що потрібно взяти:
- вода – 0,4 л;
- гарбуз – 0.25 кг;
- молоко – 0,8 л;
- рис круглий – 180 гр.;
- цукровий пісок – 70 гр.
Готуємо покроково:
- Видаліть з гарбуза насіння і шкірку. М’якоть рубаємо великими шматками.
- Рисові зерна сполосніть кілька разів водою.
- Викладаємо його на дно каструлю і заливаємо водою.
- Шматки гарбуза проводимо через тертку з великими ланками і з’єднуємо з крупою.
- Коли з каструлі з рисом піде майже вся вода, наливаємо молоко кімнатної температури.
- Насипаємо цукровий пісок. Замість цукру можна використовувати мед.
- Готуємо страву 15 хвилин.
- М’яка, ніжна каша для дітей готова!
Молочне ласощі з гарбузом та яблуками
Якщо ви не любите надто солодку кашу, додайте яблука кислих сортів. Вони додадуть яству смак трохи з кислинкою і ніжний аромат.
Компоненти рецепту:
- сіль – за смаком;
- яблука – 0,1 кг;
- соняшникова олія – 60 гр.;
- м’якоть гарбуза – 150 гр.;
- рис – 0,2 кг.
Алгоритм дій:
- Видаляємо з яблука тонку шкірку, серцевину і насіння. Все інше шаткуємо кубиками.
- Почищену помаранчеву гарбуз нарізаємо маленькими шматочками.
- Викладаємо подрібнену гарбуз на дно каструлі. Наливаємо олію.
- Кілька раз промиваємо рис і варимо його в окремому посуді 10 хвилин.
- Половину його кількості додаємо до гарбузі. Не перемішувати.
- Зверху висипаємо яблука, а на них викладаємо половину рису. Виходить багатошарова каша.
- Окремо доводимо 200 мл води до кипіння, солимо її і заливаємо вміст каструлі.
- Варимо страва до тих пір, поки інгредієнти не стануть м’якими. Смачна гарна каша готова.
Як приготувати кашу в гарбузі?
Гарбуз в каші може бути не тільки порізана шматочками. Каша може бути всередині гарбуза.
Вам знадобиться:
- жменю родзинок;
- гарбуз – 2 кг;
- трохи чорносливу;
- щіпка солі;
- рис – 380 гр.;
- цукор.
Покрокова інструкція:
- Беремо цілісну круглу гарбуз. Вирізаємо ножем нижню частину і виймаємо ложкою насіння.
- Відварюємо промиту рисову крупу у воді. Не забудьте її посолити.
- Промиваємо чорнослив з родзинками під краном і з’єднаємо з рисом.
- При бажанні насипаємо цукор за смаком.
- Вийшла рисовою кашею заповнити гарбуз. Закриваємо її капелюшком, яку зрізали.
- Встановлюємо це диво в духовку і випікаємо 45 хвилин.
- Якщо не хочете, щоб страва вийшла надто сухим, налийте в гарбуз трохи молока або вершків. Всім приємного апетиту!