Гарбузова каша сьогодні рідко готується на сучасних кухнях. Вона була незаслужено забута, хоча в гарбузі дуже багато корисних речовин і вона володіє приємним ароматом і смаком. Каша з гарбуза може стати смачним і ситним сніданком або вечерею як для дітей, так і дорослих. Її можна доповнити різними крупами, фруктами, приготувати на плиті, в духовці або мультиварці. Пропонуємо розглянути декілька різноманітних варіантів приготування цієї страви.
Пшоняна каша на молоці з гарбузом
Багато хто може згадати, як у дитинстві мама готувала пшоняну кашу на молоці з гарбузом.
Рецепт складається з простих продуктів:
- 1 маленька гарбуз;
- 1 ст. молока;
- ⅔ Ст. води;
- 3 ч. л. цукру;
- пара дрібок солі;
- 200 г пшона.
Готуємо так:
- Гарбуз добре промиваємо водою, видаляючи залишки бруду. Ріжемо її часточками, щоб було зручніше з нею працювати. Далі потрібно гострим ножем зрізати шкірку. Очищену м’якоть нарізаємо невеликими кубиками.
- У каструльку наливаємо молоко і воду, розводимо в них цукор і ставимо на плиту розігріватися. Коли вміст почне кипіти, викладаємо в нього гарбузове кубики. Вже через чверть години м’якоть досить розвариться, щоб можна було розім’яти товкачиком її в пюре.
- Пшоняну крупу добре промиваємо, при необхідності перебираємо, щоб видалити зіпсовані зерна і викладаємо в гарбузове пюре, солимо.
- Вогонь робимо повільним, накриваємо кришкою і варимо протягом 20-ти хвилин, періодично помішуючи.
На замітку. Якщо під час варіння каша здасться занадто густий, можна додати ще молока.
Каша в гарбузі, запечена в духовці
- гарбуз — ½ одного плоду або 1 маленький плід (близько 750 г);
- рис відварний — 1 ст.;
- ванільний цукор — 2 ч. л.;
- цукор звичайний — ⅓ ст;
- молоко;
- жменя світлого родзинок;
- вершкового масла шматочок.
Рис повинен бути заздалегідь відварений до напівготовності, то тесть трохи твердий.
- До нього додаємо ванільний і звичайний цукор, промиті родзинки. Все добре перемішуємо.
- Гарбуз миємо та очищаємо від насіння. Якщо вона великих розмірів, то відрізаємо половинку. Якщо маленька — зрізаємо зверху кришечку і ложкою вичищаємо насіння.
- Всередині змащуємо ложкою масла, потім наповнюємо кашею, робимо поглиблення, заливаємо молоком (скільки поміститься) і зверху кладемо масло — воно зробить кашу ніжною, просочить гарбузову м’якоть і допоможе їй добре пропектися.
- Гарбуз ставимо на деко або у форму. Духову піч розігріваємо до 180 º с. Випікаємо протягом 45-60 хвилин.
Готовність страви перевіряється зубочисткою — якщо гарбузова м’якоть добре протикається, значить пропеклась. На замітку. Змастіть краї гарбуза маслом — воно не дасть піднялася молока потекти.
Кукурудзяна каша
- кукурудзяна крупа — 2 ст.;
- гарбуз — 400 г;
- цукор тростинний — 2 ст. л.;
- молоко — стакан;
- слив. масло — 50-70 г;
- вода — 300 гр.
Готувати будемо так:
- Крупу промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися.
- Тим часом м’якоть гарбуза чистимо від шкірки, обполіскуємо і ріжемо дрібними кубиками — чим дрібніше скибочки, тим швидше вони розваряться.
- Крупу не забуваємо періодично помішувати, щоб не було грудочок і вона не пригоріла. Додаємо до неї цукор і гарбуз, заливаємо молоком, варимо на повільному вогні протягом 10-ти хвилин, помішуючи кожні пару хвилин.
Додаємо масло, тримаємо кашу ще 5 хвилин під кришкою, а після відразу подаємо до столу.
З вівсянкою
- 630 г гарбузової м’якоті без шкірки;
- 10 г вівсяних пластівців;
- 50 г молока;
- 2 ст. л. цукру;
- щіпка солі;
- 100 г води.
Щоб швидко приготувати поживний сніданок, потрібно:
- Натерти м’якоть на крупній тертці, скласти її в ківш, залити водою і поставити варитися.
- Через 5 хвилин влити молоко, перемішати і готувати ще пару хвилин.
- Додати вівсяні пластівці, цукор і сіль, гарненько все перемішати. Продовжувати варити під кришкою на повільному вогні протягом 4-5-ти хвилин. Вимкнути вогонь і залишити на кілька хвилин настоятися.
- Подати до столу. Можна доповнити нарізаними сухофруктами.
Пісна рисова каша з гарбузом на воді
- 250 г сирого рису;
- 2 ст. л. цукру;
- жменя чорносливу і кураги;
- 300 г гарбузової м’якоті без шкірки;
- ложка олії;
- 1 ст. води.
Готуємо так:
- Очищену гарбузову м’якоть ріжемо кубиками.
- Курагу і чорнослив добре промиваємо водою, а після, заливаємо окропом так, щоб вода покрила плоди. Через 3-5 хвилин воду зливаємо і повторно промиваємо.
- У глибокій сковороді або каструлі з товстим дном розігріваємо олію, викладаємо в нього гарбузове шматочки і залишаємо нудитися на 10 хвилин.
- Через певний час гарбуз трохи розм’якшиться. Додаємо до неї цукор, рис і заливаємо водою. Накриваємо кришкою і залишаємо готуватися орієнтовно на 10-15 хвилин
- Тим часом сухофрукти дрібно нарізаємо. Коли страва майже готова, додаємо їх в кашу, перемішуємо і залишаємо ще на 5 хвилин.
- Після, вимикаємо вогонь, а каструльку накриваємо щільним рушником/пледом і залишаємо пропаритися на півгодини.
Варіант приготування в горщиках
- 1 скл. пшона;
- 400 г гарбуза;
- 700 г молока;
- 5 ст. л. цукру;
- пара пучок меленої кориці;
- щіпка кардамону.
Приступаємо!
- Промиваємо пшоно від пилу і бруду. Пересипаємо його в каструлю і заливаємо водою так, щоб крупа була нею покрита. Ставимо на вогонь. Коли вода закипить, зливаємо її.
- Поки закипає пшоно, чистимо гарбуз від шкірки та насіння, обполіскуємо, ріжемо часточками, а потім тремо на крупній тертці.
- Беремо порційні горщики або 1 великий. Викладаємо по черзі шари гарбуза і каші, наповнюючи на ⅔ ємності. Заливаємо молоком так, щоб воно було на 1-2 пальця вище вмісту.
- Горщики ставимо на решітку. Духову піч розігріваємо до 200 º с. Горщики повинні бути вже в духовці. Через 5 хвилин після початку розігріву засікаємо ще 50 хвилин. Через це час пробуємо трохи крупи на смак — якщо вона твердовата, готуємо ще 5 хвилин. І так до тих пір, поки блюдо не приготується.
Манна молочна каша з гарбузом
З розрахунку на 2 порції знадобиться:
- 100 г гарбуза;
- щіпка солі;
- ½ Ст. л. цукру;
- 2 ½ ст. л. манки;
- 400 г борошна;
- вершкового масла шматочок.
Готуємо страву так:
- Поставити кип’ятитися воду в каструльці.
- Тим часом гарбуз почистити і нарізати невеликими шматочками. Закинути її в закипающую воду і варити 12-15 хвилин.
- Коли відведений час пройде, злити окріп, а гарбуз перетворити в пюре за допомогою блендера або товкачика для картоплі.
- Потім додати молоко і знову поставити на вогонь. Почекати закипання і всипати манку невеликими порціями, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
Гречана каша з гарбузом
Ситний і корисний обід — це гречана каша з овочами і куркою.
Пропонуємо наступний рецепт:
- 1 середня цибулина;
- 1 маленька гарбуз;
- кубик імбиру розміром 1х2 см;
- 300 г курячого філе;
- суміш перців (за смаком);
- сіль;
- хмелі-сунелі.
Готуємо:
- М’ясо обполіскуємо, ріжемо невеликими шматочками.
- Імбир чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо в олії з куркою, періодично помішуючи.
- Через кілька хвилин додаємо суміш перців і трохи солі.
- Через 5-7 хвилин вливаємо склянку води і залишаємо гаситися під кришкою на третину години.
- Паралельно готуємо крупу: промиваємо, викладаємо в каструлю і ставимо закипати.
- Тим часом чистимо гарбуз з цибулею. Гарбуз ріжемо дрібними кубиками, а цибулю шаткуємо.
- Овочі додаємо в гречку, все трохи солимо і притрушиваем хмелі-сунелі, перемішуємо. Варимо 10 хвилин.
- М’ясо перекладаємо в кашу, знову перемішуємо і готуємо на повільному вогні ще 5-7 хвилин.
Каша з гарбуза з рисом і яблуками
Гарбузово-рисова каша обов’язково сподобається маленьким ласунам і виручить мам в питанні ситного сніданку для зростаючого організму.
Заздалегідь підготуйте:
- круглозернистий рис — 125 г;
- молоко — 1 л;
- гарбузова м’якоть — 250 г;
- яблуко — 1 одиниця;
- мед — 1 ст. л.
Алгоритм приготування дуже простий:
- Ріжемо м’якоть гарбуза невеликими скибочками і ставимо варитися в невеликій кількості води.
- Крупу добре промиваємо.
- Через 10 хвилин після закипання, пюре трохи опрацьовуємо блендером, вливаємо в нього молоко і всипаємо рис. Варити потрібно 20 хвилин.
- Яблуко помити, видалити серцевиною, нарізати кубиками і додати в кашу.
- Готувати ще 10 хвилин на повільному вогні, потім заправити медом і дати настоятися з чверть години.
Солодка пшоняна каша з гарбузом і медом
Приготовлена пшоняна каша з гарбузом в мультиварці або на плиті буде однаково солодкої і ароматною.
- ⅔ Ст. пшоняної крупи;
- 150 г очищеної м’якоті;
- 200 г води;
- 50 г слив. масла;
- 2 ст. л. меду;
- 200 г молока;
- щіпка солі.
Приготування за даним рецептом нічим не відрізняється від інших.
- Спочатку крупу промиваємо, а гарбуз ріжемо шматочками. З’єднуємо разом в каструльці і заливаємо водою. Ставимо варитися.
- Коли закипить — додати сіль, перемішати і засікти чверть години. Готуємо на повільному вогні під кришкою.
- Через 15 хвилин вливаємо молоко, кладемо шматочок масла і продовжуємо готувати 10-15 хвилин, перевіряючи готовність на смак — коли крупа і гарбуз будуть м’якими, кашу можна відключити.
Залишилося заправити страву медом, добре перемішати і дати настоятися протягом 20-ти хвилин.
Класична гарбузова каша в мультиварці
- 4 ст. молока;
- 800-900 г гарбузової м’якоті без шкірки і насіння;
- шматочок вершкового жирного масла;
- 2 ст. л. цукру/меду;
- пара дрібок солі;
- пакетик ваніліну.
В цьому випадку процес ну просто примітивний!
- Гарбуз треба заздалегідь почистити, помити і нарізати невеликими брусочками. Скласти в мультиварочную чашу, посипати цукром і сіллю, додати ванілін, олію і залити молоком. Все перемішати. Закрити кришку.
- В меню програм мультиварки вибрати один з наступних режимів (в залежності від того, який є в наявності): «Гасіння», «Випічка», «Мультиповар», «Каша». Час приготування — 45 хвилин.
- По закінченні приготування залишилося перемішати вміст і залишити під кришкою ще на 15 хвилин.