Вчені стверджують, що люди вживали сочевицю в їжу ще понад 8 тисяч років тому. Першими це почали робити жителі Близького Сходу. Пізніше, внаслідок міграції древніх племен, ця бобова культура поширилася по всій території Африки, а потім і Європи. З неї готували різні салати, супи і супи, пюре, рагу, а також котлети і начинки для пирогів. Не менш популярною на сьогоднішній день є каша з сочевиці. Для її приготування потрібно зовсім небагато часу, так як плоди цієї унікальної культури дуже швидко розварюються.
Простий і смачний рецепт каші з червоної сочевиці
Існує п’ять різних видів сочевиці – зелена, жовта, коричнева, червона і чорна, і кожен з них гарний по-своєму. Все залежить від того, яку саме страву потрібно приготувати.
Наприклад, для найпростішої каші з сочевиці знадобиться:
- 300 мл питної води;
- 200 г червоної сочевиці;
- трохи солі і перцю;
- 25 г вершкового масла.
Як приготувати кашу з червоної сочевиці:
- Першим ділом крупу треба ретельно промити. Робити це краще в друшляку під проточною водою.
- Промиті плоди пересипати в каструлю.
- Залити водою і поставити на плиту. При варінні на середньому вогні каша буде готова вже через 10 хвилин після закипання. У неї залишиться тільки покласти масло і добре перемішати.
Це блюдо буде хорошим гарніром, наприклад, м’яса або відмінним варіантом швидкого і поживного сніданку.
Враховуючи унікальний вітамінний і мінеральний склад самого вихідного продукту, таку кашу можна вживати для профілактики і лікування багатьох серйозних захворювань.
Готуємо в мультиварці
Сьогодні, коли практично в кожному будинку є багато різної сучасної кухонної техніки, для господині процес приготування їжі набагато спрощується. Приміром, із сочевиці можна зробити смачну і дуже ароматну кашу в мультиварці.
Для цього знадобиться:
- 1 стакан зеленої сочевиці;
- сіль;
- 1 цибулина;
- 0,5 л води;
- 1 морква;
- будь-які спеції.
Як правильно готується каша з сочевиці в мультиварці:
- Цибулю спочатку очистити, а потім дрібно порубати.
- Засипати його в чашу мультиварки. Встановити режим «Підсмажування» і засікти на таймері 7 хвилин.
- Натерти очищену морквину на середній або великій тертці. Додати до цибулі, перемішати і почекати ще 5 хвилин.
- Перебрати і промити сочевицю.
- Перекласти її в миску і залити продукти окропом. Відразу ввести вибрані спеції.
- Встановити режим «гасіння» і почекати приблизно півгодини.
- За 5 хвилин до готовності страви ввести сіль.
Смак каші в основному буде залежати від введених спецій.
Наприклад, індуси зазвичай додають гвоздику і куркуму, а жителі Середземномор’я – звичний нам лавровий лист і розмарин.
Тут кожна господиня може проявити свою фантазію.
Ситне блюдо з м’ясом
Якщо додати до сочевиці трохи будь-якого м’яса, то страва вийде ще більш ситним і поживним.
Взяти, до прикладу, варіант, для якого необхідно:
- 450 г свинини;
- 1 повний стакан чечевиці;
- 250 мл води (або бульйону);
- 1 цибулина;
- 150 г томатної пасти;
- сіль;
- олія рослинна;
- перець.
Як слід готувати кашу з цих продуктів? Тут все просто:
- Першим ділом потрібно промити і порізати на шматочки м’ясо.
- Дрібно покришити цибулю.
- Ретельно промити сочевицю.
- На сковорідці розігріти олію.
- Злегка обсмажити в киплячому жиру м’ясо з цибулею, додавши до них трохи солі і перцю.
- Підготовлені продукти покласти в казан або глибоку каструлю з товстим дном.
- Додати пасту, попередньо розвівши його у воді або бульйоні.
- Засипати сочевицю і перемішати.
- Тушкувати на маленькому вогні 50 хвилин.
Виходить просто дивовижна, дуже смачна і ситна каша з м’ясом. Всі компоненти в ній добре розварюються, не перетворюючись при цьому в жахливе місиво.
Солодка каша з зеленої сочевиці
Дітям більше сподобається солодка каша. Її можна готувати з додаванням різних фруктів. Причому робити таке блюдо краще з зеленої сочевиці.
Цей вид включає в себе недостиглі плоди, які навіть після тривалого варіння зберігають свою первинну форму.
Для приготування такої каші треба взяти:
- 210 г сочевиці;
- пару стаканів води;
- 2 стиглих банана;
- 6 – 7 шт. кураги;
- 8 г кориці;
- 25 г родзинок.
Щоб зробити таку кашу, треба:
- Промити боби сочевиці і на кілька годин залити їх холодною водою. Недостиглі плоди мають трохи розбухнути.
- Ще раз промити боби, а потім перекласти їх в каструлю, залити відміреною кількістю води і варити майже до готовності, не забуваючи періодично помішувати. Корицю можна додати вже на цьому етапі.
- Замочити на 10 хвилин у воді курагу.
- Банани розтерти в кашку. Зробити це можна звичайною виделкою.
- Додати масу разом з курагою в кашу і перемішати.
Після цього залишається тільки перекласти готову страву на тарілку і подати до столу, посипавши родзинками і залишками кориці.
Як приготувати з грибами
Надзвичайно смачною і ароматною виходить каша з сочевиці з грибами. Завдяки дарів лісу вона стає ще більш ситної.
В цьому випадку для роботи знадобиться:
- 200 г бобів, сочевиці;
- 1 зубок часнику;
- 250 г печериць (свіжих);
- 1 морква;
- 0,5 л води;
- 1 цибулина;
- трохи зелені, меленого перцю і кухонної солі;
- соняшникова олія.
Методика приготування каші:
- Промиті проточною водою боби перекласти в каструлю.
- Залити водою і поставити на вогонь. Як тільки рідина закипить, зробити полум’я менше.
- Варити сочевицю 30 хвилин, періодично знімаючи з поверхні піну, що утворюється.
- За цей час можна підготувати до роботи інші продукти: порізати кубиками промиті гриби, дрібно покришити очищений цибулю, порубати часник і моркву потерти.
- Окремо на сковороді в розігрітому маслі спочатку злегка пасерувати цибулю. Потім додати моркву з часником і смажити овочі разом приблизно 3 хвилини.
- Висипати на сковороду гриби і перемішати. Смажити їх разом з овочами, поки не випарується утворилася при цьому волога.
- Відварені боби відкинути на друшляк і добре процідити.
- Додати на сковороду разом з зеленню та спеціями. Гарненько все перемішати і накрити кришкою.
- Сковорідку відразу ж зняти з вогню і дати трохи настоятися каші.
Вже через 5 хвилин її можна буде подавати до столу. Каша дійсно виходить дуже ситною. Але з-за низької калорійності вихідних продуктів її можна їсти в будь-яких кількостях, не побоюючись за наслідки для фігури.
Покрокове приготування з овочами
Кашу із сочевиці часто готують з додаванням різних овочів. В цьому випадку краще використовувати червоні боби, так як вони швидко розварюються і не вимагають попередньої обробки.
Для приготування такої каші можна брати:
- 210 г червоної сочевиці;
- 0,5 л простої води;
- 2 томата;
- 1 цибулину;
- 2 стручка солодкого перцю;
- 1 морквину;
- пару листочків лавра;
- сіль;
- 2 зубчики часнику;
- свіжу зелень;
- лимонний сік;
- соєвий соус;
- перець мелений;
- 50 г вершкового масла.
Готується каша в три етапи:
- Спочатку можна зайнятися овочами. Цибулю, болгарський перець і томати довільно нарізати, а моркву подрібнити на тертці. Спочатку в розігрітому маслі на сковороді потрібно обсмажити цибулю морквою. Як тільки вони придбають золотистий відтінок, додати помідори і перець з часником. Все це збризнути лимонним соком, полити соєвим соусом і перемішати. Тушкувати на малому вогні під кришкою не більше чверті години.
- Після цього в каструлі нагріти воду. Засипати у киплячу рідину промиту сочевицю, посолити, покласти лавровий лист і варити під кришкою на малому вогні 10 хвилин після повторного закипання.
- З’єднати обидві маси, перемішати і присипати рубаною зеленню.
Така каша на вечерю буде справжньою знахідкою. Соковита і дуже ароматна вона сподобається всім домочадцям без винятку.
Молочна каша з сочевиці
Дуже легко готувати юшку кашу на молоці. Її сміливо можна віднести до рецептів з розряду «просто і смачно».
Для одного з найбільш цікавих варіантів потрібно:
- 1 повний стакан чечевиці;
- 2 яблука;
- 50 – 55 г рідкого меду;
- 0,5 л незбираного молока;
- 6 плодів кураги;
- 1 столова ложка подрібненого насіння льону;
- ½ Склянки очищених волоських горіхів.
Щоб приготувати таку молочну кашу, треба:
- Промиту сочевицю залити водою і залишити так на ніч. Зрозуміло, що робити це потрібно заздалегідь.
- Курагу добре промити і нарізати шматочками.
- Яблука спочатку очистити від шкірки, а потім видалити у них серцевини з насінням.
- Решту яблучну м’якоть разом з горіхами подрібнити в блендері.
- У каструлю викласти набряклу сочевицю. Додати до неї молоко з насінням льону і нагрівати на середньому вогні.
- Після закипання зробити полум’я менше і варити продукти 5 хвилин.
- Ввести в готову кашу мед з курагою і перемішати.
- Ще гарячу масу викласти на тарілку, а поруч помістити ароматне горіхово-яблучне пюре.
Таке блюдо добре готувати на сніданок. Каша виходить дуже ніжною, смачною і ароматною. Та й готується вона буквально за лічені хвилини. Сьогодні в умовах постійного поспіху і нестачі часу це особливо важливо.