Кава арабіка – самий популярний і затребуваний вид кавових зерен. Саме його вирощують на 70% плантаціях і саме його ми всі прагнемо купити в магазині або в кав’ярні. Однак, щоб вибрати дійсно смачний, густий кава і правильно його приготувати, потрібно озброїтися знаннями.
Кава арабіка: різновиди та критерії вибору
Батьківщина арабіки – Африка, а точніше Ефіопія. Саме тут спочатку виростали кавові зерна цього сорту і тут же пастухи, воїни і ченці виявили властивість кавових зерен надавати сил і бадьорості.
Арабські торговці, прибувши на чорний континент, зацікавилися зернами і ягодами произраставшего тут каву і вирішили залучити до нього своїх співвітчизників. Так кава з Африки на торгових судах потрапив в Ємен, а звідси поширився по всьому арабському світу і далі. Саме завдяки тому, що араби успішно вирощували в себе каву і всіляко охороняли унікальність його поширення тільки в своїх країнах, він отримав свою назву «арабіка» в честь Аравії. Вже пізніше вчені з’ясували, що батьківщиною цього сорту є Ефіопія. Але було вже пізно – ця кава поширився у світі саме під ім’ям Арабіка.
На сьогоднішній день арабіка вважається найбільш дорогим видом кави завдяки своєму насиченому аромату, багатому вмісту ефірних олій і яскравим відтінкам смаку. І відповідно цей вид набагато дорожче, ніж трохи менш поширена робуста.
Кава арабіка в зернах
Арабіка росте скрізь, де в принципі обробляють каву, по всьому, так званого кавовому поясі Землі. Більшість плантацій – посадки, створені людиною. На цих кавових плантаціях ростуть тисячі дерев, на яких одночасно можуть набухати бутони, цвісти квіти і зріти плоди. Цвіте кави всього пару днів, а після цього на місці квітки утворюється ягода. Дозріваючи, вона з зеленої перетворюється в яскраво-червону, глянсову. М’якоть у кавових ягід соковита і солодка, а в середині є кісточка, яка складається з двох овальних половинок. Коли ягоду збирають і очищають, залишилися кісточки обсмажують, отримуючи тим самим знайомі всім кавові зерна.
Арабіка – це 70% всього кави, що вирощується в світі. Тому вибираючи кава арабіка в зернах в магазині або в кав’ярні поцікавтесь назвою сорту. В залежності від регіону вирощування ви можете отримати напій з більш або менш вираженою кислинкою або різноманітними фруктовими нотками. Існують елітні сорти арабіки, смачні і яскраві самі по собі, а є дешеві, менш виразні. Їх частіше використовують не моно, а в купажі або суміші з іншими сортами арабіки. Тому якщо на пачці з кавою гордо написано «100% арабіка» це ще не гарантує вам насичений смак і аромат напою.
Крім сорту зверніть увагу і на ступінь обжарювання зерен. Світла або середня обжарка менше гірчать, але в них більше кислинки. А темна обсмажування дає більше гіркоти за рахунок паленого цукру в складі зерна, що кислоту практично нейтралізує.
Справжні кавові гурмани віддають перевагу купувати тільки кава в зернах, адже по-справжньому ароматний напій виходить тільки з свіжомелених зерен. З тієї ж причини молоти зерна краще невеликими порціями, на один раз. Звичайно, це подовжує час приготування напою, проте справжні кавомани бачать в цьому особливий ритуал.
Мелену каву
Більш простий спосіб насолодитися чашкою ароматної арабіки у себе вдома – це купити вже мелену каву. Це той же натуральну каву в зернах, тільки спеціально змелений на фабриці. Зберігати його в щільно зачиненій пакеті і краще в холодильнику, щоб аромамасла не вивітрилися, і напій вийшов насиченим.
Якщо ви не знаєте який вибрати мелену каву, перш за все, звертайте увагу на помел.
Для різних способів заварювання і помел повинен бути різними, наприклад:
- грубий помел — для френч-преса і краплинної кавоварки, у них великі частинки краще завариться гарячою водою;
- середній помел — для кавоварки, такі частинки добре пресуються і швидко дають потрібну ступінь екстракції;
- тонкий помел – ідеальний для джезви або турки, так як дрібні частинки швидше осядуть на дно;
- сверхмелкий помел – підходить для заварювання в чашці.
Крім цього, важлива і рівномірність помелу, тобто всі крупинки мають бути одного розміру. Добитися цього за допомогою звичайної електричної кавомолки важкувато, вона часто пропускає більш великі частки зерен. Тому мелена кава – це золота середина для тих, хто хоче випити натуральну каву, не витрачаючи на його приготування багато часу.
Розчинний
Справжні кавомани вважають, що розчинна кава і не кава зовсім, а продукт хімічної промисловості, лише віддалено нагадує смак справжнього напою. З одного боку, це вірно для недорогих масових брендів. Хоча і в них для виробництва використовують зерна арабіки. Правда беруть найгірші частини, залишки помелу і дешеві сорти.
Однак, є і більш дорогі марки розчинної кави, в яких якісної арабіки більше і властивості такої кави близькі до зерновому.
На виробництві спочатку роблять міцний напій з натуральних зерен, потім впорскують в сушарку, краплі його висихають, утворивши порошок, який потім можна розвести гарячою водою. Цей порошок можуть за допомогою пари об’єднати в гранули, тоді розчинна кава буде гранульованим – це найбільш звичний нам тип такого напою, що продається в магазинах.
Так як в процесі такого виробництва втрачається велика частина смаку і аромату, до складу порошку додають різні ароматизатори. І якщо в дешевий кави кладуть хімічні ароматизатори, то більш дорогі бренди додають в каву натуральні кавові масла.
Сублімована кава
Цей вид чимось схожий на розчинну, але технологія його виробництва дещо інша – концентрат з кави спочатку заморожують, а потім за допомогою вакууму зневоднюють. Завдяки тому, що каву не випаровується, він не втрачає своїх ароматичних масел, ферментів і всіх корисних речовин. Саме тому такий вид цінується набагато більше гранульованого, але варто врахувати, що він і дорожче.
На відміну від гранульованого, в сублімованому частіше міститься більше арабіки. У більш дешевих сортах розчинної кави завжди присутня переважно робуста, причому не найкращі її сорти.
Кава арабіка: рецепти приготування
Щоб правильно приготувати чашку ароматної кави із зерен арабіки, потрібно зовсім небагато зусиль. Головне в приготуванні напою – не зіпсувати його, а допомогти розкритися. Тому варто знати основні секрети, які є в кожному способі заварювання.
Як правильно варити напій у турці
Приготування кави в турці (джезві або) з одного боку неймовірно просто, а з іншого дуже складно, адже для заварювання потрібна лише чашка води, ложка кави і вправність, а також особливе чуття, коли кава пора знімати з вогню.
По-перше, візьміть правильну турку – з вузьким горлечком і з міді, вона володіє кращою теплопровідністю, що ідеально для приготування арабіки. По-друге, не забудьте обполоснути турку окропом, щоб прогріти її, а потім всипте 2 чайних ложки кави на 100 мл води. Якщо ви віддаєте перевагу солодку каву, то можна відразу всипати цукор. Далі влийте в турку воду так, щоб вона доходила до самого вузького місця. Постарайтеся акуратно влити воду, щоб крупинки кави не піднялися вгору.
Поставте турку на плиту і уважно стежте за кавою. Коли зверху почне підніматися пінка, зменшіть вогонь і вимкніть його зовсім в той момент, коли кава ось-ось закипить. Важливо не дати йому закипіти і зняти прямо перед цим моментом. Для цього потрібна певна вправність, але варто попрактикуватися, і ви будете по звуках і виду кави відчувати правильний момент.
Дайте кави постояти кілька секунд, щоб гуща осіла на дно і перелийте його в чашку.
Еспрессо в домашніх умовах
Еспресо – це спосіб приготування кави, при якому гаряча вода швидко проходить через спресований мелену каву під сильним тиском. За рахунок цього виділяється багато ефірних масел, але менше кофеїну, тому напій виходить яскравим смаком, насиченим і ароматним.
Приготувати справжній еспресо без рожкової кавоварки неможливо, однак можна спробувати зімітувати його в турці. Для цього спочатку розігрійте порошок сухий турці – засипте 2 чайні ложки в джезву і поставте на плиту на 10 секунд. Далі влийте воду і варіть каву до тих пір, поки не підніметься пінка. Вогонь повинен бути досить сильним, щоб заварювання відбувалося швидше. Коли підніметься пінка, підніміть турку над плитою і дайте піні осісти, потім знову поверніть на вогонь і дочекайтеся повторного освіти шапки. Після цього кава відразу переливаємо в чашку і насолоджуємося його смаком і ароматом.
Готуємо капучіно
Якщо у вас є кавоварка, то приготування ніжного і м’якого капучіно з вершковою піною не складе праці – машина все зробить за вас — і помелет зерна, і зварить каву, і додасть спінені вершки. Однак, приготувати капучіно можна і без кавомашини.
Для початку зваріть в турці стандартний еспресо. На 100 мл готового кава буде потрібно стільки ж молока, а краще вершків. Вершки підігрійте, наприклад, в мікрохвильовці, вилийте їх у високий стакан для збивання і за допомогою міксера або віночка починайте збивати в піну. Вам не потрібні збиті вершки, потрібна лише повітряна пінка.
У високу чашку налийте спочатку каву, додайте і розмішайте цукор. Потім акуратно влийте вершки і зверху ложкою викладіть вершкову піну. При певному майстерності цієї пінкою можна зробити на поверхні кави красиві візерунки, поступово виливаючи її через вузький носик глечика.
З використанням френч-преса
Френч-прес – це спеціальна посудина для заварювання чаю та кави, принцип роботи якого заснований на роботі поршня в скляній колбі. Візьміть три чайні ложки кави грубого помелу. Такий помел потрібен, щоб поршень легше опускався вниз, звільняючи напій від осаду. Всипте кави в чисту суху колбу. Попередньо колбу можна обдати окропом і витерти насухо.
Влийте в колбу на 100 мл води і закрийте френч-прес кришкою. Зачекайте хвилину і акуратно влийте ще 150 мл води, намагаючись не пошкодити утворилася пінку. Знову закриваємо кришку і чекаємо 3 хвилини. Опускайте поршень вниз і наливайте каву в чашку.
Крім джезви і френч-преса приготувати каву можна в чашці, просто всипати тонко смеленный кави і заливши її окропом. Але істинним кавоманам безумовно згодиться кофемашина або краплинна кавоварка, яка повністю розкриє смак арабіки і дозволить готувати різні напої на його основі.