Складно уявити ранок без чашечки ароматної кави. Цей популярний напій бадьорить і наповнює енергією на весь день. Тепер все більше людей віддає перевагу цей напій під назвою кави еспрессо, відрізняється серед інших насиченим смаком і неперевершеним, збуджуючим ароматом.
Кава еспресо – що це таке
У середині минулого століття в Італії був придуманий новий вид кави. Еспресо у перекладі з італійської означає «видавлений» або «спресований». Його готують з допомогою спеціального пристрою – кавоварки.
Вчені з Італійського національного інституту еспресо впевнені, щоб отримати справжній напій, необхідно виконати ряд умов:
- використовувати тільки натуральні зерна гарного сорту і сильної обжарювання;
- зберігати їх у закритому скляному або керамічному посуді;
- перед варінням зерна необхідно дрібно перемолоти, не перетворюючи їх в пил;
- використовувати фільтровану воду;
- на початку приготування напою для прогрівання машини через неї пропускають звичайну воду;
- ідеальною температурою для варіння кави еспрессо вважається 90 градусів;
- напій можна наливати тільки в добре розігріту чашку з назвою демитассе;
- всі частини кавоварки повинні міститися в ідеальній чистоті, щоб виключити неприємні запахи під час наступних приготувань еспресо;
- пити кавовий напій рекомендується відразу після приготування.
Якщо зверху напою утворилася пінка коричнево-червоного кольору, то еспрессо був приготовлений правильно. П’ють каву невеликими ковтками, щоб сповна насолодитися його смаком.
І незважаючи на всю суворість правил, для приготування хорошого еспресо можна використовувати кава-таблетку виробника з світовим ім’ям.
Склад і калорійність
В 100 мл кави еспрессо міститься 9 ккал.
Хімічний склад напою:
- білок – 0,1 г;
- жири – 0,2 г;
- вуглеводи – 1,7 р.
Щоб позбутися калорій після випитої кави еспрессо, потрібно витратити 1 хвилину на біг, стрибки на скакалці, силову або тренування на прес. Або 9 хвилин на сон.
Кавові напої на основі еспрессо
До основних видів напоїв, зроблених на основі еспрессо, відносять:
- Доппино (дабл). Це еспресо, кількість інгредієнтів якого збільшують у 2 рази. Напій подається в гуртку об’ємом 120 мл.
- Лунго. У цьому напої збільшується в 2 рази тільки обсяг води, а всі інші компоненти залишаються без змін.
- Макіато. Збивається в піну половина маленької ложки молока і додається до основних інгредієнтів.
- Латте. Заливають молоко в пропорції 3:7.
- Корретто. У еспресо додають алкогольний напій (зазвичай, лікер).
- Рістретто. Найміцніший кави, замість 25 мл додається 18 мл води.
- Романно. В класичний рецепт включають цедру і сік лимона.
- Кон-панна. У готовий напій додають збиті вершки.
- Фредо. Подають еспресо холодним з цукром і кубиком льоду.
- Латте-макіато. Подається у вигляді напою, що складається з 3 шарів: перший – молоко, другий – еспресо, третій – збите в піну молоко.
- Макіато-фредо. До інгредієнтів фредо додають молоко.
Спеціаліста з приготування еспрессо називають бариста.
Як приготувати в домашніх умовах
Цінителі бадьорять напоїв не раз замислювалися про те, як приготувати каву еспрессо в домашніх умовах. Це досить просто, головне вибрати, як буде приготовлений напій: в кавомашині еспресо, турці або в кавоварці.
Перед початком процесу варіння необхідно підготуватися:
- Вибрати кавові зерна відмінної якості. Для цього підійдуть добре просмажені зерна арабіки та робусти.
- Зерна подрібнюють в кофемолці. Правильний помел – запорука справжнього і смачного напою. Ідеальним є зерна, подрібнені до стану піску. Якщо шматочки будуть більші, то кава буде дуже рідким і несмачним. Якщо подрібнити зерна в борошно, то еспрессо буде гірчити.
Рецепт приготування у турці
- У турку насипають 2 маленькі ложки мелених кавових зерен, сіль на кінчику ножа і цукор за смаком.
- Ставлять суміш на маленький вогонь і постійно помішують, щоб сипучі інгредієнти не підгоріли.
- Коли від суміші піде жар, необхідно додати 200 мл води температурою 30 – 40 градусів.
- Еспресо доводять до кипіння, знімають і перемішують.
- Вдруге ставлять на вогонь і прогрівають до закипання. Чим більше прогрівають напій, тим більш стійкою стає піна.
- Потім дають каву відстоятися і розливають по чашках.
Щоб домогтися піни в турці, необхідно дуже постаратися.
З додаванням молока
Щоб пом’якшити смак подвійного еспрессо можна додати молоко. Такий напій найчастіше готують вранці.
Для цього беруть доппино і виливають у скляну чашку. Потім 160 мл молока ділять на 3 частини. Тепер 2 частини поступово вмішують в каві, а решту підігрівають до 60 градусів і збивають. Спінене молоко виливають у еспресо.
Еспресо в кавомашині
Справжній еспресо готують з допомогою кавомашини.
Для його заварювання необхідно слідувати певним алгоритмом:
- Чашки, в які буде наливатися напій, ставлять на піднос і прогрівають.
- Ріжок очищають від залишків кави і розігрівають.
- У холдер кладуть 7 – 9 г подрібненої кави.
- Потім відбувається пресування мелених зерен в таблетку необхідного розміру і щільності.
- Потім потрібно знову очистити обідок ріжка від залишків кави і включити подачу води, щоб очистити розсікач.
- У розсікач вставляють холдер з таблеткою, включають воду і підставляють підігріту чашку.
- Час приготування не перевищує 30 сек.
Одна чашка буде заповнена на 2/3 об’єму (25 – 30 мл).
Готуємо в кавоварці
Технологія приготування кави еспрессо в кавоварці дуже схожа на аналогічний процес, що відбувається в кавомашині.
- В кавовий ріжок засипають 7 г мелених зерен.
- З допомогою темпера утрамбовують кавовий «пісок». Таблетка повинна бути щільною і рівномірною.
- Перед початком приготування роблять пробний протоку, щоб позбавиться від залишків кави з минулих приготувань.
- Холдер з таблеткою вставляють у спеціальний паз і включають протоку на 30 сек.
- Потім розливають гарячу каву в гуртки.
Приготований в кавоварці еспресо буде мати золотисто-коричневу пінку.
Головні відмінності кави американо від еспрессо
Основні відмінності американо від еспресо:
- Обсяг еспресо складає всього 25 – 30 мл, а американо – не менше 150 мл.
- Еспресо воліють гурмани та поціновувачі гірких смакових якостей натуральної кави. Американо сподобається тим, хто не любить гіркоту.
- Еспресо готується тільки перегонкою водяної пари, а американо – методом безперервного протоки.
- Для приготування американо зерна подрібнюють крупніше, ніж для еспрессо.
- Пінка – обов’язкова характеристика правильно приготовленого еспресо, а ось в американо її може і не бути.
Еспресо – це напій для цінителів, здатних оцінити неперевершений аромат і горіховий присмак справжнього, якісного кави.