Можна назвати кава Гляссе унікальним коктейлем. Це приголомшливий мікс з улюбленого всіма напою і ніжного вершкового морозива. Справжній кавовий десерт, який заслужив покликання і любов гурманів усього світу.
Що таке кава гляссе, історія появи напою
Розповісти, що таке кава Гляссе, досить просто. Це напій, в який входить холодний експрессо і порція морозива.
Прийнято вважати, що з’явився він в Австрії. Місцеві бармени навіть розповідають історію, як одного разу в невелике кафе забіг молодий хлопець. Він запізнювався на дуже важливу зустріч, але хотів спочатку випити чашечку кави. Під рукою у співробітника закладу не виявилося молока. Він, бажаючи виручити юного кавомана, замінив звичний інгредієнт вершковим морозивом.
Клієнт був у захваті від оригінального напою. За ще однією чашкою частування він прийшов відразу ж після вдалої зустрічі. І з тих пір став частенько замовляти ласощі, та ще й розповідати про нього своїм друзям.
Традиційний склад кава гляссе
Класичний склад кава Гляссе. Він включає в себе лише два основних інгредієнта – вже зварений еспресо (солодкий) і вершковий пломбір.
Звичайно, з часом традиційний рецепт неодноразово змінювався і вдосконалювався. В сучасних кав’ярнях можна спробувати навіть яєчний або фруктовий Гляссе. Вибір буде залежати тільки від уподобань самого кавомана.
Яка різниця між гляссе і латте?
Для початку варто відзначити подібність у двох цих напоїв. І Латте і Гляссе мають ніжний, м’який смак (у порівнянні з традиційним чорним кави). Схожі вони і за кольором.
А ось добавки на основі обговорюваних напої відрізняються. В Латте це цільне коров’яче молоко, Гляссе – вершкове морозиво.
Класичний рецепт кава гляссе
Інгредієнти:
- вже зварений готовий кави – 550 мл;
- вершковий пломбір – 200 р.
Приготування:
- Для початку потрібно приготувати еспресо за допомогою кавомашини. Звичайно, можна використовувати розчинний компонент, але це значно погіршить смак напою.
- Налити готовий кави у високі скляні стакани. На цьому етапі при необхідності додати в нього цукровий пісок, натуральний бджолиний мед або будь-які інші підсолоджувачі. Підійде і цукрозамінник.
- Охолодити напій.
- Морозиво за допомогою спеціальної ложки отримати у вигляді кульок. Укласти по одному в кожну склянку.
Подати напій з трубочками.
Білий напій з витонченим смаком
Це ще більш ніжний і м’який варіант напою. Крім вершкового морозива, в нього додається молоко.
Інгредієнти:
- вже зварений кави із зерен сильної обжарювання – 130 мл;
- молоко – 120 мл;
- морозиво – 80 г;
- цукровий пісок – за смаком.
Приготування:
- Зварити міцну каву. Процідити його будь-яким зручним способом.
- Злегка охолодити. Розбавити напій молоком (в рівних частках). Треба взяти свіже цілісний молочний продукт. Бажано – підвищеної жирності. Чудово, якщо є можливість використовувати домашнє молоко.
- Перелити суміш у чистий скляний стакан. Додати цукровий пісок за смаком.
- У кожну порцію відправити по кульці морозива.
Подати напій відразу, поки заморожена солодкість не розтанула. Для такого рецепта можна використовувати кокосове морозиво, а також замінити молоко нежирними вершками.
З яєчними жовтками
У такого варіанту обговорюваного напою має свою окрему назву – «Санрайз». Вказаного в рецепті кількості інгредієнтів вистачить, щоб приготувати каву на велику компанію.
Інгредієнти:
- перемелені кавові зерна – 220 г;
- цукровий пісок – 1 повний стакан;
- дуже свіжі курячі яйця – 10 шт.;
- очищена питна вода – 2 л;
- морозиво – півкіло;
- ванілін і тертий шоколад – за смаком.
Приготування:
- Зварити із зерен кави будь-яким зручним способом. Ретельно процідити отриманий напій.
- Яйця (сирі!) розділити на складові. Далі будуть використовуватися виключно жовтки. Їх потрібно збити до пишної піни, поступово всипаючи в процесі цукор.
- Знову довести готову каву до закипання і тонкою цівкою ввести в нього солодку жовткову масу.
- Варити напій ще 2 – 3 хвилини. За цей час повинні добре об’єднатися всі його інгредієнти.
- Трохи остудити готовий кави.
- Заповнити напоєм підготовлений посуд приблизно до середини.
- Викласти у кожну склянку по великій кульці морозива.
Прикрасити порції ваніліном і тертим шоколадом.
«Парадайз» з морозивом
Цей варіант напою виходить особливо солодким і повітряним. Деякі господині вирішуються подати його до столу в якості оригінального десерту.
Інгредієнти:
- свіжий чорний кава – 130 мл;
- вершковий пломбір – 60 г;
- збиті вершки (вже з додаванням цукру) – 2 десертні ложки;
- сироп з шоколадним смаком – 1 десертна ложка;
- кондитерська посипання або какао – за смаком.
Приготування:
- Заздалегідь зварити напій. Зцідити з нього гущу і остудити.
- На дно підготовлених склянок відправити порції вершкового добре охолодженого мороженого.
- Зверху тонкою цівкою сироп розлити з шоколадним смаком.
- Заповнити місце, що залишилося кави. Поверх ласощі укласти шапочку зі збитих вершків.
Готову каву з морозивом прикрасити какао та/або кондитерської посипкою. Замість шоколадного сиропу можна використовувати і будь-який інший за своїм смаком.
З шоколадним сиропом і льодяниками
Інгредієнти:
- якісна кава – 2 ч. л.;
- ретельно охолоджене морозиво – 70 г;
- шоколадний сироп – 60 г;
- цукрова пудра – за смаком;
- вершки – ½ ст.;
- льодяники зі вершковим смаком – 20 р.
Приготування:
- Яким зручним способом зварити міцну каву. Остудити до теплого стану.
- В окремому посуді збити дуже густі вершки, в процесі додаючи в них цукрову пудру. Зручно використовувати для цього міксер або блендер.
- Морозиво викласти у відповідний келих. Зверху полити його шоколадним сиропом.
- Тонкою цівкою влити до інших компонентів вже не гарячий кави.
- Зверху прикрасити порції збитими вершками.
- Подрібнити льодяники. Присипати ними вже готове ласощі.
Подати до столу відразу.
Алкогольний кава гляссе
Солодкий напій з кави і морозива може бути алкогольних. Частіше в нього додається вершковий або яєчний лікер. Також підійдуть різні бальзами. Приготувати кава Гляссе з алкоголем можна всього за кілька хвилин.
Інгредієнти:
- свіжозварена кава – 1 чашка;
- лід – 2 – 3 кубики;
- морозиво – 20 г;
- улюблений лікер – 15 мл
Приготування:
- Охолодити вже готовий кави.
- Влити алкоголь. Добре перемішати компоненти.
- Тільки після цього всипати в каву кубики льоду.
- Зверху розташувати морозиво. Можна відмовитися від додавання останнього і просто подати холодний кави з додаванням льоду. Або заморозити для нього жирне молоко/вершки.
Вважається, що для ідеального алкогольного кави спиртні напої в його складі повинні займати не більше 15 відсотків. Звичайно, таке частування заборонено пробувати самим молодшим членам родини.
Обговорюваний кавовий напій стає особливо популярним серед відвідувачів кафе у спекотну літню пору. Він одночасно дозволяє охолодитися, підбадьоритися і насолодитися ніжним солодким ласощі. Особливо смачно додавати в каву саморобний морозиво, виготовлене зі свіжих фермерських вершків.