Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Батьківщиною кави латте вважається Італія, але, незважаючи на цей факт, даний напій найбільш популярним є в США, жителі яких воліють випивати в середньому по 2 чашки кави в день.

Кава латте – що це таке?

Багато людей, які замовляють у кафе латте, навіть не знають, що це таке.

Ця кава відомий всьому світу завдяки світлій пінці і шаруватій структурі. Напій зазвичай складається з молока, еспрессо і пінки.

При подачі можна посипати шоколадом, або зобразити малюнок, застосувавши какао. Щоб урізноманітнити смак, деякі гурмани віддають перевагу додавати карамельний або ванільний сироп. З-за більшої кількості молока у складі, цей кавовий напій має найніжнішим смаком. Даний вид кавового напою був придуманий для дітей, адже в ньому молока більше ніж кава. Але, через деякий час, мода пити латте перейшла і на дорослих людей.

Склад і калорійність

Класичний рецепт приготування латте заснований на двох інгредієнтах.

До складу входять:

  • 1 частина еспресо (зазвичай беруть 50 мл);
  • 3 частини гарячого збитого молока з пінкою (вистачає 150 мл).

При цьому в Західній Європі кавовий напій не обов’язково може бути приготований з еспресо. Початковий італійський рецепт мав на увазі використання лише арабіки. Зараз вже можна змінювати зерна на свій розсуд. Верхнім шаром латте безперечно повинна бути піна. Щоб кава була солодша, додається цукор.

Калорійність напою обумовлена на кількість підігрітого молока. Залежно від жирності молока, а також від кількості цукру і какао, поживність кави може змінюватися. Так, якщо приготувати стандартну порцію латте на основі молока, жирність якого становить всього 2,5%, тоді калорійність напою буде складати приблизно 110 ккал. Тоді як молоко 3,2% жирності в складі додає ще 8 ккал до поживної цінності стандартного напою. Крім цього, необхідно враховувати кількість доданого цукру. Слід пам’ятати, що тільки одна ложка цукру містить 20 ккал. Щоб приготувати самий поживний та калорійний кави, у напій можна додати вершки 10% жирності. Вони відразу збільшують калорійність до 200 ккал.

Дивіться також:  Коктейль Олд Фешн (Олд-фешен, Old fashioned): класичний рецепт – 3 варіації

У чому різниця латте і капучіно

Більшість не знають, у чому різниця латте і капучіно, адже інгредієнти для приготування кави однакові.

Щоб розглянути відмінності двох напоїв, необхідно розібратися в деяких головних моментах приготування кожного виду кави:

  • Для приготування латте необхідно взяти підігрітого молока і еспрессо з співвідношенням 3:1, тоді як для капучино необхідно взяти ті ж інгредієнти із співвідношенням 2:1.
  • Щоб приготувати латте, необхідно кави влити в заздалегідь збите гаряче молоко, тоді як капучіно робиться навпаки.
  • Піна в латте вважається більш рихлою і пористої, а в капучино вона більш рівномірна і з маленькими бульбашками. При цьому в латте кожен шар ніколи не змішується.
  • У капучіно додається майже в два рази більше еспресо, тому латте має більш ніжний смак молока.
  • Латте необхідно подавати в келиху, капучіно — в чашці.

Як приготувати каву латте в домашніх умовах

У тому випадку, коли хочеться приготувати каву латте в домашніх умовах, а кавоварки немає, тоді його можна зробити за допомогою звичайного блендера.

Класичний рецепт латте

Для приготування класичного латте необхідно заздалегідь підготувати всі інгредієнти:

  • 150 мл молока 3,2% жирністю;
  • свіжозаварений кави – на 50 мл води вистачить 2 ст. ложки кавових зерен;
  • цукор – 2 ложки.

Етапи приготування:

  • Заварюємо кави в турці до утворення легкої пінки. Щоб напій вийшов солодким, додаємо 2 ложки цукру.
  • Молоко нагріваємо до 60-65°С.
  • Поділяємо молоко на дві частини, а потім одну з них збиваємо з допомогою блендера близько двох хвилин до утворення пінки.
  • У келих з молоком акуратно вливаємо приготований кави.
  • Піну ложкою покласти третім шаром.

З додаванням сиропу

Для приготування латте з сиропом, необхідно взяти:

  • 1 ложка кави арабіки;
  • 150-160 мл молока;
  • 1 столова ложка шоколадного сиропу.
Дивіться також:  Лимонад в домашніх умовах – 8 рецептів як зробити

Сироп можна вибрати на свій смак. Великою популярністю у приготуванні кави латте користуються різні фруктові сиропи. Спосіб приготування латте з додаванням сиропу дуже простий.

  • Для подачі відразу необхідно приготувати айріш-стакан, в який в першу чергу необхідно налити сироп.
  • Заваріть на повільному вогні кави еспресо.
  • Спіньте заздалегідь підігріте молоко і приберіть піну в окреме місце.
  • Додайте в стакан молоко з сиропом, а потім у нього обережно влийте еспресо. Це необхідно робити акуратно і тонкої струменем, щоб не порушити шар.
  • В останню чергу додайте піну з допомогою звичайної чайної ложки.
  • Щоб прикрасити отриманий кавовий напій, можна посипати його какао порошком або тертим шоколадом.

Охолоджений напій

Жарким літом латте може подаватися в охолодженому вигляді і служити відмінною альтернативою морозиву.

Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • молоко (бажано не нижче 3,2% жирності);
  • кавові зерна для 1 еспресо;
  • 3-4 кубики льоду;
  • 1 столова ложка горіхового сиропу;
  • тертий шоколад – 1 ложка;
  • цукор (за смаком).

Процес приготування охолодженого латте складається з декількох етапів:

  • Заварюємо з допомогою турки каву.
  • Підігріваємо Молоко на слабкому вогні до 67°С, а потім невелику частину збиваємо для утворення піни.
  • На дно келиха кладемо кубики льоду, а потім їх заливаємо охолодженим молоком.
  • У холодний кави вливаємо ложку горіхового сиропу. Його можна замінити будь-яким фруктовим сиропом.
  • По краю склянки вливаємо молоко кави, при цьому робимо це тонким струменем. Прикрашаємо пінкою і тертим шоколадом.

Латте макіато в домашніх умовах

Для приготування латте макіато підготувати продукти, які входять до його складу:

  • досить жирне молоко (не нижче 3,2% жирності) – 250 мл;
  • 100 мл води;
  • 10-15 грам мелених кавових зерен (переважно арабіки).
  • цукор (замінник цукру) – за смаком.
Дивіться також:  Як правильно заварювати зелений чай?

Готування передбачає:

  • Спочатку необхідно зварити каву. Для цього беремо турку і засипаємо в неї зерна. Заливати зерна в турці переважно вже гарячою водою. Потім ставимо на маленький вогонь і доглядаємо, щоб кава не втекло. Ласунам кави можна варити з цукром.
  • Підігріваємо жирне молоко в сотейнику, при цьому збиваючи блендером (або віночком). Молоко можна гріти вище 70°С, так як піна не утворюється.
  • Потім вже збите молоко перелити в келих для подачі. Разом з тим дивимося, утворився окремий шар піни.
  • Нарешті додаємо в молоко еспресо.

Кава з корицею

Кава латте з корицею не сильно відрізняється від латте макіато. Інгредієнти ті ж, але додається ще 2 палички кориці. Якщо немає паличок, можна взяти дві щіпки меленої кориці. Також якщо немає меленої кави, його можна замінити звичайним розчинною кавою.

Процедура приготування складається з декількох покрокових дій:

  • Заливаємо окропом розчинну каву. Для цього знадобиться всього 50-60 мл води.
  • Подрібнюємо палички кориці (або беремо вже готовий порошок), а потім додаємо її в молоко. Після цього суміш підігріваємо і збиваємо в блендері.
  • Потім заливаємо в молоко кави. Напій готовий. В якості прикраси можна покласти в келих паличку кориці.

Карамельний латте

Карамельний латте можна приготувати з:

  • молока (150 мл);
  • кавових зерен (2 ч. л.);
  • карамельного сиропу;
  • вершків (краще взяти 10% жирності).

Процес створення цього напою наступний:

  • Заливаємо красиво 2 столові ложки карамельного сиропу в айріш склянку.
  • Потім вливаємо склянку підігріте молоко.
  • Розбавляємо молоко завареною кавою.
  • Зверху додаємо збиті вершки. Поверх вершків можна додати карамельний сироп, шоколад.

Підводячи підсумок, необхідно сказати, що приготувати каву латте в домашніх умовах досить просто. На приготування напою піде всього 10 хвилин, а кава вийде надзвичайно смачним.

Прокрутка до верху