Чим відрізняється кави Лювак від звичайного напою, знають тільки гурмани і справжні цінителі. А між тим, його вартість висока завдяки незвичайному способу виробництва. Цікаві подробиці про цьому сорті кави і рецепти приготування ароматного напою читайте в цій статті.
Кава Лювак – що це таке?
У цій різновиди кави менше кофеїну. Всі інші властивості кави такі ж, як і у звичайного напою.
Вживання його може бути корисно в наступних випадках:
- при хворобі Паркінсона;
- в якості профілактики захворювання раком грудей;
- для стимуляція нервової діяльності.
Крім того, напій має сечогінний ефект.
Фахівці стверджують, що чотири чашки кави в день продовжують життя.
Кава Лювак продається в дерев’яних коробках і розфасований по 100 г в упаковці, тому що продукт цей рідкісний і ексклюзивний.
- На оригінальній упаковці повинен бути текст англійською та індонезійською мовами. Бажано при купівлі подивитися дату обсмажування – чим ближче вона до моменту покупки, тим краще.
- У правильній упаковці є клапан, який дозволяє кави «дихати». Якщо натиснути на пакет, можна почути приємний кавовий запах. Зберігати каву слід у закритому пакеті.
У кави Лювак під час приготування небажано додавати цукор, молоко і вершки, щоб не втратити унікальність смакових відчуттів. Його смак відрізняється від звичайного, в ньому відчувається «фруктовість» та приємне шоколадне післясмак. Якщо додати цукор, виходить карамельно-шоколадно-медовий смак.
Найдорожча кава з екскрементів – міф або правда
Індонезія – це єдине місце на Землі, де в природі живуть звірята циветы (або мусанги), з фекалій яких роблять каву Лювак. Кава – це ягоди, які звірі з задоволенням з’їдають, частково перетравлюють і повертають природі природним шляхом. Ферментовані таким чином зерна відправляються на подальшу переробку.
Історія появи цього кава така. Раби, які працювали в Індонезії на кавових плантаціях, не могли дозволити собі пити каву, тому що воно коштувало дуже дорого. Але одного разу вони помітили зерна на землі в екскрементах циветы. Ці плоди почали відмивати, обсмажувати і робити з них ароматний кави.
У шлунку циветт кавові зерна проходять спеціальну обробку. Під дією шлункового соку розщеплюються білки, додають каву гіркоту, а також на зерна впливають бактерії ШКТ та виділення особливих залоз звірка.
Як роблять каву Лювак сьогодні
Виготовляють кави Лювак (або копі Лувак) на спеціальних фермах в промислових масштабах. Виробництво є у В’єтнамі, Індонезії, Південній Індії, на Філіппінах.
Там, де циветы живуть в дикій природі, збирають сировину для кави прямо в заростях кавових дерев.
Складається цей примітивний процес в тому, що мусанги, з’ївши плоди стиглого кавового дерева, перетравлюють навколишнє кавові зерна м’якоть і евакуюють з кишечника все, що залишилося для їх організму непотрібним. Екскременти звіра збираються людьми, миються і сушаться на сонці.
Докладний опис процесу виробництва на фермі
На фермах мусангам дають стиглі кавові зерна сорту арабіка. Вони надкушують м’якоть зубами, проковтують кісточки, і випльовує шкірку. Через шість годин суміш зерен і фруктів, пройшовши через травний тракт звіра перетворюється у цінні екскременти.
У шлунку тварини з кавою відбувається два головних зміни:
- цукор від завялившихся фруктів йде всередину зерен і робить їх більш солодкими;
- у кави залишається тільки 1% кофеїну від вихідних 3%, оскільки звірята-наркомани, всмоктують більшу його частину, роблячи перероблені зерна більш «м’якими», придатними для вживання навіть людьми з хворим серцем.
З усіх сортів кави Лувак – найбезпечніший для серця і печінки.
- Зібрані екскременти звірів сушать півроку в сухому і прохолодному місці.
- Потім каву з екскрементів відмивають гарячою водою і отримують сухі кавові зерна в лушпинні.
- Кожне зерно вручну звільняють від сухої шкірки, в якій воно помандрувало крізь шлунок звіра і зазнавало хімічні зміни.
- Після очищення від мембрани зерно відправляють на поліровку водою, що надходить при температурі 40°C і тиску у 2 атмосфери. Кава стає гладким, чистим, і його відправляють в обжарку.
- При 180°C кавове зерно збільшується в розмірах, набуває красивого темно-шоколадний колір, з ядра виходить ефірне масло, з’являється смак і аромат.
Рудий наліт на готових зернах – це речовина циветин, яке виробляє підшлункова залоза звіра. Проникнувши всередину кави, воно нейтралізувало кислоту і тепер, як би міцно не заварювався напій, вилиці зводити не буде.
Поширені сорти напою
Відомий сорт Копі Лювак Wild – 100% елітна арабіка. Сировина для його приготування збирають у природних умовах.
Різновиди кави Лювак розрізняють по країні виробнику. Немає брендів та купажів цього напою, тільки моносорти, зроблені в певній країні – В’єтнамі, Індонезії, Філіппінах і т. д. Кави може продаватися в зернах або мелений.
Орієнтовні ціни на каву Лювак
Цей сорт кави вважається найдорожчим у світі. Вартість 1 кг починається від 250 і доходить до 1200 доларів. Дешевше всього напій продають на фермах, де тримають циветт, і займаються виробництвом кави в промислових масштабах.
Якісної кави в Європі і країнах СНД продається мало, а ціна пачки напою вагою 100 г доходить до 100 доларів.
Як правильно заварювати в’єтнамський кави
Рекомендовані способи приготування напою – це френч-прес і зварена в турці. В’єтнамський кави Лювак заслуговує найбільше похвал.
Для приготування кави в’єтнамським способом знадобиться:
- прозорий стакан;
- прес-фільтр;
- чайник з окропом;
- мелену каву.
Опис процесу:
- Прес-фільтр складається з кришки, залізного сита, склянки і преса.
- Перед початком приготування фільтр встановлюють поверх склянки, і прогрівають з допомогою окропу, який потім зливають.
- Насипають у стакан фільтра 2 ч. л. меленої кави, потім вирівнюють його, струшуючи склянку, і ущільнюють пресом, прокручуючи останній за годинниковою стрілкою.
- На дно склянки-фільтра наливають трохи окропу, щоб кава распарилось і прогрілося.
- Через 15 сек. заповнюють фільтр-стакан і закривають кришкою.
- Коли кава тече струмком, значить, його погано спресував. Якщо не капає – спресував занадто сильно.
- Потрібно трохи почекати, поки кава по краплях наповнить скляний стакан.
- Цукор можна покласти у кінці або на початку процесу, це не грає особливої ролі.
Кава виходить міцний, «жирної» і ароматний, а процес приготування не займає багато часу.
В домашніх умовах в’єтнамський каву готують також у турці. Додавати цукор або ні, залежить від особистих переваг.
Класичний спосіб приготування:
- Турку прогрівають на вогні.
- Насипають в неї 2 ч. л. меленої кави. За смаком додають цукор.
- Прогрівають вміст турки кілька секунд і додають 150 мл води кімнатної температури.
- Варять на повільному вогні, а коли з’явиться пінка, напій знімають з плити і дають йому трохи охолонути.
- Повторюють процедуру кілька разів, не допускаючи сильного кипіння, щоб не пропав аромат.
- Розливають каву по чашках.
На поверхні правильно приготовленого напою повинна бути пінка.
Кава Лювак багато пробують з побоюванням, дізнавшись, як його роблять. А особливо вразливі кавомани гидливо кривляться. Однак, якщо вірити відгукам, напій виходить просто унікальний і з чудовим смаком.