Благородний і неповторний смак кави мокко, залишає після себе вишукане післясмак, здобув напою славу «продукту для лордів». У деяких смак цього виду кави, завдяки пікантною кислинки, асоціюється з вином. Але практично всі, спробували цей напій, єдині в думці – забути його практично неможливо. Що особливого знаходять цінителі в цьому кави і чи можна його приготувати самостійно?
Кава мокко (мокко) – що це таке?
Досить часто слово мокко викликає деяку плутанину, з-за якої буває складно зрозуміти: кава мокко – що це таке, власне?
У цій плутанині немає нічого дивного, адже одним терміном може бути названо кілька абсолютно різних напоїв:
- Мокко (мокачино). Готовий напій на основі кавових зерен, какао та молока. У процесі приготування зазвичай використовуються каву різних сортів і видів.
- Мока. Слово, співзвучне з «мокко». По суті, мока – це різновид кавоварки для виготовлення еспрессо допомогою парового тиску.
- Мокко. Кавовий сорт, найбільшого поширення набув у місті Моха, що знаходиться на узбережжі Червоного моря. З часом кави з віддаленого містечка Моха трансформувався в мокко. Цей варіант здався європейцям більш зручним для вимови.
- Мокко. Так називається шоколад, в процесі виготовлення якого застосовують кавовий порошок. При цьому сорт кави може бути будь-яким, не тільки мокка.
Трохи історії. Довгий час постачанням кава мокко займалися виключно купці з кавової провінції Моха. Жителі міста ревно стежили за тим, щоб руки до заїжджих чужинцям не потрапили зерна, з яких можна було б проростити кавове дерево.
З цієї причини на ринки Європи кава мокко довго потрапляв виключно у вигляді висушених зерен. Проникнути на місцеву закриту кавову плантацію в місті чужинцям було досить складно, тому секрет дивовижного кави довго залишався нерозкритим. Але як тільки бажані плоди потрапили в руки європейців, таємниця перестала бути таємницею, і місто Моха втратив монополію на оригінальні зерна.
Склад і калорійність
До складу кави мокко входять:
- білки — 7,45 м;
- вуглеводи — 38,59 г;
- жири — 8,98 р.
Калорійність кави мокко на 100 грамів продукту складає 260,6 ккал.
Сорт кави мокко, країна постачальник
Кавомани знають, що сировина для цього напою класифікують за такими ознаками:
- Походження. Сюди відносять країну-постачальника, а іноді навіть порт, звідки прибув кави.
- Різновид дерева і дані про плантації, з якої були зібрані зерна.
- Географічне положення плантації.
- Комерційну назву.
Кавові зерна розрізняються за такими критеріями:
- якість (елітні, середні, низькоякісні кавові сорту);
- географічне місце виростання (гори, рівнини, передгір’я та ін.);
- твердість (дуже тверді, тверді);
- методи обробки (американська чи європейська);
- ступінь помелу (великий або тонкий).
Що стосується мокко, то його за цими критеріями можна описати як азіатський кави, що росте на рівнинній чи гірській місцевостях, комерційна назва: Арабіка Ємен мокка маттарі.
Провідними сортами кави в усьому світі визнані арабіка і робуста. Причому перший сорт вважається більш елітним.
Ємен мокка — елітна різновид арабіки. Країнами-рекордсменами за його виробництва вважаються В’єтнам, Бразилія, Ефіопія, країни Латинської Америки і Азії.
Кава мокко не даремно називають Єменським. Саме в азіатських країнах, а конкретно в місті Ємені, вперше вирощування кавових дерев набуло небувалий промисловий масштаб. Проблема полягала лише в невеликій площі землі, придатної для цієї культури. З часом країни-конкуренти з більш придатним для вирощування рельєфом позбавили цей куточок привілейованої лідируючої позиції. В даний час Ємен за кількістю поставок кавових зерен в рік займає позицію в п’ятому десятку країн-виробників.
Рецепти ароматного напою
З чудовою арабіки мокко можна приготувати дуже смачні підбадьорливі напої. Їх склад не обмежується тільки лише каву, додаткові інгредієнти надають ласощів оригінальні смакові якості.
Класичний рецепт мокко
Вам знадобиться:
- кава – 7 г;
- молока – 70 мл;
- гарячого шоколаду – 50 мл;
- збитих вершків – 50 г;
- шоколаду – 10 р.
Приготування:
- Приготувати еспресо з застосуванням кавомашини.
- У зручній ємності зробити гарячий шоколад, застосувавши метод водяній лазні або за допомогою мікрохвильової печі.
- У келих влити гарячий шоколад. Додати тепле молоко, використовуючи барну ложку.
- Все тієї ж ложкою влити каву. Робити це слід методично, не допустивши змішування шарів.
Прикрасити напій вершками з балона і шоколадною крихтою.
На основі гарячого шоколаду
Інгредієнти:
- мелена кава – 3 ч. л.;
- какао-порошок – 3 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- вода – 1 ст.;
- молоко – 3 ст. л.;
- ваніль – 0,5 ч. л.
Приготування:
- В джезві прогріти цукор, кава і какао.
- Додати воду і зварити каву.
- Перелити рідину в невелику ємність. Акуратно малими порціями влити в неї молоко і тримати напій на невеликому вогні до повного змішування компонентів.
- До закінчення приготування додати ваніль і прикрасити напій вершками.
Кава мокко з ваніллю
Інгредієнти:
- кава мелена – 3 ч. л.;
- молоко – 1 ст.;
- вода – 1 ст.;
- цукор – 3 ст. л.;
- какао – ст. л.;
- ванілін – 1 пакетик.
Приготування:
- Змішати сухі інгредієнти і підігріти їх в джезві.
- Додати воду, перемішати. Нагрівати рідина і зняти з вогню при перших ознаках освіти високої піни.
- За бажанням, можна додати в мокко тертий шоколад.
- Перелити рідину в невелику ємність і продовжувати нагрівати на середньому вогні. Безперервно помішуючи, ввести молоко.
- Додати ванілін, довести до кипіння, прибрати з вогню.
- Розлити каву в келихи і при бажанні полити вершками і шоколадом.
Готуємо з сиропом
Інгредієнти:
- кава – 7 г;
- кокосовий сироп – 20 мл;
- гарячий шоколад – 45 г;
- стружка кокоса – 10 г;
- молоко – 50 мл
Приготування
- Приготувати 45 г гарячого шоколаду в спеціальній ємності-питчере на водяній бані. Або, як варіант, – в мікрохвильовці. Готовий напій відправити в келих.
- Акуратно влити шоколад і кокосовий сироп, щоб він плавно ліг на перший шар.
- Підігріти молоко. З максимальною акуратністю розподілити його по сиропу барною ложкою.
- Зварити еспресо. Все тієї ж ложкою влити його на поверхню попередніх шарів.
- Готовий багатошаровий напій прикрасити вершками з балона і, за бажанням, кокосовою стружкою.
Небувалу популярність серед кавоманів всього світу набув сорт кави мокко. Готовий напій з цього різновиду арабіки смачний, ароматний і запам’ятовується. Ця кава відмінно уживається з іншими компонентами – молоком, гарячим шоколадом, збитими вершками, різними сиропами, ваніллю і іншим, що дозволяє любителям складати оригінальні смакові комбінації цього напою. Додатковим бонусом кава мокко вважається його доступність — купівля продукту не вдарить по кишені, оскільки він знаходиться в середньому ціновому сегменті.