Кава по-турецьки в домашніх умовах приготувати досить складно, але все ж таки можна спробувати. Достатньо знати кілька нюансів правильного приготування придбати турку відповідного обсягу і тоді як мінімум класичний рецепт вдасться реалізувати своїми руками.
Невеликий екскурс в історію напою
Кава є обов’язковою складовою сніданку в Туреччині. Вважається, що вперше кавові зерна були завезені в цю країну купцями з Сирії орієнтовно в XV столітті. Але тільки через століття, під час правління султана Сулеймана Пишного, кава придбав величезну популярність серед знаті, а згодом і серед простих жителів країни.
Для варіння напою на кухню султана був призначений спеціальний людина. Процес приготування кави полягає в наступному: зелені зерна обсмажувалися у великих сковорідці, потім вручну перемелювалися до стану порошку, а після, отриману масу заливали водою і кип’ятили.
Є й інші версії щодо появи кави. Наприклад, кажуть, що вперше його почали використовувати у країнах Північної Африки та на територіях Азії. Але своєю неймовірною популярністю напій все ж зобов’язаний туркам. Вони винайшли і ємність для варіння кави, звану туркою, або джезвою.
Самим «кавовим» місцем у світі до сьогоднішніх днів вважається місто Стамбул. Навіть сьогодні там існує вулиця, на якій торгують турецьким кава найвищої якості.
Набір для приготування кави по-турецьки
Для приготування напою по-турецьки необхідний наступний специфічний набір:
- Ємність для приготування напою. Кава вариться у звичних нам турків з вузьким горлечком. У Туреччині їх називають «джезва». Використовувати необхідно виключно мідну.
- Пісок. Приготування справжньої кави не допускається на відкритому вогні, ємність встановлюється на підігрівається пісок.
- Кавові фарфорові чашечки для подачі.
Приготування кави по-турецьки має кілька секретів:
- Правильне приготування напою не передбачає використання заздалегідь мелених зерен. Їх необхідно обсмажувати і подрібнювати безпосередньо перед заварюванням напою. Тільки так його смак буде максимально насичений аромат масел. Важливим нюансом є те, що зерна не повинні охолонути після смаження. Кавовий порошок відправляється в турку ще теплим.
У молотом магазинному кави масла не зберігаються в тому ж обсязі, який можна отримати при вищеописаному способу підготовки сировини. - Вода для напою спочатку повинна бути прохолодною.
- Пінка, яка обов’язково утворюється при варінні, зливається в маленькі чашечки, в яких буде подаватися кави. Гурмани відзначають особливу смакову нотку, яку вона надає напою.
- Каву не можна доводити до бурхливого кипіння, інакше він придбає відтінок гіркоти. Рідина доводиться лише до легкого закипання, але зате 2 – 3 рази. Кожен раз з’являється пінка, яку потрібно використовувати вже описаним чином.
Важливо! Обсяг турки повинен відповідати передбачуваному обсягу кави на виході. Воду обов’язково заливати до рівня горлечка.
Турецька кава – класичний рецепт у турці
В домашніх умовах готувати турецька кава на піску не дуже зручно, тому будемо розглядати доступний варіант – на плиті.
Класичний рецепт кави по-турецьки передбачає використання таких інгредієнтів:
- 150 мл прохолодної очищеної води;
- 1 – 2 чайних ложки мелених кавових зерен (залежно від бажаної міцності напою).
Приготування досить просте:
- У турку засипаємо мелену каву і ставимо на повільний вогонь, щоб ємність прогрілася.
- Буквально через хвилину заливаємо воду.
- Чекаємо, поки вона почне закипати, періодично розмішуючи ложкою вміст. При цьому вона не повинна подразнювати стінки і дно турки.
- При першому закипанні почне збиратися пінка. Залишаємо її на місці і знімаємо турку з вогню. Даємо напою постояти кілька хвилин, щоб піна опустилася. Потім ставимо турку грітися повторно. Процес повинен повторитися тричі.
- Чашки обполіскуємо окропом, щоб вони нагрілися.
- Розливаємо напій, попередньо зібравши пінку ложкою, і викладаємо її на поверхню кави.
На замітку. Якщо віддаєте перевагу солодкий напій, то в нього можна додати цукор. Кристали засипають у турку разом з меленими зернами. Розмішувати цукор у вже звареному кави вважається поганим смаком.
З додаванням часнику і меду
- 1 чайна ложка свіжомеленого кави;
- 100 мл холодної води;
- ½ Часникового зубчики;
- ½ Чайної ложки цукру;
- 1 чайна ложка меду.
У цьому рецепті пропонується використовувати заздалегідь нагріту майже до гарячого стану воду.
- Кава перемішуємо з тиском часником.
- Суміш поміщаємо в турку і заливаємо водою. Варимо звичайним методом.
- В нагріту чашечку кладемо мед і заливаємо свіжим кави.
- Поверх пінки для декору висипаємо цукор. Напій не перемішується після переливання в чашку.
Готуємо з прянощами
Дуже приємний напій виходить за наступним рецептом:
- 200 мл води;
- 2 чайних ложки свіжомеленого кави;
- 1 суцвіття гвоздики;
- 1 чайна ложка ванільного цукру;
- 1 стручок кардамону;
- 1 чайна ложка коричної стружки;
- 2 чайних ложки коричневого цукру.
Процес приготування не багатьом складніше вже описаних:
- В прогрітій турці з’єднуємо прянощі з цукром.
- Прогріваємо суміш кілька секунд, після чого додаємо кави і заливаємо вміст ємності водою.
- Варимо напій на дуже слабкому вогні, періодично помішуючи для розчинення цукру і ванілі. Уважно стежимо за пінкою – вона не повинна втекти.
Така кава виходить неймовірно ароматним. Однак можна сказати, що цей напій на рідкісного любителя насичених смаків.
Пропонуємо ще два варіанти пряного каву по-турецьки.
З імбиром
- 150 мл води;
- 1 ч. л. меленої кави;
- щіпка меленого імбиру;
- ¼ Ч. л. цукру.
Процес приготування такий же, як і в класичному варіанті. У турці прогріваються кави з прянощами і цукром, а після, вміст заливається водою. Невелика кількість цукру робить яскравий пряний смак трохи м’якше.
З корицею
- 150 мл води;
- 1 ½ ч. л. меленої кави;
- мелена кориця на кінчику ножа або 2 – 3 стружки з коричної палички.
Приготування кавового напою відбувається за тією ж схемою, що і з імбиром. Вважається, що краще використовувати коричну стружку – в ній смак і аромат зберігаються краще, ніж у меленої прянощі.
Кава по-турецьки в кавоварці з піском
Сьогодні можна придбати спеціальний пристрій для приготування кави на піску. Кавоварка з піском включає в себе жаровню, турку і, власне, сам кварцовий пісок. Пристрій підключається до електромережі. Пісок швидко прогрівається, залишається тільки поставити в нього турку з вмістом і приготувати напій всього за кілька хвилин.
Недолік у такого способу тільки один – досить висока вартість набору для приготування порівняно із звичайною туркою або автоматичною кавоваркою.
Рецепт можна використовувати будь-який з перерахованих в статті.
Альтернативним варіантом може стати звичайна глибока сковорода, окремо куплений пісок і підходяща за обсягом мідна турка. Таким чином кави можна варити в турці на піску без придбання спеціального дорогого пристрою.
З апельсиновим соком
Незвичайний напій з цитрусовим смаком виходить, якщо воду замінити свіжовичавленим соком зі свіжих апельсинів:
- 100 мл свіжовичавленого апельсинового соку;
- 1 чайна ложка кави;
- ½ Чайної ложки цукру.
Першим ділом трохи прогріваємо порожню турку. Потім засипаємо каву з цукром, перемішуємо і заливаємо соком. Проварюємо, майже доводячи до кипіння, тричі.
Незвичайний рецепт з курячим жовтком
Даний варіант подачі кави вважається дуже тонізуючим і поживним:
- 1 чайна ложка меленої кави;
- ½ Яєчного жовтка;
- ½ Чайної ложки цукру;
- 100 мл води.
Жовток збиваємо до піноподібного стану. Кава відварюємо так само, як у класичному варіанті приготування. Пінку поміщаємо в чашку, а після, заливаємо її кавою.
Зверніть увагу! Таку каву можна подавати і холодним, і гарячим.
Кава по-турецьки з перцем
- 1 чайна ложка кави;
- пара пучок меленого перцю;
- 5 г вершкового масла;
- 100 мл води;
- щіпка дрібнозернистою солі.
Спочатку заварюємо кави. Після перших ознак закипання додаємо перець, олія, солимо. Перемішуємо, поки доводимо до кипіння у другій і в третій раз.
Правильна подача турецького напою
Певні нюанси подачі кави, на думку кавоманів, роблять його смак ще цікавіше. Так, наприклад, вважається хорошим тоном трохи підігріти чашки, в яких буде подаватися напій. До речі, справжній турецький кава прийнято розливати в маленькі фарфорові чашечки, звані «финджан».