Набір для приготування кави по-турецьки
Для приготування напою по-турецьки необхідний наступний специфічний набір:
- Ємність для приготування напою. Кава вариться у звичних нам турків з вузьким горлечком. У Туреччині їх називають «джезва». Використовувати необхідно виключно мідну.
- Пісок. Приготування справжньої кави не допускається на відкритому вогні, ємність встановлюється на підігрівається пісок.
- Кавові фарфорові чашечки для подачі.
Приготування кави по-турецьки має кілька секретів:
- Правильне приготування напою не передбачає використання заздалегідь мелених зерен. Їх необхідно обсмажувати і подрібнювати безпосередньо перед заварюванням напою. Тільки так його смак буде максимально насичений аромат масел. Важливим нюансом є те, що зерна не повинні охолонути після смаження. Кавовий порошок відправляється в турку ще теплим.
У молотом магазинному кави масла не зберігаються в тому ж обсязі, який можна отримати при вищеописаному способу підготовки сировини. - Вода для напою спочатку повинна бути прохолодною.
- Пінка, яка обов’язково утворюється при варінні, зливається в маленькі чашечки, в яких буде подаватися кави. Гурмани відзначають особливу смакову нотку, яку вона надає напою.
- Каву не можна доводити до бурхливого кипіння, інакше він придбає відтінок гіркоти. Рідина доводиться лише до легкого закипання, але зате 2 – 3 рази. Кожен раз з’являється пінка, яку потрібно використовувати вже описаним чином.
Важливо! Обсяг турки повинен відповідати передбачуваному обсягу кави на виході. Воду обов’язково заливати до рівня горлечка.