Напій з високими смаковими якостями і чудовим ароматом, придуманий австралійцями, прийнято подавати з смачними десертами. Існують різні рецепти кави по-віденськи, тому кожен знайде свій неповторний варіант.
Класичний рецепт
Пропонуємо приготувати каву по-віденськи по найпоширенішому, традиційним способом. Порівняно з новими варіаціями, віденський меланж виходить не зовсім пишним, зате відрізняється насиченим смаком і дивним ароматом.
Інгредієнти:
- збиті вершки;
- молоко – 480 мл;
- мелені кавові зерна – 35 г;
- шоколадна стружка;
- вода – 240 мл
Приготування:
- Обжарювання зерен знадобиться середня. Із запропонованого кількості інгредієнтів виходить 4 порції напою.
- Молоко прогріти і збити на максимальних оборотах міксера. Заварити мелені зерна в кавомашині.
- Нагріти чашки. Влити заварений напій і додати молоко. Прикрасити вершками. Посипати шоколадною стружкою.
Готуємо з шоколадом
Смачним виходить кава по-віденськи з шоколадом, яке прийнято подавати на сніданок.
Інгредієнти:
- сирі зерна кави – 35 г;
- мелена кориця – щіпка;
- вершки нежирні – 40 мл;
- молоко – 110 мл;
- шоколад – 110 г чорного;
- какао – 1 ч. ложка;
- цукор – 1 ч. ложка;
- жирні вершки – 160 мл
Приготування:
- Збити вершки. Маса повинна стати щільною. Поламати шоколад.
- Прогріти молоко на малому вогні. Коли стане теплим, додати шматочки шоколаду. Помішуючи дочекатися повного розчинення шоколаду. Влити нежирні вершки і перемішати. Сильно нагрівати не можна інакше маса може згорнутися.
- Візьміть суху сковорідку і помістіть кавові зерна. Для приготування знадобиться спеціальна обсмажування. Це означає, що смажити їх необхідно трохи більше ніж зазвичай. Відмінність полягає в більш темному коричнево-шоколадним забарвленні і розкішному ароматі. Завдяки такій обжарке, смак напою стане більш насиченим і солодкуватим.
- Перемістити зерна в блендер і подрібнити до стану порошку. Пересипати в миску, залити окропом і настояти. Через п’ять хвилин процідити і прогріти.
- Збити в густу піну шоколадну масу і тонким струменем влити в напій.
- Прикрасити вершками. Посипати корицею, потім какао.
З лимонною цедрою
Кава по-віденськи подають у багатьох ресторанах. Можна заощадити кошти і при мінімальних витратах приготувати смачний напій вдома.
Інгредієнти:
- цедра половини лимона;
- мелені кавові зерна – 65 г;
- збиті вершки;
- шоколад – 90 г;
- вода – 420 мл;
- вершковий лікер – 90 мл;
- 10% вершки – 470 мл
Приготування:
- Натерти цедру лимона. Вершки прогріти. Додати поламаний шоколад і цедру. Перемішати. Після того як маса закипить необхідно прибрати з вогню і збити. Змішати з лікером.
- В кавомашині заварити кави з мелених зерен і води. Розлити в чашки. Додати вершкову суміш. Прикрасити збитими вершками.
Кава «Меланж» по-віденськи
Каву подають зі спіненим молоком у високих склянках. Він набув популярності ще в 1980 році і до цих пір користується великою популярністю в усьому світі.
Інгредієнти:
- цукор;
- міцний еспрессо – 130 мл;
- збиті вершки;
- молоко – 130 мл.
Приготування:
- Зварити міцний еспрессо. Підсолодити. Перемішати. Прогріти молоко. Температура знадобиться 50 градусів. Збити в капучинаторе або блендером.
- Прогріти в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі чашку. Еспресо і молоко заливати одночасно. Цівки повинні бути тонкими. Не допускайте їх з’єднання до того, як вони потраплять в чашку.
- Прикрасити вершками.
З апельсиновою цедрою
Для приготування можна використовувати свіжу цедру або засушену.
Інгредієнти:
- цедра 1 апельсина;
- кориця – 1 ч. ложка;
- мускатний горіх – 0,5 ч. ложки;
- кава – 320 мл міцної;
- вершки – 120 мл жирних.
Приготування:
- Гарячу каву розлити по чашках. Збити вершки. Прикрасити напій.
- Натерти цедру і викласти на вершкову шапку. Посипати мускатним горіхом і корицею.
Як зробити з цикорієм
Якщо ви любите оригінальні за смаковими якостями напої, то рекомендуємо зварити кави з цикорієм.
Інгредієнти:
- готовий еспресо – 200 мл;
- цукор – 1 ст. ложка;
- вершки 33% – 100 мл;
- шоколадна стружка;
- цукрова пудра – 7 г;
- цикорій – 3 р.
Приготування:
- Збити вершки. Насипати цикорій, потім цукрову пудру. Збити і прибрати в холод.
- У еспресо насипати цукор і розмішати. Налити в чашки. Розкласти холодні вершки. Присипати шоколадною стружкою.
З жовтком
Міцна кава, обрамлений вершковим хмарою, порадує натуральним смаком і вразить чудовим ароматом. Особливу ніжність напою додасть жовток.
Інгредієнти:
- вода – 100 мл;
- молоко – 40 мл;
- кава в зернах – 3 ч. ложки;
- цукор;
- вершки – 85 мл (33%);
- жовток – 1 шт.;
- тертий шоколад – 1,5 ч. ложки.
Приготування:
- Щоб напій вийшов насиченим смаком, необхідно добре прожарити зерна в сухій сковороді. Остудити. Помістити у блендер і подрібнити.
- У турку насипати кави. Залити водою. Варити на малому вогні. Приберіть напій з вогню, як тільки піна почне підніматися. Щоб не зіпсувати смак кави по-віденськи, обов’язково пропустіть через сито напій. Підсолодіть і перемішайте.
- Вершки збити. Маса повинна бути стійкою. Щоб вершки добре взбились, використовуйте жирні і обов’язково охолоджені.
- Наповнити половину чашки кавовим напоєм. Прогріти молоко і збити з жовтком. Залити в каву. Прикрасити вершками і посипати шоколадом.
Оригінальна і красива подача напою
Дуже важлива правильна подача на стіл напою. Кави пропонують у високих склянках, чашках для капучино або чайних, обсяг яких не перевищує 170 мл Рекомендується подавати з соломинкою. Так як вершки густі, трубочка дозволить відразу насолодитися гарячим кава, а потім з її допомогою можна з’їсти вершки.
Посуд попередньо прогрівають у СВЧ-печі. Першим наливають каву, який займає не менше половини чашки. Потім акуратно вливають вершки. Коли рідина трохи охолоне, прикрашають збитими вершками та шоколадною стружкою.
Пити напій необхідно малими ковтками, без поспіху – це дозволить насолодитися дивовижним смаком і гарною подачею.