Кава в капсулах: склад, види, як правильно користуватися. Чи можна приготувати капсульну каву без кавомашини

Останнім часом кава в капсулах користується особливим попитом у всіх шанувальників ароматного напою. Такий інтерес обумовлений, в першу чергу, легким та швидким способом приготування. Але перш ніж купувати капсульний апарат, варто дізнатися всі плюси і мінуси кави з кавових капсул. А також ознайомитися з асортиментом, що сьогодні пропонують провідні виробники кавових машин.

Кава в капсулах: склад і калорійність

Серед усіх любителів кави більшість готують його із звичайного розчинної кавового порошку, так як часу на те, щоб зварити запашну і справжній напій, у них просто немає. Навіть якщо в будинку «живе» кофемашина, приготування таких вишуканих напоїв, як, наприклад, латте макиата, вже викликає труднощі. Але якщо дуже хочеться побалувати себе смачним та якісним напоєм, то варто спробувати цікавий варіант, який нам пропонують провідні виробники кавових машин, – це кава в капсулах.

Кавові капсули – це герметична упаковка з кавовим порошком всередині. Потрібно просто закласти її в кавовий апарат і натиснути на кнопку. Під впливом потужного гарячого повітря капсула розкривається, і її вміст змішується з водою, яку апарат подає під високим тиском. Буквально через півхвилини вже можна отримати чашку смачної кави.

Самим важливим нюансом, що визначає смак готового напою, є склад і якість кавового порошку. Для того щоб зрозуміти, що міститься в капсулі, потрібно хоча б трохи розбиратися в каву, так як далеко не всі продавці знають тонкощі приготування напою і запросто можуть ввести покупця в оману щодо якості кавових капсул.

Так, наприклад, кавова пінка на поверхні напою і швидкість його приготування у багатьох викликають сумнів щодо якості кави, ув’язненого в капсулу. Деякі люди впевнені, що каву не може так швидко заварюється, а наявність пінки говорить про те, що в ньому присутня молоко, яке виробник спеціально не вказав на упаковці.

  • Пінка, яку багато хто приймає за молоко, утворюється за рахунок того, що крізь капсулу проходить сильний напір води.
  • Швидке заварювання напою відбувається завдяки сильному тиску, створюваному апаратом.
  • В капсулах використовується натуральна кава, і якщо на упаковці вказано «100% арабіка», то всередині нічого, крім кави, немає.
  • Ще один момент – це ароматизатори. Багато хто вважає, що такий смак і аромат напою можуть дати тільки харчові добавки, але насправді, в ньому немає ніякої «хімії». Якщо до складу капсул і входять ароматизатори, то тільки натуральні, у вигляді какао, ванілі або кориці.

Тих, хто піклується про свою фігуру, безумовно, хвилює питання про калорійності капсульного кави. Середня вага кавового порошку в одній капсулі коливається в межах від 6 до 9 грам, і якщо врахувати, що на 100 г продукту доводиться 287 калорій, то одна порція містить 20 – 30 ккал (все залежить від сорту). Калорійність напою буде істотно вище, якщо він приготований з молоком.

Дивіться також:  Полуничний компот на зиму – 7 смачних рецептів

Види капсульного кави

Виробники пропонують більше 15 видів кавових капсул, які можуть відрізнятися міцністю напою, сортом кави, вмістом кофеїну і наявністю ароматизаторів. Є капсули для заварювання латте, еспресо, капучіно та інших напоїв. Існують варіанти з гарячим шоколадом, чаєм, какао. Але головна їхня відмінність – це матеріал, який використовують для виготовлення самих капсул.

Тут виділяють три види:

  • Полімерні. Це капсули, виготовлені з харчового полімеру. Такий матеріал абсолютно безпечний для організму людини, щоправда, і його ціна в кілька разів вище інших матеріалів, що робить такий товар не особливо демократичним.
  • Алюмінієві. Це капсули з тонкої фольги. Такий матеріал вважається не самим екологічним і безпечним. Якщо упаковку випадково пошкодити, і вона потрапить у напій, то алюміній може проникнути в організм. Також під впливом високої температури на упаковку іони алюмінію можуть потрапити в організм. Правда, вчені запевняють, що при використанні таких капсул в організм потрапляє незначна кількість металу, який потім просто виводиться природним шляхом. Сьогодні саме такі капсули користуються найбільшим попитом за рахунок їх низької вартості.
  • Об’єднані. Це капсули з полімеру, алюмінієвої фольги і пресованої целюлози. Стінки капсул виготовлені з найпростіших полімерів, і в цих виробах також міститься алюміній. Тому назвати їх абсолютно безпечними теж досить складно.

Плюси і мінуси капсульних систем

  • Головна перевага капсульного кави – це його смакові якості. Завдяки герметичності упаковки зберігається весь аромат і смак напою, на відміну від зернової кави, який після багаторазового відкривання пачки втрачає смак і аромат.
  • Ще одним важливим плюсом є час приготування, якого так часто не вистачає для приготування напою, особливо вранці. Усього кілька рухів – і через хвилину у вас в руках чашка з бадьорить і смачним напоєм.
  • Простота і чистота приготування. Не потрібно встановлювати спеціальні пристосування, мити елементи кавомашини, а порожню капсулу потрібно просто викинути. При цьому апарати капсульного типу компактні, а їх класичний дизайн гармонійно впишеться в будь-який інтер’єр.
  • Не можна не виділити і таку перевагу, як вартість пристроїв для приготування капсульних кави. Вона в кілька разів нижче вартості кавоварок, призначених для заварювання напою традиційним способом.

Правда, капсульний кава має і свої недоліки. І найбільш значимий мінус – це несумісність капсул і кавоварок різних торгових марок. Це означає, що споживач повинен купувати апарат і капсули тільки у одного виробника.

Якщо апарати для капсульного кави в кілька разів дешевше аналогічних автоматичних кофемашин, то самі капсули перевищують вартість зернової кави.

Дивіться також:  Компот з винограду — 9 смачних рецептів

За 100 г такого продукту вам доведеться викласти в два рази більше, ніж за банку меленої кави.

Така плата за унікальну упаковку, простоту приготування і за сам продукт. Тому заощадивши один раз на апараті, доведеться потім регулярно переплачувати за сам кави.

Як приготувати кави в капсулах

Кавові капсули дозволять насолодитися ароматним і насиченим напоєм рівно через хвилину. Не доведеться відміряти дози кави, адже в капсулах все вже зважено і упаковано. Досить помістити капсулу в апарат і натиснути на кнопку «Старт». Після використання потрібно викинути порожню упаковку і все. Нічого не треба чистити і мити, крім чашки.

Смачний кави в кавомашині

Сьогодні смакова лінійка кавових капсул представлена досить широко. Виробники пропонують величезний вибір ароматної кави.

  • Так, компанія Cremesso випускає близько десяти смаків кави в капсулах: еспресо лунго, маккіато, рістретто та інші.
  • Zepter – чотири види.
  • Lavazza – вісім.
  • Squesito – шість.
  • Nespresso – шістнадцять найменувань.
  • І вісімнадцять видів від Lespresso.

Не можна пропустити і таку новинку, як порожні кавові капсули. Їх треба просто наповнити улюбленим меленою кавою, закрити кришкою і все, ваш персональний кави у вас в руках.

Як приготувати капсульний кави без кавомашини

Якщо вам хтось помилково подарував коробку з кавовими капсулами, зберігати її не має сенсу. Залишається тільки передарувати презент чи все-таки розкрити капсули. Останній варіант все-таки практичніше.

Є різні способи зварити каву без кавомашини. Все що потрібно, це нагріти воду, заварити каву і через щільну тканину очистити напій від гущі.

У капсулі тонше всього кришка, тому найкраще розкривати упаковку через неї. Якщо вона виготовлена з фольги, то її можна навіть проткнути пальцем, але краще використовувати голку або кінчик ножа.

  • Протикаємо край капсули і робимо надріз по колу, тобто відкриваємо за принципом консервної банки. Якщо кришка зроблена з пластику, то її потрібно акуратно розрізати ножем.
  • Після простих дій, вміст капсул заварюємо, як звичайний мелену каву.

Але, якщо ви хочете приготувати еспресо, то зробити це без спеціального апарату буде вкрай складно.

На скільки чашок кави вистачає однієї капсули

В одній капсулі міститься така кількість кави, якого буде достатньо для приготування однієї чашки напою, що бадьорить. Звичайно, можна використовувати одну упаковку для заварювання двох чашок кави, але такий напій буде слабким по фортеці, водянистим і не ароматним.

Якщо ви хочете заощадити на покупці капсул, то можна придбати багаторазові ємності, які випускають багато виробників. Завдяки таким виробам можна створювати свій власний рецепт ароматного напою.

Рейтинг найбільш популярних видів

У різних виробників рівень якості кавових капсул відрізняється кардинально. Багато в чому це залежить від використовуваного сировини, методів обжарювання і подальшої обробки. До найбільш відомим і розкрученим брендам відносяться продукти Tassimo, Nespresso, Lavazza, DolceGusto, Squesito.

Дивіться також:  Молочний кисіль – 9 рецептів приготування

  • Nespresso – це перший бренд, який зважився на розробку обговорюваного продукту, тому довіри до нього більше. В лінійці виробника 16 сортів кави, в тому числі, три види елітних сортів еспресо – pure origin, а також гарячий шоколад і чай на гірських травах. Кава в капсулах nespresso безпечно, оскільки самі контейнери виконані з м’якого харчового полімеру. Крім того, виробник пропонує зручні системи зберігання.
  • Dolce Gusto – цей продукт бренду Nescafe можна назвати бюджетним варіантом Nespresso. Виробник випускає більше 20 смаків кави, правда є один нюанс – вміст капсул становить 6 г на місце покладених 7 г (по мінімуму). Кава в капсулах Nescafe dolce gusto представлений різноманітними напоями, в тому числі, 10 видами еспресо, кількома видами капучино, латте, а також кава без кофеїну і гарячим шоколадом зі смаком мокка, карамелі і шокочино.
  • Tassimo – цей бренд можна дізнатися по унікальному зовнішньому вигляді капсул, які нагадують диски. На відміну від своїх конкурентів, цей виробник освоїв іншу технологію заварювання напою. Вся справа в тому, що порошок у капсулах не спресований, а значить, не вимагається високого тиску води. На кожній упаковці є штрих-код, його апарат зчитує і вже знає, скільки потрібно води і часу для приготування кави. На нашому ринку від Tassimo доступні три варіанти чорного кава, кава з молоком (в тому числі латте), а також какао, чотири види чаю, гарячий шоколад і молоко.
  • Squesito. – це нова продукція на нашому ринку, але багато гурмани вже змогли оцінити відмінну якість і хорошу рецептуру кави. Так, тут, наприклад, представлено 100% робуста. Саме такий напій містить максимальну кількість кофеїну і має характерну гірчинку.
  • Lavazza – це справжній італійський каву з пінкою. Виробник пропонує декілька видів першокласного еспресо.

Термін придатності продукту

В залежності від технології виробництва, термін придатності кавових капсул становить від 10 місяців до 2-х років. Такий обов’язок зберігання обумовлено герметичність упаковки, яка захищає вміст від світла, вологи та повітря. Після закінчення терміну капсулу також можна використовувати, єдине, що постраждає, це аромат. А от кави з пошкодженої упаковки втратить всі свої властивості протягом декількох днів.

Сьогодні виробники капсульного кава для кавових машин дають своїм споживачам можливість вибору продукту, який буде відповідати всім вимогам і смакам. Широкий асортимент капсульного кави дозволяє зробити власний свідомий вибір, відповідно з особистими вимогами до якості і смаком улюбленого напою.

Прокрутка до верху