Натуральний чорний кава відмінно поєднується з хорошим коньяком – це поєднання володіє неповторним смаком і ароматом. Такий напій добре зігріває, а також бадьорить і додає енергії. Саме тому кави з коньяком є популярним напоєм.
Основні правила приготування
Щоб кава з коньяком був дійсно смачним і тонізуючу, важливо правильно його приготувати. Для цієї мети абсолютно не підходить розчинна кава – потрібно використовувати тільки натуральний, причому високої якості. Коньяк також повинен бути якісним.
Кава має бути свіжозвареною, з мелених зерен, обов’язково варити напій – в турці, кавоварці, не настільки важливо.
Традиційно, кава і коньяк подаються окремо.
Проте, існує безліч цікавих рецептів, які передбачають поєднання двох цих напоїв в одній ємності – залишається тільки знайти улюблений!
Правильні пропорції і склад інгредієнтів
Вкрай важливо дотримувати правильні пропорції, хоча, звичайно, варто орієнтуватися на свій смак. Як правило, в каву додають близько 20 мл коньяку на 200 мл води. Що стосується інших інгредієнтів, то вони істотно відрізняються – існує безліч рецептів кави з коньяком.
Як правильно пити напій
Як таких, правил вживання цього напою немає. Існують лише деякі рекомендації, яких бажано дотримуватися.
Це:
- Не варто пити каву з коньяком на порожній шлунок. І кава, і алкоголь не найкращим чином впливають на шлунок, тому потрібно бути ситим.
- Не дуже бажано пити каву з ранку перед роботою. Так, у такому напої занадто мало коньяку, але все ж краще утриматися, якщо при вашій професії алкоголь під час роботи неприпустимий (наприклад, вчитель, вихователь, водій).
- І, нарешті, насолоджуватися напоєм треба в спокійній обстановці – тоді він допоможе розслабитися і підніме настрій.
Користь і шкода напою для організму
Досить багато суперечок про шкоду і користь такого напою. Проблема полягає в тому, що кава сприяє звуженню судин і підвищення тиску, а коньяк діє навпаки. У чому ж полягає користь, а також шкоду кави з коньяком?
Переваги:
- Підвищує тиск, а це корисно для людей, які страждають зниженим тиском. Однак важливо не перестаратися, щоб не довелося знижувати тиск медикаментами.
- Покращує уважність, працездатність, усуває сонливість.
- Відновлює сили після роботи, покращує настрій, знімає стрес.
- Якщо раптом переохолодилися, щоб уберегтися від застуди, теплий каву з коньяком – прекрасний засіб. Але якщо вже захворіли, то цей напій лише погіршить самопочуття.
Шкода:
- Кава з коньяком все ж негативно впливає на серцево-судинну систему. Якщо пити його часто, виникнуть проблеми з тиском, порушиться ритм серцебиття.
- Негативний вплив на травну систему, печінку. Крім того, є пити гарячу каву і запивати прохолодним окропом, постраждає емаль зубів.
- Надмірне споживання кави призводить до нестачі кальцію в організмі, а це – поганий стан кісток, зубів, нігтів. Крім того, підвищується збудливість нервової системи, людина частіше хворіє.
- Вживання кави і коньяку у великих кількостях призводить до поганого сну, безсоння.
Пити каву в поєднанні з коньяком не можна тим, хто страждає від підвищеного тиску, проблем з нервовою системою, і, зрозуміло, вагітні і годуючі жінки. Також слід з обережністю вживати напій особам, які мають проблеми з травною системою. При гастриті, виразці його взагалі варто виключити.
Класичний рецепт приготування
Самим популярним рецептом у нас є класичний, а саме – російський варіант. Приготувати напій просто – необхідно зварити каву, а після додати в нього цукор і коньяк. Існує й інший варіант – розчинити цукор в коньяку, і додати цю суміш кави.
Також традиційним рецептом можна вважати той, де кава і коньяк подаються окремо. При цьому кава має бути гарячою, а коньяк – прохолодним.
Як приготувати з молоком
Кава з молоком володіє особливим смаком – більш м’яким.
Для приготування напою знадобиться:
- Стакан води;
- Чайна ложка меленої кави;
- 2 ч. л. коньяку;
- 2 ст. л. молока;
- Ваніль, цукор і кориця за смаком.
У турку слід покласти кава, цукор, корицю і ваніль. Після закипання напій проціджується і у нього додають коньяк. Потім напій наливають у чашку і додають молоко.
Готуємо вишуканий напій по-віденськи
Такий рецепт кави з коньяком займе чимало часу, але результат того вартий. Спочатку необхідно залити 1 ч. л. кава 100 мл окропу, проварити кілька хвилин на повільному вогні – важливо не дати закипіти. Після цього слід взяти глибоку посуд, відправити туди кілька суцвіть гвоздики, корицю, цедру цитрусових, і цукор за смаком. Вміст варто залити 20 мл коньяку і підпалити, а потім додати проціджений через сито просочений коньяк в чашечку кави.
Французька кава з коньяком
Кава по-французьки – дуже простий рецепт. Потрібно зварити каву, а коньяк налити в окрему чарку. Що стосується вживання, то спочатку потрібно випити кави, а потім – коньяк. Також можна чергувати каву і коньяк.
З додаванням кориці
Можна приготувати неповторний пряний напій.
Для цього потрібні:
- Чашка еспрессо;
- Кілька штучок гвоздики;
- 30 г апельсинової і лимонної цедри;
- Паличка кориці;
- 20 мл коньяку;
- За смаком — цукор.
Щоб приготувати цей напій, необхідно помістити в чашку прянощі і цитрусову цедру, залити коньяком, додати цукор і залишити приблизно на 7 хвилин. Далі отриману суміш нагріти на водяній бані і додати в свіжоприготований еспресо.
Існує безліч інших рецептів – не варто боятися експериментувати. Який-небудь рецепт обов’язково стане вашим улюбленим, і чудовий напій стане зігрівати зимовими вечорами і підвищувати настрій після насиченого робочого дня.