Кава з коньяком – 5 рецептів, як приготувати вишуканий напій

Натуральний чорний кава відмінно поєднується з хорошим коньяком – це поєднання володіє неповторним смаком і ароматом. Такий напій добре зігріває, а також бадьорить і додає енергії. Саме тому кави з коньяком є популярним напоєм.

Основні правила приготування

Щоб кава з коньяком був дійсно смачним і тонізуючу, важливо правильно його приготувати. Для цієї мети абсолютно не підходить розчинна кава – потрібно використовувати тільки натуральний, причому високої якості. Коньяк також повинен бути якісним.

Кава має бути свіжозвареною, з мелених зерен, обов’язково варити напій – в турці, кавоварці, не настільки важливо.

Традиційно, кава і коньяк подаються окремо.

Проте, існує безліч цікавих рецептів, які передбачають поєднання двох цих напоїв в одній ємності – залишається тільки знайти улюблений!

Правильні пропорції і склад інгредієнтів

Вкрай важливо дотримувати правильні пропорції, хоча, звичайно, варто орієнтуватися на свій смак. Як правило, в каву додають близько 20 мл коньяку на 200 мл води. Що стосується інших інгредієнтів, то вони істотно відрізняються – існує безліч рецептів кави з коньяком.

Як правильно пити напій

Як таких, правил вживання цього напою немає. Існують лише деякі рекомендації, яких бажано дотримуватися.

Це:

  • Не варто пити каву з коньяком на порожній шлунок. І кава, і алкоголь не найкращим чином впливають на шлунок, тому потрібно бути ситим.
  • Не дуже бажано пити каву з ранку перед роботою. Так, у такому напої занадто мало коньяку, але все ж краще утриматися, якщо при вашій професії алкоголь під час роботи неприпустимий (наприклад, вчитель, вихователь, водій).
  • І, нарешті, насолоджуватися напоєм треба в спокійній обстановці – тоді він допоможе розслабитися і підніме настрій.
Дивіться також:  Марокканський чай: склад, 5 рецептів приготування

Користь і шкода напою для організму

Досить багато суперечок про шкоду і користь такого напою. Проблема полягає в тому, що кава сприяє звуженню судин і підвищення тиску, а коньяк діє навпаки. У чому ж полягає користь, а також шкоду кави з коньяком?

Переваги:

  • Підвищує тиск, а це корисно для людей, які страждають зниженим тиском. Однак важливо не перестаратися, щоб не довелося знижувати тиск медикаментами.
  • Покращує уважність, працездатність, усуває сонливість.
  • Відновлює сили після роботи, покращує настрій, знімає стрес.
  • Якщо раптом переохолодилися, щоб уберегтися від застуди, теплий каву з коньяком – прекрасний засіб. Але якщо вже захворіли, то цей напій лише погіршить самопочуття.

Шкода:

  • Кава з коньяком все ж негативно впливає на серцево-судинну систему. Якщо пити його часто, виникнуть проблеми з тиском, порушиться ритм серцебиття.
  • Негативний вплив на травну систему, печінку. Крім того, є пити гарячу каву і запивати прохолодним окропом, постраждає емаль зубів.
  • Надмірне споживання кави призводить до нестачі кальцію в організмі, а це – поганий стан кісток, зубів, нігтів. Крім того, підвищується збудливість нервової системи, людина частіше хворіє.
  • Вживання кави і коньяку у великих кількостях призводить до поганого сну, безсоння.

Пити каву в поєднанні з коньяком не можна тим, хто страждає від підвищеного тиску, проблем з нервовою системою, і, зрозуміло, вагітні і годуючі жінки. Також слід з обережністю вживати напій особам, які мають проблеми з травною системою. При гастриті, виразці його взагалі варто виключити.

Класичний рецепт приготування

Самим популярним рецептом у нас є класичний, а саме – російський варіант. Приготувати напій просто – необхідно зварити каву, а після додати в нього цукор і коньяк. Існує й інший варіант – розчинити цукор в коньяку, і додати цю суміш кави.

Дивіться також:  Молочний коктейль з бананом – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Також традиційним рецептом можна вважати той, де кава і коньяк подаються окремо. При цьому кава має бути гарячою, а коньяк – прохолодним.

Як приготувати з молоком

Кава з молоком володіє особливим смаком – більш м’яким.

Для приготування напою знадобиться:

  • Стакан води;
  • Чайна ложка меленої кави;
  • 2 ч. л. коньяку;
  • 2 ст. л. молока;
  • Ваніль, цукор і кориця за смаком.

У турку слід покласти кава, цукор, корицю і ваніль. Після закипання напій проціджується і у нього додають коньяк. Потім напій наливають у чашку і додають молоко.

Готуємо вишуканий напій по-віденськи

Такий рецепт кави з коньяком займе чимало часу, але результат того вартий. Спочатку необхідно залити 1 ч. л. кава 100 мл окропу, проварити кілька хвилин на повільному вогні – важливо не дати закипіти. Після цього слід взяти глибоку посуд, відправити туди кілька суцвіть гвоздики, корицю, цедру цитрусових, і цукор за смаком. Вміст варто залити 20 мл коньяку і підпалити, а потім додати проціджений через сито просочений коньяк в чашечку кави.

Французька кава з коньяком

Кава по-французьки – дуже простий рецепт. Потрібно зварити каву, а коньяк налити в окрему чарку. Що стосується вживання, то спочатку потрібно випити кави, а потім – коньяк. Також можна чергувати каву і коньяк.

З додаванням кориці

Можна приготувати неповторний пряний напій.

Для цього потрібні:

  • Чашка еспрессо;
  • Кілька штучок гвоздики;
  • 30 г апельсинової і лимонної цедри;
  • Паличка кориці;
  • 20 мл коньяку;
  • За смаком — цукор.

Щоб приготувати цей напій, необхідно помістити в чашку прянощі і цитрусову цедру, залити коньяком, додати цукор і залишити приблизно на 7 хвилин. Далі отриману суміш нагріти на водяній бані і додати в свіжоприготований еспресо.

Дивіться також:  Чайний гриб – як виростити з нуля?

Існує безліч інших рецептів – не варто боятися експериментувати. Який-небудь рецепт обов’язково стане вашим улюбленим, і чудовий напій стане зігрівати зимовими вечорами і підвищувати настрій після насиченого робочого дня.

Прокрутка до верху