З давніх пір східні мудреці додають у каву різні прянощі, щоб посилити підбадьорливий і зміцнюючий ефект напою. Кава з корицею не тільки дивовижно пахне, але і зберігає цілющі властивості компонентів, сприяє концентрації уваги і допомагає позбавитися від депресії. У сезон негоди слід взяти на озброєння цей смачний і приємний спосіб зміцнити імунітет і позбутися від застуди.
Класичний кави з корицею, зварена у турці
Самий правильний і ароматний напій виходить в турці. Кава з корицею можна приготувати в ній різними способами.
Варіант з меленою корицею:
- кави дрібного помелу – 15 г;
- вода – 200 мл;
- цукор – 10 г;
- мелена кориця – 5 – 10 р.
Поетапне приготування кави з корицею в турці:
- Каву, корицю і цукор насипати в порожню турку.
- Прогріти до появи карамельної нотки в ароматі. При цьому цукор не повинен пригоріти.
- Обережно влити холодну воду в гарячу посуд.
- Нагріти каву до утворення пінки.
- Відсунути з вогню, щоб напій не «втік».
- Знову нагріти, не дозволяючи воді сильно кипіти.
- Відфільтрувати гущу ситечком.
- Подавати теплою чашці.
Рецепт з використанням кориці в паличках:
- мелена кава – 15 г;
- вода – 200 мл;
- кориця – частина палички за смаком.
Кориця – сильнодіючий інгредієнт, у великих кількостях вона може викликати головний біль. Тому не варто захоплюватися і класти в чашку кави цілу паличку, як це роблять для оформлення натюрмортів.
- Кава і корицю залити водою.
- Нагріти в декілька заходів, не допускаючи закипання.
- Залишити під кришкою на пару хвилин.
- Перелити в чашку через ситечко.
З молоком і пряністю
Це дуже корисне поєднання продуктів.
Молоко пов’язує летючі ароматичні масла і зберігає їх у гарячому напої. У свою чергу, кориця допомагає організму краще засвоювати вітаміни і амінокислоти, що містяться в молоці.
Інгредієнти для кави:
- мелена кава – 5 – 7 м;
- вода – 100 мл;
- цукор.
Інгредієнти для коричного молока:
- молоко – 100 мл;
- кориця в паличках або мелена за смаком.
Співвідношення молока і кави має бути не менше ніж 1:1.
- Молоко кип’ятять з корицею близько п’яти хвилин, потім ще стільки ж настоюють під кришкою.
- В цей час готують каву в турці, кавоварки або як завгодно.
- Розчиняють цукор в напої.
- Вливають в нього коричне молоко.
Кава з корицею і молоком можна подавати охолодженим, доповнивши його кулькою пломбіру.
Незвичайний напій з перцем
Любителям експериментів і гострих відчуттів варто відкрити для себе новий смак кави з різними сортами перцю.
Рецепт з корицею і чилі:
- мелена кава – 15 г;
- мелена кориця – 5 – 7 м;
- перець чилі – чверть стручка;
- вода – 200 мл
Свіжий перець використовують цілком, а сушений подрібнюють.
- Кава і прянощі заливають холодною водою.
- Нагрівають на повільному вогні і знімають з плити, поки піна не втекла.
Не варто повторно нагрівати напій, як це роблять із звичайним кави, інакше його смак вийти дуже пекучий.
Відтінити неординарність кава з перцем можна, всипати в нього жменю маршмеллоу. Він поступово розтане і перетвориться в ніжну солодку пінку.
Рецепт з корицею і запашним перцем:
- мелена кава – 15 г;
- мелена кориця – 5 – 7 м;
- запашний перець – одна горошина;
- вода – 200 мл
Яскравим доповненням до напою буде пара ложок коньяку, влитих в чашку при подачі.
- Каву, корицю і перець заливають холодною водою.
- Нагрівають на повільному вогні, не допускаючи кипіння.
- Наполягають напій під кришкою 2 – 3 хвилини.
Кава з корицею, цедрою і мускатом
Цитрусова нотка в ароматі кави зробить будь-який ранок по-справжньому щасливим.
На одну порцію знадобиться:
- мелена кава – 15 г;
- мелена кориця – 5 – 7 м;
- цедра лимона або апельсина – 15 г;
- мелений мускатний горіх – 5 – 7 м;
- цукор;
- вода – 200 мл
Цедру в цьому рецепті використовують тільки свіжу. Мускатний горіх можна замінити ваніллю або гвоздикою, в залежності від уподобань.
- Всі інгредієнти заливають холодною водою.
- Нагрівають, дозволяючи піні піднятися лише один раз.
- Готовий напій повинен настоятися кілька хвилин.
- Перед подачею його проціджують через саме дрібне ситечко, щоб в чашку не потрапила виварена цедра.
З додаванням імбиру
Натуральна кава з імбиром і корицею – це не просто вишуканий пряний напій. Немає більш ароматного і зігріваючого засобу для того, щоб пробудити захисні сили організму. Крім того, він сприяє безпечному зниження ваги, так як покращує метаболізм і знижує кількість цукру в крові.
На одну чашку знадобиться:
- свіжозварену каву – 150 мл;
- кориця мелена або в паличках – 5 – 7 м;
- шматочок свіжого імбиру.
Якщо немає мети схуднути, можна додати в каву цукор або мед, смак напою від цього тільки виграє.
Не варто заміняти свіжий корінь імбиру на сухий мелений. Від нього залишиться тільки аромат, і напій втратить більшу частину цілющих властивостей.
- Корінь імбиру потрібно натерти на дрібній тертці. Нарізаний шматочками він погано завариться.
- Гарячий кава, зварена будь-яким зручним способом, заливають в ємність з імбиром.
- Додають корицю і настоюють коктейль під кришкою 4 – 5 хвилин.
- Ретельно проціджують і п’ють гарячим.
Готуємо в гейзерній кавоварці
Так напій готується під тиском і виходить дуже насиченим. Кориця пом’якшує кавову гірчинку і доповнює кави пряним ароматом.
- Кількість води і кави визначається обсягом кавоварки.
- Кориця додається з розрахунку пів чайної ложки на одну чашку.
Помел зерен повинен бути середнім. Дрібний порошок може створити занадто щільну кавову «таблетку» в фільтрі, і вода не підніметься з нижньої ємності у верхній резервуар. З цієї ж причини не можна використовувати прянощі в паличках.
- Нижня ємність наповнюється холодною водою до запобіжного клапана.
- У фільтр насипаються кави та кориці.
- Щільно нагвинчується верхня частина кавоварки.
- Починається нагрівання на вогні або від електромережі.
- Через 3 – 5 хвилин кави буде готовий. Слід припинити нагрівання відразу, як пролунає шипіння. Цей звук означає, що нижній резервуар вже спорожнів.
Великим плюсом гейзерній кавоварки є те, що напій не потрібно проціджувати.
Розчинну каву з корицею і згущеним молоком
Кориця допоможе значно поліпшити аромат розчинної кави.
На порцію достатньо:
- розчинна кава – 5 м;
- мелена кориця – 5 г;
- згущене молоко – за смаком;
- вода – 150 мл
Супершвидкий рецепт приготування кави: все змішати, заварити гарячою водою. Завдяки кориці на поверхні напою утворюється ефектна пінка, як на свежесваренном зерновій каві.
Але якщо під рукою є хоча б мікрохвильовка і запасна чашка, можна постаратися розкрити коричнева аромат на всі сто відсотків.
Для цього:
- Корицю прогрівають в порожній чашці. Кілька секунд в мікрохвильовій печі достатньо.
- Заливають ароматний порошок згущеним молоком і водою (холодною).
- Молоко доводять до кипіння. Для цього мікрохвильовку включають на повну потужність на 1 – 1,5 хвилини.
- Вийшло коричне молоко настоюють 2 – 3 хвилини прямо в мікрохвильовці, щоб не охололо.
- Каву заварюють корицевий молоком. Суспензія від кориці буде не відчутна, а пінка, завдяки їй, вийде розкішною.
Рецепт з зеленим кава для схуднення
З зелених не обсмажених зерен можна приготувати каву з корицею для схуднення. За смаком він нагадує трав’яний відвар. Пряний аромат робить його більш привабливим, а корисні властивості кориці – більш ефективним.
Зелений кава з корицею тонізує, бадьорить і прискорює обмін речовин, тому його рекомендується пити незадовго до прийому їжі або занять фітнесом.
На одну чашку потрібно:
- зелений кава – 7 – 10 г;
- кориця – 5 г;
- вода – 150 мл
Зелені зерна кави можна заварювати так само, як і звичайні.
- Кава перемолоти.
- Додати в нього корицю.
- Залити водою і варити в турці до закипання на повільному вогні.
- Готовий напій процідити.
В кавомашині з молочною пінкою
Високий тиск і температура, при яких готується кава в кавомашині, зруйнують велику частину корисних властивостей кориці. Тому, якщо напій готують за допомогою машини, корицю додають, коли він буде вже зварений.
Інгредієнти:
- мелена кава – 15 г;
- молоко – 150 мл;
- мелена кориця;
- цукор.
Кавоварка з капучинатором за пару хвилин приготує міцний еспрессо і взобьет молочну пінку. Залишиться тільки притрусити напій через трафарет корицею, щоб вийшов дивовижно смачний і красивий кави.
Всі дії покроково:
- Мелена кава утрамбовується в портафильтр за допомогою темпера.
- Холдер з портафильтром поміщається в групу і включається протоку. Еспресо готується всього 30 секунд.
- Холодне молоко наливають у пітчер.
- Опускають в нього насадку капучинатора і збивають гарячим пором до утворення однорідної пінки.
- Поверхня пінки прикрашають меленою корицею.
Незалежно від того, чи є у вас кофемашина або турка, приготувати свіжий кави з корицею не становить праці. Не відмовляйте собі в цьому задоволенні, адже такий початок може бути тільки у дуже хорошого дня.