Кава на сніданок – напій, що бадьорить, з якого починають день багато людей. Заварені звичайним способом мелені або цільні зерна навряд чи когось здивують, але варто додати трохи цитрусової кислинки, як напій набуває абсолютно новий неповторний смак. Освіжаючий кава з лимоном відмінно тонізує, бадьорить і заряджає організм енергією на весь день.
Назва лимонно-кавового напою
Така кава має ще одну назву – еспресо романо. Батьківщиною цього незвичайного напою стала Італія, де його готують на основі обсмажених кавових зерен. Цікаве поєднання кавового напою з легкою кислинкою довелося по душі як для італійців, так і російською. Навряд чи кому-то в нашій країні подібний спосіб приготування здасться занадто екзотичним.
Існує думка, що смак міцної кави з додаванням соку лимона не тільки освіжає, але і допомагає боротися з неприємними наслідками вживання алкоголю у вигляді ранкового похмілля. І все ж, є люди, які твердо переконані в тому, що еспресо романо шкідливий для організму. Правдиво чи це твердження і чи можна пити каву з лимоном – будемо розбиратися далі.
Кава з лимоном: користь для організму
Кавомани, які побоюються за своє здоров’я, можуть більше не хвилюватися. Міцна кава з додаванням цитрусового соку ніяк не позначиться на їх самопочутті. Крім цього, еспресо романо володіє цілим переліком корисних властивостей, які роблять благотворний вплив на організм людини.
До них відносять наступне:
- сік лимона в поєднанні з обсмаженими зернами знижує рівень кофеїну, тим самим зменшуючи згубний вплив еспресо;
- у складі лимона знаходиться велика кількість вітаміну С, який допомагає боротися з простудними захворюваннями, а також має антиоксидантну властивість;
- цитрусова нотка пом’якшує гіркий смак кавових зерен і надає напою ніжний освіжаючий аромат.
Не варто забувати про те, що будь-який продукт в надмірних кількостях здатен принести як користь, так і шкоду організму.
Особливо це стосується людей, які страждають захворюваннями травної системи. Їм краще відмовитися від лимонного еспресо, віддавши перевагу іншим варіантам кавових напоїв.
Класичний кава з лимоном
Не обов’язково купувати квиток до Риму, щоб зануритися в романтичну атмосферу італійської культури. Досить приготувати класичний кави з лимоном, який своїм неповторним смаком перенесе вас в епоху середньовічної Італії з вузькими вуличками і мальовничим пейзажем.
Для приготування вам знадобляться:
- подрібнені зерна – 3 ч. л.;
- очищена вода – ½ ст.;
- лимон – 2 скибочки.
Покроковий процес готування:
- Мелені кавові зерна засипають в злегка нагріту турку, підігрівають, після чого додають прохолодну воду. Зерна варять на слабкому вогні протягом 15 хвилин до утворення пінки.
- Готовий напій знімають з вогню і кладуть в нього часточки лимона.
Важливо! Шматочки цитруса тримають у гарячому кави не більше 10 секунд, щоб готовий еспресо вийшов без вираженої гірчинки.
- Через зазначений час часточки виймають, а потім подають готовий лимонно-кавовий напій до столу, попередньо перелив його в невеликі чашечки.
В класичний кава з лимоном цукор не кладуть, але якщо ви не є шанувальником горького кави, тоді можете підсолодити міцний еспрессо, додавши необхідну кількість солодкого інгредієнта.
Римський еспрессо з медом
Замість цукру можна додати каву і звичайний мед, який у поєднанні з лимонним соком створить неповторний, насичений смак. Охолоджений лимонний еспрессо з медом володіє освіжаючою і тонізуючою дією. Підбадьорливий ефект напою особливо помітний в жаркий час року, коли літня спека стає причиною різних хвороб.
Для 2-х порцій вам знадобляться:
- 30 г кави;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. води;
- 2 ч. л. лимонного соку;
- 2 шматочка лимона;
- щіпка перцю.
Приготування:
- У зварений кави додайте щіпку перцю.
- Потім влийте сік лимона і гарненько перемішайте компоненти.
- Готовий напій подавайте до столу в кавових чашках, прикрашених скибочками цитруса. За бажанням, можна додати в еспрессо паличку кориці або щіпку ванілі.
Готуємо з алкоголем
Невелика кількість спиртного напою, доданого до кави, допоможе розслабитися після напруженого робочого дня. В рецептурі використовують ром, різні лікери і навіть горілку, однак найбільш популярний варіант приготування з коньяком.
На замітку: перед тим, як з’єднати лимонний еспрессо з алкоголем, коньяк необхідно попередньо нагріти до 70 °Пн.
Лимонний каву з коньяком зігріє організм в холодну пору року, а також позбавить від втоми і підвищить кров’яний тиск. Свіжозварений напій прикрашають подрібненою цедрою лимона або збитими вершками.
Напій з імбиром
Римський еспрессо з імбиром сприяє поліпшенню травлення, зменшує кількість холестерину в організмі і володіє антиокидантным дією. Зігріваючий напій протидіє вірусних інфекцій, завдяки чому використовується в якості иммуновостанавливающего кошти.
Щоб готовий кави з імбиром вийшов смачним і ароматним, слід дотримуватися кількох порад:
- Для приготування підійде звичайний імбирний порошок, але якщо ви хочете надати напою вишуканий і шляхетний смак, тоді краще віддати перевагу свіжому продукту.
- В якості основи вибирайте натуральні кавові зерна.
- Подрібнений корінь імбиру не варто класти у вже приготований кави. Найкраще зварити його разом із зернами, після чого дати напою настоятися протягом декількох хвилин.
Як зробити зі сметаною
Таке поєднання здається дивним? Однак не поспішайте відкидати такий варіант. Обов’язково спробуйте!
- У свіжий, зварена в турці кава додають лимонний лікер.
- Потім в зручній ємності з’єднують сметану, подрібнену цедру лимона і цукрову пудру. Ретельно збивають інгредієнти до однорідного стану.
- Отриманої густою масою прикрашають розлита по чашках еспресо, після чого готовий десерт подають до столу.
На замітку. Щоб сметана не згорнулася під дією високої температури, її необхідно додавати в остуджений кавовий напій. Найкраще віддавати перевагу домашньому продукту, який створить на поверхні десерту густу вершкову пінку.
Не бійтеся пробувати, експериментувати і знаходити нові незвичайні способи приготування еспресо романо. Ароматний італійський напій подарує заряд бадьорості і порадує дегустаторів неймовірними смаковими якостями.