Ароматна кава з медом може здатися гурманам дивним напоєм, що складається з непоєднуваного інгредієнтів. Насправді ж він виходить дуже смачним, та ще й корисним. Головне, використовувати в приготуванні якісні натуральні продукти.
Чи можна пити каву з медом
Багато любителі обговорюваного напою задаються питанням: а чи можна пити каву з медом? Насправді, навіть потрібно. Це хоч і незвичне, але дуже корисне поєднання.
Сьогодні дуже багато людей не уявляють початок свого дня без чашечки ароматної міцної кави. Щоб зробити такий напій ще смачніший, в нього додаються різні додаткові інгредієнти: молочні продукти, спеції, різні підсолоджувачі. А що робити, якщо кавоману заборонено вживати цукор в будь-якому вигляді? Замінити його натуральним бджолиним медом!
Від цього смак улюбленого напою стане ще яскравішим та цікавішим, а замість зайвих калорій, він принесе організму виключно користь.
Цікаво, що поєднання кави з медом визнавалося корисним і навіть цілющим кілька століть поспіль. Ще в 16 столітті в Англії воно рекомендувалося і дітям, і дорослим як засіб від застуди. Такий напій дійсно зміцнює захисні сили організму, допомагає впоратися з вірусами. Якщо пити його з самого ранку і заварювати міцніше, то заряду бадьорості і активності вистачить відразу на кілька годин.
Корисні властивості напою
Крім загальнозміцнюючий, кава з медовою добавкою характеризується й іншими корисними властивостями:
- прискорює процес обміну речовин;
- відмінно тонізує і підтримує роботу всіх важливих життєвих систем в нормі;
- заспокоює і в цілому благотворно впливає на психіку людини, розвиваючи стресостійкість (для такої мети в напої повинна бути мінімальна порція кави);
- підвищує активність і працездатність, особливо якщо напій зроблений міцним і доповнено невеликою кількістю соку лайма/лимона.
Класичний рецепт кави з медом
Інгредієнти:
- свіжомелені кавові зерна – 2 десертні ложки;
- вода – 300 – 320 мл;
- бджолиний мед – 3 десертні ложки.
Приготування:
- Всі подрібнені зерна відразу відправити в турку.
- Залити холодною рідиною.
- Поставити на плиту, довести до закипання і відразу вимкнути нагрів. Дуже важливо не перетримати напій на вогні. Його температура не повинна перевищити 94 градуси.
- Дати отриманого напою трохи охолонути і налити його в чашку через дрібне сито.
Додати мед і добре перемішати.
З додаванням лимона
Додавання цитруса робить напій ще більш насиченим і вітамінним. Підійде не тільки лимон, але і лайм.
Інгредієнти:
- кавові зерна – 1 десертна ложка;
- чиста вода – ½ ст.;
- мед – 1 десертна ложка;
- лимон – 1 зубчик (без кісточок).
Приготування:
- Із зазначеної кількості інгредієнтів зварити в турці міцний чорний кави.
- Остудити і процідити, використовуючи пару шарів чистої марлі.
- Тільки після цього додати рідкий мед. Добре перемішати.
Вже перед подачею відправити в чашку часточку цитруса. Випити, поки кава теплий.
Як зробити з молоком
Смачний напій можна приготувати і з будь-якого розчинної кави. Головне, вибрати якісний ароматний продукт.
Інгредієнти:
- розчинна кава – 2 десертні ложки;
- молоко (чим жирніше, тим краще) – 1 літр;
- окріп – ¼ ст.;
- холодна вода – ¾ склянки;
- рідкий мед – ¼ ст.;
- лід.
Приготування:
- Першим ділом залити каву тільки що скипіла водою. Ретельно перемішати.
- Злегка остудити отриманий напій.
- Додати в нього мед. Перемішуючи, повністю розчинити.
- Останніми залити в напій холодну воду і молоко. Розлити по склянках.
Подавати каву з медом і молоком, доповнивши його кубиками льоду. Можна для цієї мети заморозити лимонний сік.
Кава з часником і медом
Несподіване поєднання меду та часнику, які додаються до кави, дозволяє приготувати дуже оригінальний ароматний напій. Головне, брати свіжі, а не гранульовані часникові часточки.
Інгредієнти:
- очищена питна вода – на 1 стандартну чашку;
- натуральна мелена кава – 1 мал. ложка;
- бджолиний/квітковий мед – 1/3 малий. ложки;
- часник – 1 тоненька пластинка;
- цукровий пісок – 1,5 малий. ложки.
Приготування:
- Щоб приготувати каву по такому рецепту, насамперед потрібно висипати мелений продукт в турку і зверху викласти шматочок свіжого часнику. «Пелюстка» потрібно відрізати від досить великої часточки – близько 2 см в довжину.
- Вміст ємності залити гарячою водою. Рідину потрібно попередньо довести до кипіння і злегка остудити (буквально на пару градусів).
- Готувати напій за принципом каву по-турецьки. Його потрібно три рази довести до закипання і зняти з плити.
- Готову каву разом з гущею відправити в керамічну чашку.
- Додати бджолиний/квітковий мед і повністю розчинити його в процесі помішування.
- Останнім всипати цукровий пісок.
За бажанням можна додати в чашку з вже готовим напоєм 1 – 2 часточки лимона. Подавати каву обов’язково гарячим.
З корицею
Такий варіант кави рекомендується регулярно вживати в період боротьби із зайвою вагою.
Кориця має благотворний вплив на обмін речовин, зменшує апетит, а значить, значно прискорює процес схуднення.
Інгредієнти:
- подрібнена кориця – ¼ малий. ложки;
- натуральний бджолиний мед в рідкому вигляді – 2 малий. ложки;
- мелений чорний кава – 2 малий. ложки;
- солодкі вершки збиті – 1 мал. ложка;
- фільтрована вода – 300 мл
Приготування:
- Для цього рецепта корицю краще перемолоти безпосередньо перед приготуванням кави. Тоді добавка виявиться особливо ароматною.
- Рідина відправити в будь-яку підходящу ємність і довести до кипіння.
- Відразу вилити її в турку з сухим меленим чорним кави.
- Поставити спеціальний посуд з усім вмістом на плиту. Дочекатися, поки на вогні трохи менше середнього кави в три рази підніметься пінка. Кожен раз в цей момент слід прибирати турку на кілька секунд з конфорки.
- Злегка охолодити отриманий напій.
- Додати в теплу каву мед. Розмішати до повного розчинення.
- Вилити каву в скляний посуд. Щедро присипати корицею.
Прикрасити напій збитими вершками. Замість цього молочного продукту можна використовувати вершкове морозиво.
Кому напій протипоказаний?
З особливою обережністю каву з медом і будь-якими добавками слід пити вагітним представницям прекрасної статі і мамам в період лактації. При таких умовах куштувати напій дозволяється тільки після консультації з лікарем.
Повністю відмовитися від вживання кави з натуральним медом доведеться людям, які страждають від гіпертонії і алергічних реакцій на продукти бджільництва. Якщо у людини цукровий діабет, то куштувати напій також допустимо виключно після дозволу спеціаліста. Навіть якщо воно отримано, не слід вживати понад 2 десертних ложок меду в будь-якому вигляді на добу.
Навіть цілком здоровим людям варто пити обговорюваний коктейль в помірних кількостях.
Якщо у чоловіка або жінки є будь-які хронічні захворювання, дозу потрібно зменшити до 1 стандартної чашки кави на добу.