Кава з морозивом, як і всі кавові напої, має свої особливості, історію і секрети приготування. Ще зовсім недавно такий напій користувався популярністю тільки на півдні Європи, але сьогодні його обожнюють у всьому світі.
Класичний рецепт
Якщо ви досі не знаєте, як називається кава з морозивом, то записуйте це смачне, звучне слово – гляссе. Це казкове поєднання, яким хочеться насолоджуватися кожен день. Такий напій готують зі збитими вершками, корицею, шоколадом і навіть з алкоголем. За традицією, його подають у високих келихах з соломинкою.
Інгредієнти:
- 2 ч. л. мелених зерен;
- 150 мл води;
- морозиво.
Спосіб приготування:
- Приготувати класичний напій досить просто. Для цього спочатку треба зварити в турці або кавомашині еспресо.
- Приготований кави потрібно трохи охолодити, градусів на 10, потім перелити в келих і зверху покласти пломбір з розрахунку 1:4, тобто обсяг морозива дорівнює ¼ від обсягу кави.
Білий гляссе в домашніх умовах
Гляссе, або Крижаний напій, іноді плутають з латте. Насправді, такі напої мають схожість, але латте готують з використанням молока, а от гляссе – з морозивом. Для того щоб приготувати білосніжний гляссе, ми візьмемо і морозиво, і молоко.
Інгредієнти:
- 2 ч. л. натуральної кави;
- 150 мл води;
- 150 мл молока;
- морозиво;
- щіпка кориці;
- тертий шоколад або какао.
Спосіб приготування:
- Приготування гляссе почнемо з того, що в турці (кавомашині) ми варимо еспресо. Для аромату можна додати щіпку кориці.
- Приготований міцну каву остуджуємо прямо в турці, потім проціджуємо від гущі і перелити в високий келих.
- Охолоджений напій змішуємо з холодним молоком у пропорції 1:1. Зверху викладаємо три кульки морозива пломбір або крем-брюле). Важливо, щоб морозиво було якісним, без добавок пальмового жиру.
- Прикрашаємо гляссе тертим шоколадом або какао, подаємо з коктейльною трубочкою або спеціальною ложкою.
Як зробити з сиропом
Приготувати оригінальний, вишуканий і ароматна кава з морозивом можна з додаванням сиропу. Звичайно, в рецепті допускається використання вже готового продукту, але краще приготувати його самостійно із свіжих ягід. Для нашого напою візьмемо садову і лісову суницю.
Інгредієнти:
- 140 г суниці;
- 15 г меленого чорного кава;
- морозиво;
- 30 г цукрової пудри;
- 250 мл води;
- білий цукор.
Спосіб приготування:
- Підготовлені ягоди перетираємо звичайною дерев’яною ложкою або через сито.
- В ягідне пюре додаємо цукровий пісок і пудру, перемішуємо, ставимо на вогонь і варимо до загустіння. Отриманий сироп охолодити.
- У турці заварюємо міцну каву, переливаємо його в високий келих і додаємо трохи цукру.
- Зверху кладемо два – три кульки морозива, поливаємо їх ароматним сиропом і прикрашаємо гляссе цукровою пудрою і цілої суницею.
Алкогольний варіант напою
Якщо кава з морозивом додати алкоголь, то можна приготувати смачний напій для дорослих. Алкогольний кава гляссе чудово освіжає, знімає втому і розслабляє. Ароматний напій і хороша компанія – чудове завершення робочого дня.
Інгредієнти:
- 200 мл еспрессо;
- 50 – 80 г морозива;
- цукор на смак;
- 1 ч. л. лікеру, коньяку або ямайського рому.
Спосіб приготування:
- За допомогою турки варимо натуральна кава і злегка його остуджуємо.
- Перелити в високий келих, додаємо алкоголь. Можна взяти ягідний або фруктовий лікер, а якщо хочеться чогось міцнішого, то підійде ром, коньяк або віскі.
- Зверху кладемо кульки морозива і прикрашаємо готовий напій листям м’яти або шоколадом.
Чорний кава з морозивом і жовтком
Здавалося, рецепт приготування гляссе досить простий – чорна кава з морозивом, що тут складного? Ан немає. Приготувати смачний напій можна не тільки із смачним десертом, але і з яєчним жовтком. Ну а що з цього вийде, ви зможете дізнатися, якщо скористаєтеся нашим рецептом.
Інгредієнти:
- 3 ч. л. меленої кави;
- щіпка какао;
- один жовток;
- 2 ч. л. цукру;
- морозиво.
Спосіб приготування:
- У турку насипаємо мелену каву, додаємо какао і цукор (ложечку або щіпку, за вашим смаком). Наливаємо 150 мл води і ставимо варити каву на вогонь.
- Жовтки збиваємо з цукром. В отриману суміш через ситечко вливаємо кави, при цьому коктейль потрібно постійно помішувати, щоб не «схопився» жовток.
- Потім напій перелити в високий келих і зверху кладемо ванільне морозиво. За бажання його можна прикрасити какао або шоколадною крихтою.
З додаванням банана
Кава з морозивом – це широкий простір для втілення нових ідей. Так, в класичний рецепт можна додати екзотичний плід, наприклад, банан. В результаті вийде ситний, смачний і корисний десерт.
Інгредієнти:
- 250 мл чорної кави;
- 70 г морозива;
- банан;
- кориця.
Спосіб приготування:
- Зварений міцну каву остуджуємо і переливаємо в чашу блендера.
- Додаємо до кавового напою банан і морозиво, збиваємо до однорідної маси.
- Приготований гляссе переливаємо в прозорий келих і прикрашаємо корицею.
Готуємо з розчинної кави
Якщо ви не дуже любите зернової кави або не вмієте його заварювати, то для приготування смачного напою можна використовувати і розчинний кавовий напій.
Інгредієнти:
- 2 ч. л. розчинної кави;
- 2 ложки морозива;
- кориця;
- цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Заварюємо кави звичайною способом. Тобто в чашку насипати розчинну каву, викладаємо цукор за смаком і наливаємо гарячу воду.
- Приготований кави остуджуємо, зверху кладемо морозиво, а для вишуканого аромату і присмаку додаємо корицю.
Гляссе з шоколадним морозивом
Для тих, хто вже сповна насолодився класичним гляссе з білим пломбіром, ми пропонуємо рецепт з шоколадним морозивом. Такий інгредієнт додасть напою неперевершений аромат і чудовий смак. Завдяки шоколаду, десерт підніме настрій і додасть заряд бадьорості.
Інгредієнти:
- 250 мл натурального чорного кава;
- шоколадне морозиво;
- 30 г шоколаду;
- шоколадний соус.
Спосіб приготування:
- Приготовлений гарячий кави проціджуємо, додаємо шоколад і ставимо на вогонь. Варимо до повного розчинення шоколадного виробу.
- Отриманий коктейль остуджуємо і перелити в келих. Зверху кладемо морозиво і поливаємо його шоколадним соусом.
Гляссе – дуже смачний і незвичайний напій, але важливо врахувати той факт, що він дуже калорійний. Так, в одній чашці десерту калорійність доходить до 150 ккал, але, якщо в нього входять і інші компоненти, такі як шоколад, сироп, вершки, то калорійність збільшується в кілька разів і може досягати 450 ккал. Тому тим, хто має зайву вагу, не варто захоплюватися таким десертом, хіба що зрідка себе балувати.