Кава з вершками: 7 рецептів смачного і ароматного напою

Готуючи вранці незмінний кава з вершками, ми не замислюємося про те, чи правильно він у нас зварений, чи ні. А в арабських країнах таке ставлення до напою визнали б блюзнірством: там процес його приготування схоже священнодійства.

Як правильно варити каву в домашніх умовах

Найпростіше купити кавоварку. Але тільки кава, зварена власноруч у джезві, так ще і з дотриманням всіх правил, розкриє повноту смаку напою і дозволить насолодитися самим процесом. Не потрібно думати, що буде потрібно дотримуватися якісь нездійсненні умови. Власне кажучи, особливих таємниць немає. Секрет полягає в декількох тонкощах.

  • Форма, матеріал і обсяг турки. Найкраща турка, за відгуками кавоманів, — конічна, з вузьким горлечком. Ємність повинна вміщувати не більше двох порцій (200 міліграм). Ідеально, якщо вона мідна. Саме в такий виходять неперевершений смак і аромат. Трохи поступається їй керамічна джезва.
  • Вибір кави, основного компонента напою, — також важливий. Сорт, ступінь обжарювання – справа смаку кожного. Але ось в перевагах – кавові зерна або мелена кава — шанувальники кави категоричні: тільки перше.
  • Вода – не менш значущий компонент, оскільки від неї багато в чому залежить смак напою. Звичайно, ключова – бездоганний варіант. Але знайти її не так просто, особливо городянам. Тому рекомендується використовувати бутильовану, дуже холодну, практично крижану: з-під крана і кип’ячену кави не любить.
  • Добавки можна вводити найрізноманітніші, щоразу отримуючи нові відтінки смаку і аромату. Чим і користуються шанувальники напою, не боячись навіть екзотики на кшталт кмину або кропу.
  • Варять каву на дуже слабкому вогні. В ідеально чисту турку насипають власноруч мелені кавові зерна або готовий мелена кава – чайну ложку на порцію, заливають холодною водою. Не потрібно чекати, щоб кава закипів. Не так вже важко трохи почергувати біля печі, не спускаючи з джезви очей. Трохи підніметься пінка – і посуд забирають. Процедура повторюється два-три рази, і кава розливають у чашки.

Простий рецепт кави з вершками

Легкий у приготуванні, але досить оригінальний рецепт напевно оцінять і рідні, і друзі. Незвичайний смак напою додасть додавання кленового сиропу. Як приготувати каву з вершками і сиропом, читайте далі.

Для нього потрібно взяти:

  • молоко – візьмемо склянку;
  • вершки – таку ж кількість;
  • міцна кава – вистачить трьох склянок;
  • вершки збиті – орієнтуйтеся на власний смак, але можна обійтися і без них;
  • сироп клена – ¾ склянки.
Дивіться також:  Компот з черешні з кісточками на зиму – 8 рецептів

Як зварити каву, ми вже знаємо. Далі виливаємо в сотейник обидва молочні інгредієнта, туди ж відправляємо кленовий сироп. Ставимо на вогонь середньої потужності і розігріваємо. Закипіти не даємо!

Виливаємо отриману рідину гарячий кави. Якщо хочеться, прикрашаємо зверху збитими вершками. Все, можна розливати по порціях. Краще всього для кленового кава з вершками підійдуть високі склянки.

Зі збитими вершками

Італійці – великі шанувальники кави і знають чимало рецептів напою. Один з них – кава по-турински. Напевно, першими його придумали жителі італійського Турина.

Знадобляться інгредієнти:

  • міцну каву (наприклад, еспресо) – візьмемо 100 мілілітрів;
  • шоколад (бажано чорний) – ½ плитки;
  • молоко (треба жирне) – візьмемо 175 мл;
  • цукровий пісок – виключно на ваш смак;
  • вершки жирністю не менше 35% — хоча б пара столових ложок.

Розламуємо шоколад на шматочки подрібніше, висипаємо їх у молоко і відправляємо на піч – нехай розтане на невеликому вогні. Одночасно можна всипати в молоко і цукор-пісок.

Чекаємо, поки шоколадне молоко закипить. І не просто чекаємо, а, не перестаючи, його перемішуємо. Дозволяємо покипіти ще хвилину, і знімаємо з плити.

Варимо еспресо. Збиваємо вершки з допомогою міксера. Власне, майже все готово. Залишається правильно смакоту подати та оформити. Беремо високий келих або айріш келих. Спочатку наливаємо шоколадне молоко. Наверх дуже акуратно виливаємо кави. Робимо це так дбайливо, щоб не змішалися шари. Нагору не менш обережно кладемо вершки. Для більшого ефекту можна посипати їх шоколадною стружкою/крихтою.

Як приготувати без цукру

Способів приготувати каву без цукру придумано чимало. У львівських кав’ярнях надзвичайною любов’ю користується один з них – сирний кави. Чому? Тому що виходить напій в’язким, тягучим, атласно-м’яким, наче зітканим із тисяч бульбашок. Подібне диво нескладно приготувати і вдома.

Але важливо дотримати запропоновані в рецепті пропорції.

Для такої кави з вершками без цукру будуть потрібні:

  • мелений якісна кава – візьмемо дві чайні ложки;
  • вода (на цей раз її температура повинна бути кімнатної) – 100 мілілітрів;
  • вершки (краще з жирністю не більше 10 %) – 50 міліграмів;
  • якісний пастоподобный вершковий сир ванночках – 50 грамів (ціла, з верхом, столова ложка);
  • цукрова пудра – ½ чайної ложки;
  • сіль – щіпка.
Дивіться також:  Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

Варимо міцний напій. Насипаємо в джезву кава, сіль, вливаємо воду, ставимо на вогонь найменшої сили. Чекаємо, коли стане з’являтися пінна «шапочка».

Відразу турку знімаємо і даємо пінці осісти. Повторюємо процес двічі.

Наливаємо в ємність чайну ложку води холодніше, накриваємо блюдцем. Хвилина – і гущавина осяде. Кава-основа готовий.

Вершки нагріваємо, постійно помішуючи. Не кип’ятимо! Можна використовувати мікрохвильову піч. Тоді заважати не доведеться.

В гарячі вершки відправляємо першої цукрову пудру, за нею йде сир, останнім – тільки що зварений кави. Потім дістаємо з шафки блендер, включаємо на повні оберти і збиваємо напій.

Сирний кави без цукру готовий! Але все-таки варто додати в нього цукор – буквально на кінчику чайної ложки. Тоді «букет» смаку розквітне по максимуму.

Готуємо у турці

Кава по-турецьки «що треба» вийде при дотриманні двох ключових моментів: однорідного, як можна більш дрібного помелу зерен і смачної води. Тобто, знадобиться сама хороша вода, яку тільки вдасться знайти. А оскільки напій чудово поєднується з багатьма добавками, розширюємо каву по-турецьки збитими вершками.

Засипаємо порошок кави в джезву. Заливаємо холодною водою (пропорції стандартні – 1-2 чайні ложки продукту на 100 міліграмів рідини). Якщо є бажання, додаємо цукор (білий або коричневий) і спеції. Тут чудовий вибір: підійде все, що знайдеться на кухні: від кориці і гвоздики до перцю горошком – чорного, духмяного. Навіть чилі використовують! Головне – всі компоненти додаються відразу, щоб потім, при розмішуванні, не піднімати з дна ємності осад.

Відправляємо джезву на плиту. Вичікуємо підняття пінки. На другий-третій хвилині вона підійде під край турки. Не треба її чіпати – знімати, здувати, розмішувати. Просто прибираємо турку з вогню, і бульбашки осядуть самі.

Далі є два варіанти: або відразу перелити в чашку, додати вершки і пити, повторити процедуру ще раз або два.

Кава з вершками і медом

Мед – чудова добавка до кави. Тільки потрібно знати, що в цей напій кладуть не всякий продукт, щоб результат не гірчив, або не віддавав кислотою. Самі підходящі сорти меду – терпкий гречаний, м’який липовий або ніжний плодовий.

Дивіться також:  Компот з фейхоа на зиму – 8 смачних і корисних рецептів

Готувати напій будемо з:

  • води – візьмемо 300 мілілітрів;
  • доброго меленої кави – вистачить пари чайних ложок;
  • меду (зацукорився теж підійде, подібний стан – ознака натуральності) – такої ж кількості;
  • кориці – ¼ чайної ложки;
  • вершків (збиті) – однієї чайної ложки.

Доводимо воду до стану кипіння. Знімаємо і всипаємо в рідину кави. Перемішуємо, як слід, і знову нагріваємо. Необхідно, щоб піна піднялася тричі.

Коли напій охолоне, додаємо в нього мед, посипаємо поверхню корицею. Залишилося прикрасити збитими вершками, і можна насолоджуватися смаком.

Кокосовий сюрприз

Про те, що кава гармонує з багатьма добавками, вже говорилося. Як вам пропозиція спробувати «Кокосовий сюрприз», здивувати друзів і уявити себе за столиком елітного ресторану?

Для напою знадобляться:

  • кави міцніше – візьмемо 30 міліграмів;
  • ром (білий) – така ж кількість;
  • сироп з кокоса – вистачить 15 міліграмів;
  • збиті вершки – стільки ж.

У вогнестійкий склянку виливаємо алкогольний напій і тут же його підпалюємо. Поки горить, відправляємо в посуд кокосовий сироп. Швиденько прикриваємо кришкою – вогонь вона зметнеться досить високо, і його треба збити. Обережно виливаємо в «пекельну суміш» кави. Але так, щоб він ліг окремим шаром. На закінчення – збиті вершки наверх. Сюрприз вдався!

З кардамоном і корицею

Зібралася тепла компанія, і хочеться додати зустрічі більше затишку? Приготуйте запашна кава з кардамоном і корицею. І ваші дружні посиденьки перетворяться на свято. Які компоненти потрібні, щоб пригостити кавою вісім персон?

  • Мелені кавові зерна – трохи більше половини склянки;
  • кориця (не мелена, а у вигляді паличок) – візьмемо чотири штуки;
  • вода – вистачить шести склянок;
  • кардамон – досить ½ чайної ложки;
  • мед – 6-8 грамів;
  • молоко – на розсуд.

Коричні палички дрібно ламаємо і змішуємо з меленою кавою. Потім варимо напій тим способом, який вдається найкраще.

У гарячу рідину відправляємо мед з кардамоном. Перемішуємо, щоб інгредієнти розчинилися.

Можна розливати в чашки. Пропорція така: на 2/3 кава повинна припадати третя частина молока.

Прокрутка до верху