У дослівному перекладі «казан-кебаб» означає «шашлик в казані», який в оригіналі готується з баранини. Проте із-за специфічного смаку баранячого м’ясо кулінари готують страву в різних варіаціях, отримуючи при цьому неперевершений смак, соковитість і ароматність.
Казан-кебаб по-узбецьки з баранини
Популярне блюдо з соковитого м’яса з ароматними східними спеціями в чайханах – закладах, які є узбецьким аналогом європейських кафе.
Щоб приготувати апетитну страву в домашніх умовах, необхідні:
- баранина – 1 кг;
- цибуля – 500 г;
- соняшникова олія – 200 мл;
- суміш спецій і сіль.
Спосіб приготування:
- М’ясо ріжеться порційними шматочками, які відправляються в емальовану каструлю, де солятся, добре пересипаються 30 г спецій, що включають базилік, коріандр, гострий червоний перець.
- Потім баранина поміщаються під гніт.
- У казані розігрівається масло, на яке щільно укладаються м’ясні шматочки, покриваються тонкими півкільцями цибулі.
- Ємність накривається кришкою, яка не знімається протягом 2 годин смаження, витримуючи мінімальний вогонь.
- У фіналі м’ясні шматочки обсмажуються на інтенсивному вогні, але лише 3 хвилини для утворення рум’яної скоринки.
Як приготувати з яловичини?
Можливо, приготувати казан-кебаб, використовуючи 1 кг яловичини.
Крім м’яса потрібно:
- олія соняшникова 200 мл;
- цибуля – 2 шт.;
- суміш спецій (зіра, базилік, гострий червоний перець) – 50 р;
- сіль, зелень.
Готується блюдо за стандартною схемою з невеликими доповненнями:
- Шматки м’яса пересипаються ⅔ спецій, після чого змішуються з тонкими півкільцями цибулі і відправляються в холодильну камеру на 4-6 годин.
- Коли м’ясний продукт промаринується, він викладається в киплячу олію і обсмажується до коричневої скоринки.
- Після появи необхідного рум’янцю в казан вливається таку кількість води, щоб поверхня яловичини залишалася не покритій.
- М’ясо гаситься 20 хвилин в закритій ємності, після чого кришка знімається, і всипати решту спеції.
Готуємо з курки
Якщо в холодильнику виявилося м’ясо птиці, і немає ідей, що можна приготувати, варто спробувати зробити кебаб з курки.
Для цього потрібні:
- курка – 1 кг;
- помідори – 3 шт.;
- баранячий жир – 100 р;
- спеції, сіль.
Етапи підготовки:
- Курка обробляється на порційні шматки, які обвалюються в перетертих з сіллю спеціях.
- Через 2 хвилини до м’яса додаються гуртки помідорів, після чого курка відправляється в холод на 1-1,5 години.
- Нарізаний шматочками жир міститься в казан, де витоплюється.
- Після того, як шкварки извлекутся, в казан поміщається м’ясо і обсмажується до золотистого кольору.
- Блюдо готове до подачі з овочами і зеленню.
Казан-кебаб з картоплею і свининою
Ситне блюдо, яке нікого не залишить байдужим.
Для приготування знадобиться:
- 900 г свинини;
- 6 бульб картоплі;
- 3 цибулини;
- 100 г курдючного сала;
- помідор;
- спеції і сіль.
В процесі:
- Свинина ріжеться шматками, які обвалюються в спеціях, після чого змішуються з цибульними кільцями, кружечками помідорів і залишають на 2-3 години в прохолодному місці.
- Картопля очищається і заливається водою.
- У витоплений жир в казані, звідки вже витягнуті шкварки, відправляються великі частини картоплі.
- Картопля готується в киплячому маслі до золотистого кольору, після чого викладається в миску.
- М’ясо з цибулею викладається в киплячий жир, де обсмажується до готовності.
Рецепт для приготування на мангалі
Взимку, коли на природі холодно, можна використовувати казан як мангалу. В цьому випадку слід дотримуватися такого рецепта.
Інгредієнти:
- 1 кг свинини;
- 200 г курдючного сала;
- 5 цибулин;
- 1 лимон;
- сіль і спеції (зіра, коріандр, базилік, перець чилі).
При приготуванні:
- З м’яса готуються невеликі шматочки.
- Лук ріжеться кільцями і змішується з сіллю і спеціями, після чого добре мнеться руками.
- Коли з’явиться рідина, до цибулі містяться м’ясні шматочки.
- З лимона вичавлюється сік, разводящийся в 100 мл газованої води.
- Після вбирання цибульного соку, м’ясо заливають маринадом.
- Через одну годину на дерев’яні шпажки нанизуються м’ясні шматочки, чергуються з салом.
- Змащений смальцем казан ставиться на середній вогонь і розігрівається до 80°C.
- У ємність встановлюються палички таким чином, щоб свинина злегка торкалася дна.
- По мірі готовності палички крутяться навколо своєї осі.
Казан-кебаб по-бухарски
Апетитний кебаб з баранини для дружної компанії, який готується з наступних складових:
- м’ясо – 1 кг;
- цибулю і помідори – 2 шт.;
- перець болгарський – ½ шт;
- олія соняшникова 200 мл;
- сіль і спеції (зіра, червоний перець і коріандр).
Щоб пригостити присутніх шашликом в казані:
- Баранину нарізають шматочками, які обсмажуються в ємності з розпеченим маслом.
- Коли з баранячого м’яса випаровується рідина, і воно набуває золотистий колір, в казан додаються сіль, спеції і цибульні кільця.
- Через 5 хвилин викладаються нарізані кружальцями помідори.
- Через 3 хвилини вміст заливається склянкою гарячої води.
- Коли страва потомитися третину години, у казан викладаються смужки перцю.
- Через 10 хвилин томління кебаб готовий.
Страва з баранячих реберець
Використання баранячих реберець при приготуванні в казані дозволяє отримати не менш смачне і ароматне блюдо, ніж просто з м’якоті.
Для виконання рецепта знадобиться:
- реберця – 1 кг;
- цибуля – 4 шт.;
- курдючне сало – 150 г;
- суміш спецій і сіль.
Під час створення:
- Реберна частина ріжеться таким чином, щоб на кожному суп залишалося рівну кількість м’яса з двох сторін.
- Реберця пересипаються з сіллю і спеціями перекладаються цибульними кільцями.
- Через 2 години в казані витоплюється жир, який викладаються реберця і обсмажують до готовності.
Таким чином, шашлик, незважаючи на поширену думку, може готуватися не тільки на природі за допомогою мангалу. Не менш соковитим і смачним виходить м’ясо різних сортів, пожаренное в казані.