Варто вам лише раз спробувати це незвичайне блюдо і воно стане частим гостем на вашому святковому столі. Господині замислюються про те, що таке кебе і як його правильно приготувати. Соковите і ніжне страва підкорити навіть самого вишуканого гурмана.
Кебе – що це таке?
Кебе – це традиційне блюдо, яке представляє ліванську кухню. Східна страва являє собою довгі довгасті м’ясні ковбаски, начинені своєрідним вмістом. Оболонка ковбаски традиційно виготовляється з м’ясного баранячого фаршу і заповнюється булгуром, кедровими горішками і спеціями. Потім її ретельно обсмажують з кожної сторони.
У сучасному світі кебе готують з різноманітними начинками, в число яких входять гриби, картопля, овочева зажарка, м’ясо птахи і риба.
Подають як самостійну гарячу закуску, а іноді доповнюють блюдо з гарніром з овочів і гострим соусом.
Використання насадки в м’ясорубці для приготування кебе
Сучасні моделі електром’ясорубок оснащені спеціальними насадками, які являють собою тонкі порожні трубки. Вони легкі в застосуванні і за лічені хвилини допоможуть вам відтворити ідеально рівну оболонку для кебе.
Насадка для кебе складається з двох частин. Одна частина має усічений конус, інша частина являє собою коло з опуклим рельєфом. Необхідно поєднати частини в єдине ціле, і насадка для приготування кебе готова. Окружність слід зафіксувати на корпусі м’ясорубці, знявши ніж і решітку. Потім зверху необхідно надіти конус, який дозволить виготовити м’ясну оболонку для кебе.
Для отримання м’ясної оболонки фарш слід зробити заздалегідь. Вже готову масу завантажити в електром’ясорубку і пропустити через спеціальну насадку. Отриману м’ясну трубочку обережно наповнити начинкою.
Кебе з свинини
Ситна страва містить багато м’яса, тому доведеться за смаком чоловікам і буде високо оцінено на чоловічому застілля або парубочій вечірці.
Інгредієнти:
- свинина – 1,2 кг;
- цибуля – 2 штуки;
- булгур – 300 г;
- кедрові горіхи – 60 г;
- лайм – 1 штука;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Традиційний рецепт страви включає в себе корицю, гвоздику, імбир, перець, кардамон. Якщо ви не любитель гострої східної кухні, то можна обмежитися додаванням тільки перцю.
Рецепт приготування з курки
Варіація страви з використанням курячого м’яса вразить ніжністю і ароматом. Воно не містить великої кількості жиру, тому може бути включена в меню дітей та літніх людей.
Інгредієнти:
- грудка куряча – 1,2 кг;
- цибуля – 2 штуки;
- кукурудзяна крупа – 120 г;
- вершкове масло – 60 г;
- гранатовий сік – 80 г;
- олія рослинна -80 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
При подачі можна полити кебе гранатовим або томатним соком.
Готуємо з картоплі
Рецепт нескладний і дуже популярний, так як таку страву актуально, як самостійне блюдо.
Інгредієнти:
- баранина – 550 г;
- цибуля – 2 штуки;
- картопля – 350 г;
- томат – 2 штуки;
- масло рослинне – 50 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Готові кебе прикрасити гілочкою базиліка або кінзи. Подавати можна з зерновим хлібом і сирним соусом.
Варіанти начинок для кебе
Крім традиційного варіанту приготування даного блюдо існує безліч варіацій. Кожна господиня вибирає той рецепт для начинки, який полюбився її сім’ї.
Сирно-грибна начинка
Ідеальна начинка для фуршету або застілля.
Інгредієнти:
- сир твердий – 200 г;
- печериці – 300 г;
- цибуля – 1 штука;
- рослинна олія – 30 г;
- сіль і спеції за смаком.
Якщо ви віддаєте перевагу суху начинку, то слід вибрати гриби-лисички. Вони роблять кебе повітряними і дуже ніжними.
Рисово-журавлинна начинка
Ця начинка підійде для кебе, які подаються на дитячих святах та урочистостях. Журавлина зробить блюдо не тільки смачним, але і корисним.
Інгредієнти:
- рис – 200 г;
- журавлина – 70 г;
- цукор – 80 г;
- горіхи кедрові – 50 г;
- рослинне масло – 30 р.
Приготування:
Яблучна начинка
Пікантна яблучна начинка додасть неповторний смак.
Інгредієнти:
- яблука – 200 г;
- куряча грудка – 200 г;
- масло рослинне – 50 г;
- сіль і спеції за смаком.
Для додання страві приємної кислинки можна додати кілька крапель лимонного соку.
Кебе – національне блюдо східної кухні, яке оцінили люди по всьому світу. Різноманітність начинок дозволяє експериментувати, що додає все більше варіацій цього страви.