Кефаль – рецепти смачного приготування Чорноморської Кефалі

Дуже апетитною і ніжною рибкою є кефаль. Рецепти приготування цієї мешканки південних морів зустрічаються самі різні. Кефаль можна запікати всілякими способами, смажити, в’ялити, солити, варити і т. д. В будь-якому випадку готове блюдо вийде дуже смачним.

Як приготувати кефаль в духовці?

Частування, приготоване за таким рецептом, підійде і для звичайного сімейного обіду і для святкового столу. Готується риба в духовці швидко і просто. Крім свіжої кефалі (300-400 р.), то знадобляться й інші інгредієнти: по 1 ч. л. зернової гірчиці і меду, по 40 мл соєвого соусу, олії, зубчик часнику, гілочка м’яти, сіль, лимон.

  • Поки духовка розігрівається до 190 градусів, можна підготувати рибку. Краще всього використовувати свежевыловленный, а не заморожений продукт.
  • Тушка ретельно очищається від луски і нутрощів, промивається і гарненько обсушивается паперовим рушником.
  • Риба натирається сіллю всередині і зовні, після чого її можна укладати на змащений маслом деко і відправляти в розігріту духовку на 40 хвилин.
  • Листочки м’яти і часник дрібно нарізати, а потім змішуються з натертою на дрібній тертці цедрою 1 лимона. Інгредієнти заливаються сумішшю масла і соєвого соусу, до них додається мед і гірчиця.
  • Готова риба укладається в глибоку тарілку, щедро змащується приготованим соусом і залишається в холоді для просочення на кілька годин.

Якщо є така можливість, то краще всього накрити кефаль плівкою і відправити в холодильник до ранку. В результаті господиня зможе здивувати гостей і домашніх найніжнішим стравою.

В’ялена кефаль

В’ялена чорноморська кефаль виходить дуже смачною і жирної. Вона подається з холодним пивом або відвареною молодою картоплею. Приготувати таку рибу легко можна в домашніх умовах. Для цього потрібно взяти за 500 р. кефалі і крупної солі. Більше ніякі інгредієнти використовувати не потрібно.

  • Тушки добре промиваються проточною холодною водою і очищаються від нутрощів. Голови відрізати не потрібно. Потім риба обсушивается паперовим рушником і відправляється в глибоку миску.
  • Кефаль щедро пересипається крупною сіллю, щоб остання покривала тушки з усіх боків. На засолку потрібно від 8 до 12 годин. Точний термін залежить від величини риби.
  • По закінченню вказаного часу кефаль укладається на решітку під гніт. Це необхідно, щоб видалити із тушок сік. На весь процес потрібно 10-12 годин.
  • Як тільки тушки почнуть злегка підсохнути, їх можна нанизувати на дріт через око і в’ялити в теплій добре провітрюваній кімнаті.
Дивіться також:  Як приготувати макарони з тушонкою на сковороді, в мультиварці і в каструлі — 7 смачних рецептів

В квартирі рибу найкраще розвішувати на закритому утепленому балконі. Якщо залишити її в кімнаті, то домашнім напевно буде заважати сильний специфічний запах продукту.

Риба, фарширована грибами

Кефаль дуже смачно готувати з різноманітними начинками. Наприклад, вона чудово поєднується з грибами. Для начинки підійдуть будь-які гриби (350 р.) – і лісові, і печериці. Крім них, необхідно використовувати: 1 велику рибну тушку, по 2 ч. л. меду і зернової гірчиці, щіпку меленого імбиру, масло, сіль і будь-які улюблені спеції. Як краще приготувати кефаль з начинкою, розказано далі.

  • Гриби миють, крупно нарізати і обсмажуються на сковороді з розпеченим маслом.
  • Риба очищається, потрошится, промивається, після чого обсушивается паперовим рушником і щедро натирається сіллю.
  • В окремій ємності з меду, гірчиці, імбиру і солі готується соус. 1 ст. л. його додається до грибів, іншою сумішшю натирається кефаль.
  • Черевце риби зашивається міцною ниткою. Потрібно залишити лише отвір для закладки начинки.
  • Всередину кефалі додаються гриби з соусом, після чого тушка зашивається до кінця.
  • Випікається риба в дуже гарячій духовці 50-60 хвилин.

Найкраще для приготування кефалі таким чином використовувати рукав. Він не дасть рибному соку витікати назовні.

Запечена в духовці у фользі

Кефаль в духовці можна готувати ще й у фользі. Цей рецепт також дозволяє зробити рибку особливо соковитою і м’якою. Для нього потрібно взяти: 2 великі тушки кефалі, 10 шт. картоплі, 1 лимон, 2 томати, сіль, рослинне масло, будь-які спеції для риби.

  • Риба очищається від нутрощів, після чого від тушок відрізають голови, і вони ретельно промивається холодною водою. Дуже важливо зробити надрізи по всій поверхні кефалі.
  • Кожна рибка ретельно натирається спеціями і сіллю з усіх боків. У розрізане черевце вкладаються часточки лимона і помідорів.
  • Тушки будуть загортатися в окремі аркуші фольги, змазані рослинним маслом. Кожну з них потрібно укласти на приготований листок, обкласти кружечками картоплі, злегка посипати сіллю, а потім ретельно упакувати, щоб рибний сік не витікав назовні.
  • Готується страва в дуже гарячій духовці близько 35 хвилин до м’якості картоплі.
Дивіться також:  Страви з морепродуктів – 12 смачних рецептів

До запеченої таким чином кефалі не потрібно вигадувати окремий гарнір. Їм стануть картопляні скибочки.

На сковороді

Щоб кефаль, смажена на сковороді, вийшла особливо смачною, потрібно взяти якомога більше спецій.

Наприклад, змішати суху петрушку, кріп, чорний мелений перець, чебрець і розмарин. Крім них буде потрібно: 1 кг риби, 2 шт. ріпчастої цибулі, сіль, 150 г. пшеничного борошна, олія для смаження.

  • Рибні тушки ретельно чистити і мити холодною водою, після чого натираються сіллю і сумішшю приправ.
  • Кожна кефаль гарненько обвалюється з усіх сторін у борошні і викласти на сковороду з розігрітим маслом.
  • Цибулю нарізати тонкими кільцями.
  • Після того, як риба обсмажилася з одного боку, вона акуратно перевертається, засипається цибульними скибочками і готується під кришкою до рум’яності кефалі та прозорості овоча.

До такої страви стоїть окремо подати соус. Наприклад, тар-тар або будь-який інший на основі майонезу з додаванням лимонного соку.

На пару в мультиварці

Щоб зробити не тільки смачне, але ще і малокалорийное блюдо, краще всього використовувати мультиварку. Доповнити філе кефалі (1 кг) допоможуть різноманітні овочі. Наприклад, по 2 шт. болгарського солодкого перцю, моркви, цибулі і 1 маленький кабачок. Також потрібно взяти: сіль, спеції і рослинне масло.

  • Рибне філе нарізати на великі шматки. Овочі на дрібні.
  • У змащену маслом чашу мультиварки шарами викладаються кабачок, морква, цибуля, болгарський перець. Останньою в ємність відправляється кефаль.
  • Кожен шар потрібно пересипати сіллю і спеціями, а зверху полити всі інгредієнти невеликою кількістю будь-якого рослинного масла.
  • Страва готується в режимі «Гасіння» 90 хвилин.

Щоб зробити частування ще більш дієтичним, поливати продукти можна не маслом, а водою.

Як смачно засолити кефаль?

Кефаль нерідко використовується і для засолювання. Це довгий процес, який займе не менше тижня. Дуже важливо кожен 2 дні міняти розсіл. В якості гніту варто використовувати природний камінь. Для засолювання кефалі потрібно взяти рибу приблизно на 1 кг, 1 літр води і 200 г солі.

  • Тушка добре миється і очищається через зябра, щоб не порушити її цілісність. Найкраще в процесі миття використовувати підсолену воду.
  • Всередину підготовленої кефалі засипається 200г. солі, після чого вона укладається в глибоку ємність черевом вгору.
  • Риба притискається гнітом і залишають у темному прохолодному місці на 48 годин.
  • По закінченню вказаного часу утворилася рідина зливається, а кефаль заливається новим розсолом, приготовленим з 200г. солі і літра води. Процедура повторюється через 48 годин.
Дивіться також:  Закуски на новий рік 2019 – 36 рецептів смачних і простих закусок

Солона рибка буде готова на 8-10 добу. Зберігати її потрібно в розсолі на нижній полиці холодильника. Перед подачею до столу краще вимочити тушку в чистій воді.

Філе кефалі в клярі


В клярі обговорювана рибка стане відмінним варіантом закуску для святкового столу. Вона добре поєднується з будь-яким часниковим соусом. Для приготування такої страви необхідно використовувати: 1 кг. філе, 130 р. пшеничного борошна, 2 яйця, лимон, 1 ч. л. соєвого соусу, сіль, перець, олія.

  • Філе акуратно нарізається скибочками приблизно в палець завтовшки, поливається соком лимона, посипається сіллю і перцем. Далі рибні шматочки накриваються плівкою і залишають на 25 хвилин.
  • Для кляру 50 мл рослинного масла змішують з борошном, соєвим соусом, 100 мл води і дрібкою солі. Суміш повинна постояти 15 хвилин.
  • Яєчні білки збиваються в суху піну і втручаються в першу частину кляру.
  • Залишилося занурити замариновану кефаль в підготовлену масу і гарненько обсмажити з усіх боків на розпеченому рослинному маслі.

Щоб кляр апетитно хрустів, потрібно подавати страву до столу гарячим.

Рибний суп

Юшка з кефалі виходить наваристою, але не надто жирною. Вона точно сподобається не тільки дорослим, але і самим маленьким членам сім’ї. Для такої страви потрібно взяти: 3 маленькі рибини, 5 картоплин, 0,5 кореня селери, 2 шт. цибулі, помідорів і моркви, зелень, сіль, спеції для риби.

  • Кефаль очищається від луски, з неї видаляються плавники, викидаються нутрощі, після чого риба нарізати на великі шматочки. Голови потрібно залишити для отримання наваристого бульйону.
  • Картоплю нарізати скибочками, корінь селери натирається на середній тертці, цибуля, морква та томати подрібнюються будь-яким зручним способом.
  • Першими в каструлю з водою додаються овочі та сіль. Через 15 хвилин — голови і шматки кефалі. Також можна відправити у майбутній суп лавровий лист і будь-які приправи для риби.
  • Готується ароматне блюдо близько 25 хвилин до м’якості овочів.

Подавати юшку з кефалі до столу можна зі сметаною або майонезом.

Прокрутка до верху