Кефаль – що за риба, 7 рецептів приготування

Кефаль – що за риба? Чули ви коли-небудь про неї? Може, пробували? Ні? А даремно! Насправді, це недооцінений продукт. За харчовою цінністю та смаковими характеристиками цей вид не поступається форелі, лосося, сьомзі. До того ж, ціна цієї рибки досить-таки приваблива. З неї можна готувати смачні, а головне, корисні страви. У складі її м’яса міститься велика кількість корисних мікроелементів, харчові волокна, аскорбінова кислота, ретинол, піридоксин, ніацин, фосфор, калій і багато іншого.

Кефаль – що це за риба?

Ці неймовірно активні водні мешканці зустрічаються у водоймах практично в усіх куточках землі і воліють жити в зграї. Маса середньостатистичного представника досягає 7 кг, розмір коливається від 40 до 90 см в довжину. Ніжне м’ясо кефалі відрізняється багатим хімічним складом, в який входять вітаміни, мінерали, білки і жири.

Корисні властивості кефалі:

  • зміцнення стінок кровоносних судин;
  • попередження розвитку захворювань серцево-судинної системи;
  • очищення артерій від згустків крові;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • насичення клітин корисними речовинами;
  • поліпшення роботи органів травного тракту;
  • набір і підтримка м’язової маси і т. д.

З цієї риби можна готувати смачні сніданки для дітей. Вона неймовірно корисна для підростаючого організму і сприяє поліпшенню мозкової активності. Кефаль включають в різні дієтичні меню. Незважаючи на те, що м’ясо риби досить ситна, воно не містить багато калорій – всього 88.

Рецепт юшки з кефалі

Юшка з кефалі – смачна і дуже корисна перше блюдо, яке, безсумнівно, припаде до смаку і дорослим, і діткам.

Крім власне півкіло риби, вам знадобиться:

  • картопля – приблизно 200 м;
  • велика морквина;
  • цибулина;
  • корінь селери (за бажанням, можна і не додавати);
  • борошно.

Із зелені візьміть петрушку. Також знадобиться 2 ст. л. рослинного масла і, звичайно ж, сіль з перцем. Отже, приступаємо до готування.

  • Рибу почистити і порізати.
  • На плиту поставити каструлю з водою, щоб закипіла. На даний набір інгредієнтів достатньо 3 літрів.
  • Тепер почистимо і наріжемо овочі: картопля – крупно, моркву – кружальцями, корінь селери – маленькими кубиками, цибулю можна кільцями, а можна і дрібно.
  • Як тільки вода закипіла, солимо її, вливаємо олію і відправляємо в каструлю підготовлені овочі.
  • У склянці холодної води розводимо 50 г борошна і теж виливаємо отриманий склад в каструлю.
  • Через хвилин 10 – 15, коли овочі будуть майже готові, викладаємо до них шматочками рибу і залишаємо каструлю на плиті ще на чверть години.
  • У самому кінці додаємо подрібнену петрушку і накриваємо готове блюдо кришкою.
Дивіться також:  Спагетті з сосисками – 5 цікавих і смачних рецептів

Ось і все, юшка готова. Якщо ви плануєте годувати нею дитини, вас, напевно, цікавить, чи багато кісток у такій рибі. Так от, дрібних кісточок в ній майже немає, тому юшку з кефалі можна безпечно давати дітям.

Запікаємо в фользі в духовці

Блюдо виходить неймовірно смачним, ніжним і ароматним. Повірте, запечена кефаль сподобається вашим близьким і гостям. А готується вона дуже просто з інгредієнтів, які напевно є у вас вдома. Залишається купити тільки рибу і бадьоро приступити до запіканню.

  • 1 кг кефалі (це приблизно 4 – 5 рибин) почистіть і промийте.
  • В окремій ємності змішайте сіль, перець і, за бажанням, спеції до рибних страв. Можна ввести в цю суміш кілька крапель лимонного соку. Цим складом натріть тушки і помістіть їх в холодне місце на 20 хвилин. Тепер у вас є час на підготовку інших інгредієнтів.
  • Чистимо та миємо 1 кг картоплі, якщо великі бульби – розрізаємо навпіл або начетверо. Пучок зеленого цибулі і петрушку подрібнюємо, моркву ріжемо кільцями.
  • На змащену олією фольгу викладаємо картоплю, солимо, далі розподіляємо рибу і моркву, посипаємо це все зеленню і часником, збризкуємо лимонним соком.
  • Закриваємо отриману кулінарну «конструкцію» другим листом фольги і відправляємо всю цю красу в розігріту духовку. 40 хвилин буде достатньо. Виймаємо, подаємо до столу.

Увага! Лимонний сік робить м’ясо кефалі ще більш ніжним, надає готовому страві цікаві смакові відтінки. Сік з лимона можна видавити просто рукою, за допомогою соковижималки або ж виделкою.

Смачна домашня засолювання

Набридла оселедець і скумбрія? Здивуйте гостей (і себе також) засоленої кефалью. Рецепти приготування цієї страви різноманітні. Ось вам найпростіший.

  • Випатрайте тушки, бажано через зябра, щоб не розрізати. Ретельно промийте рибу в підсоленій воді і залиште, щоб стекла.
  • Тепер черевце кожної заготовки заповнюємо сіллю грубого помелу.
  • Викладіть кефаль у скляну миску, залийте розсолом (вода, сіль, лавровий лист), зверху покладіть дерев’яну дошку, а на неї – щось важке.
  • Відправляємо блюдо в підвал або в холодильник. Готується засолювання протягом 10 днів. Щодня потрібно міняти розсіл.
Дивіться також:  Соус песто: з чим його їдять і з чим поєднують

Риба, смажена на сковороді

Смажена риба – універсальне блюдо, яке можна готувати і на сніданок, і на обід, і до святкового столу. А ви пробували смажити кефаль? Спробуйте, ви будете приємно здивовані її смаком.

Інгредієнти:

  • кефаль середнього розміру – 2 шт.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • приправа для рибних страв – 1 ч. л.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • сіль, перець.

Чистимо, миємо, сушимо рибу, солимо її, перчимо та посипаємо спеціями. Обвалюємо тушки в борошні. Відправляємо кефаль на сковороду в розігріту олію і смажимо до утворення рум’яної скориночки з двох сторін. Щоб прибрати зайвий жир, викладіть рибу на паперову серветку. Все, готово! На приготування цього ніжного, смачної страви піде не більше 15 хвилин.

Фарширована кефаль в духовці

Кефаль можна зафарширувати. На 4 рибини візьміть 1 стиглий помідор, пучок петрушки, 50 г оливкової олії, сіль, перець, лимонний сік.

  • Рибу чистимо (через зябра), миємо. Поки вона стікає, приготуємо начинку.
  • Помідор бажано очистити від шкірки, потім дрібно нарізати і додати до нього подрібнену петрушку, масло, спеції і сік половини лимона. Перемішати.
  • Всередину кожної тушки кладемо начинку, перев’язуємо заготовки ниткою і відправляємо в холодильник на 20 хв.
  • Тепер змащуємо кефаль залишилися оливковою олією і запікаємо в духовці при 200 градусах хвилин 30. Подавайте до столу, прикрасивши гілочками петрушки.

Готуємо на пару в мультиварці

Що може бути корисніше риби на пару? Наявність мультиварки максимально спрощує процес приготування – кефаль на пару готується дуже легко.

На 1 кг риби вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 2 невеликі морквини;
  • болгарський перець;
  • кабачок;
  • лимон;
  • сіль, перець.

Процес дуже простий:

  • Кефаль почистити і нарізати на шматочки. Овочі теж почистити і подрібнити кубиками.
  • На дно ємності для приготування страв на пару викладаємо овочі, а зверху розподіляємо рибу.
  • Тушку солимо, перчимо і збризкуємо соком половини лимона.
  • У чашу мультиварки наливаємо воду, заповнюючи її на третину, ставимо ємність з нашим майбутнім стравою, закриваємо кришку і встановлюємо програму «На пару». Час – 15 хвилин. Після завершення процесу дістаємо кефаль, подаємо з овочами і часточками лимона.
Дивіться також:  Заморожені фаршировані перці - 7 рецептів приготування в каструлі, духовці

Філе риби в клярі

Якщо ви не знаєте, як готувати кефаль, почніть з безпрограшного варіанту обжарювання в клярі. З такою рибою зробити це не складніше, ніж з будь-якої іншої.

  • Для кляру збийте 2 яйця в піну, додайте 5 ст. л. борошна і 2 ст. л. рослинного масла. Залиште для набухання. Цього складу вистачить на дрібних 4 рибних філе.
  • Рибу наріжте, посоліть, поперчіть, додайте лимонний сік і залиште маринуватися на 20 – 30 хвилин.
  • Після закінчення цього часу кожен шматочок кефалі занурити в кляр, а потім викладіть в гаряче масло на розпеченій сковороді. Обсмажуємо рибу з двох сторін до рум’яної скоринки.

Кефаль в клярі готова. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху