Кефаль – що за риба? Чули ви коли-небудь про неї? Може, пробували? Ні? А даремно! Насправді, це недооцінений продукт. За харчовою цінністю та смаковими характеристиками цей вид не поступається форелі, лосося, сьомзі. До того ж, ціна цієї рибки досить-таки приваблива. З неї можна готувати смачні, а головне, корисні страви. У складі її м’яса міститься велика кількість корисних мікроелементів, харчові волокна, аскорбінова кислота, ретинол, піридоксин, ніацин, фосфор, калій і багато іншого.
Кефаль – що це за риба?
Ці неймовірно активні водні мешканці зустрічаються у водоймах практично в усіх куточках землі і воліють жити в зграї. Маса середньостатистичного представника досягає 7 кг, розмір коливається від 40 до 90 см в довжину. Ніжне м’ясо кефалі відрізняється багатим хімічним складом, в який входять вітаміни, мінерали, білки і жири.
Корисні властивості кефалі:
- зміцнення стінок кровоносних судин;
- попередження розвитку захворювань серцево-судинної системи;
- очищення артерій від згустків крові;
- нормалізація артеріального тиску;
- насичення клітин корисними речовинами;
- поліпшення роботи органів травного тракту;
- набір і підтримка м’язової маси і т. д.
З цієї риби можна готувати смачні сніданки для дітей. Вона неймовірно корисна для підростаючого організму і сприяє поліпшенню мозкової активності. Кефаль включають в різні дієтичні меню. Незважаючи на те, що м’ясо риби досить ситна, воно не містить багато калорій – всього 88.
Рецепт юшки з кефалі
Юшка з кефалі – смачна і дуже корисна перше блюдо, яке, безсумнівно, припаде до смаку і дорослим, і діткам.
Крім власне півкіло риби, вам знадобиться:
- картопля – приблизно 200 м;
- велика морквина;
- цибулина;
- корінь селери (за бажанням, можна і не додавати);
- борошно.
Із зелені візьміть петрушку. Також знадобиться 2 ст. л. рослинного масла і, звичайно ж, сіль з перцем. Отже, приступаємо до готування.
- Рибу почистити і порізати.
- На плиту поставити каструлю з водою, щоб закипіла. На даний набір інгредієнтів достатньо 3 літрів.
- Тепер почистимо і наріжемо овочі: картопля – крупно, моркву – кружальцями, корінь селери – маленькими кубиками, цибулю можна кільцями, а можна і дрібно.
- Як тільки вода закипіла, солимо її, вливаємо олію і відправляємо в каструлю підготовлені овочі.
- У склянці холодної води розводимо 50 г борошна і теж виливаємо отриманий склад в каструлю.
- Через хвилин 10 – 15, коли овочі будуть майже готові, викладаємо до них шматочками рибу і залишаємо каструлю на плиті ще на чверть години.
- У самому кінці додаємо подрібнену петрушку і накриваємо готове блюдо кришкою.
Ось і все, юшка готова. Якщо ви плануєте годувати нею дитини, вас, напевно, цікавить, чи багато кісток у такій рибі. Так от, дрібних кісточок в ній майже немає, тому юшку з кефалі можна безпечно давати дітям.
Запікаємо в фользі в духовці
Блюдо виходить неймовірно смачним, ніжним і ароматним. Повірте, запечена кефаль сподобається вашим близьким і гостям. А готується вона дуже просто з інгредієнтів, які напевно є у вас вдома. Залишається купити тільки рибу і бадьоро приступити до запіканню.
- 1 кг кефалі (це приблизно 4 – 5 рибин) почистіть і промийте.
- В окремій ємності змішайте сіль, перець і, за бажанням, спеції до рибних страв. Можна ввести в цю суміш кілька крапель лимонного соку. Цим складом натріть тушки і помістіть їх в холодне місце на 20 хвилин. Тепер у вас є час на підготовку інших інгредієнтів.
- Чистимо та миємо 1 кг картоплі, якщо великі бульби – розрізаємо навпіл або начетверо. Пучок зеленого цибулі і петрушку подрібнюємо, моркву ріжемо кільцями.
- На змащену олією фольгу викладаємо картоплю, солимо, далі розподіляємо рибу і моркву, посипаємо це все зеленню і часником, збризкуємо лимонним соком.
- Закриваємо отриману кулінарну «конструкцію» другим листом фольги і відправляємо всю цю красу в розігріту духовку. 40 хвилин буде достатньо. Виймаємо, подаємо до столу.
Увага! Лимонний сік робить м’ясо кефалі ще більш ніжним, надає готовому страві цікаві смакові відтінки. Сік з лимона можна видавити просто рукою, за допомогою соковижималки або ж виделкою.
Смачна домашня засолювання
Набридла оселедець і скумбрія? Здивуйте гостей (і себе також) засоленої кефалью. Рецепти приготування цієї страви різноманітні. Ось вам найпростіший.
- Випатрайте тушки, бажано через зябра, щоб не розрізати. Ретельно промийте рибу в підсоленій воді і залиште, щоб стекла.
- Тепер черевце кожної заготовки заповнюємо сіллю грубого помелу.
- Викладіть кефаль у скляну миску, залийте розсолом (вода, сіль, лавровий лист), зверху покладіть дерев’яну дошку, а на неї – щось важке.
- Відправляємо блюдо в підвал або в холодильник. Готується засолювання протягом 10 днів. Щодня потрібно міняти розсіл.
Риба, смажена на сковороді
Смажена риба – універсальне блюдо, яке можна готувати і на сніданок, і на обід, і до святкового столу. А ви пробували смажити кефаль? Спробуйте, ви будете приємно здивовані її смаком.
Інгредієнти:
- кефаль середнього розміру – 2 шт.;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- приправа для рибних страв – 1 ч. л.;
- борошно – 3 ст. л.;
- сіль, перець.
Чистимо, миємо, сушимо рибу, солимо її, перчимо та посипаємо спеціями. Обвалюємо тушки в борошні. Відправляємо кефаль на сковороду в розігріту олію і смажимо до утворення рум’яної скориночки з двох сторін. Щоб прибрати зайвий жир, викладіть рибу на паперову серветку. Все, готово! На приготування цього ніжного, смачної страви піде не більше 15 хвилин.
Фарширована кефаль в духовці
Кефаль можна зафарширувати. На 4 рибини візьміть 1 стиглий помідор, пучок петрушки, 50 г оливкової олії, сіль, перець, лимонний сік.
- Рибу чистимо (через зябра), миємо. Поки вона стікає, приготуємо начинку.
- Помідор бажано очистити від шкірки, потім дрібно нарізати і додати до нього подрібнену петрушку, масло, спеції і сік половини лимона. Перемішати.
- Всередину кожної тушки кладемо начинку, перев’язуємо заготовки ниткою і відправляємо в холодильник на 20 хв.
- Тепер змащуємо кефаль залишилися оливковою олією і запікаємо в духовці при 200 градусах хвилин 30. Подавайте до столу, прикрасивши гілочками петрушки.
Готуємо на пару в мультиварці
Що може бути корисніше риби на пару? Наявність мультиварки максимально спрощує процес приготування – кефаль на пару готується дуже легко.
На 1 кг риби вам знадобляться такі інгредієнти:
- 2 невеликі морквини;
- болгарський перець;
- кабачок;
- лимон;
- сіль, перець.
Процес дуже простий:
- Кефаль почистити і нарізати на шматочки. Овочі теж почистити і подрібнити кубиками.
- На дно ємності для приготування страв на пару викладаємо овочі, а зверху розподіляємо рибу.
- Тушку солимо, перчимо і збризкуємо соком половини лимона.
- У чашу мультиварки наливаємо воду, заповнюючи її на третину, ставимо ємність з нашим майбутнім стравою, закриваємо кришку і встановлюємо програму «На пару». Час – 15 хвилин. Після завершення процесу дістаємо кефаль, подаємо з овочами і часточками лимона.
Філе риби в клярі
Якщо ви не знаєте, як готувати кефаль, почніть з безпрограшного варіанту обжарювання в клярі. З такою рибою зробити це не складніше, ніж з будь-якої іншої.
- Для кляру збийте 2 яйця в піну, додайте 5 ст. л. борошна і 2 ст. л. рослинного масла. Залиште для набухання. Цього складу вистачить на дрібних 4 рибних філе.
- Рибу наріжте, посоліть, поперчіть, додайте лимонний сік і залиште маринуватися на 20 – 30 хвилин.
- Після закінчення цього часу кожен шматочок кефалі занурити в кляр, а потім викладіть в гаряче масло на розпеченій сковороді. Обсмажуємо рибу з двох сторін до рум’яної скоринки.
Кефаль в клярі готова. Приємного апетиту!