Маленькі бісквітні тістечка на паличці, звані кейк-попси, все частіше стали замінювати традиційні торти на святковому столі. Для їх приготування не потрібні спеціальні вміння, достатньо підготувати прості інгредієнти і проявити фантазію.
Історія появи кейк-попсов
Кондитер і блогер з Атланти Енджі Дадлі приготувала міні-тортик на паличці, политий глазур’ю. У 2008 році вона виклала фото десерту в інтернет, ідею оцінили, і рецепти кейк-попсов розійшлися по мережі.
Однак подібні вироби, тільки без палички, випускалися і раніше. Кондитери ліпили кульки з обрізків бісквітів і крему. Після того як Енджі Дадлі придумала нанизувати їх на палички, десерт стало модно подавати на світських заходах, весілля, дитячі дні народження, тематичних вечірках.
Класичні кейк-попси в домашніх умовах
Традиційний рецепт включає прості компоненти для кондитерських виробів. Випікати кейк-попси зручніше в металевою або силіконовій формі з осередками.
Список інгредієнтів:
- 1 сире яйце;
- 100 г борошна вищого сорту;
- 60 г цукрового піску;
- 60 г вершкового масла;
- 60 мл молока;
- 2 г пекарського розпушувача;
- пів-лимона;
- 10 мл рослинного масла;
- 150 г цукрової пудри;
- 20 мл води;
- харчовий барвник.
Покрокова інструкція.
- Вершкове масло розм’якшують, заздалегідь діставши з холодильника, і збивають із цукром.
- Додають яйце, 20 г лимонної цедри, 20 мл лимонного соку, молоко і збивають вінчиком.
- Борошно просіюють, насипають у основний склад. Замішують не дуже круте тісто.
- Поглиблення форми промащують рослинним маслом.
- Чайною ложкою тісто розкладають по клітинках.
- Форму з заготовками ставлять в морозильну камеру на 1 годину. Цей прийом дозволяє випекти більш рівні вироби і легко вийняти їх з комірок.
- Підморожені напівфабрикати кладуть у розігріту до 180°С духовку на 15-20 хвилин (орієнтуються по зарумяниванию поверхні). В окремій формі для кейк-попсов час приготування скорочується до 8 хвилин.
- Цукрову пудру просівають, розбавляють ложкою води і замішують глазур.
- Барвник розводять у невеликій кількості лимонного соку і додають в глазур.
- Дерев’яні шпажки вмочують у суміш, що вийшла глазур і вставляють в остиглі кексики.
- Щоб виробу щільно сиділи на паличках, їх прибирають в холодильник на 25 хвилин (шпажками вгору).
- Кожен виріб змочують в кольорову глазур і на кілька секунд залишають в перевернутому вигляді, щоб скло зайве.
- Готові кейк-попси поміщають у склянку і ставлять на холод на 25 хвилин.
Шоколадне ласощі
Кейк-попси з шоколадного бісквіта — смачні і калорійні.
Для приготування потрібно:
- 120 г вершкового маргарину;
- 120 г цукру;
- 2 яйця;
- 120 мл молока;
- 160 г просіяного борошна;
- 80 г какао;
- 100 г білого шоколаду.
Покроковий рецепт.
- Маргарин розтоплюють на водяній бані. Збивають з яйцями і цукром.
- Наливають молоко кімнатної температури.
- Додають порошок какао, перемішують.
- Частинами всипаючи борошно, замішують не дуже густе тісто.
- Формують і випікають кейк-попси в силіконовій формі 20 хвилин при 180°С.
- Охолоджені вироби насаджують на шпажки, занурюють у розтоплений білий шоколад і відправляють в середню камеру холодильника на 40 хвилин.
Кейк-попси без випічки печива
Рецепт кейк-попсов з печива дозволяє створити оригінальний десерт без приготування в духовці. За смаком ласощі нагадує класичний варіант.
Склад:
- 170 г пісочного печива;
- 100 г кисломолочного сиру без добавок;
- 100 г молочного шоколаду;
- 20 г вершкового масла;
- 20 р цукрової пудри.
Хід приготування.
- Печиво подрібнюють в крихту.
- Додають пудру, розм’якшене масло і сирний сир. Розмішують до однорідної консистенції.
- З тіста формують кругляшки. Прибирають в холодильник на годину.
- На паровій бані розтоплюють плитку шоколаду.
- Кінчики бамбуковій шпажки занурюють в шоколад, на них нанизують заготовки.
- Кейк-попси поміщають в холодильник на 20 хвилин, потім цілком опускають у шоколадну глазур і знову охолоджують до застигання.
Зі згущеним молоком
Щоб приготувати кейк попси за цим рецептом, потрібно готовий бісквіт, тому немає необхідності замішувати тісто і випікати коржі.
Список компонентів:
- 1 бісквітний корж;
- 200 р вареного згущеного молока;
- 100 г темного шоколаду.
Етапи готування.
- Бісквіт нарізають шматочками, з’єднують зі згущеним молоком і перемішують вручну. Тісто має нагадувати пластилін.
- З цієї маси ліплять кульки.
- Шоколад розтоплюють на паровій бані.
- Дерев’яні шпажки вмочують у гарячий шоколад, а потім встромляють в заготовки з бісквіту.
- Щоб шоколад застиг, кульки поміщають в холодильник.
- Затверділі заготовки по черзі опускають в глазур, дають їй стекти і прибирають в холодильник для застигання.
Вишневе тістечко на паличці
Начинка з вишні і чорний шоколад чудово поєднуються між собою: нудотна солодкість ласощі відтіняється кислинкою ягоди.
Знадобиться:
- маргарин вершковий — 100 г;
- цукор-пісок — 80 г;
- яйця — 1 шт.;
- борошно вищого сорту — 100 г;
- вишневий сироп — 30 мл;
- темний шоколад — 80 г;
- вишні свіжі або з компоту — за кількістю виробів.
Хід приготування.
- Підталий маргарин перемішують з яйцем і цукром.
- Поступово всипаючи борошно, замішують тісто.
- Додають сироп, перемішують.
- З тіста формують кульки, помістивши всередину кожного по вишеньці без кісточки.
- Вироби підрум’янюють її в спеціальній електричної формі 8 хвилин або на силіконовому деку з поглибленнями в духовій шафі при 180°С 20 хвилин.
- Остиглі кульки насаджують на бамбукові палички, глазурують в шоколаді і поміщають в холодильник на годину.
Вишукані кейк-попси з крем-чізом
Це дуже смачне тістечко на паличці стане прекрасною альтернативою святкового торту.
Для тіста потрібно:
- 80 г борошна;
- 5 г какао-порошку;
- 3 г солі;
- 5 г соди;
- 230 г солодко-вершкового масла;
- 300 г цукру;
- 4 яєчка;
- 200 г маложирной сметани;
- 100 мл молока;
- 5 крапель екстракту ванілі;
- червоний харчовий барвник.
Для начинки і крему:
- 30 шт. мигдалю;
- 150 г молочного шоколаду;
- 450 г сиру Філадельфія;
- 120 г вершкового масла;
- 80 г сметани;
- 300 г цукрової пудри;
- 300 р білого шоколаду.
Етапи готування.
- Змішують і просівають борошно, соду, какао, сіль.
- Окремо з допомогою міксера перемішують цукор і трохи розтоплене масло. По одному вводять яйця і продовжують збивати.
- Додають молоко і сметану. Збивають ще 3 хвилини.
- В отриману масу вводять ванільний екстракт і барвник.
- У тісто додають суху суміш розмішують і міксером на повільному режимі.
- На деку, присипаному борошном, при температурі 190°С протягом 40 хвилин випікають корж.
- Для крему збивають міксером сир, сметану і м’яке масло.
- Частинами вводять пудру, збиваючи на повільному режимі до однорідності.
- Для начинки на водяній бані шоколад розтоплюють, і кожен горішок умочують в отриманий склад. Горіхи прибирають в холодильник на годину, щоб покриття затверділо.
- Охолоджений бісквіт мнуть в крихту.
- Перемішують з приготованим крем-чізом.
- З тіста ліплять невеликі кругляшки, розміщуючи всередину кожного глазурований горіх.
- Перед оформленням заготовки тримають в холодильнику 2 години.
- Кожен кульку насаджують на шпажку і занурюють у розтоплений білий шоколад.
- Декорують за бажанням.
- Вироби тримають в горизонтальному положенні до застигання покриття.
Райдужний десерт
Ці круглі тістечка виглядають святково не тільки зовні, але і всередині. Ідеальний Рецепт для дитячих вечірок.
Склад:
- 3 яйця;
- 150 г білого борошна;
- 150 р масла;
- 120 г цукрового піску;
- по 100 г темного і білого шоколаду;
- 7 г пекарського розпушувача;
- 3 різних харчових барвника.
Рецепт покроково.
- Яйця та масло збивають. Додають яйця.
- Засипають просіяне борошно.
- Тісто ділять на 3 частини, кожну змішують з одним барвником.
- Формують кульки трьох різних відтінків і випікають їх у спеціальній формі при 180°С 20 хвилин.
- Спечені тістечка насаджують на шпажки, поливають розтопленим шоколадом, декорують і відправляють в холодильник на 1 годину.
Кейк-попси «Ескімо»
Прекрасним стравою на святковому застіллі стануть тістечка на паличці у вигляді ескімо, не потребують випічки.
Список продуктів:
- печиво овальної форми — 10 шт.;
- 300 р вареного згущеного молока;
- 100-грамова шоколадка.
Спосіб готування.
- В розтоплений шоколад занурюють дерев’яні палички для ескімо і поміщають їх на печиво. Загалом має вийти 5 заготовок.
- Печиво прибирають в морозильник на 7 хвилин, щоб застиг шоколад.
- На решту печиво густо намазують варену згущенку.
- Заготовки зі згущеним молоком прикладають до виробів з шоколадом. Виходять тістечка у формі ескімо.
- Кожен виріб з допомогою силіконової пензлика промащують рідким шоколадом і знову ставлять в морозильну камеру на 7 хвилин.
Тістечка зі смаком чізкейку
Витративши трохи продуктів і мінімум часу, можна приготувати оригінальні кейк-попси зі смаком улюбленого ласощі.
Знадобиться:
- 150 г пісочного печива;
- 250 г сиру рікотта;
- 50 р цукрової пудри;
- 1 г ваніліну;
- 200 г білого шоколаду.
Етапи готування.
- Печиво стирають в кухонному комбайні.
- Крихту змішують з пудрою і ваніліном.
- Додають рікотту і вручну розмішують до однорідності.
- З отриманого тіста роблять кульки, охолоджують, надягають на палички і вмочують у розтоплений на паровій бані шоколад.
- Перед подачею кейк-попси тримають в холодильнику 1,5 години.
Червоний оксамит
Яскраві червоні тістечка у темному шоколаді — відмінне рішення для будь-якого свята.
Склад:
- 50 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 70 мл кефіру;
- 100 г цукрової пудри;
- 100 г борошна;
- 5 г какао;
- 3 г соди;
- 2 краплі червоного харчового барвника;
- 80 мл 33% вершків;
- 150 г чорного шоколаду.
Послідовність дій:
- Міксером по черзі збивають масло з пудрою, яйцем, кефіром з барвником.
- Додають суміш борошна, соду і какао.
- Збивають тісто.
- На деко з пергаментом випікають червоний бісквіт при 180°С 14 хвилин.
- Для крему вершки збивають з пудрою.
- Холодний бісквіт кришать і змішують з кремом.
- Вылепляют кульки, з допомогою дерев’яної палички занурюють їх у розтоплений шоколад, потім прибирають в холодильник до застигання.
Оформлення і прикраси десерту
Для декорування маленьких тістечок використовують кондитерську посипання, різнобарвний цукор, горіхову крихту. Можна зробити кейк попси в тему конкретного свята, наприклад, на Новий рік — у формі ялинки, на хеллоуїн — у вигляді тиковкі.
Кейк-попси подають на блюдце або в прозорій склянці. Ефектно оформлений ласощі не залишить байдужим жодного гостя.
Поради та рекомендації по приготуванню
Щоб кейк-попси вдало вийшли з першого разу, потрібно знати кілька секретів приготування.
- Щоб бісквіт легше розкришився, потрібно розламати його на великі шматки, а коли вони підсохнуть — розім’яти в крихту.
- Чим дрібніше крихта, тим більше крему потрібно.
- Глазуровані кейк-попси зручно ставити в холодильник в склянці, підставці з пінопласту, буханці хліба або батоні.
- Щоб спекти кейк-попси у вигляді фігурок, можна скористатися формочками для печива.
- Глазур, якою покривають тістечка, застигає дуже швидко, тому треба встигнути її вирівняти.
Всі рецепти кейк-попсов прості та легкі у виконанні. Смачний і барвистий десерт здивує і порадує дітей і дорослих.