Кекс на сметані – 7 смачних рецептів

Кекс на сметані можна віднести до розряду простих, але дуже смачних десертів, які можна приготувати в домашніх умовах. Якщо ви хочете побалувати себе чимось солодким, то ви можете віддати перевагу будь-якому з наступних покрокових рецептів.

Класичний кекс на сметані

Традиційний рецепт приготування сметанного кексу не викличе ніяких труднощів навіть у початківців господарок.

Що знадобиться:

  • яйця курячі – 3 шт.;
  • борошно – 2 склянки;
  • сметана – 1 склянка;
  • цукор – 1 склянка;
  • розпушувач – 1 ч. ложка;
  • ванілін – 1 ч. ложка.

На повній потужності міксера у мисці збиваємо яйця з цукром, поки його кристалики не розтане повністю. За часом це займе приблизно 5 хвилин. Кладемо в миску сметану, ванілін і перемішуємо тепер вже на самій низькій швидкості. Порційно додаємо борошно, змішану з розпушувачем. У результаті повинно вийти тісто середньої густоти, нагадує нежирну сметану.

За бажанням в кекс можна додати родзинки або фрукти. Робиться це в останню чергу. Використовуємо для приготування будь-яку форму. Змащуємо дно і стінки шматочком масла, після чого перекладаємо туди тісто. Готуємо кекс від півгодини до 40 хвилин при середньому розігріві духовий печі.

Рецепт в силіконових формочках

Кекси в силіконових формочках відмінно підійдуть для святкового застілля, коли ви чекаєте гостей та збираєтеся пригостити їх всіх десертом до чаю.

Що знадобиться:

  • борошно – 1 склянка;
  • слив. масло – 150 г;
  • цукор – ½ склянки;
  • молоко – 2 ст. ложки;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • кориця – 1 ч. ложка;
  • розпушувач – 1 ч. ложка;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка.

Змішуємо в мисці яйця, молоко і цукор і збиваємо міксером на самій низькій швидкості до стану однорідної маси. Розтоплюємо масло на водяній бані або в мікрохвильовій печі, злегка остуджуємо його і додаємо в суміш. Слідом йде борошно, змішану з розпушувачем. На виході має вийти трохи в’язке тісто.

Дивіться також:  Лимонний кекс – 8 простих і дуже смачних рецептів

Викладаємо масу в силіконові формочки, але не заповнюємо їх повністю – трохи більше половини достатньо. Враховуйте, що в процесі випікання тісто ще підніметься і якщо його буде багато, то воно випаде за краї, а це буде не дуже красиво виглядати. Випікаємо солодощі в розігрітій до 180 градусів духовий печі півгодини.

Кекс «Зебра» на сметані

Що знадобиться:

  • борошно – 2 склянки;
  • цукор – 1 склянка;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • какао – 1 ст. ложка;
  • сметана (можна замінити кефіром)-1 склянку;
  • розпушувач – 1 ч. ложка;
  • сіль – 1 щіпка.

Вбиваємо в миску яйця і слідом висипаємо цукор. Збиваємо все це до утворення пишної піни за допомогою віночка або міксера. Слідом додаємо сметану, розпушувач і борошно. Після кожного інгредієнта суміш ретельно перемішується. Тісто має бути середньої густоти, приблизно таке, як для оладок.

Розділіть тісто на дві рівні частини: одну відкладіть, а другу змішайте зі столовою ложкою какао. За бажанням його кількість можна трохи збільшити. Змастіть форму маслом і присипте панірувальними сухарями. Почніть вливати обидві частини тесту по черзі за допомогою кавової чашки. Воно повинно розподілятися шарами. Після цього зубочисткою почніть робити візерунки по напрямку від краю до центру. Кекс «Зебра» на сметані випікається 40 хвилин в духову печі при температурі 180.

В мультиварці

Кекс на сметані в мультиварці – це відмінний варіант для тих, хто має цей чудовий кухонний девайс, помітно спрощує приготування.

Що знадобиться:

  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – 1 склянка;
  • сметана – 200 г;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • слив. масло – 20 г;
  • розпушувач – 1 ч. ложка;
  • ванілін – 1 ч. ложка.

Яйця збиваються разом з цукром до утворення піни світлого відтінку. У сметану додається розпушувач (можна замінити содою, гасити її при цьому не потрібно) і ванілін. Порційно викладаємо сметанную суміш в яєчну і постійно перемішуємо. Слідом йде розтоплене вершкове масло. Воно не повинно бути гарячим. Потім всипаємо просіяне борошно заздалегідь. У ній не повинно бути ніяких непотрібних домішок, інакше десерт буде безповоротно зіпсований.

Дивіться також:  Мармуровий кекс – 8 рецептів смачного приготування

Ретельно перемішуємо тісто, в ньому повинні бути відсутніми грудочки. Уважно слідкуйте за цим пунктом і доведіть масу до однорідного стану. Чаша мультиварки змащується шматочком масла і в неї перекладається тісто. Готуємо кекс в режимі «Випічка» год. Після його за бажанням можна перевернути на іншу сторону і пропекти ще 15 хвилин.

Шоколадний кекс на сметані

Що знадобиться:

  • сметана – 1 склянка;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – ½ склянки;
  • какао – 2 ст. ложки;
  • сода – ½ ч. ложки.

У мисці збиваємо на низькій швидкості міксера яйця, какао і цукор. Порошок можна покласти і пізніше, але на цьому етапі він краще перемішається. Також можна довести суміш до однорідного стану, просто заважаючи ложкою. Слідом кладемо в миску сметану, борошно і соду. Знову ретельно перемішуємо.

На наступному кроці тісто можна розлити по невеликих порційних формочках, або зробити цілісний великий кекс, перемістивши тісто в круглу або прямокутну форму для запікання. Час приготування займе від 30 до 40 хвилин в залежності від потужності вашої духової печі.

Варіант з додаванням родзинок

Що знадобиться:

  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – 2/3 склянки;
  • сметана – 1 склянка;
  • слив. масло – 100 г;
  • родзинки – 50 г;
  • сода – 1 ч. ложка;
  • ванілін – 1 ч. ложка;
  • сах. пудра;
  • сіль – 1 щіпка.

Розтоплюємо вершкове масло будь-яким способом. Не забудьте залишити частину для змазування форми для запікання. Родзинки ретельно перебирається, перекладається в миску і заливається на 15 хвилин окропом. Це необхідно для того, щоб він набух. Після цього треба промити його водою і промокнути паперовим рушником або серветкою для видалення зайвої вологи.

Збиваємо яйця і цукор до утворення пишної піни світло-жовтого кольору. Також візуально відстежуйте, щоб цукрові кристали повністю розтанули. Додаємо сметану, остигле масло, щіпку солі і ванілін. Ретельно перемішуємо. Слідом йде сода. Гасити її не потрібно, так як в тесті і так буде присутній кислий продукт – сметана. В останню чергу потроху додаємо просіяне борошно заздалегідь. Тісто повинне вийти середнім по густоті, як для приготування оладок.

Дивіться також:  Як спекти кекси

Форма для запікання змащується залишилися олією, злегка присипається борошном і в неї наливається тісто. Рівномірно розподіліть по ньому родзинки, щоб він повністю був в кексі, а не якоїсь однієї її частини. Випікаємо десерт в на розігрітій духовці 180 трохи більше півгодини. Періодично потрібно перевіряти готовність за допомогою зубочистки, протикаючи нею кекс.

Кекс в мікрохвильовці

Що знадобиться:

  • яйця курячі – 2 шт.;
  • цукор – ½ склянки;
  • раст. масло – 6 ст. ложок;
  • сметана – 1 склянка;
  • борошно – 1 склянка;
  • какао-порошок -2 ст. ложки;
  • сода – 1 щіпка.

Розбиваємо яйця і перемішуємо їх віночком або міксером на середній швидкості. Потім додаємо в суміш сметану, соду і масло. Соду гасити не потрібно, так як сметана вже і так є кисломолочним продуктом і в цій дії вже не буде ніякого толку. Швидше навіть навпаки.

Порційно в суміш накладаємо борошно і після кожного разу ретельно перемішуємо, розподіляючи її в тесті. В останню чергу висипаємо какао і також заважаємо до тих пір, поки маса не придбає однорідний коричневий колір. Викладаємо тісто у змащену маслом форму. Віддайте перевагу силіконової, керамічної або пластмасовій посуді. Ні в якому разі не використовуйте металеву! Кекс готується в мікрохвильовій печі, включеної на повну потужність, 7-10 хвилин.

Прокрутка до верху