Ароматний, ніжний кекс зебра традиційно готується з сметани. Рецепт пирога виручить, коли потрібно швидко приготувати простий і красивий десерт для гостей. Для приготування можна також використовувати: молоко, згущене молоко, сир, кефір. Будь-який молочний продукт згодиться, щоб зробити цей «смугастий» шедевр.
Класичний рецепт кексу «Зебра»
Зробити відому «Зебру» допоможе класичний рецепт кексу.
Вона готується з:
- борошна (пара склянок з гіркою);
- сметани (неповний стакан);
- цукрового піску (стакан);
- яєць (5 штук);
- маргарину або вершкового масла (0,1 кг);
- какао (пара ложок порошку);
- соди (ложечка).
Як приготувати:
- Цукор збити з яйцями.
- Вмішати сметану, м’яке масло.
- Висипати в яєчно-сметанную суміш борошно, перемішану з содою, добре з’єднати.
- Масу поділити на 2 однакові частини.
- В одну вмішати какао, у другу досипати борошно в такій же кількості, консистенція обох частин була однаковою.
- Стінки і дно глибокої форми обмазати маслом.
- У центральну частину спочатку налити пару ложок коричневої маси, потім стільки ж світлою. Далі чергувати темну масу зі світлою, формуючи, таким чином, кекс.
- Конструкцію випікати при середній температурі (180 °С) близько півгодини.
Виймати з форми готовий десерт слід тільки після його повного остигання.
Як приготувати на сметані
Аналогічно готується кекс «Зебра» на сметані.
Продуктовий набір, необхідний для його приготування, трохи відрізняється:
- борошно – 4 склянки;
- сметана – 2 склянки;
- цукор – 1,5 склянки (кількість можна варіювати в залежності від смакових уподобань);
- яйця – 6 штучок;
- рослинне масло – стакан;
- какао – 3 ложки;
- розпушувач – пара ложечок без гірки;
- щепоточка солі.
Спочатку роблять тісто:
- Яйця з сіллю збивають до їх перетворення в повітряну масу (приблизно 3 хвилини).
- Частинами засипають цукор, не перестаючи збивати. Загальний час збивання – 7 хвилин.
- В пишну яєчну суміш вмішують сметану, масло, знову збити.
- Частинами насипають борошно, розпушувач, розбити грудочки міксером. Отримана маса повинна бути схожа на густу сметану.
Подальші дії аналогічні: тісто ділиться навпіл, одна частина перемішується з какао, конструюється пиріг в обмазаної маслом формі.
Поверхню пирога можна прикрасити за допомогою зубочистки, провівши нею від центру до бічних стінок форми. Повинен вийти цікавий візерунок, що нагадує зірку.
Кекс запікають при 180°с близько години.
В мультиварці
Запікати десерт в мультиварці – одне задоволення: він точно не підгорить, буде покритий красивою рум’яної скоринкою і пропечеться як всередині, так і зовні. Щоб було набагато цікавіше готувати кекс в мультиварці, декоруємо виріб курагою і родзинками. При бажанні можна використовувати шматочки сухофруктів, горіхи, мак, крихту з шоколаду.
Нам знадобляться:
- пара склянок борошна;
- по склянці цукру і молока;
- 0,1 кг маргарину;
- по 0,1 кг сухофруктів;
- пара яєць;
- ложка какао;
- по ложечці соди і оцту для гасіння;
- 0,5 ложечки ванілі.
Готується ніжний і розсипчастий десерт наступним чином:
- Нагрітий до кімнатної температури маргарин перетирають з цукровим піском.
- Вводять спочатку одне яйце збивають масу, потім друге, знову збивають.
- Вмішують соду, погасивши оцтом, ванілін, молоко.
- Потроху всипають борошно, постійно помішуючи. Після повного введення борошна розбивають всі грудочки з допомогою міксера.
- Ділять масу на 2 частини, в одну з яких вмішують какао.
- Дно і стінки мультиварки промазати маслом.
- Сконструювати пиріг: спочатку пару ложок білого тіста, потім – коричневого і т. д.
- Курагу і родзинки добре промити, дрібно нарізати, потім обсипати ними поверхню пирога.
- Кекс випікають в режимі випічки 1,5 години: після вимикання сигналу (зазвичай звучить через годину знову включити каструлю і готувати ще півгодини.
Кекс обережно виймають з чаші після охолодження.
Варіант на молоці
Особливо ніжною виходить «Зебра» на молоці.
Для її приготування необхідний наступний продуктовий набір:
- 0,4 кг борошна;
- 4 яйця;
- по склянці молока, цукру, соняшникової олії;
- пару ложок какао;
- ложечку соди.
Процедура приготування:
- Збивають міксером цукор і яйця.
- Вмішують молоко, масло.
- Тоненькою цівкою всипають борошно, безперервно помішуючи, додають соду.
- Масу ділять навпіл, в одну частину вмішують з какао.
- В промасленим формі конструюють пиріг, чергуючи темне і біле тісто.
- Випікають близько 45 хвилин при 190°C.
Приготований десерт можна полити глазур’ю. Для її приготування суміш цукрового піску (4 ложки), вершкового масла (50 г), какао та молока (по 3 ложки) нагрівають до кипіння і використовують у гарячому вигляді.
Зебра на кефірі
Для приготування пишного кефіру кексу знадобляться:
- борошно – 0,2 кг;
- пара яєць;
- по склянці цукрового піску, кефіру;
- 0,5 пачки вершкового масла;
- ложечка соди;
- 3 ложки какао;
- щіпка ваніліну.
Покрокова інструкція:
- У розтоплене масло вмішати цукровий пісок, ваніль.
- Вбити яйця, розмішати.
- Влити кефір, трохи підсолити.
- Просіяти в масу борошно, насипати соду.
- Ретельно перемішати, поділити на 2 однакові частини.
- З однієї половини зробити шоколадне тісто, додавши какао.
- Форму вистелити пергаментом і заповнити тістом, чергуючи шари.
- Запікати в духовій шафі годину при середній температурі. Перевірити, чи готовий кекс на кефірі, можна з допомогою зубочистки: вона повинна виходити сухою.
Якщо пиріг не пропікається – всередині сирої, але вже покрилися рум’яною скоринкою, — то треба на нього покласти фольгу. Тоді виріб пропечеться і не підгорить.
На згущеному молоці
Дуже смачний десерт можна приготувати із згущеного молока.
Для цього знадобляться:
- по 0,5 кг борошна і сметани;
- стакан цукру;
- банку згущеного молока;
- яйця – 6 штучок;
- какао – 4 ложки;
- сода – ложечка.
Принцип приготування:
- У збиті яйця потроху насипати цукор, продовжуючи збивання.
- Аналогічно вмішати сметану, потім згущене молоко.
- Борошно перемішати з содою, поступово вмішати в суміш, розбиваючи міксером утворюються грудочки.
- Сконструювати пиріг звичайним способом.
- Запікати при температурі 200°С 45 хвилин.
- Остиглий пиріг вийняти з форми, прикрасити будь-яким кремом за бажанням.
З сиром
Розсипчастий ніжний кекс виходить з манки з сиром.
Для його приготування беруть:
- по склянці манки, цукру, кефіру, борошна;
- сир – 0,2 кг;
- курячі яйця – 3 штуки;
- вершкове масло – 50 г;
- какао – пару ложок;
- ложечку соди;
- трішечки солі.
Заміс тіста:
- Манку залити кефіром і залишити до набухання.
- До розтопленого масла вмішати яйця, сіль, цукор, добре збити.
- Викласти сир, знову збити.
- Вмішати набряклу манну крупу, а потім соду (гасити не потрібно).
- Всипати борошно, розмішати так, щоб не було грудочок.
- Половину тіста змішують з какао.
- Закладають в промаслений форму почергово білу і темну масу.
Пиріг випікають при 190°C близько 45 хвилин. Під час приготування відкривати дверцята духовки небажано, так як попадання холодного повітря може призвести до осідання тіста.