Щоб не зіпсувати кільця кальмара в клярі, потрібно ознайомитися з особливостями їх приготування. Тісто повинне вийти хрустким, а сам морепродукт – соковитим. Тоді можна насолодитися смачною закускою.
Рецепт з простим кляром
Класичний рецепт страви передбачає використання наступних продуктів:
- кіло тушок кальмарів;
- два сирих жовтка та білка;
- спеції за бажанням;
- двісті грам борошна з пшениці;
- 230 мл олії з рослинної сировини
Приготувати кільця кальмара можна таким чином:
- Кальмари розморожуємо без використання мікрохвильовки.
- Бланшируем морепродукт не більше двох хвилин в киплячій рідини. Не можна варити кальмар довше зазначеного часу, інакше він стане на смак «як гума».
- Очищаємо тушки і видаляємо хітинову пластинку і кольорову плівку.
- Ретельно промиваємо водою і рубаємо на кільця товщиною 0,7 див.
Готуємо рідке тісто:
- Для цього змішуємо борошно з яйцями, солимо і перчимо. Все збиваємо.
- У фритюр наливаємо олію.
- Кільця кальмарів обвалюємо в клярі і поміщаємо на кілька хвилин в масло.
- Обсмажуємо морепродукт до рум’яної скоринки.
- Готові кільця викладаємо на серветку.
Подаємо закуску з часниковим або томатним соусом. Правда, вони тільки збільшують калорійність страви. Краще всього підходять для кілець в тесті сік лимона з орегано, японський тамарі, виноградний оцет із зеленню.
З кефіру
Підготовка молюсків проводиться точно так само, як і в першому рецепті, а кефірний кляр для кальмарів готують з певних продуктів:
- жовток і білок (сирі);
- 250 мл кефіру;
- приправи за бажанням;
- 220 г борошна;
- 900 г філе кальмарів;
- олія для смаження.
Поетапний рецепт:
- У мисці збиваємо яйце з кефіром. Домішуємо борошно і спеції за допомогою віночка до однорідного стану.
- Обвалюємо кільця в рідкому тісті.
- Відправляємо в розігріту олію для обсмажування з двох сторін.
Готову страву промаківающімі серветками.
Готуємо на пиві
Чоловікам по смаку припадуть смажені кальмари в клярі з пива.
Потрібні продукти:
- 250 мл рослинного масла;
- 150 мл пива (пшеничного);
- три яйця;
- 130 г борошна;
- 700 г кальмарів;
- десять грамів кухонної солі.
Процес приготування:
- Обробляємо кальмари традиційним методом. Нарізаємо на кільця товщиною 7 мм
- Змішуємо в чашці всі інші інгредієнти і збиваємо масу.
- Вмочуємо колечка в отриманій суміші і обсмажуємо в розпеченому маслі.
Подають кільця в пивному клярі з улюбленим соусом і келихом прохолодного пива. Якщо до яйцям додати кунжут, то закуска знайде оригінальний смак. До того ж ці насіння корисні для організму.
Кільця в хрусткому тесті
Кальмари в хрусткому клярі готують з додаванням панірувальних сухарів або чіпсів.
Інгредієнти для рецепта:
- чотири тушки кальмарів;
- два сирих жовтка;
- два сирих білка;
- чотири великих ложки борошна;
- половина маленької ложки солі;
- мелений перець;
- склянка сухарів для панірування;
- пачка чіпсів Лейс;
- соняшникова олія;
- лимон.
Поетапне приготування:
- Підготовлені тушки нарізаємо кільцями шириною в сантиметр.
- У мисці змішуємо борошно, перець з сіллю.
- Збиваємо білки і жовтки в іншій чашці.
- Окремо насипаємо панірувальні сухарі і подрібнені чіпси.
- У фритюрниці раскаливаем масло.
- Колечко кальмара мачає в борошні із сіллю, потім в яйці, потім в сухарях з чіпсами. Знову опускаємо в яєчну суміш і сухарі. Вийде товста паніровка.
- Кладемо кільця в киплячу олію і смажимо до золотистого відтінку.
- Готову закуску кладемо на серветку, щоб скло масло.
Перед подачею поливаємо лимонним соком. Як панірування можна використовувати солоний крекер. Щоб його подрібнити, кладуть жменю в пакет і стукають качалкою. Додати страві пікантності можна з допомогою хлібних крихт і подрібнених волоських горіхів, узятих в рівних пропорціях. Їх використовують як панірування.
Кляр з сиром
Сирний робимо кляр з допомогою наступних компонентів:
- 400 мл сметани;
- куряче яйце;
- кіло кальмарів;
- 120 г сиру;
- 300 г борошна;
- масло з рослинної сировини.
Покрокові дії:
- Кальмари моєму і обробляємо, варимо у вируючій рідини і нарізаємо кільцями.
- У миску кладемо яйце, додаємо сметану з борошном і спеціями. Засипаємо тертий сир.
- Збиваємо суміш до однорідної консистенції.
- Відправляємо морепродукт в тісто і обсмажуємо до кірки.
Перед подачею олія має стекти.
На мінеральній воді
Таку закуску готують з використанням мінеральної води з газами (100 мл).
Крім неї знадобляться компоненти:
- пакет кальмарів (500 г);
- 80 р борошна пшеничного;
- жовток і білок;
- чорний перець;
- мелена паприка;
- по дрібці солі і цукру;
- рафінована олія.
Покроковий рецепт:
- Сире яйце змішуємо з сіллю, спеціями і цукром.
- Вливаємо мінеральну воду і всипаємо борошно. Газована вода не повинна бути холодною.
- Все добре перемішуємо.
- Занурюємо кільця в кляр і викладаємо на сковороду з гарячим маслом.
- Смажимо з обох боків до золотистої скоринки.
- Викладаємо на паперовий рушник. Відмінна закуска до пива готова.
В якості складової рідкого тіста деякі господині застосовують сидр, кислу молочну сироватку.
По-китайськи
Дуже смачним виходить кальмари в клярі по-китайськи. Його особливість у тому, що кільця смажать на сильному вогні в холодному тесті.
Готують з певних складових:
- кіло кальмарів;
- щіпка червоного перцю чилі;
- сто грам борошна;
- сто грам крохмалю;
- сіль;
- 250 мл мінералки;
- спеції за смаком;
- чорний перець;
- соняшникову олію за фактом.
Готуємо поетапно:
- Підготовлений морепродукт нарізаємо кільцями.
- Витримуємо його в соєвому соусі з чилі.
- Змішуємо крохмаль, борошно, чорний перець і сіль.
- Додаємо мінеральну воду і замішуємо тісто.
- Ставимо суміш в холодильник на 20-30 хвилин.
- Потім дістаємо тісто і кладемо в нього кільця кальмарів.
- Смажимо на сильному вогні невеликими порціями до зарум’янювання.
Скоринка виходить хрусткою і повітряної, а кальмар – соковитим і ароматним. Подають закуску зі свіжими овочами.
Не варто занадто захоплюватися подібним стравою, особливо в поєднанні з пивом, інакше набряків і нездужань не уникнути. Отримати користь від закуски можна лише при розумному вживанні.