Конину в сучасному мегаполісі не часто їдять, і навколо цієї теми виникло багато суперечок. Серед прихильників здорового харчування і мусульман, м’ясо коня є дійсно привабливим сировиною для ковбаси. Між тим кінська ковбаса користується попитом, придбати її можна не в кожному магазині. З-за того, що не кожен виробник кладе в ковбасу 100% м’яса, деякі готують її в домашніх умовах.
Склад, калорійність і харчова цінність кінської ковбаси
Конина, як і будь-яке інше м’ясо, містить білок 25-28%. З-за низької жирності 5-6%, цей продукт по праву вважається дієтичним. Засвоюваність організмом конини відбувається набагато швидше, ніж баранини або яловичини. М’ясо коня володіє унікальною особливістю, на відміну від свинини, не підвищує, а в рази знижує рівень холестерину в крові.
Його корисні властивості полягають у наступних аспектах:
- м’ясо має більш низьку жирність;
- містить вітаміни групи А, Е і В;
- у складі багато заліза, фосфору і магнію;
- продукт абсолютно гіпоалергенний;
- калорійність: на 100 г конини в середньому припадає 175 ккал.
Основою недолік конини — м’ясо погано зберігається. Припустимо тримати його сирим в холодильнику, не більше 72 годин. З цієї причини конину не продають на ринку, м’ясо чарівно перевіряють на наявність сальмонели. В іншому більше переваг, які здатні принести користь для організму людини.
З-за високої калорійності слід обмежувати себе від надмірного вживання кінських ковбас.
Види і назви ковбаси з конини у різних народів
Конина застосовується для виготовлення ковбас. Завдяки цьому м’ясу, продукт набуває пікантний присмак і пружну структуру. У магазинах знайти ковбасу складно, в Середній Азії вона продається на ринку. Купити ковбасні вироби можна в спеціалізованих магазинах. Багатьом буде цікаво знати, як називається кінська ковбаса у різних народів.
- Казі має поширення в Узбекистані і Таджикистані. Вважається споконвічно святковим блюдом. Татари і тюрки, готують її на весілля і з особливої нагоди.
- Махан — сиров’ялена ковбаса з конини і жиру-сирцю. Має поширення серед поліетнічного населення, у тюрків і татар.
- Казылык — старовинне блюдо, бере свої коріння в булгарської кухні. Ковбаса готується в суворій відповідності з канонами ісламу.
- Суджук готують в Азербайджані, Туреччині, у арабів і татар. Має ще одну назву тутырма. Готується за особливим рецептом з конини, іноді з додаванням баранини і яловичини.
Залежно від рецептури і звичаїв, ковбаса може бути в копченому, сыровяленом або вареному вигляді. У її складі присутні виключно натуральні продукти (конина, жир або сало, кишки). Щоб ковбасний продукт вийшов смачний, за традицією готують його з м’яса відгодованих коней, які досягли 3-річного віку.
Чим корисні і шкідливі такі ковбасні вироби
Завдяки корисним властивостям, їдять конину при дієтичному харчуванні — це м’ясо дозволяє оздоровитися і скинути зайві кілограми. Містяться в ковбасі органічні кислоти, що сприяють поліпшенню роботи травної системи. В той час, як інші ковбаси важко засвоювані, кінські сорти навпаки вважаються легкою їжею.
На тлі переваг, також слід відзначити недоліки — висока калорійність і виконання правил щодо суворого зберігання м’яса. Якщо вони порушені, можуть бути проблеми з якістю продукції, тому не варто її купувати в сумнівних місцях.
Ковбасні вироби з конини (казі, махан, кызылык, суджук) залучають гурманським смаком, який не можна порівняти з чимось іншим.
Казі – казахська варена ковбаса з конини
У скептиків немає ніяких підстав стверджувати, що конина — це м’ясо низької якості. За хімічним складом має схожість з яловичиною, легше засвоюється і має приємний смак. М’ясо з коня червоне, в готовому вигляді ковбаса набуває красивого коричневого кольору з бурштиновим відтінком. Слід зазначити, що в СРСР кінська ковбаса з 100% конини була дуже популярною і доступною на ринку харчових продуктів.
Зробити кінську ковбасу можна в домашніх умовах, якщо вам пощастило купити конину, потрібно лише слідувати наступним рецептом.
Необхідні інгредієнти:
- конина 1-3 категорії — 10 кг;
- жир — 2 кг;
- ковбасні спеції:
- перець, мелений за смаком;
- часник — 100 р;
- кишки для оболонки;
- сіль -250 р.
Спосіб приготування:
- Пропустити м’ясо 1-2 категорії через м’ясорубку на крупну сітку. Жилаві шматки м’яса подрібнити через дрібну сітку. Традиційно м’ясо різали смугами.
- Нарізати кубиками жир розміром 4х4 мм.
- М’ясо змішують з сіллю і харчової селітрою, відправляють в холод на 2-3 дні.
- Після закінчення потрібного для маринування м’яса часу, додають спеції, часник.
- Отриманою масою заповнюють кишки.
- Отриманий напівфабрикат варять до готовності 2-3 години.
- Вживають у вареному вигляді або далі сушать в підвішеному вигляді 2-3 місяці або коптять на повільному диму.
Готуємо по-татарськи
Необхідні інгредієнти:
- реберна частина конини — 1 кг;
- кінське сало — 0,5 кг;
- коріандр;
- кмин;
- чорний перець;
- кишки;
- яблучний оцет — 2 ст. л.;
- сіль—35 р.
Спосіб приготування:
- В той час, як башкири вживають зварену ковбасу, татари вважають за краще готувати сиров’ялений продукт.
- М’ясо нарізати на смужки приблизно по 2 см в довжину. Аналогічно нарізати шматки кінського сала.
- М’ясо натирається сіллю і приправами, потім його кладуть під гніт і зберігають в холодному місці. Наполягають м’ясо 12 і більше годин. Весь цей час продукт періодично перемішують і знову ставити під гніт.
- Якщо немає натуральних кишок, для ковбаси беруть харчову плівку або купують спеціальну оболонку.
- Промаринований продукт промивають в яблучному оцті з додаванням води (1 літр води взяти 2 ст. л. оцту).
- Потім начиняють м’ясом оболонку, що скріплюють кінці ниткою. Відварюють ковбасу, після чого охолоджують. В’ялять або коптять.
Завдяки складному і тривалому процесу готування сиров’яленого продукту з конини, зберігається татарська ковбаса довго і виходить дуже смачною.
Узбецький рецепт приготування
Виключно домашня кінська ковбаса, казі за цим рецептом не виготовляється в промислових масштабах. Вона не містить хімічних добавок, барвників та консервантів.
Необхідні інгредієнти:
- кінське м’ясо — 3 кг;
- сало конини — 900 г;
- чорний перець;
- зіра;
- коріандр;
- часник;
- 0,5 чашки солі;
- кишки або оболонка для ковбаси.
Спосіб приготування:
- М’ясо нарізати або пропустити через велику насадку в м’ясорубці.
- Сало подрібнити ножем, додати до м’яса. Присмачити спеціями, сіллю, додати часник.
- Настояти в холоді 10-12 годин.
- Набити заздалегідь підготовлені кишки фаршем, закріпити ниткою кінці.
- Відварювати у воді, постійно знімаючи піну. Робити проколи голкою на оболонці, щоб стікав жир, і виходило повітря.
- Готовий продукт охолоджують, вживають у їжу або в’ялять протягом 2-3 місяців на сонці.
Готуємо спрощеним способом
Необхідні інгредієнти:
- конина — 900 г;
- жир — 300 г;
- мелений перець;
- коріандр;
- кмин;
- часник — 4 зубки;
- оцет — 1 ст. л.;
- сіль — 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- М’ясо пропустити через м’ясорубку. Залити його оцтом і посолити.
- Нарізати дрібно жир. Покласти його до м’яса.
- Все перемішати, злити утворилася рідина. Додати спеції і дрібний часник.
- Покласти фарш на харчову плівку. Сформувати у вигляді ковбасок.
- Варити кінську ковбасу у воді не менше 2 годин. Потім остудити і підсушити на грилі.
Як подавати готову кінську ковбасу до столу
М’ясний делікатес подають на великій тарілці. Ковбасу нарізають дуже гострим ножем, скибочки повинні бути тонкими. Добре на блюді виглядає кілька сортів делікатесів. Смак татарської ковбаси не перебивають іншими продуктами, тому їх не кладуть в загальну тарілку.