Кіш з куркою і грибами являє собою відкритий пиріг, наповнений заливний начинкою, яка складається з курино-грибної суміші. Варіантів приготування цієї страви декілька, але найбільш популярні з них точно варті вашої уваги. Батьківщиною цього пирога є Франція, але за кілька століть він став популярним у всьому світі.
Класичний простий рецепт
Для тіста знадобиться:
- м’яке вершкове масло – 50 г;
- яйце – 1 штука;
- звичайна прохолодна вода – 3 ст. л.;
- сода – ½ ч. л.;
- борошно – 200 р.
Начинка:
- філе курки – 300 г;
- гриби (можна взяти печериці) – 300 г;
- половина цибулини;
- сіль, перець і мускатний горіх додаються за смаком.
Для заливки:
- 20% вершки – 170 мл;
- яйця – 2 шт.;
- сир – 150 р.
Покрокове приготування:
- З перерахованих продуктів тісто вимішується. Після, воно перекладається в пакет і відправляється на 30 – 40 хвилин у холодильник.
- Потім охолоджена основа розкочується і перекладається у форму для випічки з високими бортами. У основи кіша також формуються бортики.
- Куряче філе ріжеться на дрібні шматочки і протягом 7 хвилин пассеруется в сковороді. Потім до курятині додаються гриби, трохи обсмажують, після чого вогонь зменшується.
- Сковорода закривається кришкою і її вміст гаситься ще 15 хвилин або до тих пір, поки вся рідина не випарується. Потім суміш повинна охолонути.
- Окремо збиваються яйця. До них додаються вершки і сир, протертий на тертці. Склад солять, перчать, приправляють мускатним горіхом і ще раз добре збивають.
- Спочатку в приготовану форму з тіста викладається начинка, а потім зверху неї виливається вершково-яєчну заливку.
- Пиріг випікається в розігрітій до 180 градусів духовці 35 – 40 хвилин до золотистого кольору.
З додаванням брокколі
Французький пиріг з додаванням брокколі готується на основі попередньо відварених продуктів. Варяться вони окремо, так як час готування у всіх різне.
Для начинки і тесту потрібні такі продукти:
- 200 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 5 курячих яєць;
- півкіло брокколі;
- 500 г курячої грудки;
- 200 г замороженого горошку;
- 2 часникових зубки;
- 200 мл будь сметани;
- 2 ст. л. гірчиці;
- 1 ст. л. солі;
- 100 г сиру твердих сортів;
- трохи чорного перцю.
З означеного продуктового набору виходить 6 – 8 готових порцій.
Приготування:
- Просеянная борошно змішується з 2 яйцями і маслом, попередньо розм’якшеним. Сформований куля з отриманого тесту відправляється на 1 годину в холодильник.
- Окремо відварюється куряча грудка, брокколі і горошок. Для того щоб відварити брокколі, знадобиться всього 4 хвилини.
- Тісто розкочується і вкладається в роз’ємну форму з високими стінками.
- Брокколі і курка нарізати дрібно і змішуються з горошком, після цього начинка теж викладається у форму.
- Залишилися яйця, сметана спеції збиваються в окремому посуді, після чого рівномірно заливаються по всій поверхні пирога.
- У попередньо розігріту духовку встановлюється форма з майбутнім кішем. Випікати його потрібно при температурі 170 градусів 40 хвилин.
- Після закінчення половини часу, вийміть пиріг з духовки і посипте на нього сир. Поверніть випічку в піч і доведіть до готовності.
Готуємо з листкового тіста
Знадобляться наступні інгредієнти:
- 250 г купленого листкового тіста;
- 300 г сиру;
- 100 мл вершків
- 3 яйця;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- перець мелений чорний;
- вершкове масло;
- морська сіль;
- зелена цибуля;
- гриби.
Готуємо кіш лорен з куркою і грибами:
- Тісто розморожується, розкочується і викладається у сковороду з високими бортами. Його потрібно буде проколоти в декількох місцях.
- Для начинки нарізати зелену цибулю і цибулю порей. Сир натирається на тертці. Гриби дрібно ріжуться.
- Розігрівається сковорода і в неї відправляється шматок масла. На ньому обсмажується цибуля, додаються гриби, перець, сіль.
- Окремо збиваються вершки з яйцями.
- Після цього яєчна суміш і начинка перемішуються. Для смаку можна додати прованські трави і спеції. Все викласти на тісто, яке відразу ж відправляється в духову шафу.
- Випікати кіш потрібно в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 – 40 хвилин.
Лоранський кіш з куркою і грибами
Продукти для приготування:
- 3 ст. л. простої води;
- 125 р олії чи маргарину;
- 250 г борошна пшеничного;
- 300 г печериць;
- сіль;
- 150 г сиру;
- 4 середніх яйця;
- 2 ст. л. масла вершкового;
- 1 цибулина;
- 20 – 22% вершки – 200 мл
Послідовність приготування:
- Куряча грудка попередньо відварюється в підсоленій воді.
- Подрібнюється маргарин. До нього додається просеянная борошно, трохи солі і 1 яйце. Тісто вимішується. Розминати його довго не потрібно, достатньо скачати в кулю і прибрати на годину в холодильник.
- Нарізані печериці обсмажуються на сковороді разом з ріпчастою цибулею і додаванням невеликої кількості вершкового масла.
- До приготовленої начинки викладається порізана дрібно відварена курятина. Всі солиться і приправляється перцем.
- Тісто розкочується і переноситься у форму з високими краями. Начинка розподіляється зверху.
- Тепер справа за заливкою. Натертий сир з’єднується з яйцями, вершками і все це перемелюється в блендері до однорідної маси. За смаком додається сіль і спеції.
- Заливкою покривається приготований пиріг, який тут же відправляється в духовку.
- Випікається кіш протягом 45 хвилин при температурі 180 – 200 градусів.
Справжній французький рецепт пирога
Справжній пиріг кіш з куркою і грибами був придуманий ще в 16 столітті, коли економні німці готували страву з решти тіста, в яке додавали трохи м’яса, грибів і овочів.
Французи ж підхопили рецепт і додали в нього трохи шарму. А саме, тертий сир.
Змінилася і структура тіста. Тепер його основа стала пісочної або листковій, і пиріг стали називати французьким. Він вийшов набагато смачніше свого «батька».
Сучасні кулінари називають його Кіш Лорен.
Як приготувати кіш в мультиварці
Продукти для приготування пирога:
- одна куряча грудка;
- будь-які заморожені гриби – 450 г;
- 150 г сиру твердих або напівтвердих сортів;
- 150 г вершкового масла;
- 1 велике яйце;
- 400 г борошна пшеничного;
- 300 г сметани жирністю 20%;
- 1 ріпчаста цибуля;
- приправа (бажано брати для курки) – 2 ч. л.;
- половина чайної ложки солі.
Як приготувати кіш в мультиварці:
- Змішується борошно з яйцем та маслом. Готується еластичне тісто, яке відразу розподіляється за чашу мультиварки. Ємність зі сформованої основою кіша поміщається в холодильник.
- З курячої грудки знімається філе і нарізати на шматочки.
- Лук ріжеться півкільцями середньої товщини. Гриби попередньо розморожуються і дрібно нарізати. Сир треться на крупній тертці.
- Куряче філе підсмажується на середньому вогні з додаванням приправи протягом 7 хвилин.
- Поки курка готується, окремо підсмажуються гриби.
- Після цього до них додається цибуля, і начинка гаситься ще 5 хвилин. В завершення процесу до інших інгредієнтів додається сметана, спеції, і вогонь вимикається.
- Тепер начинка викладається в чашу з тестом. Спочатку розподіляється курятина, а потім гриби з цибулею і сметаною.
- Кришка закривається і ставиться режим «Випічка». Готується пиріг протягом 40 хвилин, після чого кришка відкривається і на начинку висипається сир. Кіш готується ще 10 хвилин.
- По закінченні приготування залиште пиріг в мультиварці до повного охолодження.
Калорійність перерахованих вище рецептів
На кожну сотню грам продукту доводиться:
- 9,21 г білків – це 13% від денної норми;
- 20,88 г жирів – 28%;
- вуглеводів міститься 19,52 г, що становить 7% від денної норми.
Загальна калорійність класичного кіша знаходиться в межах 306 Ккал. Але варто врахувати, що ці показники є умовними, оскільки в кожній страві кількість продуктів і їх зміст може відрізнятися.
За аналогічним рецептом можна приготувати і свої варіанти кіша з куркою і грибами. Деякі господині радять спробувати додати в пиріг копченості або філе риби. Але необхідними інгредієнтами незмінно залишаються сир і яєчно-вершкова заливка. Це основа класичної французької випічки.