Кисіль – 12 рецептів приготування

Напій славиться своїми поживними якостями і користю для організму. Регулюючи кількість крохмалю в складі, можна готувати не тільки напій, але і десерт. Російське блюдо спочатку готували кислим, від цього і пішла назва. В наш час більшість воліють використовувати солодкий рецепт киселя.

Користь і шкода киселя для організму людини

Багато століть ласощі вважають важливим продуктом харчування.

Всі різновиди напою:

  • ніжно обволікають шлунок, при цьому зменшуються болі при гастриті і виразках;
  • нормалізують діяльність кишечника і борються з дисбактеріозом;
  • допомагають уникати переїдання і позбавляють від важкості у шлунку;
  • хороший джерело енергії, який підвищує працездатність;
  • при вживанні покращиться робота нирок і виведеться зайва рідина;
  • підвищують активність обмінних процесів.

Вівсяний напій підвищує імунітет і дуже корисний для людей, які бажають позбутися зайвої ваги. Це найкращий варіант для здорового харчування. Чудово замінює прийом їжі.

Якщо ви страждаєте розладом зору або захворюваннями дванадцятипалої кишки, то слід вживати кисіль на основі чорниці. Також він наділений властивостями, що омолоджують.

Із захворюваннями сечового міхура та нирок справляється журавлинний напій, що допомагає підвищити імунітет і перемогти вірусні інфекції.

Особам із зниженим гемоглобіном і проблемами з травною системою рекомендується вживати яблучний кисіль.

Користь напою очевидна, але в необмежених кількостях кисіль вживати можна не всім. Обмежують або зовсім виключають з раціону харчування особи:

  • з надмірною вагою, так як в напоях міститься велика кількість вуглеводів, які сприяють збільшенню маси тіла;
  • з діабетом, так як кисіль містить велику кількість цукру. До заборони не відноситься вівсяний напій;
  • зі схильністю до алергії. Якщо були раніше помічені індивідуальні негативні реакції при вживанні киселя.

Кисіль з крохмалю і варення

Це чудовий варіант для зимового періоду, коли немає свіжих ягід.

Інгредієнти:

  • вода – 1100 мл;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • крохмаль – 1 ст. ложка;
  • вишневе варення – 4 ст. ложки;
  • яблуко – 3 шт.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Нарізати на шматки яблука, які попередньо очистили. Помістити в рідину. Проварити 3 хвилини. Додати варення. Варити 5 хвилин.
  • Підсолодити і насипати крохмаль. Постійно перемішуючи варити 8 хвилин.

Ступінь густоти напою можна регулювати масою крохмалю. Якщо любите густий кисіль, то додавайте більше, якщо рідкий – менше.

Дивіться також:  Буряковий квас: користь і шкода, 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Із сухофруктів

У цій варіації приготування ви дізнаєтеся, як варити кисіль із сухофруктів, щоб він вийшов ароматним і смачним.

Інгредієнти:

  • сухофрукти – 210 г;
  • крохмаль – 3 ст. ложки;
  • вода – 1100 мл;
  • журавлинний сік – 100 мл;
  • цукор – 110 г;
  • кориця – 0,5 ч. ложки;
  • лимонні кірки – 20 г сушені.

Приготування:

  • Відміряти 3 чашки води і залити в ємкість. У воду помістити сухофрукти. Насипати спеції і підсолодити. Додати лимонні кірки. Закип’ятити і варити до м’якості інгредієнтів.
  • Розвести крохмаль для киселю у воді, що залишилася. Нагріти, але не кип’ятити. Налити сік. Розмішати. Залити суміш у рідину з сухофруктами і варити до бажаної консистенції.

Готуємо з компоту

Часто перед настанням літа в запасах залишається багато компотів, які набридли за зимовий сезон. Пропонуємо приготувати на їх основі смачний кисіль.

Інгредієнти:

  • крохмаль – 3 ст. ложки з гіркою;
  • компот – 3,5 л.

Приготування:

  • В гуртку компоту розвести крохмаль. Решта компоту закип’ятити. Малими порціями залити розведену рідина.
  • Варити постійно перемішуючи до необхідної консистенції.

Як зварити густий кисіль з вівсяних пластівців

Дотримуючи всі рекомендації дуже просто приготувати кисіль, який вийде не тільки смачним, але і принесе значну користь організму.

Інгредієнти:

  • окраєць чорного хліба;
  • вівсяні пластівці – 270 г;
  • сіль;
  • вода – 520 мл

Приготування:

  • Залити вівсянку водою. Додати хліб. Залишити в теплому місці на 2 дні. Зрідка перемішувати.
  • У каструльку перелити рідину, а пластівці прибрати. Вони для приготування не знадобляться. Закип’ятити і підсолити.

Із заморожених ягід

У зимові вечори порадуйте себе яскравим смаком і ніжною консистенцією напою.

Інгредієнти:

  • вишня – 270 г замороженої;
  • крохмаль – 2,5 ст. ложки;
  • полуниця – 270 г замороженої;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • вода – 2100 мл

Приготування:

  • Залишити кухоль води. Решту рідина закип’ятити. Помістити ягоди. Проварити 12 хвилин. Шумівкою вийняти ягоди.
  • Підсолодити отриманий компот. У відставлений обсяг води насипати крохмаль. Перемішати і перелити в гарячу рідину. Перемішуючи варити на малому вогні. Маса повинна бути густою.

Рецепт з яблук

Чудовий осінній варіант. Готують кисіль з свіжих яблук. Рекомендується використовувати солодкі сорти.

Дивіться також:  Обліпиховий чай – 17 рецептів: з апельсином, медом, імбиром

Інгредієнти:

  • яблуко – 3 шт.;
  • вода – 4 склянки;
  • цукор – 60 г;
  • лимонна кислота – на кінчику ножа;
  • крохмаль – 3 ч. ложки.

Приготування:

  • Порізати яблука. Насіння видалити. Залити окропом (3 гуртки).
  • Варити 35 хвилин. Після того як фрукти розварилися процідити. Підсолодити і підсипати лимонку. Перемішати.
  • В гуртку води розчинити крохмаль і залити в яблучний відвар. Проварити. Маса повинна загуснути.

Домашній молочний кисіль

Дивовижне ласощі, яка з вигляду нагадує мус. Можна зробити його більш густим і їсти ложками.

Інгредієнти:

  • крохмаль – 1 ст. ложка;
  • ванілін;
  • тертий шоколад;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • молоко – 1,5 гуртки.

Приготування:

  • В половину гуртки молока насипати крохмаль і підсолодити. Перемішати.
  • Молоко, що залишилося закип’ятити. Насипати ваніль. Влити крохмальну суміш. Закип’ятити і відразу прибрати з вогню.
  • Охолодити масу і присипати шоколадною стружкою.

Для приготування напою можна використовувати не тільки картопляний, але і кукурудзяний крохмаль.

З журавлини

Якщо правильно приготувати напій, то ягода збереже всі корисні властивості. Кисіль вийде не тільки смачним, але і дуже корисним. Для приготування можна використовувати свіжі або заморожені ягоди.

Інгредієнти:

  • цукор – 55 г;
  • вода – 2100 мл;
  • журавлина – 420 г;
  • крохмаль – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Покласти ягоди в чашу від блендера. Подрібнити. Покласти в марлю і віджати сік.
  • У кухоль води насипати крохмаль. Перемішати і налити сік. Розмішати.
  • Залишилася воду закип’ятити. Влити крохмальну суміш. Підсолодити. Варити постійно перемішуючи 6 хвилин.

З обліпихи

Відмінне і смачне засіб від застуди. Для поліпшення смакових якостей можна додати в напій корицю або цитрусову цедру.

Інгредієнти:

  • вода – 2100 мл;
  • крохмаль – 4 ст. ложки;
  • обліпиха – 210 г;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • вода – 120 мл холодної кип’яченої.

Приготування:

  • Залити водою ягоди. Закип’ятити і варити 3 хвилини. Пролити через сито, при цьому ягоди добре обім’яти. Підсолодити і розмішати.
  • У холодну воду насипати крохмаль. Розмішати. Влити в обліпиховий відвар. Перемішуючи варити. Маса повинна бути густою.

Як правильно варити кисіль з пачки

Кисіль – це популярний вже багато століть десерт. Любителі пива можуть заощадити час і приготувати солодощі з готових сумішей.

Дивіться також:  Коктейль мохіто – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Стандартний метод приготування з сухої суміші включає наступні пункти:

  • Для сухої суміші масою 250 г знадобиться літр води.
  • В половині чашки води розмішати вміст пачки. Робити це необхідно обережно, щоб не залишилося грудочок.
  • Закип’ятити воду, що залишилася. Малими порціями залити розведену з порошком рідина. Розмішати і закип’ятити. Головне – постійно перемішуйте напій. Проварити 2 хвилини і злегка остудити.

З чорної смородини

Напій порадує вас легкою кислинкою і приголомшливим ароматом. Щоб не зіпсувати смак десерту, для приготування їжі використовуйте тільки якісні і міцні ягоди.

Інгредієнти:

  • цукор – 210 г;
  • чорна смородина – 650 г;
  • крохмаль – 4 ст. ложки картопляного;
  • вода – 1420 мл

Приготування:

  • Перед приготуванням необхідно видалити всі гілочки з ягід. Викинути зіпсовані і пом’яті плоди. Потім промити, навіть якщо ягода з вашого городу. Залишити в друшляку на 7 хвилин. Уся рідина повинна стекти.
  • Розім’яти ягоди за допомогою картоплем’ялкою. Отриману кашку залити водою, залишивши один кухоль від загального обсягу. Закип’ятити. Засипати цукор. Перемішати і проварити 7 хвилин. Пінку, яка утворюється на поверхні необхідно видаляти.
  • Скласти марлю. Знадобиться два шари. Приготовлений відвар процідити. Закип’ятити чисту рідину.
  • У відставлений обсяг води насипати рекомендована кількість крохмалю. Перемішати і залити в киплячу рідину. Перемішуючи варити 4 хвилини.

З жовтками

Трохи змінений варіант молочного киселю. Якщо додати в готовий напій заморожені ягоди, то кисіль чудово втамовує спрагу і одночасно освіжить.

Інгредієнти:

  • крохмаль – 2 ст. ложки;
  • молоко – 850 мл;
  • апельсинова цедра – 1 ч. ложка;
  • жовток – 4 шт.;
  • лимонна цедра – 2 ч. ложки;
  • ванільний цукор – пакетик.

Приготування:

  • Підсолодити жовтки. Розтирати поки цукрові кристали повністю не розчиняться.
  • В половині чашки води розчинити крохмаль. В об’єм, що залишився молока помістити цукрову масу. Закип’ятити.
  • Влити крохмальну масу і постійно перемішуючи проварити. Кисіль повинен загуснути. Перемістити в ємність з крижаною водою і збивати кисіль поки він не стане холодним.
  • Посипати ваніліном. Додати цедру і перемішати.

На киселі після охолодження утворюється плівка, щоб уникнути появи посипайте поверхню цукровою пудрою.

Прокрутка до верху