Кисіль із заморожених ягід – 7 рецептів, як зварити смачний домашній кисіль

Методи сухої заморозки продуктів, що застосовуються в сучасних холодильниках, дозволяють зберегти користь тільки що зірваних фруктів і ягід до самої зими. А що потім можна приготувати з таких заготовок? Все те ж, що і з свіжих плодів! Наприклад, кисіль із заморожених ягід. Нижче наведені різні технології приготування цього напою.

Класичний кисіль із заморожених ягід і крохмалю

Для киселю з заморожених літніх заготовок підійдуть абсолютно будь-які ягоди: малина, полуниця, чорниця, ожина, смородина та інші. Класична рецептура не передбачає розморожування плодів, що значно спрощує процес готування.

Набір продуктів для різних сортів ягід завжди буде однаковою:

  • 2000 мл питної води;
  • 500 г заморожених ягід;
  • 120 г цукру;
  • 100 г крохмалю.

Рецепт напою по кроках:

  • У каструлі відповідної місткості закип’ятити воду і відправити в неї заморожені ягоди. Після закипання варити їх п’ять хвилин.
  • Потім розім’яти товкачем для картопляного пюре і пропустити все через залізне сито. Це допоможе отримати більш однорідний напій.
  • Повернути основу в посуд для варіння і знову дати їй закипіти.
  • У булькающую рідину всипати цукор і ввести розмішаний у склянці холодної води крохмаль. Енергійно перемішати, щоб запобігти утворенню грудочок в киселях.

І як тільки вміст каструлі закипить, напій готовий, і його прибирають з плити.

Як зварити рідкий напій

Регулюючи кількість крохмалю, доданого в напій, можна впливати на його густину.

Так, якщо зменшити пропорції цього продукту відносно рідини, то вийде рідкий домашній кисіль:

  • 2000 мл води;
  • 300 г чорної і червоної смородини;
  • 50 г крохмалю;
  • 200 г цукру.

Технологія приготування:

  • Ягоди розморозити і продавити крізь сито.
  • Відставити в сторону сік, який вдалося отримати з ягід (він знадобиться пізніше), а вичавки перекласти в каструлю, залити водою і варити близько п’яти хвилин після початку кипіння.
  • Отриманий компот процідити через марлю, додати в нього цукор і повернути на вогонь.
  • Відставлений раніше сік змішати з крохмалем. Отриману рідину тонкою цівкою влити в киплячий фільтрований компот і заварити в протягом декількох хвилин, перемішуючи.
Дивіться також:  Як правильно заварювати пуер?

Готуємо з вишнею

«Родзинка» цього напою полягає у використанні спецій, які вигідно відтіняють і підкреслюють смак кисло-солодких ягід.

Якщо перед заморожуванням з вишень були видалені кісточки, ягоди можна не розморожувати. Якщо плоди заготовлені цілком, то їх доведеться розморозити, щоб вийняти кісточки.

Пропорції інгредієнтів:

  • 2000 мл води і ще 200 мл, щоб розвести крохмаль;
  • 500 р вишні;
  • 180 г цукру;
  • 80 г крохмалю;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 5 г кориці;
  • 2,5 меленого кардамону;
  • 1 г ванілі.

Готуємо вишневий кисіль наступним чином:

  • Закип’ятити воду, додати в неї спеції, проварити їх п’ять хвилин.
  • Потім виловити шумівкою бутончики гвоздики і засипати вишню. Розморожені ягоди відправити разом з соком, що виділився при відтаванні.
  • Засипати цукор і повністю розчинити, безперервно перемішуючи його.
  • Далі дочекатися закипання вмісту каструлі, після чого влити розведений в холодній воді загусник.
  • Заварювати напій, помішуючи, до густини. З появою перших прийме кипіння зняти каструлю з плити.

Густий кисіль з заморожених ягід

Цей кисіль виходить густим не тільки завдяки більшому вмісту крохмалю, але і за рахунок ягідного пюре, яке в процесі приготування перетворюється заморожена полуниця.

Для густого киселю з замороженої полуниці слід підготувати:

  • 1000 мл води;
  • 300 г замороженої полуниці;
  • 80 – 100 г цукру;
  • 80 г крохмалю.

Як зварити кисіль:

  • Заморожені ягоди перекласти в каструлю, засипати цукром і залити водою. Розмішати все до розчинення солодких кристалів і відправити на плиту.
  • Коли вода з полуницею закипить, через 5 – 7 хвилин виловити ягоди шумівкою і перетворити їх в пюре за допомогою блендера або звичайного сита.
  • У киплячий полуничний компот повернути полуницю у вигляді пюре і влити розведений водою крохмаль. Проварити кисіль пару хвилин і прибрати з вогню.
Дивіться також:  Кава по-турецьки – 10 рецептів, як готувати смачну турецьку каву

Такий кисіль можна подавати ще теплим, але таким же смачним він буде і в охолодженому вигляді.

Корисний напій з журавлиною

Кисіль з журавлини – це не тільки смачний, але і корисний напій, який буде корисно ввести в свій раціон у період епідемій грипу і простудних захворювань. Він зможе зміцнити імунітет і допоможе організму впоратися з уже потрапили в нього вірусами.

Щоб зварити такий лікувальний кисіль із замороженої журавлини, потрібно підготувати:

  • 2000 мл води;
  • 300 г журавлини;
  • 80 г крохмалю;
  • цукор за смаком.

Хід роботи:

  • Ягоди розморозити, при необхідності промити під прохолодною проточною водою, а потім пюрировать блендером в кашку.
  • Склянку води залишити для розведення крохмалю, а іншу рідину змішати з ягідної кашкою і довести до кипіння.
  • Підсолодити вміст каструлі за смаком і тонкою цівкою влити в нього змішаний з водою крохмаль. Як тільки напій загусне – він готовий.

Домашній кисіль – досить поживний напій, тому він може повністю замінити один прийом їжі, наприклад, полуденок або перекус. І особливо, якщо доповнити його булочкою або пиріжком.

Рецепт для мультиварки

Кисіль з крохмалю і заморожених ягід можна зварити і в мультиварці. Часу на це піде не більше, ніж на приготування на плиті, а може навіть і менше. Завдяки особливим режимів приготування в такому напої вітаміни і корисні речовини зберігаються краще.

Інгредієнти, використовувані в процесі варіння:

  • 1500 мл води і додатково 250 мл крохмалю;
  • 500 г ягід (агрус і червона смородина);
  • 150 г цукру;
  • 60 г крохмалю.

Спосіб приготування:

  • У мультикастрюлю скласти заморожені ягоди, залити їх водою, закрити кришку і запустити режим «Суп/Пароварка» на чверть години.
  • Після звукового сигналу виловити ягоди шумівкою і продавити їх через сито.
  • Отримане пюре без кісточок повернути у воду разом з цукром. Знову на 15 хвилин включити опцію «Суп/Пароварка».
  • За 2 – 3 хвилини до закінчення програми відкрити кришку пристрою і влити розмішаний у склянці води крохмаль. Дочекатися завершення програми і дати напою настоятися ще приблизно одну годину.
Дивіться також:  Настоянка на журавлині – 6 рецептів

З желатину і заморожених ягід

Звичайно, набагато звичніше використовувати в якості загусника для цього напою крохмаль, але в єврейській і французької кухні зустрічаються красиві прозорі киселі на желатині.

Особливість таких напоїв в тому, що вживають їх в їжу тільки в охолодженому вигляді.

Склад напою на желатині:

  • 2000 – 3000 мл води;
  • 400 – 500 г заморожених ягід;
  • 14 г желатину;
  • 200 г цукру.

Послідовність дій:

  • Желатин залити 100 мл холодної води і дати йому насититися вологою протягом півгодини. Потім набряклі крупиці розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Не кип’ятити.
  • Ягоди з водою довести до кипіння і варити 10 хвилин до отримання насиченого відвару, який потім процідити, змішати з цукром і розпущеним желатином. Трохи прогріти напій на вогні, але не допускати його кипіння.
  • Готовий напій розлити по порційним ємкостей для подачі і охолодити. Кисіль із заморожених ягід на желатині готовий.
Прокрутка до верху