Методи сухої заморозки продуктів, що застосовуються в сучасних холодильниках, дозволяють зберегти користь тільки що зірваних фруктів і ягід до самої зими. А що потім можна приготувати з таких заготовок? Все те ж, що і з свіжих плодів! Наприклад, кисіль із заморожених ягід. Нижче наведені різні технології приготування цього напою.
Класичний кисіль із заморожених ягід і крохмалю
Для киселю з заморожених літніх заготовок підійдуть абсолютно будь-які ягоди: малина, полуниця, чорниця, ожина, смородина та інші. Класична рецептура не передбачає розморожування плодів, що значно спрощує процес готування.
Набір продуктів для різних сортів ягід завжди буде однаковою:
- 2000 мл питної води;
- 500 г заморожених ягід;
- 120 г цукру;
- 100 г крохмалю.
Рецепт напою по кроках:
- У каструлі відповідної місткості закип’ятити воду і відправити в неї заморожені ягоди. Після закипання варити їх п’ять хвилин.
- Потім розім’яти товкачем для картопляного пюре і пропустити все через залізне сито. Це допоможе отримати більш однорідний напій.
- Повернути основу в посуд для варіння і знову дати їй закипіти.
- У булькающую рідину всипати цукор і ввести розмішаний у склянці холодної води крохмаль. Енергійно перемішати, щоб запобігти утворенню грудочок в киселях.
І як тільки вміст каструлі закипить, напій готовий, і його прибирають з плити.
Як зварити рідкий напій
Регулюючи кількість крохмалю, доданого в напій, можна впливати на його густину.
Так, якщо зменшити пропорції цього продукту відносно рідини, то вийде рідкий домашній кисіль:
- 2000 мл води;
- 300 г чорної і червоної смородини;
- 50 г крохмалю;
- 200 г цукру.
Технологія приготування:
- Ягоди розморозити і продавити крізь сито.
- Відставити в сторону сік, який вдалося отримати з ягід (він знадобиться пізніше), а вичавки перекласти в каструлю, залити водою і варити близько п’яти хвилин після початку кипіння.
- Отриманий компот процідити через марлю, додати в нього цукор і повернути на вогонь.
- Відставлений раніше сік змішати з крохмалем. Отриману рідину тонкою цівкою влити в киплячий фільтрований компот і заварити в протягом декількох хвилин, перемішуючи.
Готуємо з вишнею
«Родзинка» цього напою полягає у використанні спецій, які вигідно відтіняють і підкреслюють смак кисло-солодких ягід.
Якщо перед заморожуванням з вишень були видалені кісточки, ягоди можна не розморожувати. Якщо плоди заготовлені цілком, то їх доведеться розморозити, щоб вийняти кісточки.
Пропорції інгредієнтів:
- 2000 мл води і ще 200 мл, щоб розвести крохмаль;
- 500 р вишні;
- 180 г цукру;
- 80 г крохмалю;
- 5 бутонів гвоздики;
- 5 г кориці;
- 2,5 меленого кардамону;
- 1 г ванілі.
Готуємо вишневий кисіль наступним чином:
- Закип’ятити воду, додати в неї спеції, проварити їх п’ять хвилин.
- Потім виловити шумівкою бутончики гвоздики і засипати вишню. Розморожені ягоди відправити разом з соком, що виділився при відтаванні.
- Засипати цукор і повністю розчинити, безперервно перемішуючи його.
- Далі дочекатися закипання вмісту каструлі, після чого влити розведений в холодній воді загусник.
- Заварювати напій, помішуючи, до густини. З появою перших прийме кипіння зняти каструлю з плити.
Густий кисіль з заморожених ягід
Цей кисіль виходить густим не тільки завдяки більшому вмісту крохмалю, але і за рахунок ягідного пюре, яке в процесі приготування перетворюється заморожена полуниця.
Для густого киселю з замороженої полуниці слід підготувати:
- 1000 мл води;
- 300 г замороженої полуниці;
- 80 – 100 г цукру;
- 80 г крохмалю.
Як зварити кисіль:
- Заморожені ягоди перекласти в каструлю, засипати цукром і залити водою. Розмішати все до розчинення солодких кристалів і відправити на плиту.
- Коли вода з полуницею закипить, через 5 – 7 хвилин виловити ягоди шумівкою і перетворити їх в пюре за допомогою блендера або звичайного сита.
- У киплячий полуничний компот повернути полуницю у вигляді пюре і влити розведений водою крохмаль. Проварити кисіль пару хвилин і прибрати з вогню.
Такий кисіль можна подавати ще теплим, але таким же смачним він буде і в охолодженому вигляді.
Корисний напій з журавлиною
Кисіль з журавлини – це не тільки смачний, але і корисний напій, який буде корисно ввести в свій раціон у період епідемій грипу і простудних захворювань. Він зможе зміцнити імунітет і допоможе організму впоратися з уже потрапили в нього вірусами.
Щоб зварити такий лікувальний кисіль із замороженої журавлини, потрібно підготувати:
- 2000 мл води;
- 300 г журавлини;
- 80 г крохмалю;
- цукор за смаком.
Хід роботи:
- Ягоди розморозити, при необхідності промити під прохолодною проточною водою, а потім пюрировать блендером в кашку.
- Склянку води залишити для розведення крохмалю, а іншу рідину змішати з ягідної кашкою і довести до кипіння.
- Підсолодити вміст каструлі за смаком і тонкою цівкою влити в нього змішаний з водою крохмаль. Як тільки напій загусне – він готовий.
Домашній кисіль – досить поживний напій, тому він може повністю замінити один прийом їжі, наприклад, полуденок або перекус. І особливо, якщо доповнити його булочкою або пиріжком.
Рецепт для мультиварки
Кисіль з крохмалю і заморожених ягід можна зварити і в мультиварці. Часу на це піде не більше, ніж на приготування на плиті, а може навіть і менше. Завдяки особливим режимів приготування в такому напої вітаміни і корисні речовини зберігаються краще.
Інгредієнти, використовувані в процесі варіння:
- 1500 мл води і додатково 250 мл крохмалю;
- 500 г ягід (агрус і червона смородина);
- 150 г цукру;
- 60 г крохмалю.
Спосіб приготування:
- У мультикастрюлю скласти заморожені ягоди, залити їх водою, закрити кришку і запустити режим «Суп/Пароварка» на чверть години.
- Після звукового сигналу виловити ягоди шумівкою і продавити їх через сито.
- Отримане пюре без кісточок повернути у воду разом з цукром. Знову на 15 хвилин включити опцію «Суп/Пароварка».
- За 2 – 3 хвилини до закінчення програми відкрити кришку пристрою і влити розмішаний у склянці води крохмаль. Дочекатися завершення програми і дати напою настоятися ще приблизно одну годину.
З желатину і заморожених ягід
Звичайно, набагато звичніше використовувати в якості загусника для цього напою крохмаль, але в єврейській і французької кухні зустрічаються красиві прозорі киселі на желатині.
Особливість таких напоїв в тому, що вживають їх в їжу тільки в охолодженому вигляді.
Склад напою на желатині:
- 2000 – 3000 мл води;
- 400 – 500 г заморожених ягід;
- 14 г желатину;
- 200 г цукру.
Послідовність дій:
- Желатин залити 100 мл холодної води і дати йому насититися вологою протягом півгодини. Потім набряклі крупиці розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Не кип’ятити.
- Ягоди з водою довести до кипіння і варити 10 хвилин до отримання насиченого відвару, який потім процідити, змішати з цукром і розпущеним желатином. Трохи прогріти напій на вогні, але не допускати його кипіння.
- Готовий напій розлити по порційним ємкостей для подачі і охолодити. Кисіль із заморожених ягід на желатині готовий.