Кисіль з варення і крохмалю – 7 рецептів, як зварити смачний домашній кисіль

Кисіль – ніжний, смачний і неймовірно корисний напій, сприятливо впливає на роботу травної системи. Його варять із свіжих або заморожених фруктів, ягід, молока, овочів і злаків. В домашніх умовах можна приготувати смачний кисіль з крохмалю і варення, яке знайдеться на поличці в коморі у кожної господині.

Густий кисіль з варення і крохмалю

Цей нескладний рецепт допоможе дізнатися, як зварити кисіль з крохмалю і варення самостійно, витративши мінімум сил і часу. Щоб він вийшов густим, необхідно використовувати велику кількість картопляного згущувача (80 г на 1 літр рідини). А для основи десертного пиття підійде фруктове або ягідне варення.

Необхідні продукти:

  • цукор-пісок – 60 г;
  • вода – 1,2 л;
  • крохмаль картопляний – 90 г;
  • варення (сливове або абрикосове) – 170 г;
  • кислота лимонна – 3 р.

Готуємо:

  • Покласти варення в глибоку чашу, потім додати до нього теплу воду і цукровий пісок.
  • Солодку масу добре перемішати, потім поставити на піч і проварити близько семи хвилин, не забуваючи періодично розмішувати.
  • Після цього отриманий склад слід остудити і процідити через сито, одночасно подрібнюючи фруктові шматочки.
  • Підготовлену рідину перелити в каструлю, закип’ятити і насипати лимонну кислоту.
  • Крохмаль розвести в холодній воді, потім невеликий цівкою ввести його в солодку суміш.
  • Кисіль акуратно перемішати і продовжувати готувати при слабкому кипінні, поки напій не придбає щільну консистенцію.

Готове ласощі остудити і подати порційно, прикрасивши часточками консервованих фруктів. Завдяки пружному складу, густий кисіль може стати в нагоді для оформлення кондитерських виробів.

Як зварити рідкий напій

Щоб приготувати рідкий кисіль, необхідно використовувати 30 г крохмалю на 1 л води. Таке питво ідеально підходить для малюків, а якщо в нього додати заморожені ягоди і трохи ванілі, то напій припаде до смаку і ласунам постарше.

Необхідні продукти:

  • крохмаль (хорошої якості) – 45 г;
  • ягоди заморожені (кілька видів) – 550 г;
  • вода – 1,5 л;
  • цукор – 120 г;
  • щіпка ваніліну;
  • яблучний джем – 85 р.
Дивіться також:  Як правильно заварювати пуер?

Готуємо:

  • У жароміцну ємність налити воду, потім додати джем і поставити варити.
  • Коли суміш закипить, покласти цукор, засипати ваніль, розмішати і готувати близько чотирьох хвилин.
  • Після цього дати рідини трохи охолонути, потім процідити її, залити в каструлю і поставити на вогонь.
  • У воду насипати картопляний загусник, гарненько розтерти складу до однорідності і поступово додати в киплячий морс.
  • Потім закинути ягоди і, не перестаючи розмішувати, варити кисіль до легкого загустіння.

Ароматний напій налити в красиві гуртки і запропонувати спробувати. Приготувати рідкий кисіль можна з будь-якого варення, головне, правильно дотримуватися порційне співвідношення продуктів.

З вишневого ласощі

Напій з вишневого джему володіє насиченим смаком стиглих фруктів. Він допоможе швидко втамувати спрагу та одночасно приглушити почуття голоду, тому його рекомендується вживати в якості легкого перекусу між прийомами їжі.

Необхідні продукти:

  • варення з вишні (без кісточок) – 100 г;
  • сік лимона – 40 мл;
  • крохмаль – 45 г;
  • вода – 1,3 л;
  • білий цукор – 23 р.

Готуємо:

  • У ємність для варіння додати воду, закип’ятити її і покласти варення. Через 3-4 хвилини загасити вогонь і відставити каструлю.
  • Коли сироп охолоне, необхідно пропустити його через сито, а велику масу з фруктів видалити.
  • Потім набрати в чашку близько 200 мл процідженої рідини, насипати в неї загусник і перемішувати до тих пір, поки він не розчиниться.
  • Після цього сироп довести до кипіння, додати в нього розведений крохмаль і варити три хвилини. Потім ввести цукор і налити лимонний сік.
  • Готувати напій ще одну хвилину, потім вимкнути конфорку.

Подавати домашній кисіль рекомендується в теплому вигляді. Фруктовий напій буде чудово поєднуватися з гарячими булочками або солодкими пиріжками.

Кисіль з малинового варення і крохмалю

Домашній кисіль, приготований з малинового варення, виходить досить рідким, тому до нього потрібно додати більше крохмалю. Готове ласощі має яскравий, красивий колір, неповторний аромат свіжих ягід і обов’язково сподобається всім домочадцям під час обіду.

Дивіться також:  Коктейль Б-52 – рецепт в домашніх умовах і як правильно пити

Необхідні продукти:

  • джем з малини – 0,5 г;
  • цукор – 50 г;
  • крохмаль – 150 г;
  • вода – 2,3 л.

Готуємо:

  • Перед тим як зварити кисіль з крохмалю і варення, необхідно позбутися від зерен, присутніх у цих ягодах, щоб вони не зіпсували смак напою. Для цього джем потрібно викласти на марлеву тканину і віджати через неї ягідну масу в глибоку миску. Після такої процедури кісточки залишаються на марлі, а солодка суміш стає чистою.
  • Тепер необхідно наповнити каструлю водою, поставити на плиту і довести до кипіння. Потім налити варення і варити кисіль п’ять хвилин.
  • Крохмаль змішати з водою, після чого додати в каструлю.
  • Готувати ще три хвилини, постійно розмішуючи склад, щоб не утворилися грудочки.

Зварений напій остудити і розлити по чашках. До нього бажано запропонувати горіхове печиво або свіжі тістечка з кремом.

З полуничним смаком

Полуничний кисіль – чудове ласощі, яке має апетитним ароматом, ніжною консистенцією. Такий напій дуже люблять дорослі і діти, тому він може стати чудовою стравою на сімейному святі.

Необхідні продукти:

  • кукурудзяний крохмаль – 25 г;
  • апельсиновий сік – 12 мл;
  • полуничне варення (або повидло) – 120 г;
  • цукор білий – 60 г;
  • вода – 1 л.

Готуємо:

  • У невелику каструлю покласти варення, налити води і поставити на невеликий вогонь. Сироп варити сім хвилин, потім відставити і дати охолонути.
  • Після цього ретельно перетерти масу через сито, щоб її склад став однорідним, без присутності великих шматочків.
  • Помістити ягідний відвар на плиту, розчинити в ньому цукор, налити сік свіжого апельсина і прокип’ятити хвилину.
  • Потім повільно залити розведений водою крохмаль, добре перемішати і варити кисіль до густоти.

Гарячого частування дати настоятися і застигнути в закритому посуді. Подавати в теплому або холодному вигляді – однаково смачно.

Корисний журавлинний напій

Освіжаючий кисіль з журавлинного варення, володіє не тільки чудовим смаком, але і збагачує організм необхідними вітамінами. Зварити його не складе ніякої праці і вже через чверть години, можна буде насолоджуватися шикарним і корисним напоєм.

Дивіться також:  Кава арабіка: в зернах, мелена, розчинна, сублімована – яку вибрати? 4 рецепта приготування

Необхідні продукти:

  • картопляний загусник – 60 г;
  • вода – 0,8 л;
  • цукор-пісок – 45 г;
  • варення з журавлини – 165 г;
  • лимонна кислота – 2 г.

Готуємо:

  • Розчинити варення у воді, потім поставити посуд з ягідної сумішшю на піч і довести до кипіння. Після чого дати морсу охолонути і пропустити його через дрібне сито.
  • Тепер в солодку масу засипати лимонну кислоту, цукор, поставити на вогонь і знову закип’ятити.
  • Потім, помішуючи відвар, залити в нього суміш з крохмалю і води. Коли кисіль почне кипіти, зняти з плити і остудити.

Подавати напій рекомендується охолодженим, засипавши кожну порцію пудрою з цукру. Його можна вживати як самостійний десерт або поєднувати з фруктами, запеченими в духовці.

Кисіль з варенням з чорної смородини і крохмалем

Цей кисіль вважається дуже корисним, так як містить велику кількість вітаміну C. Його краще готувати зі свіжих ягід, перетертих з цукром, але можна використовувати і варення, закатане в банки.

Необхідні продукти:

  • холодна вода – 2,8 л;
  • цукор – на смак;
  • смородиновий джем – 0,5 г;
  • чотири листочки м’яти або меліси;
  • крохмаль – 110 р.

Готуємо:

  • Джем розчинити в теплій воді, потім процідити за допомогою сита, щоб звільнити рідина від шматочків ягід.
  • Після чого відлити 200 мл морсу в окремий склянку, а решту рідина поставити на плиту і нагрівати.
  • У склянку з ягідним розчином насипати крохмаль, інтенсивно перемішати і ввести в закипаючий морс.
  • Потім закинути листочки м’яти, довести кисіль, постійно помішуючи, до кипіння і відразу зняти з вогню.

За бажанням, можна додати в напій ягоди смородини – це додасть йому більш апетитний і красивий вигляд. Готовий кисіль з освіжаючим смаком стиглої смородини, відмінно підбадьорить, додасть сил і підніме настрій на цілий день. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху