Кисіль – ніжний, смачний і неймовірно корисний напій, сприятливо впливає на роботу травної системи. Його варять із свіжих або заморожених фруктів, ягід, молока, овочів і злаків. В домашніх умовах можна приготувати смачний кисіль з крохмалю і варення, яке знайдеться на поличці в коморі у кожної господині.
Густий кисіль з варення і крохмалю
Цей нескладний рецепт допоможе дізнатися, як зварити кисіль з крохмалю і варення самостійно, витративши мінімум сил і часу. Щоб він вийшов густим, необхідно використовувати велику кількість картопляного згущувача (80 г на 1 літр рідини). А для основи десертного пиття підійде фруктове або ягідне варення.
Необхідні продукти:
- цукор-пісок – 60 г;
- вода – 1,2 л;
- крохмаль картопляний – 90 г;
- варення (сливове або абрикосове) – 170 г;
- кислота лимонна – 3 р.
Готуємо:
- Покласти варення в глибоку чашу, потім додати до нього теплу воду і цукровий пісок.
- Солодку масу добре перемішати, потім поставити на піч і проварити близько семи хвилин, не забуваючи періодично розмішувати.
- Після цього отриманий склад слід остудити і процідити через сито, одночасно подрібнюючи фруктові шматочки.
- Підготовлену рідину перелити в каструлю, закип’ятити і насипати лимонну кислоту.
- Крохмаль розвести в холодній воді, потім невеликий цівкою ввести його в солодку суміш.
- Кисіль акуратно перемішати і продовжувати готувати при слабкому кипінні, поки напій не придбає щільну консистенцію.
Готове ласощі остудити і подати порційно, прикрасивши часточками консервованих фруктів. Завдяки пружному складу, густий кисіль може стати в нагоді для оформлення кондитерських виробів.
Як зварити рідкий напій
Щоб приготувати рідкий кисіль, необхідно використовувати 30 г крохмалю на 1 л води. Таке питво ідеально підходить для малюків, а якщо в нього додати заморожені ягоди і трохи ванілі, то напій припаде до смаку і ласунам постарше.
Необхідні продукти:
- крохмаль (хорошої якості) – 45 г;
- ягоди заморожені (кілька видів) – 550 г;
- вода – 1,5 л;
- цукор – 120 г;
- щіпка ваніліну;
- яблучний джем – 85 р.
Готуємо:
- У жароміцну ємність налити воду, потім додати джем і поставити варити.
- Коли суміш закипить, покласти цукор, засипати ваніль, розмішати і готувати близько чотирьох хвилин.
- Після цього дати рідини трохи охолонути, потім процідити її, залити в каструлю і поставити на вогонь.
- У воду насипати картопляний загусник, гарненько розтерти складу до однорідності і поступово додати в киплячий морс.
- Потім закинути ягоди і, не перестаючи розмішувати, варити кисіль до легкого загустіння.
Ароматний напій налити в красиві гуртки і запропонувати спробувати. Приготувати рідкий кисіль можна з будь-якого варення, головне, правильно дотримуватися порційне співвідношення продуктів.
З вишневого ласощі
Напій з вишневого джему володіє насиченим смаком стиглих фруктів. Він допоможе швидко втамувати спрагу та одночасно приглушити почуття голоду, тому його рекомендується вживати в якості легкого перекусу між прийомами їжі.
Необхідні продукти:
- варення з вишні (без кісточок) – 100 г;
- сік лимона – 40 мл;
- крохмаль – 45 г;
- вода – 1,3 л;
- білий цукор – 23 р.
Готуємо:
- У ємність для варіння додати воду, закип’ятити її і покласти варення. Через 3-4 хвилини загасити вогонь і відставити каструлю.
- Коли сироп охолоне, необхідно пропустити його через сито, а велику масу з фруктів видалити.
- Потім набрати в чашку близько 200 мл процідженої рідини, насипати в неї загусник і перемішувати до тих пір, поки він не розчиниться.
- Після цього сироп довести до кипіння, додати в нього розведений крохмаль і варити три хвилини. Потім ввести цукор і налити лимонний сік.
- Готувати напій ще одну хвилину, потім вимкнути конфорку.
Подавати домашній кисіль рекомендується в теплому вигляді. Фруктовий напій буде чудово поєднуватися з гарячими булочками або солодкими пиріжками.
Кисіль з малинового варення і крохмалю
Домашній кисіль, приготований з малинового варення, виходить досить рідким, тому до нього потрібно додати більше крохмалю. Готове ласощі має яскравий, красивий колір, неповторний аромат свіжих ягід і обов’язково сподобається всім домочадцям під час обіду.
Необхідні продукти:
- джем з малини – 0,5 г;
- цукор – 50 г;
- крохмаль – 150 г;
- вода – 2,3 л.
Готуємо:
- Перед тим як зварити кисіль з крохмалю і варення, необхідно позбутися від зерен, присутніх у цих ягодах, щоб вони не зіпсували смак напою. Для цього джем потрібно викласти на марлеву тканину і віджати через неї ягідну масу в глибоку миску. Після такої процедури кісточки залишаються на марлі, а солодка суміш стає чистою.
- Тепер необхідно наповнити каструлю водою, поставити на плиту і довести до кипіння. Потім налити варення і варити кисіль п’ять хвилин.
- Крохмаль змішати з водою, після чого додати в каструлю.
- Готувати ще три хвилини, постійно розмішуючи склад, щоб не утворилися грудочки.
Зварений напій остудити і розлити по чашках. До нього бажано запропонувати горіхове печиво або свіжі тістечка з кремом.
З полуничним смаком
Полуничний кисіль – чудове ласощі, яке має апетитним ароматом, ніжною консистенцією. Такий напій дуже люблять дорослі і діти, тому він може стати чудовою стравою на сімейному святі.
Необхідні продукти:
- кукурудзяний крохмаль – 25 г;
- апельсиновий сік – 12 мл;
- полуничне варення (або повидло) – 120 г;
- цукор білий – 60 г;
- вода – 1 л.
Готуємо:
- У невелику каструлю покласти варення, налити води і поставити на невеликий вогонь. Сироп варити сім хвилин, потім відставити і дати охолонути.
- Після цього ретельно перетерти масу через сито, щоб її склад став однорідним, без присутності великих шматочків.
- Помістити ягідний відвар на плиту, розчинити в ньому цукор, налити сік свіжого апельсина і прокип’ятити хвилину.
- Потім повільно залити розведений водою крохмаль, добре перемішати і варити кисіль до густоти.
Гарячого частування дати настоятися і застигнути в закритому посуді. Подавати в теплому або холодному вигляді – однаково смачно.
Корисний журавлинний напій
Освіжаючий кисіль з журавлинного варення, володіє не тільки чудовим смаком, але і збагачує організм необхідними вітамінами. Зварити його не складе ніякої праці і вже через чверть години, можна буде насолоджуватися шикарним і корисним напоєм.
Необхідні продукти:
- картопляний загусник – 60 г;
- вода – 0,8 л;
- цукор-пісок – 45 г;
- варення з журавлини – 165 г;
- лимонна кислота – 2 г.
Готуємо:
- Розчинити варення у воді, потім поставити посуд з ягідної сумішшю на піч і довести до кипіння. Після чого дати морсу охолонути і пропустити його через дрібне сито.
- Тепер в солодку масу засипати лимонну кислоту, цукор, поставити на вогонь і знову закип’ятити.
- Потім, помішуючи відвар, залити в нього суміш з крохмалю і води. Коли кисіль почне кипіти, зняти з плити і остудити.
Подавати напій рекомендується охолодженим, засипавши кожну порцію пудрою з цукру. Його можна вживати як самостійний десерт або поєднувати з фруктами, запеченими в духовці.
Кисіль з варенням з чорної смородини і крохмалем
Цей кисіль вважається дуже корисним, так як містить велику кількість вітаміну C. Його краще готувати зі свіжих ягід, перетертих з цукром, але можна використовувати і варення, закатане в банки.
Необхідні продукти:
- холодна вода – 2,8 л;
- цукор – на смак;
- смородиновий джем – 0,5 г;
- чотири листочки м’яти або меліси;
- крохмаль – 110 р.
Готуємо:
- Джем розчинити в теплій воді, потім процідити за допомогою сита, щоб звільнити рідина від шматочків ягід.
- Після чого відлити 200 мл морсу в окремий склянку, а решту рідина поставити на плиту і нагрівати.
- У склянку з ягідним розчином насипати крохмаль, інтенсивно перемішати і ввести в закипаючий морс.
- Потім закинути листочки м’яти, довести кисіль, постійно помішуючи, до кипіння і відразу зняти з вогню.
За бажанням, можна додати в напій ягоди смородини – це додасть йому більш апетитний і красивий вигляд. Готовий кисіль з освіжаючим смаком стиглої смородини, відмінно підбадьорить, додасть сил і підніме настрій на цілий день. Приємного апетиту!