Кисіль з журавлини – 7 рецептів приготування

Раніше киселі готували на основі вівса і ячменю, а сьогодні для його приготування використовують найрізноманітніші фрукти і ягоди. Наприклад, надзвичайно смачний кисіль з журавлини, а крім іншого, як відомо, така ягода багата вітамінами і мінералами, яких потребує як дитячий, так і дорослий організм.

Класичний кисіль з журавлини

Журавлина – унікальна за своїм складом ягода. Її основний компонент – це аскорбінова кислота, і по кількості цього вітаміну вона може скласти конкуренцію навіть цитрусових фруктів. Користь такої кислої ягоди незаперечна, але багато її не з’їси. Натомість у вигляді киселю – запросто! А як приготувати кисіль з журавлини, дізнайтеся прямо зараз.

Інгредієнти:

  • 620 г журавлини;
  • 1,5 літра води;
  • цукор за смаком;
  • три ложки крохмалю.

Спосіб приготування:

  • Червону ягоду спочатку подрібнюємо блендером, потім пропускаємо через сито.
  • Макуха не викидаємо, а заливаємо водою (літр) і ставимо на плиту.
  • Залишилася воду змішуємо з соком.
  • Як тільки макуха закипить, проціджуємо і вливаємо розведений сік. Знову доводимо до кипіння, додаємо підсолоджувач. Кількість останнього залежить від того, який з солодощі кисіль ви хочете зварити.
  • Потім загусник розбавляємо водою (склянка) і вливаємо в каструлю. Розмішуємо. І як тільки кисіль закипить, вимикаємо вогонь.

Із заморожених ягід

Журавлина заморожена так само корисна, як і свіжа, тому в період захворювань на грип вітамінний напій на її основі виявиться як не можна до речі.

Кисіль із замороженої журавлини готується, як описано вище, єдина відмінність в тому, що ягід буде потрібно трохи менше.

Інгредієнти:

  • 220 г замороженої журавлини;
  • 75 г цукру-піску;
  • до 50 г крохмалю;
  • 350 мл води (150 мл – для згущувача).

Спосіб приготування:

  • Висипаємо В каструлю заморожені ягоди, вливаємо трохи води і прогріваємо.
  • Як тільки плоди розморозяться, подрібнюємо їх блендером, а потім за допомогою сита відокремлюємо макуха від соку.
  • Ягідну масу заливаємо водою і варимо хвилин п’ять. Потім засипаємо пісок і через хвилину додаємо розведений у воді загусник. Ще трохи прогріваємо і знімаємо складу з вогню.
  • Виливаємо сік, розмішуємо і охолоджуємо напій.
Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

З протертої журавлини з цукром

Журавлинний кисіль можна пити як в холодному, так і в гарячому вигляді. Його можна зварити з свіжих ягід або з перетертих з цукром.

Інгредієнти:

  • два склянки перетертих ягід;
  • два літри води;
  • дві ложки крохмалю;
  • кислота лимонна.

Спосіб приготування:

  • Кладемо В сотейник перетерті ягоди, туди ж відправляємо три склянки теплої води і доводимо масу до кипіння.
  • Потім беремо сито і з перетертих ягід робимо пюре.
  • Кладемо трохи лимонної кислоти, ставимо масу на вогонь і, як тільки кашка почне кипіти, вливаємо загусник.
  • Знову чекаємо, поки кисіль закипить, знімаємо його з вогню.

Журавлинний кисіль з крохмалем

Зварити кисіль з журавлини і крохмалю простіше простого, з таким рецептом впорається будь-яка господиня.

Саме головне, визначитися з кількістю крохмалю, адже від нього залежить консистенція напою.

Ви можете зварити і рідкий кисіль, а можете зробити його дуже густим.

Інгредієнти:

  • дві чашки червоних ягід;
  • два літри води;
  • п’ять ложок згущувача;
  • підсолоджувач за смаком.

Спосіб приготування:

  • Для рецепту нам знадобитися макуха і сік ягід. Для цього просто беремо сито і перетираємо плоди, отриманий сік проціджуємо.
  • З макухи робимо відвар. Для цього опускаємо його в киплячу воду, варимо 15 хвилин, потім проціджують. Макуха прибираємо, а відвар повертаємо на плиту і подслащиваем.
  • Потім вливаємо загусник, варимо 8 хвилин, після доливаємо сік, розмішуємо і знімаємо з вогню.

Рецепт для дітей

Кожна мама стежить за раціоном своїх дітей і намагається, щоб кожна страва приносило їм тільки користь. Одним з таких корисних десертів є журавлинний кисіль, багатий вітамінами і макроелементами.

Інгредієнти:

  • два склянки свіжих ягідок;
  • чашка солодкого піску;
  • один апельсин;
  • півсклянки згущувача.
Дивіться також:  Смузі: 12 рецептів для блендера в домашніх умовах

Спосіб приготування:

  • Зі свіжих плодів з допомогою блендера робимо пюре, цедру апельсина подрібнюємо на дрібній тертці.
  • У сотейник наливаємо два літри води, як тільки рідина закипить, кладемо цедру, ягідне пюре і підсолоджувач.
  • Через 15 хвилин вливаємо загусник, кип’ятимо і вимикаємо вогонь.

З додаванням яблук

Журавлинний кисіль можна зварити з додаванням інших, не менш корисних ягід і фруктів.

Наприклад, з яблуками. Виходить дуже смачний, поживний і ароматний напій, особливо, якщо приготувати його в мультиварці.

Інгредієнти:

  • три ложки червоних ягід;
  • два яблука;
  • ложка згущувача;
  • підсолоджувач за смаком.

Спосіб приготування:

  • У чашу електроприладу кладемо ягоди, шматочки яблук (можна без шкірки), насипаємо цукор за смаком і вливаємо 1,3 літра води. Вибираємо режим «На пару» і встановлюємо час 10 хвилин.
  • Ягідно-фруктову масу подрібнюємо блендером, варимо ще 10 хвилин, потім додаємо розведений крохмаль і через дві хвилин вимикаємо прилад.
  • Готовий кисіль можна остудити прямо в чаші, а потім перелити в інший посуд.

Густий кисіль з журавлини

Зварити кисіль можна в рідкому вигляді, як напій, але краще приготувати його більш густим. Його м’яка структура ніжно обволікає стінки шлунка і тим самим чинить на нього лікувальну дію. При цьому, такий кисіль можна подавати, як повноцінний смачний десерт.

Інгредієнти:

  • 120 г морожених ягід;
  • полчаши солодкого піску;
  • 85 г крохмалю.

Спосіб приготування:

  • З цукрового піску і літра води варимо сироп.
  • Потім засипаємо ягоди і як тільки вони закиплять, вводимо розчинений у воді загусник.
  • Доводимо кисіль до кипіння і знімаємо з плити.

Користь і шкода напою

Користь киселя багато в чому залежить від того, які продукти використовуються для його приготування. Але в цілому, тягуча і м’яка консистенція такого напою благотворно позначається на роботі людського організму. Особливо сильно його позитивний вплив на шлунок і кишечник.

Дивіться також:  Чайний гриб – як виростити з нуля?

  • Кисіль з журавлини рекомендується пити в період епідемій грипу і вірусних захворювань, так як ці червоні ягоди багаті вітаміном С.
  • Такий кисіль не тільки відновлює роботу травної системи, але і виводить надлишки рідини з організму, тим самим допомагаючи роботі нирок.
  • Журавлина – низькокалорійна ягода, тому кисіль з неї допоможе контролювати вагу, якщо випивати склянку напою перед їжею.
  • У приготуванні використовується крохмаль. Такий натуральний загусник активізує обмінні процеси.
  • Журавлинний кисіль особливо корисний для дітей, але тільки якщо його приготувати з натуральних ягід, а не з покупних брикетів.

Журавлина – ягода кисла, тому в кисіль додається підсолоджувач. Це означає, що такий напій варто пити з обережністю тим, хто страждає цукровим діабетом, щоб не викликати підвищення цукру в крові.

Тепер ви знаєте, наскільки смачним і корисним може бути кисіль з журавлини. Так що восени не забудьте зібрати таку ягоду і заморозити її на цілий рік, щоб у будь-який час ви змогли зварити вітамінний напій для всієї родини.

Прокрутка до верху