У Китаї обожнюють готувати не тільки рис, але ще й продукт, який називається китайська локшина. Її рідко подають в чистому вигляді, а тільки разом з м’ясом, овочами, грибами і морепродуктів. І обов’язково в кожному рецепті присутній пікантний соус, який і робить китайську кухню однією з найбільш оригінальний по их в світі.
Як приготувати китайську локшину в домашніх умовах
У Піднебесній китайська локшина користується не меншою популярністю, ніж рис. До речі, таку локшину можна приготувати і в домашніх умовах, правда від кулінара буде потрібна певна вправність.
Спосіб приготування:
- Рисова локшина по-китайськи готуватися лише з двох інгредієнтів – рисового борошна і води. Візьміть 260 г борошна і 100 мл звичайної води, замішують тісто не менше години і сформуйте кілька грудочок.
- Кожну грудочку скачуємо в джгут. Після цього їх потрібно витягнути. Для цього швидкими рухами в різні сторони, а також вгору і вниз, розтягуємо заготовки на максимальну довжину. Потім складаємо отримані «стрічки» вдвічі і знову повторюємо процес. В результаті повинні вийти тоненькі нитки, довжиною зі спагеті.
- Локшину варимо так само, як і всі макаронні вироби.
Класичний рецепт страви по-китайськи
Класичний рецепт китайської локшини передбачає використання телятини, а також кількох приправ і спецій.
Інгредієнти:
- 380 г китайської локшини;
- 350 г телятини;
- цибуля;
- два зубчики часнику;
- імбир;
- ½ Ч. л. коричневого цукру;
- ложка томат-пюре;
- три ложки кунжутного масла;
- дві ложки соєвої приправи.
Спосіб приготування:
- М’ясо ріжемо смужками і варимо в підсоленій воді до готовності.
- У розігрітому маслі пасеруємо рубаний імбир, часник і півкільця цибулі.
- Буквально через півхвилини кладемо відварну телятину і заправляємо інгредієнти цукром, олією кунжуту і томатною пастою.
- Тепер викладаємо готову китайську локшину, вливаємо соус, змішуємо інгредієнти і через хвилину прибираємо готову страву з вогню.
Китайська локшина з куркою і овочами
Китайська локшина з куркою і овочами вас приємно здивує своїм пікантним смаком.
В рецепт ви можете додати зелений горошок і цибулю-порей – вийде не тільки смачно, але і дуже привабливо.
Інгредієнти:
- 370 г філе птиці;
- 350 г китайської локшини;
- пара штук моркви і стільки ж стручків солодкого перцю;
- п’ять зубків часнику;
- шість ложок соєвої приправи;
- ложка кунжуту.
Спосіб приготування:
- Філе ріжемо тонкими брусочками і маринуємо в соєвої приправи з подрібненими часниковими зубками.
- Обсмажуємо замариноване м’ясо в підігрітому маслі до рум’яності.
- Потім кладемо до м’яса соломки солодкого перцю і помаранчевого овоча, готуємо 15 хвилин.
- Тепер викладаємо відварену локшину і кунжут, ллємо соус і тушкуємо інгредієнти ще пару хвилин.
Готуємо з креветками
Китайська кухня не обходиться без морепродуктів, тому і національну локшину часто готують з такими інгредієнтами. Для рецепту ви можете взяти будь-морських мешканців чи готовий мікс з морепродуктів, але обов’язково додайте овочі і соєвий соус.
Інгредієнти:
- 320 г локшини;
- 650 г креветок;
- шість ложок олії (кунжутної);
- по 20 мл рисового оцту і соєвої приправи;
- моркву і стручок солодкого перцю;
- дві часникового зубчики.
Спосіб приготування:
- Овочі ріжемо соломкою, часник подрібнюємо пластинами й обсмажуємо в олії. Якщо немає кунжутного, то використовуємо звичайне рослинна, але без запаху.
- Як тільки овочі стануть м’якими, кладемо морепродукти і обсмажуємо їх до рум’яного кольору.
- Викладаємо до інших інгредієнтів відварену локшину, приправляємо все соусом і оцтом, тримаємо на вогні ще пару хвилин і подаємо до столу.
Зі свининою
Якщо вам подобається поєднання незвичайних і контрастних смаків, то обов’язково спробуйте китайську локшину зі свининою. Для аромату додати трохи грибів і подрібнений імбир.
Інгредієнти:
- 480 г свининою вирізки;
- по 180 г грибів та локшини;
- імбир;
- три зубці часнику;
- солодкий перець;
- по ложці меду і рисового оцту;
- по ложці кетчупу і борошна.
Спосіб приготування:
- На розпеченому маслі обсмажуємо тонкі смужки свинини разом з рубаним часником, тертим імбиром і борошном.
- Окремо смажимо гриби разом з кубиками солодкого перцю, а також медом, оцтом і кетчупом.
- Через п’ять хвилин кладемо локшину, для гостроти можна додати трохи перцю чилі, перемішуємо і знімаємо з плити.
- Подаємо з локшину з м’ясом і зеленою цибулею.
Салат з китайської локшини
З китайської локшини можна приготувати найрізноманітніші салати. Ми вибрали самий оригінальний і смачний з яловичиною і соусом «Теріякі».
Інгредієнти:
- 130 г локшини;
- стейк з яловичини вагою в 400 м;
- 280 г спаржі;
- зубок часнику;
- по ложечці кунжутного масла і цедри лимона;
- по півсклянки червоного вина (сухого) і соусу «Теріякі»;
- імбир;
- щіпка насіння фенхелю і кілька зірочок анісу.
Спосіб приготування:
- Насамперед нам потрібно приготувати маринад. Для цього змішуємо тертий імбир з лимонною цедрою, спеціями, тиском часником, а також з вином і соусом «Теріякі».
- Кілька ложок маринаду налийте в сковороду і обсмажте в ньому спаржу. Нагадуємо, що у спаржі потрібно відрізати кінчики, опустити її на п’ять хвилин в киплячу воду і тільки потім готувати на сковорідці.
- Тепер в цю ж сковороду виливаємо маринад, трохи його выпариваем і обсмажуємо в отриманому складі смужки яловичини.
- На блюдо викладаємо спаржу, обсмажене м’ясо і відварену локшину, перемішуємо продукти і пригощаємо гостей.
Стир-фрай з яєчною локшиною і омлетом
Стир-фрай – це не страва, а спосіб термічної обробки. В Азії стир-фрай є найпопулярнішим методом приготування їжі, який полягає у швидкій обсмажування продуктів.
Обов’язковим предметом для стир-фрай є вок, також важлива правильна нарізка інгредієнтів. Так, м’ясо нарізане тонкими пластинами, щільні овочі – соломкою, м’які – широкими смужками.
Інгредієнти:
- китайська яєчна локшина (230 м);
- два стебла зеленої цибулі;
- середня морква;
- два яйця;
- паростки сої (110 г);
- дві ч. л. соєвої приправи.
Спосіб приготування:
- Морква ріжемо витонченими брусками і смажимо в розпеченому маслі протягом п’яти хвилин, постійно помішуючи.
- Додаємо до неї паростки сої і цибулю, смажимо десять хвилин, не забуваємо постійно заважати інгредієнти.
- Викладаємо відварену локшину, приправляємо складу соусом і через дві хвилини знімаємо з плити.
- Окремо з двох яєць і соєвої приправи смажимо омлет. Його також потрібно постійно перемішувати, щоб сформувалася неоднорідна маса шматочками.
- На блюдо викладаємо локшину і зверху омлет.
З печерицями та квасолею
Ще один цікавий рецепт китайської кухні – це локшина з грибами та квасолею. Блюдо виходить ароматним і дуже ситним.
Інгредієнти:
- 320 г локшини;
- по 180 г печериць і квасолі (стручкової);
- дві цибулини і пара стручків перцю болгарського;
- 60 мл соєвої приправи.
Спосіб приготування:
- На підігрітому маслі пасеруємо півкільця цибулі, потім додаємо до нього скибочки грибів і тонкі смужки солодкого перцю. Пересмажуємо інгредієнти близько семи хвилин.
- Відправляємо до підготовлюваних продуктів квасоля і тушкуємо їх до її повної готовності.
- Викладаємо вже відварену локшину, вливаємо соус, присипаємо червоним перцем і прогріваємо блюдо п’ять хвилин.
- Залишилося тільки порізати зелену цибулю соломкою довжиною у три сантиметри, додати локшину, перемішати і вимкнути вогонь.
До речі, існує кілька видів китайської локшини: рисова, яєчна, скляна, соба (гречана), ламянь (пшеничне), а також шпинатна і навіть соєве. Від виду локшини залежить час її приготування, тому уважно читайте інформацію на упаковці.