Клафуті з вишнею – популярний десерт, батьківщиною якого є Франція. По суті, він являє собою запіканку або пиріг з рідкого яєчного тіста з фруктовою або ягідною начинкою. В умовах домашньої кухні це чудове французьке ласощі можна приготувати різними способами.
Класичний рецепт
Традиційно, для приготування клафуті французи використовують вишні саме з кісточками. На їхню думку, в таких ягодах зберігається більше соку. Крім того, готовий десерт після випічки набуває неповторний аромат мигдалю.
Але найчастіше, побоюючись за збереження зубів, господині віддають перевагу в домашніх умовах готувати клафуті з вишнею все-таки без кісточок.
Для класичного варіанту такого ласощі знадобиться:
Для тіста:
- 100 г високосортного борошна і стільки ж цукрового піску;
- 2 сирих яйця;
- півсклянки незбираного молока;
- 10 г ваніліну.
Для начинки:
- 400 г ягід вишні (без кісточок);
- 50 – 75 г цукру.
Для змащування форми:
- розтоплене масло.
Методика приготування десерту:
- Вишні добре промити в друшляку.
- Для приготування тіста спочатку яйця злегка збити з цукром (простим і ванільним). Потім додати молоко і порційно ввести муку. Перемішування продовжувати, поки маса не стане дійсно однорідною. За консистенцією вона повинна нагадувати собою млинцеве тісто.
- Духовку розігріти до 180 градусів.
- Форму обробити зсередини маслом і злегка присипати цукром.
- На дно акуратно викласти ягоди, залити їх тестом і відправити форму в духовку на 35 – 40 хвилин.
У результаті виходить ніжний, соковитий і дуже ароматний десерт, який може стати ідеальним завершенням практично будь-якого застілля. У разі, коли страва планується для фуршету, його можна попередньо акуратно розрізати на порції і кожну з них вставити шпажку.
Французький пиріг від Юлії Висоцької
Кожен кулінар одне і те ж блюдо готує по-різному. Наприклад, рецепт від Юлії Висоцької відрізняється від класичного варіанта тим, що вона використовує в роботі попередньо заморожені ягоди, з яких заздалегідь вже видалені кісточки. Це і зрозуміло. Адже в домашніх умовах господині найчастіше саме так заготовляють на зиму свіжі плоди.
За рецептом телеведучої для роботи знадобиться:
- 3 жмені підготовлених ягід;
- 180 г борошна;
- 50 г тростинного (коричневого) цукру;
- 3 яйця;
- 5 г розпушувача;
- 100 мл молока;
- дрібка морської солі.
Процес складається з декількох етапів:
- Першим ділом потрібно включити духовку і розігріти її до 185 – 190 градусів.
- Ягоди розморозити і злити накопичилася після цього рідину.
- Яйця з допомогою міксера збити з сіллю і цукром. Маса повинна збільшитися в обсязі практично у 2 – 3 рази.
- Продовжуючи збивання, ввести частину борошна (150 г) з розпушувачем. Борошно при цьому слід додавати поступово, по одній ложці.
- Влити все молоко, додати борошно, тісто готове. Воно вийде трохи рідкуватим.
- Ягоди висипати у форму. Зверху вилити тісто.
- Випікати пиріг в духовці приблизно 35 хвилин. Десерт буде готовий, як тільки на поверхні з’явиться характерна рум’яна кірочка.
Щоб ніжне блюдо не втратило форму, його краще не викладати на тарілку, а подавати в тій же посуді, в якій воно готувалося.
Готуємо в мультиварці
Сьогодні багато господинь вже обзавелися мультиварками і використовують їх для приготування самих різних блюд.
Щоб зробити знаменитий французький пиріг, власникам цих сучасних апаратів потрібно мати:
- 300 г свіжих вишень;
- ½ Склянки цукру;
- 150 г пшеничного борошна;
- щіпку солі;
- 150 мл молока;
- 3 курячих яйця;
- будь-яке рослинне масло.
Покрокова інструкція:
- Спочатку в окремій ємності необхідно з’єднати обидва сухі інгредієнти (борошно і цукор).
- Додати туди ж яйця і ретельно все перемішати.
- Ввести молоко. Тісто має стати однорідним, практично без грудок.
- Чашу мультиварки зсередини обробити маслом. Висипати на дно свіжі ягоди. Видалити з них кісточки чи ні, кожна господиня вирішить сама.
- Вишні злегка присипати цукром і залити приготованим тестом.
- Закрити кришку і встановити на панелі режим «Випічка».
- Засікти на таймері 80 хвилин і чекати.
Після сигналу залишиться тільки відкрити кришку, викласти готовий клафуті на блюдо і подати на стіл з гарячим чаєм.
Шоколадний клафуті з вишнею
Справжнім ласунам і любителям незвичайних смаків обов’язково сподобається шоколадний клафуті. Для приготування цієї оригінальної випічки можна використовувати один дуже простий рецепт.
Для роботи потрібно:
- 300 г свіжих вишень;
- 45 г порошку какао (бажано з ароматом ванілі);
- 180 г борошна;
- 50 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 250 мл молока;
- трохи цукрової пудри.
Як правильно готувати цей шоколадний десерт:
- Форму рясно промазати зсередини маслом. Викласти в неї всі ягоди.
- Присипати їх цукром і залишити в такому положенні, поки буде готуватися тісто.
- У тарілці збити яйця. В іншій мисці змішати борошно з цукровим піском і какао.
- З’єднати обидві суміші. Додати до цієї маси молоко.
- Після ретельного перемішування повинно вийти в міру рідке тісто. Залити цією сумішшю ягоди.
- Форму поставити в духову шафу на одну годину і випікати при 200 градусах.
Після охолодження готовий пиріг потрібно перекласти на тарілку і посипати його цукровою пудрою.
Покроковий рецепт від Енді Шефа
Дещо інакше виглядає клафуті з вишнею від знаменитого Енді Шефа.
У цьому випадку знадобиться:
- 80 г борошна;
- 3 сирих яйця;
- 120 г цукру;
- 50 г какао;
- 1 склянку вишень;
- 300 мл молока;
- 1 лимон (цедра).
Спосіб приготування популярного десерту:
- Використовуючи дрібну тертку, зняти з лимона цедру.
- Зібрати в одному посуді всі сухі компоненти: борошно, какао і цукор.
- Додати яйця і все це перемішати. Залити продукти молоком.
- Використовуючи блендер (або віночок), приготувати досить рідке тісто.
- Форму зсередини добре промазати маслом і засипати в неї ягоди.
- Залити їх тестом. Постаратися, щоб вишня виявилася ближче до центру.
- Випікати страву в духовці 40 – 45 хвилин при 180 градусах.
Подавати такий клафуті слід в холодному вигляді, прикрасивши його свіжими ягодами і, присипавши цукровою подрой.
По консистенції він більше нагадує собою мус, ніж класичний пиріг. Але в цьому, власне, і його красу.
Із замороженою полуницею
При бажанні пиріг клафуті можна готувати не тільки зі свіжої, але також і з замороженої вишнею. При цьому ягоди можна попередньо не розморожувати, а лише потримати їх у холодильнику, поки буде замішуватися тісто. Правда, в цьому випадку час випічки збільшиться. Тому перш, ніж починати роботу, вишню краще все-таки заздалегідь підготувати.
Для унікального французького десерту можна використовувати наступний набір вихідних компонентів:
- 100 мл жирних вершків;
- 300 г вишень (заморожених);
- 4 курячих яйця;
- 70 мл молока;
- 25 г борошна;
- 2 – 3 р ванільної есенції;
- по 5 г вершкового масла і цукрової пудри.
Як зробити з цих продуктів справжній клафуті:
- Дістати заморожені ягоди і дати їм трохи відтанути. Утворилася воду необхідно злити.
- У глибокому посуді ретельно збити яйця з цукром. Потім додати борошно і перемішувати, поки маса не стане густою і однорідною. Цукор при цьому повинен повністю розчинитися.
- Залити вершки одночасно з молоком та есенцією.
- Форму обмазати зсередини маслом і рівномірно розподілити по дну ягоди.
- Залити їх тестом і відправити в духовку на 25 хвилин.
Готовий пиріг буде виглядати більш ефектно, якщо його посипати пудрою. При бажанні таку страву можна готувати порційно для цього знадобиться наскільки маленьких формочок.
Клафуті з вишнею та ваніллю
Клафуті з вишнею вийде більш ароматним, якщо додати в його рецептуру трохи ванілі.
Для приготування цього неймовірно смачного пирога добре взяти:
- 0,5 кг вишень;
- 100 г борошна і стільки ж цукру;
- 350 мл молока;
- 3 яйця;
- 20 г рому;
- 1 стручок ванілі;
- трохи солі, цукрової пудри і масла.
Технологія приготування страви в цьому випадку трохи зміниться:
- Спочатку ягоди потрібно перебрати, добре промити, а потім скласти в глибоку тарілку, присипати цукром (50 г) і залишити приблизно на 60 хвилин.
- Закип’ятити в каструлі молоко.
- Стручок ванілі розрізати гострим ножем вздовж, покласти його в молоко і відставити каструлю в бік.
- Яйця збити віночком з залишками цукру.
- Додати сіль і продовжити перемішування. Маса повинна стати кремоподібній.
- Порційно ввести просіяну муку і залити остигле молоко. Попередньо з нього слід видалити стручок ванілі.
- Додати ром і перемішати. Після цього готове тісто повинно трохи постояти (приблизно 1 година).
- В оброблену маслом форму викласти вишні, залити їх кремоподібним тестом і поставити форму в духовку на 30 хвилин. Випікати при 200 градусах.
Готовий, трохи остиглий пиріг залишиться тільки рясно посипати цукровою пудрою. Крім цього, його можна прикрасити свіжими ягодами і навіть морозивом. Виходить дуже смачно!