Клафуті з вишнею – 7 рецептів, як спекти французький пиріг

Клафуті з вишнею – популярний десерт, батьківщиною якого є Франція. По суті, він являє собою запіканку або пиріг з рідкого яєчного тіста з фруктовою або ягідною начинкою. В умовах домашньої кухні це чудове французьке ласощі можна приготувати різними способами.

Класичний рецепт

Традиційно, для приготування клафуті французи використовують вишні саме з кісточками. На їхню думку, в таких ягодах зберігається більше соку. Крім того, готовий десерт після випічки набуває неповторний аромат мигдалю.

Але найчастіше, побоюючись за збереження зубів, господині віддають перевагу в домашніх умовах готувати клафуті з вишнею все-таки без кісточок.

Для класичного варіанту такого ласощі знадобиться:

Для тіста:

  • 100 г високосортного борошна і стільки ж цукрового піску;
  • 2 сирих яйця;
  • півсклянки незбираного молока;
  • 10 г ваніліну.

Для начинки:

  • 400 г ягід вишні (без кісточок);
  • 50 – 75 г цукру.

Для змащування форми:

  • розтоплене масло.

Методика приготування десерту:

  • Вишні добре промити в друшляку.
  • Для приготування тіста спочатку яйця злегка збити з цукром (простим і ванільним). Потім додати молоко і порційно ввести муку. Перемішування продовжувати, поки маса не стане дійсно однорідною. За консистенцією вона повинна нагадувати собою млинцеве тісто.
  • Духовку розігріти до 180 градусів.
  • Форму обробити зсередини маслом і злегка присипати цукром.
  • На дно акуратно викласти ягоди, залити їх тестом і відправити форму в духовку на 35 – 40 хвилин.

У результаті виходить ніжний, соковитий і дуже ароматний десерт, який може стати ідеальним завершенням практично будь-якого застілля. У разі, коли страва планується для фуршету, його можна попередньо акуратно розрізати на порції і кожну з них вставити шпажку.

Французький пиріг від Юлії Висоцької

Кожен кулінар одне і те ж блюдо готує по-різному. Наприклад, рецепт від Юлії Висоцької відрізняється від класичного варіанта тим, що вона використовує в роботі попередньо заморожені ягоди, з яких заздалегідь вже видалені кісточки. Це і зрозуміло. Адже в домашніх умовах господині найчастіше саме так заготовляють на зиму свіжі плоди.

За рецептом телеведучої для роботи знадобиться:

  • 3 жмені підготовлених ягід;
  • 180 г борошна;
  • 50 г тростинного (коричневого) цукру;
  • 3 яйця;
  • 5 г розпушувача;
  • 100 мл молока;
  • дрібка морської солі.
Дивіться також:  Яблучний тарт – 8 рецептів французького відкритого пирога

Процес складається з декількох етапів:

  • Першим ділом потрібно включити духовку і розігріти її до 185 – 190 градусів.
  • Ягоди розморозити і злити накопичилася після цього рідину.
  • Яйця з допомогою міксера збити з сіллю і цукром. Маса повинна збільшитися в обсязі практично у 2 – 3 рази.
  • Продовжуючи збивання, ввести частину борошна (150 г) з розпушувачем. Борошно при цьому слід додавати поступово, по одній ложці.
  • Влити все молоко, додати борошно, тісто готове. Воно вийде трохи рідкуватим.
  • Ягоди висипати у форму. Зверху вилити тісто.
  • Випікати пиріг в духовці приблизно 35 хвилин. Десерт буде готовий, як тільки на поверхні з’явиться характерна рум’яна кірочка.

Щоб ніжне блюдо не втратило форму, його краще не викладати на тарілку, а подавати в тій же посуді, в якій воно готувалося.

Готуємо в мультиварці

Сьогодні багато господинь вже обзавелися мультиварками і використовують їх для приготування самих різних блюд.

Щоб зробити знаменитий французький пиріг, власникам цих сучасних апаратів потрібно мати:

  • 300 г свіжих вишень;
  • ½ Склянки цукру;
  • 150 г пшеничного борошна;
  • щіпку солі;
  • 150 мл молока;
  • 3 курячих яйця;
  • будь-яке рослинне масло.

Покрокова інструкція:

  • Спочатку в окремій ємності необхідно з’єднати обидва сухі інгредієнти (борошно і цукор).
  • Додати туди ж яйця і ретельно все перемішати.
  • Ввести молоко. Тісто має стати однорідним, практично без грудок.
  • Чашу мультиварки зсередини обробити маслом. Висипати на дно свіжі ягоди. Видалити з них кісточки чи ні, кожна господиня вирішить сама.
  • Вишні злегка присипати цукром і залити приготованим тестом.
  • Закрити кришку і встановити на панелі режим «Випічка».
  • Засікти на таймері 80 хвилин і чекати.

Після сигналу залишиться тільки відкрити кришку, викласти готовий клафуті на блюдо і подати на стіл з гарячим чаєм.

Шоколадний клафуті з вишнею

Справжнім ласунам і любителям незвичайних смаків обов’язково сподобається шоколадний клафуті. Для приготування цієї оригінальної випічки можна використовувати один дуже простий рецепт.

Для роботи потрібно:

  • 300 г свіжих вишень;
  • 45 г порошку какао (бажано з ароматом ванілі);
  • 180 г борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • 3 яйця;
  • 150 г цукру;
  • 250 мл молока;
  • трохи цукрової пудри.
Дивіться також:  Варення з гарбуза з апельсином – 8 рецептів приготування

Як правильно готувати цей шоколадний десерт:

  • Форму рясно промазати зсередини маслом. Викласти в неї всі ягоди.
  • Присипати їх цукром і залишити в такому положенні, поки буде готуватися тісто.
  • У тарілці збити яйця. В іншій мисці змішати борошно з цукровим піском і какао.
  • З’єднати обидві суміші. Додати до цієї маси молоко.
  • Після ретельного перемішування повинно вийти в міру рідке тісто. Залити цією сумішшю ягоди.
  • Форму поставити в духову шафу на одну годину і випікати при 200 градусах.

Після охолодження готовий пиріг потрібно перекласти на тарілку і посипати його цукровою пудрою.

Покроковий рецепт від Енді Шефа

Дещо інакше виглядає клафуті з вишнею від знаменитого Енді Шефа.

У цьому випадку знадобиться:

  • 80 г борошна;
  • 3 сирих яйця;
  • 120 г цукру;
  • 50 г какао;
  • 1 склянку вишень;
  • 300 мл молока;
  • 1 лимон (цедра).

Спосіб приготування популярного десерту:

  • Використовуючи дрібну тертку, зняти з лимона цедру.
  • Зібрати в одному посуді всі сухі компоненти: борошно, какао і цукор.
  • Додати яйця і все це перемішати. Залити продукти молоком.
  • Використовуючи блендер (або віночок), приготувати досить рідке тісто.
  • Форму зсередини добре промазати маслом і засипати в неї ягоди.
  • Залити їх тестом. Постаратися, щоб вишня виявилася ближче до центру.
  • Випікати страву в духовці 40 – 45 хвилин при 180 градусах.

Подавати такий клафуті слід в холодному вигляді, прикрасивши його свіжими ягодами і, присипавши цукровою подрой.

По консистенції він більше нагадує собою мус, ніж класичний пиріг. Але в цьому, власне, і його красу.

Із замороженою полуницею

При бажанні пиріг клафуті можна готувати не тільки зі свіжої, але також і з замороженої вишнею. При цьому ягоди можна попередньо не розморожувати, а лише потримати їх у холодильнику, поки буде замішуватися тісто. Правда, в цьому випадку час випічки збільшиться. Тому перш, ніж починати роботу, вишню краще все-таки заздалегідь підготувати.

Для унікального французького десерту можна використовувати наступний набір вихідних компонентів:

  • 100 мл жирних вершків;
  • 300 г вишень (заморожених);
  • 4 курячих яйця;
  • 70 мл молока;
  • 25 г борошна;
  • 2 – 3 р ванільної есенції;
  • по 5 г вершкового масла і цукрової пудри.
Дивіться також:  Сирний пиріг з крихтою – 6 смачних рецептів

Як зробити з цих продуктів справжній клафуті:

  • Дістати заморожені ягоди і дати їм трохи відтанути. Утворилася воду необхідно злити.
  • У глибокому посуді ретельно збити яйця з цукром. Потім додати борошно і перемішувати, поки маса не стане густою і однорідною. Цукор при цьому повинен повністю розчинитися.
  • Залити вершки одночасно з молоком та есенцією.
  • Форму обмазати зсередини маслом і рівномірно розподілити по дну ягоди.
  • Залити їх тестом і відправити в духовку на 25 хвилин.

Готовий пиріг буде виглядати більш ефектно, якщо його посипати пудрою. При бажанні таку страву можна готувати порційно для цього знадобиться наскільки маленьких формочок.

Клафуті з вишнею та ваніллю

Клафуті з вишнею вийде більш ароматним, якщо додати в його рецептуру трохи ванілі.

Для приготування цього неймовірно смачного пирога добре взяти:

  • 0,5 кг вишень;
  • 100 г борошна і стільки ж цукру;
  • 350 мл молока;
  • 3 яйця;
  • 20 г рому;
  • 1 стручок ванілі;
  • трохи солі, цукрової пудри і масла.

Технологія приготування страви в цьому випадку трохи зміниться:

  • Спочатку ягоди потрібно перебрати, добре промити, а потім скласти в глибоку тарілку, присипати цукром (50 г) і залишити приблизно на 60 хвилин.
  • Закип’ятити в каструлі молоко.
  • Стручок ванілі розрізати гострим ножем вздовж, покласти його в молоко і відставити каструлю в бік.
  • Яйця збити віночком з залишками цукру.
  • Додати сіль і продовжити перемішування. Маса повинна стати кремоподібній.
  • Порційно ввести просіяну муку і залити остигле молоко. Попередньо з нього слід видалити стручок ванілі.
  • Додати ром і перемішати. Після цього готове тісто повинно трохи постояти (приблизно 1 година).
  • В оброблену маслом форму викласти вишні, залити їх кремоподібним тестом і поставити форму в духовку на 30 хвилин. Випікати при 200 градусах.

Готовий, трохи остиглий пиріг залишиться тільки рясно посипати цукровою пудрою. Крім цього, його можна прикрасити свіжими ягодами і навіть морозивом. Виходить дуже смачно!

Прокрутка до верху