В Італії обожнюють листкову пасту з соусом і різним наповненням. У нашій країні класична лазанья припала до смаку не тільки дорослим, але й дітям, завдяки чудовому поєднанню соковитого фаршу, тане в роті сиру і спеціальних аркушів з тіста. Щоб блюдо вийшло неймовірно смачним і ароматним, важливо знати традиційний рецепт страви.
Класичне приготування з соусом Бешамель і фаршем
Всім полюбився класичний рецепт лазаньї передбачає використання наступних інгредієнтів:
- перекручене м’ясо (півкіло);
- одна середня цибулина;
- помідорна паста (80 м);
- томати (три невеликих);
- болгарський перець (червоний один);
- сир щільної консистенції (двісті грам);
- сіль, перець;
- листи лазаньї (дев’ять штук);
- цукор (невелика щіпка).
Покроковий рецепт начинки:
- На гарячій сковороді пасерувати дрібно покришений цибулю протягом п’яти хвилин до прозорості і легкого золотистого відтінку.
- До нього додають фарш і тушкують до напівготовності.
- Щоб не утворювалися грудочки, періодично помішують.
- Додають пасту з томатів і продовжують смажити дві хвилини.
- Далі кладуть дрібно нарізані помідори.
- Ужаривают до випаровування всієї рідини.
- Зменшують нагрів до мінімуму, додають сіль і цукор.
- Тушкують близько п’яти хвилин під кришкою. Дрібно нашинковывают перець. З допомогою великої терки подрібнюють сир.
Готуємо соус Бешамель.
Для цього беремо певні продукти:
- нежирне молоко (один літр);
- борошно (три столові ложки);
- слив. масло (70 г);
- мускатник (на кінчику ножа);
- приправи за смаком.
Як роблять страву:
- На середній температурі розтоплюють масло з вершків.
- Постійно помішуючи, невеликими порціями додають борошно і пасерувати.
- Склад перетвориться в грудки.
- Далі поступово вливають молоко і трохи збивають. Не повинно залишитися грудочок.
- Приправи і сіль додають за смаком.
- Не перестаючи, перемішують, домагаючись жирної консистенції сметани.
- Соус буде готовий після повного остигання.
Збирають блюдо поетапно:
- Щоб не виникло проблем з пригоранием страви і відмиванням листа, на нього кладуть блискучою стороною вниз фольгу, а потім пергамент.
- Наливають частина соусу Бешамель.
- Викладають тісто.
- Зверху поливають соусом, розподіляють фарш і шматочки перцю.
- Так повторюють з усіма верствами.
- Завершальний лист рясно змащують соусом, не залишаючи відкритих ділянок.
- Зверху розкладають тертий сир. Його також можна додавати між шарів.
- Відправляють страва запікатися на 30-40 хвилин. Температура приготування – 200 градусів.
Якщо лазанья з фаршем розповзається по формі – це нормально.
З куркою і грибочками
В наступному рецепті знову використовують Бешамель. Начинка вже складається з грибів та курки.
Необхідні компоненти:
- філе птиці (півкіло);
- макаронні вироби для лазаньї (дев’ять штук);
- печериці (чотириста грамів);
- солоні помідори (400 г);
- цибуля (дві головки);
- масло з рослинної сировини (50 мл);
- сир (чверть кілограма);
- спеції із сіллю.
Покрокове приготування:
- Цибулю кришать і пасерувати в олії.
- Курку кришать на шматочки і додаємо до цибулі. Обсмажують близько десяти хвилин.
- Гриби миють і ріжуть пластинками. Кладуть у сотейник і тушкують, поки рідина не википить. Кладуть сіль за смаком.
- З томатів знімають шкірку і подрібнюють у блендері.
- Сир натирають на тертці.
- Варять соус Бешамель за попереднім рецептом.
- Змащують маслом глибоку форму. Вона повинна бути квадратної або прямокутної.
- Наливають Бешамель і розкладають на ньому тісто.
- Потім кладуть м’ясо з грибами, поливають соусом і присипають сиром.
- Так роблять зі всіма шарами.
- Заливають зібрану лазанью помідорним соусом і густо посипають сиром.
- Форму тримають в розігрітій духовці тридцять п’ять хвилин.
Зверху повинна з’явитися скоринка.
Готуємо з соусом Болоньєзе
Справжній італійський рецепт передбачає приготування соусу Болоньєзе.
Роблять його з наступних продуктів:
- свино-яловичий фарш (кілограм);
- томатний соус (30 г);
- цибулина (дві штуки);
- часниковий зубчик (2-3 штуки);
- слив. масло (велика ложка);
- пісне масло (три столові ложки);
- перець чилі мелений;
- кінза, кріп;
- сіль.
Крім цих компонентів необхідно приготувати дев’ять макаронних листів і двісті грам твердого сиру, а також складові для соусу Бешамель за попереднім рецептом.
Поетапне приготування:
- На сковороді нашатковану цибулю пасерують.
- Кидають до нього пресований часник і тримають на вогні протягом хвилини.
- Викладають м’ясний фарш і обсмажують до готовності.
- Додають до нього помідорну пасту. Покращують смаком з допомогою солі і перцю.
- Викладають нашатковану зелень. Перемішують і забирають з вогню.
- Готують соус Бешамель.
Тепер збирають запіканку:
- Викладають на дно форми макаронні листи. Зверху – частина соусу Болоньєзе. Потім поливають білим соусом.
- Так формують кожен шар.
- Заключний шар посипають тертим сиром.
- Ставлять у піч на 40-60 хвилин.
- Посипають запіканку зеленню.
Блюдо розрізають на порції і подають до столу. Краще це робити, коли лазанья Болоньєзе трохи охолоне.
Як приготувати овочеву лазанью
Фанатам італійської кухні і здорової їжі обов’язково сподобається лазанья овочева.
Її роблять з наступних продуктів:
- кабачок (200 г);
- баклажан (200 г);
- томати (350 р);
- Пармезан (100 г);
- олія з оливок (40 мл)
- вершкове масло (50 г);
- цибулю-порей (пучок);
- перець солодкий (дві штуки);
- борошно з пшениці (40 г);
- сіль з меленим перцем;
- молоко (півлітра);
- листи з тіста (8 штук).
Покрокове приготування:
- Стебло цибулі нарізати товстими кружальцями.
- Баклажани очищають від шкірки і нарізають кубиками.
- Кабачок кришать квадратиками.
- Перець позбавляють від ніжки і насіння. Ріжуть кубиками.
- У глибокій сковороді з маслом обсмажують овочеву нарізку протягом десяти хвилин. Приправляють перцем і сіллю.
- У каструлі доводять вершкове масло до рідкого стану, всипають борошно і добре розмішують інгредієнти.
- Поступово вливають молоко і продовжують розмішувати соус.
- Готують його протягом 2-3 хвилин до загустіння.
- Змащують маслом жароміцну ємність з вершків.
- Викладають в неї тісто для лазаньї. Заливають вершковим соусом.
- Розподіляють частину обсмажених овочів, зверху укладають наступні листи і знову соус з овочами.
- Такі маніпуляції повторюють з усіма верствами.
- Зверху листи щедро поливають соусом і посипають натертим сиром.
Форму загортають у фольгу і відправляють в піч на тридцять хвилин. Температура 180 градусів. За десять хвилин до закінчення готування фольгу розкривають, щоб отримати рум’яну сирну скоринку.
Рецепт для ледачих, з лаваша
Поєднання італійського страви вірменської кухні дає дуже смачна страва, яка готується просто і швидко. Не потрібно возитися з тестом для лазаньї можна купити звичайний лаваш і використовувати його в якості шарів запіканки.
Інгредієнти для страви вибирають за своїм бажанням. Принцип приготування той же, що і у випадку з куркою і грибами. Листи лаваша вирізають по периметру форми і викладають поверх кожного Бешамель і начинку. В кінці поливають помідорним соусом і посипають сиром. Випікають страва з лаваша 40 хвилин.
Класичне виконання страви в мультиварці
Лазанья в мультиварці виходить такою ж смачною, як в газовій або електронною печі.
Для класичного варіанту необхідні всі ті ж інгредієнти:
- свино-яловичий фарш (чотириста грамів);
- цибуля (одна штука);
- помідорна паста (дві столові ложки);
- рафінована олія для смаження;
- спеції із сіллю;
- упаковка пасти;
- сир твердої консистенції (140 г);
- соус Бешамель.
Хід приготування:
- Цибулю шаткуємо кубиками, кладуть у форму приладу і включають функції «Смаження» або «Випічка», додавши ложку рафінованої олії.
- Через п’ять хвилин додають фарш, все перемішують.
- Кидають перець і сіль.
- Додають томатну пасту і тушкують десять хвилин.
- Готують соус Бешамель по загальноприйнятому стандарту.
- Потім збирають лазанью. На дно і стінки вимитої чаші розстеляють пергамент.
- Далі кладуть тісто, зверху ложкою розрівнюють соус Бешамель. Потім чергу фаршу.
- Після розподіляють шар тертого сиру і повторюють процедуру знову, поки не закінчиться паста.
- Кінцевий шар – соус і сир.
- Включають режим «Випічка» і ставлять таймер на п’ятдесят хвилин.
Готову страву дістають на блюдо і нарізують квадратними порціями.
Додаємо томати з сиром
Для цього рецепта знадобиться певний набір продуктів:
- фарш з м’яса (половина кілограма);
- цибулина (40 г);
- морква (50 г);
- селера (50 г);
- томати (140 г);
- соняшникова олія (три столові ложки);
- вода (триста мілілітрів);
- складові для Бешамель;
- Пармезан (сто грам);
- шари спеціального тесту (250 г).
Покроковий рецепт:
- Овочі чистять і нарізають дрібними кубиками.
- Злегка пасерувати фарш з овочами на сковороді.
- Помідори ріжуть кубиками. Відправляють до інших компонентів.
- Вливають воду і тушкують 20 хвилин на помірному вогні.
- Готують соус Бешамель за традиційним рецептом.
- Сир натирають.
- У формі розподіляють Бешамель, потім розташовують шарами тісто і овочі з м’ясом, заправляючи соусом і сиром.
- Кінцевий шар – Бешамель і подрібнений сир.
Лазанью з сиром і помідорами відправляють в духовку на тридцять хвилин.
Як зробити листи для лазаньї своїми руками
Деякі господині вважають за краще купувати готовий продукт у відділі макаронів, який не вимагає бланшування.
Інші роблять пасту для лазаньї своїми руками з наступних продуктів:
- курячі яєчка (3 штуки);
- трохи солі;
- борошно з пшениці (350 грам);
- соняшникова олія (40 мл).
Покрокові дії:
- Борошно просівають і висипають на стіл у вигляді гірки.
- Формують у центрі виїмку і вбивають яйце.
- Вливають масло, солять.
- Все акуратно перемішують.
- Повинно вийти еластичне тісто.
- Залишають його на півгодини, а потім ділять на шість частин.
- Кожну з них тонко розкочують в пласт за розміром ємності для запікання. Залишають підсихати.
Приготовлені листи застосовують в рецепті, попередньо відваривши одну хвилину.