Класична шарлотка з яблуками – 11 рецептів

Відомо безліч рецептів класичної шарлотки з яблуками. Її почали готувати в Англії давно, але з часом кожна господиня вносила свої корективи. Популярність пирога пояснюється просто: доступність і не висока ціна продуктів, чудовий смак. У статті описані часто використовувані варіанти цієї випічки.

Шарлотка класична з яблуками в духовці

Самий перший рецепт яблучного пирога зазнав великі зміни. Спробуємо повернутися до витоків і спробувати спекти десерт «для королеви».

Для випічки нам знадобиться:

  • булка хліба з обрізаними корочками;
  • 4 великих яблука;
  • стакан цукру;
  • ст. л. цитрусового лікеру;
  • 2 ст. л. масла вершкового;
  • кориця за смаком;
  • збиті вершки.

Так, як часу на підготовку знадобиться мало, то духова шафа можна включити заздалегідь.

Якщо ви подумали, що тут помилка, то ні. Ми замість тесту, як це робили раніше, будемо використовувати білий хліб. Зрізаємо з нього все скоринки, а м’якоть наріжемо пластиками однакової товщини. Розтопити половину масла і пензликом змащуємо кожен шматочок з одного боку і заповнюємо рівним спочатку стінки на висоту 5-6 см, а потім і дно жирної стороною до стінки.

Моєму яблука, які при бажанні можна почистити. Прибираємо серцевину і нарізаємо пластинками. Засипаємо цукром, додаємо лікер або лимонний сік і корицю. Все перемішуємо і викладаємо начинку у форму. Зверху кладемо порізану залишок вершкового масла. Знову змащувати шматочки хліба, але викладати вже жирної стороною вгору.

Ставимо в жаровню на 35 хвилин. Після того, як дістанете десерт, дайте трохи охолонути, тому, що можна зіпсувати форму. Перевертаємо випічку на блюдо. Є його краще теплим, а на тарілочках подавати разом зі збитими вершками. Так у старій Англії балували королів.

На бисквитном тесті

Цей варіант яблучного пирога в Росії більш популярний і знайомий кожному з дитинства. Якщо ви ще не пробували готувати таку випічку, то скористайтеся рецептом.

Інгредієнти:

  • 4 яблука (вітчизняні використовується частіше);
  • 5 охолоджених яйця;
  • у рівних пропорціях цукру та хлібопекарської борошна (200 г);
  • 1 ч. л. лимонного соку.

Змащуємо вершковим маслом сковороду, першим шаром викладаємо начинку, яка складається з помитих і нарізаних яблук, змішаних з корицею і цитрусовим соком.

Готуємо бісквітне тісто. Для цього беремо яйця, які заздалегідь охолодили. Розбиваємо в глибоку посуд. Починаємо збивати, додаючи порціями цукор. Поступово збільшуємо кількість обертів, поки не отримаємо пишну, світлу масу. Просіяне борошно потрібно підмішати легкими рухами.

Старатися не варто, щоб тісто «не впало», інакше випічка не вийде, тому що тут не використовується сода і розпушувач. Тісто використовувати відразу.

Заливаємо яблука і ставимо у вже розігріту духовку. Буде потрібно не менше півгодини, щоб тісто пропеклося. Намагайтеся перші 20 хвилин не відкривати кришку і не рухати форму. Готовність перевіряємо сірником або зубочисткою. Перевернувши на блюдо, посипати цукровою пудрою через ситечко.

Дивіться також:  Тульські пряники – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

В мультиварці

Практично за кожним рецептом можна спекти шарлотку в мультиварці, тільки в тісто завжди потрібно додавати розпушувач. Тільки закладка продуктів в чашу може трохи відрізнятися.

Розглянемо такий спосіб:

  • Кладемо в чашу шматочок вершкового масла і розтоплюємо його в режимі «Підігрів» або «Мультиварка».
  • Змащуємо їм краю і присипаємо цукром, помішуючи, щоб він розчинився.
  • Красиво викладаємо яблука.
  • Заливаємо тістом.
  • Отпекаем в режимі «Випічка».

Як і в інших випадках даємо пирога настоятися, а трохи почекавши, одягнути зверху тарілку і перевернути.

Повітряний рецепт десерту

Тепер спробуємо ще один варіант, який часто використовують господині, щоб порадувати своїх домочадців.

Приготуйте наступні продукти:

  • яблука середнього розміру — 5 шт.;
  • 150 г цукру;
  • стільки ж борошна;
  • крапельку ваніліну і кориці;
  • 1 ч. л. крохмалю;
  • 4 яйця;
  • сіль;
  • 1 ст. л. сметани;
  • апельсин.

У нашому випадку яблука будуть прикрашати пиріг, тому краще взяти червоні плоди, які більш помітні.

Починаємо також, як і в попередньому випадку, тільки беремо половину яблук. Чистити їх не потрібно, видаляємо серцевину, нарізаємо пластиками і викладаємо на дно форми, яке застеляємо пергаментним папером. Її ретельно промазуємо вершковим маслом і посипаємо невеликою кількістю цукрового піску.

Збиваємо білки з цукром і ваніліном до отримання білої пишної маси. Додаємо борошно, крохмаль картопляний, сметану і цедру одного апельсина. Отриману суміш виливаємо в форму. Щоб красиво прикрасити, беремо шматочки яблук і вставляємо їх у тісто шкіркою вгору, але не до кінця.

Пора в піч на 30 хвилин.

Пишна яблучна шарлотка з скоринкою

Якщо ви вирішили заховати фруктову начинку, щоб отримати пишну «Шарлотку» з скоринкою, то змініть шари під час підготовки у формі.

Для цього яблука, змішані з цукром і корицею, помістити на першу половину тіста у форму і залити рештою. Також часто просто ріжуть фрукти кубиками і змішують з бісквітної масою, а потім виливають у форму для випікання.

Щоб яблука не поміняли колір під час теплової обробки і не потемніли, збризніть їх лимонним соком.

Готуємо яблучний пиріг на кефірі

Користуючись цим рецептом можна спекти в духовці шарлотку цілком або зробити яблучні міні-пироги у вигляді кексиків, які ми зараз і приготуємо.

Продукти:

  • 80 мл свіжого кефіру;
  • чайна ложка харчової соди;
  • 180 г маргарину;
  • 200 г цукру;
  • ванілін або кориця;
  • 2 яйця;
  • склянка борошна;
  • 3 великих і солодких яблука.

Кефір повинен бути теплим, щоб сода, додана в нього, викликала реакцію. Якщо вирішили замінити пакетиком розпушувача, то дану процедуру пропустіть.

В окремому посуді починаємо взбиванню яєць з цукром. Потім виливаємо кисломолочний продукт з вже загашенной содою, розтоплений теплий маргарин, віддушину і борошно. Доводимо до однорідної консистенції.

Дивіться також:  Заливний пиріг — 21 рецепт приготування в домашніх умовах

Таке тісто можна замісити без використання міксера. На смак це не вплине, але легкості буде менше.

Нарізаємо яблука. Форма залежить від застосування:

  • Кубики підійдуть, якщо будете змішувати з тестом. Тоді додайте відразу в масу, а потім розкладіть по формах.
  • Пластинками покриємо вже розлиту кексову масу і присипаємо цукром.

Форма має бути заповнена на 2/3, щоб залишити місце для підйому. Отпекаем в духовій шафі близько 30 хвилин. Може знадобитися більше часу, якщо після перевірки сірником, вона виявиться вологою.

На основі сметани

Рецептуру такого яблучного пирога легко запам’ятати.

Буде потрібно по 1 склянці:

  • сметани;
  • борошна;
  • цукру.

Додатково:

  • яйце;
  • 1/2 ч. л. розпушувача;
  • ванілін;
  • 3 яблука;
  • кориця.

Змішуємо в чашці спочатку рідкі складові з цукром. Окремо просіяти борошно і додати ванілін і розпушувач. Усе з’єднати. Якщо є бажання, то можна додати в тісто горіхи або промитий ізюм.

Дно форми закриваємо пекарської папером, трохи змащуємо вершковим маслом і розкладаємо пластинки яблук, посипаємо корицею. Виливаємо отриману масу рівномірно і зверху ще раз покриваємо фруктами.

Отпекаем в духовці не менше півгодини.

Сирна шарлотка з яблуками

Не можна обійти використання цього кисломолочного продукту для випічки шарлотки, тому що смак виходить приголомшливий.

Підготуйте:

  • склянка манної крупи;
  • 250 г сиру;
  • 200 г цукру;
  • 1 ч. л. коньяку;
  • 1 яйце;
  • 100 г вершкового масла;
  • кориця;
  • пакет розпушувача;
  • ½ Склянки панірувальних сухарів;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • 4 яблука.

Збити в піну яйця з цукром спочатку на малій, а потім на великій швидкості, використовуючи міксер. Додати тепле розтоплене вершкове масло, коньяк і розм’якшений блендером сир. Сюди ж засипаємо корицю, розпушувач і манку. Все добре вимішуємо і даємо трохи постояти, щоб крупа трохи розбухла.

Змащуємо форму маслом і присипаємо панірувальними сухарями. Розкладаємо часточки від 2 фруктів, а зверху рівномірно розподіляємо тісто. Щоб незвично прикрасити, очищаємо від шкірки залишилися яблука, ріжемо спочатку навпіл, видалити серцевину, а потім гармошкою, не доходячи до кінця. Скропити лимонним соком і вставити в тісто.

Духовку краще відразу розігріти до двохсот градусів, потримати випічку близько 5 хвилин, а потім зменшити до ста вісімдесяти і залишити ще на 25 хвилин.

Якщо верх у вас підгорає, а середина ще не готова, то накрийте форму шматком фольги.

Сухий яблучний пиріг

Ця випічка нагадає торт, тому що в розрізі будуть видимі шари тіста і начинки.

Візьмемо:

  • по склянці цукру, манки і борошна;
  • сіль;
  • ½ Ч. л. розпушувача;
  • ¼ Ч. л. ваніліну;
  • 150 г маргарину або вершкового масла;
  • 5 яблук середнього розміру.

Скористайтеся покроковою інструкцією:

  • Масло покласти в морозилку.
  • У глибоку чашку висипати всі сухі компоненти і добре перемішати.
  • На тертці для корейської моркви або просто великої подрібнюємо яблука.
  • Розділимо тісто на 3 рівні частини.
  • Першим в підготовлену форму рівномірно розсипати одну частину сухого тесту.
  • Його покрити шаром яблук.
  • Повторити ці дії.
  • Останнім натерти поверх фруктової начинки маргарин або масло.
  • Щоб вийшла карамельна скоринка, посипте ще й цукром.
Дивіться також:  Творожно-яблучний пиріг – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Такий пиріг буде отпекаться довше звичайного і знадобитися від 40 до 60 хвилин. Відразу не витягуйте, щоб «торт» не розвалився. При бажанні можна використовувати будь-які фрукти.

З додаванням банана

Для того щоб отримати незвичайний смак досить додати нових інгредієнтів у знайомі рецепти. Яблучно-банановий з шоколадом шарлотка в духовці здивує всіх, навіть гурманів.

Необхідно:

  • 1 ст. л. масла рослинного;
  • 200 мл молока;
  • сіль;
  • 150 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 1,5 склянки борошна;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 150 г маргарину;
  • крапельку ванільної есенції;
  • плитка шоколаду;
  • зелене яблучко;
  • банан;
  • 1 ч. л. кави (швидкорозчинного).

Інструкція, яка підкаже дії:

  • Форму для випічки змастити маслом.
  • На дно викласти фрукти: порізане часточками яблуко без кісточок і кружечками почищений банан. Посипати зверху 5 чайними ложками цукру і корицею. Ставимо в духовку (220°) на 10 хвилин.
  • Налити молоко в чашку і поставити на повільний вогонь, розламати туди шоколад і гріти, поки він не розтопиться.
  • Поки гаряча маса охолоджується, змішуємо борошно, ванілін, сіль і розпушувач.
  • Розтопити масло, остудити і збити з яйцем.
  • Не вимикаючи міксер, влити шоколадне молоко.
  • Ввести суху суміш і замісити тісто, яке має нагадувати сметану.
  • Вилити його у форму з фруктами і пекти при 180°С 30-40 хвилин.

Щоб легше було дістати здобу з гарячою форми, поставте її на холодне і вологе рушник.

Перевернувши на тарілку, зовсім трохи присипте цукровою пудрою.

Класична «Цветаевская шарлотка»

Спробуйте і такий варіант на основі пісочного тіста вам сподобається більше.

Необхідні інгредієнти:

  • 1-2 склянки борошна;
  • 250 р сметани;
  • 1,5 ч. л. розпушувача;
  • 150 г маргарину;
  • 4 стиглих яблука;
  • стакан цукру;
  • ванілін;
  • яйце.

Починаємо з підготовки тіста, замішуємо з розтопленого маргарину, 100 г сметани, розпушувача і муки, яку краще підсипати порціями, щоб маса не вийшла занадто тугий. Розподілити його рівним шаром по стінках і дну форми для запікання.

Слідом слід почистити помиті яблука, видалити серцевину і нарізати тоненькими пластинками. Розкласти поверх тіста.

У великій піалі змішати залишок сметани з цукром і ваніліном, а потім додати трохи збите віночком яйце. Всипати 2 столові ложки борошна і ретельно перемішати. Залити фрукти у формі і струсити, щоб рівномірно розподілилася.

Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Подають до столу в гарячому, і в холодному вигляді.

Прокрутка до верху