Грецький салат — це ідеальний спосіб смачно і оригінально приготувати сирі овочі. Основний секрет цієї страви в тому, що його готують безпосередньо перед подаванням: тоді інгредієнти зберігають свою свіжість і апетитний зовнішній вигляд. Класичний рецепт грецького салату можна змінювати, додаючи нові компоненти і використовуючи всілякі соуси.
Грецький салат — класичний рецепт з фетаксой
Найпопулярніший рецепт включає стандартний набір компонентів і заправку з олії і лимона, яка ідеально поєднується з овочами.
Потрібно:
- 2 середніх огірка;
- 1 солодкий перець;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 100 г фетаксы;
- 2 великих помідора;
- 0,5 лимона;
- 20 маслин без кісточок;
- 60 мл оливкової олії;
- 3 г орегано;
- сіль і чорний перець за смаком.
Етапи приготування.
- Овочі ретельно миють і висушують.
- Огірки і томати нарізують великими брусочками, перець — соломкою, цибулю — тонкими півкільцями.
- Овочі рівномірно розподіляють у салатнику.
- З половини лимона видавлюють сік. Змішують його з маслом і орегано.
- Салат солять, перчать і поливають заправкою. Розмішують.
- Фетаксу нарізають кубиками і красиво викладають поверх овочів.
- Маслини розрізати навпіл уздовж і прикрасити ними салат.
Господині на замітку: щоб закуска виглядала ефектніше, можна взяти по половині болгарських перців різних кольорів.
Салат як в Греції
Особливість цього грецького салату в тому, що овочі нарізаються дуже крупно і не перемішуються. Всі інгредієнти для цієї страви обов’язково повинні бути охолодженими.
Необхідні продукти:
- 2 середніх помідора;
- пів-цибулини (фіолетового);
- 1 болгарський перчик;
- 1 огірок;
- 100 г фети;
- 12 маслин з кісточками;
- 2 г орегано;
- 60 мл оливкової олії;
- 2 мл столового оцту;
- 4 листи салату.
Технологія приготування.
- Очищений від шкірки огірок нарізають кружечками побільше, перець — великими брусочками, цибулю — полуколечками.
- Помідори розрізати на 6 частин.
- Дно глибокої чашки вистилають салатними листям.
- На них укладають огірки, зверху помідори і перець.
- В окремій мисці цибулю з’єднують і орегано, збризкують оцтом, перемішують і залишають на чверть години.
- Цибульну суміш викладають на помідори.
- Фету цілим шматком поміщають на салат, навколо розкладають маслини.
- Страву поливають оливковою олією, не перемішуючи.
Грецький салат з куркою і сухариками
Додавання сухариків і м’яса в грецький салат з фетаксой дозволить надати традиційної страви нові нотки і зробити його більш поживним.
Список продуктів:
- 400 г вареної курки;
- 2 невеликих огірка;
- 2 томата;
- половина болгарського перцю;
- 0,5 цибулини;
- 150 г листового салату;
- 100 г фетаксы;
- 100 г білих сухариків;
- 70 г маслин;
- сіль, олія для заправки, суміш прованських трав за смаком.
Рецепт приготування.
- Чисті і сухі листя салату рвуть руками і викладають на плоску тарілку.
- Очищений цибулю нарізають півкільцями, інші овочі великими шматочками.
- Овочі поміщають на листовий салат, солять.
- Фетаксу ріжуть кубиками, курку — невеликими шматочками.
- Між овочами викладають м’ясо і маслини, зверху — фетаксу і сухарики.
- Салат приправляють травами і поливають маслом.
Рецепт з бринзою і оливками
Завдяки додаванню бринзи цей салат виходить ситніше й пікантніше.
До складу входять продукти:
- 1 огірок;
- 1 помідор;
- 150 г солоної бринзи;
- 100 г оливок без кісточок;
- 15 г кропу;
- 40 мл оливкової олії.
Покроковий рецепт.
- Бринзу ріжуть кубиками і кладуть у миску.
- Додають цілісні оливки.
- Помідор і огірок так само нарізають квадратиками і кладуть зверху оливок.
- Додають нашатковану кріп.
- Всі інгредієнти поливають маслом і перемішують.
Класичний рецепт з кедровими горішками
Горішки значно підвищують поживну цінність салату і надають йому оригінальний смак.
Інгредієнти:
- 2 помідори;
- 1 жовтий або зелений перчик;
- 2 огірка;
- 40 мл оливкової олії;
- 20 г гірчиці;
- 100 г кедрових горіхів без шкарлупи;
- 2 г солі.
Кроки приготування.
- Огірки нарізають товстими полуколечками, перець — довгими брусочками, томати — часточками побільше.
- Овочі перемішують.
- Зверху насипають горішки.
- Грецький салат з горішками заправляють сумішшю з оливкової олії, солі і гірчиці.
Корисний рада: кедрові горішки можна попередньо підсмажити на сухій сковороді. Тоді вони набудуть більш пікантний смак завдяки виділеним у процесі смаження масел.
Оригінальний варіант в лаваші
Приготований таким способом салат зручно брати з собою, щоб їм перекусити у будь-який час.
Список інгредієнтів:
- 1 тонкий лаваш;
- 100 г фети;
- 3 невеликих помідора;
- 2 огірка;
- 1 солодкий перець;
- 1 червона цибулина;
- 100 г маслин;
- 20 мл лимонного соку;
- 50 мл масла для заправки;
- по 3 г солі і орегано.
Технологія приготування.
- Перчик і помідори ріжуть кубиками. Якщо у огірків щільна шкірка, їх очищають і нарізають такими ж шматочками.
- Цибулину нарізати тонкими кільцями і розбирають.
- Всі овочі акуратно перемішують в салатнику.
- Додають маслини.
- У завершенні кладуть кубики фети.
- В окремій тарілці перемішують масло, сік лимона, сіль і приправу.
- На лист лаваша викладають салат і збризкують його заправкою.
- Лаваш згортають конвертом або трубочкою. Можна нарізати порційними шматочками.
Соус для грецького салату — способи приготування
Найпоширенішою заправкою для цієї страви є суміш оливкової олії зі свіжоприготованим лимонним соком. Важливо використовувати тільки якісне масло, на етикетці якого позначено Extra virgin.
Додати новий смак страви допоможуть оригінальні соуси.
Заправка з бальзамічним оцтом
- Збивають вінчиком 50 мл бальзамічного оцту з 10 г коричневого цукру і подрібненим зубчиком часнику.
- Постійно помішуючи, додають 120 мл оливкової олії.
- Заправку доповнюють сіллю і чорним перцем за смаком.
Низькокалорійний соус
- З’єднують 100 г натурального йогурту (краще домашнього приготування), продавлений через прес часниковий зубчик і 50 мл лимонного соку.
- Додають 10 мл червоного винного оцту.
- За бажанням соус солять і перчать.
Гірчично-медова заправка
- Змішують 100 мл рослинної олії, 10 г гірчиці.
- Додають 20 г трохи підігрітого меду і розмішують, поки він повністю не розійдеться.
- У соус вичавлюють пів-лимона.
- Всі компоненти ретельно збивають вінчиком до однорідної маси.
Пряний соус
- Подрібнений часниковий зубчик змішують з 40 г легкого майонезу.
- Додають по 2 г солі, мускатного горіха, кардамону, чорного меленого перцю і 20 г меду.
- Безперервно перемішуючи, вводять 50 мл оливкової олії.
- Додають 10 мл винного оцту і 5 мл соку лимона.
Заправка з соєвим соусом
- 20 мл рідкого меду перемішують з 40 мл соєвого соусу до повної однорідності.
- Вводять 20 мл свіжовичавленого лимонного соку, постійно розмішуючи віночком.
- Продовжуючи розмішувати, додають 80 мл оливкової олії.
Простий у приготуванні грецький салат виходить дуже апетитним і корисним. Склад основних інгредієнтів цієї страви майже незмінним, проте його смаку завжди можна додати нові нотки, додавши оригінальний соус.