Класичне хачапурі по-мегрельськи – 10 рецептів мегрельського хачапурі в домашніх умовах

Класичне хачапурі по-мегрельськи – це традиційна грузинська страва, яка завоювала популярність у всьому світі. Ця пишна і ароматна страва складається з тонкого шару хрусткого тіста, всередині якого ховається сир, соковитий і розплавлений. Хачапурі по-мегрельськи подається гарячим і обов’язково поливається топленим маслом, що надає йому неповторного смаку і аромату, а також оригінальності текстур. Ця страва ідеально підійде навіть для святкового столу, тому що всі гості гідно оцінять вашу кулінарну майстерність. Спробуйте приготувати хачапурі по-мегрельськи вдома та порадуйте своїх близьких дивовижним смаком грузинської кухні.

Справжнє хачапурі по-мегрельськи в домашніх умовах

Справжнє хачапурі по-мегрельськи в домашніх умовах – це ароматні та соковиті коржики, начинені сумішшю сиру, у деяких варіаціях додають яйця та зелень. Готується класика Грузії досить просто, головне – дотримуйтесь рекомендацій і дотримуйтесь пропорцій.

Інгредієнти:

на – 2 порції

  • Борошно – 200 гр.
  • Молоко коров’яче – 120 мл.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Цукор-пісок – 1/2 ч.л.
  • Олія – ​​½ ст.л.
  • Сухі дріжджі – 1/2 ч.л.
  • Сіль – ⅓ ч.л.
  • Для начинки:
  • Сир Сулугуні – 250 гр.
  • Сметана – 1.5 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Додатково:
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

Як приготувати справжнє хачапурі по-мегрельськи в домашніх умовах? Половину порції борошна від зазначеної кількості просіюємо в глибоку ємність і змішуємо з сіллю, цукром та дріжджами.

У ковші доводимо до кипіння молоко і розчиняємо в ньому вершкове масло, остуджуємо до температури 33-35 градусів.

Тепле молоко переливаємо до дріжджового складу.

Компоненти перемішуємо і вводимо рослинне масло і борошно, що просіює, замішуємо тісто і збираємо в кулю. Залишаємо під плівкою в теплому місці.

Готуємо начинку: за допомогою терки з буряка подрібнюємо сир, невелику жменю відкладаємо для посипання.

Додаємо в сирну стружку сметану.

Начинку злегка підсолюємо та перемішуємо.

Тісто ділимо навпіл і розкочуємо в круглі коржики, в центр кожної заготовки викладаємо сирну кульку.

Піднімаючи краї догори, защипуємо і перевертаємо швом вниз, розгортаємо качалкою до товщини один сантиметр. Змащуємо збитим яйцем і посипаємо рештками сулугуні.

Перекладаємо напівфабрикат на лист і випікаємо 15-20 хвилин при 200 градусах. Класичне хачапурі по-мегрельськи в домашніх умовах готове! Смачного!

Грузинське хачапурі по-мегрельськи з сиром у духовці

Грузинське хачапурі по-мегрельськи з сиром у духовці – це традиційна Кавказька страва, готова до повного занурення в культуру та смак колоритних країн. У духовці хачапурі набуває хрумкої скоринки і яскравішого смаку, який точно припаде до смаку всім членам сім’ї – гарантовано!

Час приготування – 3 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Сулугуні – 1 кг.
  • Дріжджі свіжі – 30 грн.
  • Молоко коров’яче – 350 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 1 год.
  • Яйце – 4 шт.
  • Олія вершкове – 120 гр.
  • Борошно – 680 грн.
  • Сир адигейський – 500 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Дріжджі розчиняємо в невеликій кількості теплого молока, всипаємо цукор і добре перемішуємо.

Крок 2. Вливаємо залишки теплого молока, перемішуємо та прибираємо опару у тепле місце на 15 хвилин.

Крок 3. Після закінчення часу, додаємо розтоплене тепле вершкове масло, сіль та яєчні жовтки.

Крок 4. Збовтавши інгредієнти віночком, порціями вводимо борошно, що просіює, і замішуємо тісто.

Крок 5. Збираємо тісто в грудку і, накривши рушником, переносимо в тепле приміщення на годину-півтори.

Крок 6. Два сорти сиру натираємо на тертці та змішуємо, 300 грам відкладаємо убік.

Крок 7. До сирної маси, що залишилася, переливаємо білки (3 штуки) – заважаємо.

Крок 8. Розділяємо тісто, що піднялося, і начинку на три кульки, розкочуємо коржики і в середину кладемо сир, скріплюємо краї, як показано на фото.

Крок 9. Напівфабрикат перевертаємо та обережно розкочуємо в коржик за допомогою качалки.

Крок 10. Переносимо заготовки на лист, промазуємо білком і посипаємо сиром.

Дивіться також:  Дріжджові оладки на кефірі – 8 рецептів приготування пишних оладок на кефірі з сухими дріжджами

Крок 11. Залишаємо для вистоювання на 15 хвилин, а потім випікаємо 20-25 хвилин при 200 градусах. Смачного!

Хачапурі по-мегрельськи на кефірі

Хачапурі по-мегрельськи на кефірі – це ніжна та ароматна страва, яка готується швидко і легко. Кефір додає тісту пишність, а сир – пікантність та ситність. І оскільки кисломолочні продукти мають досить високу жирність, покуштувавши такий коржик, ви ще дуже довго відчуватимете ситість.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Кефір – 200 мл.
  • Сметана – 140 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Олія вершкове – 80 гр.
  • Борошно – 430 гр.
  • Сулугуні – 600 грн.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір та сметану відправляємо у глибоку ємність.

Крок 2. Усипаємо цукровий пісок, соду і сіль – розмішуємо і даємо постояти 5 хвилин.

Крок 3. Далі вливаємо розтоплене вершкове масло і жменями вводимо просіяне пшеничне борошно.

Крок 4. Перемішуємо і отримуємо тісто, що трохи прилипає до долонь – це нормально.

Крок 5. Сир натираємо на тертці і формуємо напівфабрикати: тісто ділимо навпіл і розкочуємо в коржики, в центр кожної поміщаємо по 200 г сулугуні.

Крок 6. Вільні краї збираємо до «вузлика».

Крок 7. Перевертаємо та розкочуємо коржик, переносимо на пергамент і змащуємо розбитим яйцем, доповнюємо 100 грамами сиру.

Крок 8. Робимо кілька дрібних отворів для виходу пари та забираємо в духовку, прогріту до 200 градусів, на 20 хвилин. Готуйте та отримуйте задоволення!

Домашнє хачапурі по-мегрельськи з сиром сулугуні

Домашня хачапурі по-мегрельськи з сиром сулугуні – це смачна і ситна страва, яку можна приготувати навіть у будній день і насолодитися неймовірним поєднанням тонкого тіста і великої кількості вишуканої начинки. Соковитий сулугуні, що плавиться всередині хрустких коржів, дарує неповторний смак і аромат.

Час приготування – 2 год. 15 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 5-6.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Молоко коров’яче – 270 мл.
  • Дріжджі сухі – 1 год.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сулугуні – 500 грн.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 1 год.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Олія вершкове – 80 гр.

Процес приготування:

Крок 1. 50 г вершкового масла розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Крок 2. Масло переливаємо в миску до борошна, теплого молока, дріжджів, солі та цукру.

Крок 3. Вимішуємо склад протягом 5-7 хвилин і прикриваємо серветкою, забираємо в тепле приміщення на 60 хвилин.

Крок 4. Для начинки натираємо на тертці сир і поділяємо на три рівні частини (30 грам залишаємо для посипання), аналогічно робимо з тестом. Борошняні кульки повертаємо в тепло ще на 15 хвилин.

Крок 5. Для змащування розбиваємо яйце зі сметаною.

Крок 6. Тісто розгортаємо в коло, в середину висипаємо частину сиру і додаємо трохи вершкового масла.

Крок 7. Защипуємо краї тіста так, щоб начинка залишалася всередині, перевертаємо та розкочуємо.

Крок 8. Перекладаємо коржик на лист пекарського паперу, змащуємо яєчною сумішшю і присипаємо жменею сирної стружки.

Крок 9. Забираємо заготовку в духовку на 13-15 хвилин, включивши режим конвекції. До столу подаємо, не чекаючи остигання. Смачного!

Хачапурі по-мегрельськи на мацоні

Хачапурі по-мегрельськи на мацоні – це вишукане блюдо з ніжним і м’яким тестом, яке тане в роті, а смачна начинка з сиру, що розтікається, подарує вам справжню гастрономічну насолоду. Приготування такого хачапурі – справжнє задоволення, тому рекомендуємо залучити всіх членів сім’ї.

Час приготування – 2 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Вода – 100 мл.
  • Борошно – 600 гр.
  • Сіль – 0,5 ст.
  • Цукор-пісок – 0,5 ст.
  • Дріжджі сухі – 0,5 ст.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.
  • Мацоні – 250 мл.
Дивіться також:  Пишні оладки - 10 смачних рецептів приготування на сковороді

Для начинки:

  • Сулугуні – 300 грн.
  • Сир імеретинський – 750 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Молоко коров’яче – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з тіста: півкілограма борошна просіюємо та з’єднуємо з дріжджами, сіллю, цукром.

Крок 2. Тепле мацоні змішуємо з теплою водою і переливаємо в борошняну суміш – розмішуємо.

Крок 3. Замішуємо тісто, поступово вливаючи оливкову олію. Грудку залишаємо під рушником на півтори години, потім обминаємо і даємо «відпочити» ще 30 хвилин.

Крок 4. Не гаючи часу, готуємо начинку: імеретинський сир натираємо на великій тертці та поєднуємо з яєчними білками. Жовтки прибираємо убік.

Крок 5. В окрему ємність натираємо на великій тертці сулугуні.

Крок 6. Тісто розділяємо на три частини, паралельно починаємо прогрівати духовку до позначки 250 градусів.

Крок 7. Грудочки розкочуємо і висипаємо імеретинський сир, защипуємо за типом вузла і, перевернувши, розкочуємо в коржик. Укладаємо на деко, робимо кілька проколів для виходу пари та промазуємо сумішшю молока та жовтків, посипаємо сулугуні.

Крок 8. Випікаємо протягом 10-15 хвилин та дегустуємо. Смачного!

Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тесті

Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тесті – це класична грузинська страва, яка припаде до смаку всім любителям сиру та ситних страв. Дріжджове тісто робить хачапурі неймовірно повітряним та м’яким, а сир – неймовірно ароматним, ситним та вишуканим.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Борошно – 350 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 250 мл.
  • Дріжджі сухі – 1 год.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Олія – ​​1 ч.л.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Сулугуні – 300 грн.
  • Вершкове масло – для змащування.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування тіста в чашу міксера відправляємо наступні компоненти: борошно, що просіює, тепле молоко, сухі дріжджі, сіль, цукор і рослинне масло – замішуємо.

Крок 2. Продовжуємо заміс близько 5-7 хвилин, отриманий грудку вкриваємо вологим рушником і поміщаємо на полицю холодильника, залишаємо на півгодини.

Крок 3. Далі тісто ділимо навпіл і формуємо кульки. Духовку нагріваємо до позначки 180 градусів і ставимо в духовку лист, щоб він прогрівся.

Крок 4. Колобки розкочуємо в коржики, в середину кладемо щедру жменю тертого сиру (трохи залишаємо для посипання) і з’єднуємо краї, як показано на фото.

Крок 5. Заготівлю перевертаємо і розкочуємо до товщини в один сантиметр, переносимо на лист і змащуємо жовтком, посипаємо залишками сиру.

Крок 6. Гарячий хачапурі промазуємо вершковим маслом та подаємо до столу. Смачного!

Мегрельське хачапурі з листкового тіста

Мегрельське хачапурі з листкового тіста – це витончена страва, яка припаде до смаку кожному, хто спробує хоча б шматочок! Хрумка скоринка в поєднанні з ніжним сиром – це справжня насолода для вашого смаку. Цей рецепт відмінно підійде для тих, хто не любить працювати з тестом: замішувати та розкачувати.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Тісто листкове – 500 гр.
  • Сулугуні – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу виймаємо заморожене тісто із морозильної камери.

Крок 2. Озброюємось теркою з великими отворами та натираємо сир.

Крок 3. Тісто розрізаємо на 4 сегменти, кожен розкочуємо в тонкий шар.

Крок 4. У центр кожної заготовки викладаємо частину сирної стружки.

Крок 5. Змочуємо руки у воді та скріплюємо краї між собою так, як показано на фото.

Крок 6. На лист листя пекарського паперу і викладаємо заготовки, змащуємо збитим яйцем і випікаємо 20-25 хвилин при 200 градусах.

Крок 7. Теплу страву подаємо до столу і насолоджуємось. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!

Хачапурі по-мегрельськи з сиром

Хачапурі по-мегрельськи з сиром – це оригінальний варіант традиційної грузинського страви, який радує своїм ніжним смаком і ароматом, а також чудово підходить для тих людей, хто сидить на дієті або дотримується правильного харчування. Сир робить начинку більш ніжною та кремоподібною, що робить цей хачапурі справжнім делікатесом.

Дивіться також:  Штрудель з яблуками класичний - 10 рецептів приготування штруделю

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Сир – 400 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Борошно рисове – 150 гр.
  • Розпушувач тесту – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Підготовляємо продукти згідно зі списком, наведеним вище.

Крок 2. У глибокій ємності розминаємо сир і змішуємо з яйцями та сіллю.

Крок 3. Сир подрібнюємо теркою і половину втручаємо в тісто.

Крок 4. У сирну масу вводимо борошно, що просіює, з розпушувачем і, перемішавши, збираємо в грудку. Викладаємо на пергамент і розминаємо руками в коржик.

Крок 5. Напівфабрикат посипаємо сиром і готуємо при 180 градусах 20-25 хвилин.

Крок 6. Гаряча та апетитна страва подаємо відразу ж після теплової обробки. Смачного!

Хачапурі по-мегрельськи на сковороді

Хачапурі по-мегрельськи на сковороді – це швидкий і простий спосіб приготувати апетитні та соковиті коржі з сиром. Ніжне тісто поєднується з плавленим сиром, який тане прямо на сковорідці, даруючи тепло та затишок традиційної грузинської кухні. Обов’язково спробуйте, і ви не пошкодуєте!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6-7.

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 грн.
  • Кефір – 200 мл.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 год.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Сир твердих сортів – 400 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Все необхідне викладаємо на робочу поверхню.

Крок 2. Одне яйце і цукор збовтуємо віночком.

Крок 3. Всипаємо соду в кефір, добре перемішуємо і залишаємо на одну хвилину.

Крок 4. Об’єднуємо кефір з олією та розбитим яйцем.

Крок 5. У кілька етапів вводимо борошно, що просіює, і замішуємо тісто.

Крок 6. Повертаємо грудку в плівку і залишаємо при кімнатній температурі на півгодини.

Крок 7. Для начинки змішуємо тертий на тертці сир та куряче яйце.

Крок 8. Масу ділимо на 8 частин.

Крок 9. Аналогічно розрізаємо тісто, кожен шматочок розкочуємо в коржик, розподіляємо начинку.

Крок 10. Скріплюємо краї, перевертаємо та розкочуємо.

Крок 11. Обсмажуємо по 4-5 хвилин з кожного боку і дегустуємо. Смачного!

Хачапурі по-мегрельськи на бездрожжевому тесті

Хачапурі по-мегрельськи на бездрожжевому тесті – це легка страва, що ідеально підходить для тих, хто любить ситно і смачно поїсти! Бездрожжеве тісто робить хачапурі особливо ніжними, а ароматний сир додає пікантності та неповторності смаку.

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Кефір – 130 мл.
  • Сметана – 130 мл.
  • Олія вершкове – 90 гр.
  • Борошно – 300 грн.
  • Цукор-пісок – 0,5 ст.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Сулугуні – 400-500 грн.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: кефір з’єднуємо із содою, цукром, сіллю, сметаною. Через 5 хвилин вливаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо.

Крок 2. Висипаємо просіяне пшеничне борошно і перешиваємо складові.

Крок 3. Вимішуємо тісто і залишаємо при кімнатній температурі, прикривши серветкою на час приготування начинки.

Крок 4. Сулугуні натираємо за допомогою терки з великими отворами.

Крок 5. Розкочуємо тісто до товщини 5 міліметрів, викладаємо в центр 80 відсотків від сирної маси.

Крок 6. Скріплюємо краї у вузлик, перевертаємо швом донизу і розкочуємо до одного сантиметра. Переносимо на пергамент, змащуємо яйцем та доповнюємо залишками сиру. Випікаємо при 190-200 градусах 20 хвилин.

Крок 7. До столу подаємо в теплому вигляді та насолоджуємось. Смачного!