Класичне сациві з курки по-грузинськи – 6 рецептів у домашніх умовах

Сациві з куркою по-грузинськи – ця страва може стати коронною у будь-якої господині, якщо навчитися її правильно готувати. Соус до курки з додаванням горіхів також має таку назву. Корисно знати усталений вік сациві, а також його цікаві варіації.

Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи

Класичне саціві готують з індички, проте для наших широт і гаманця більш звичний та економічний варіант із заміною на курку. Горіховий соус повинен вийти жирним, густим та насиченим. Приправи для страв найкраще купувати на ринку.

Інгредієнти:

на – 12 порції

  • Курка – 1.7 кг
  • Часник – 8 зубчиків
  • Цибуля ріпчаста – 5 шт.
  • Волоський горіх – 600 гр.
  • Перець чилі – ½ шт.
  • Перець чорний горошок – 5 горошин
  • Шафран – 2 ч.л.
  • Гвоздика – 5 бутонів
  • Коріандр – 2 ч.л.
  • Борошно кукурудзяне – 1 ст.л.
  • Кориця – на кінчику ножа
  • Оцет білий винний – 1 ст.л.
  • Кінза – 6 гілочок
  • Сіль за смаком

На порцію Калорії: 250 ккал Білки: 13.4 г Жири: 21.1 г Вуглеводи: 2.7 г

Процес приготування:

Як приготувати сациві з курки за класичним рецептом? Курячі тушки покласти в каструлю і залити холодною водою так, щоб вона трохи покрила курку. Поставити каструлю на сильний вогонь, довести до кипіння. Обов’язково прибирати піну. Бульйон злегка посолити на свій смак.

Знизити вогонь і варити курку близько 40 хв., Іноді прибираючи жир з поверхні бульйону і переливаючи його окремо в невеликий сотейник.

Приготовлену курку витягнути з каструлі та перекласти на блюдо, залишити постояти близько півгодини. Бульйон пропустити через марлю, складену кілька шарів, в іншу каструлю.

Частини курячої м’якоті зняти з кісток, видалити шкіру. Нарізувати|нарізати| невеликими шматками і відкласти в миску. Затягнути миску харчовою плівкою і залишити, не забираючи в холодильник.

Очищений лук нарізати дрібними шматочками. Сотейник, у який зливався жир із бульйону, поставити на середній вогонь та нагріти вміст. Додати цибулю, зменшити вогонь до мінімального та протушкувати цибулю до м’якого стану, не даючи йому смажитися до рум’яності. Готувати 10 хв. та прибрати з вогню.

Нарізати чилі навпіл, прибрати насіння та перегородки зсередини. Чилі та очищений часник дрібно нарізати, а потім розім’яти маточкою у ступці, додавши деяку кількість солі.

У чаші блендера з’єднати волоські горіхи, бутони гвоздики та горошини перцю, подрібнити. Перекласти в невелику миску і додати|добавляти| муку|борошно|, коріандр, імеретинський шафран і корицю.

В отриману масу потроху підливати теплий бульйон, постійно заважаючи ложкою. Заготівля має стати консистенції жирної сметани. Додати прянощі зі ступки (часник та перець), добре розмішати.

Залишки бульйону влити в каструлю і довести до кипіння на сильному вогні, потім відразу знизити вогонь до помірного. Потроху додавати в бульйон горіхову заготовку, постійно, заважаючи і не допускаючи сильного кипіння бульйону.

Додати в соус протушковану цибулю та шматки нарізаної курятини, гасити 25 хв. Свіжу кінзу нарізати і додати|добавляти| до курки в соусі, влити оцет, посолити, поперчити і розмішати.

Накрити кришкою та дати закипіти. Прибрати з плити та повністю остудити. Прибрати у холодильник.

Класичне сациві з курки по-грузинськи готове! Подавати страву у холодному вигляді.

Смачного!

Простий рецепт сациві з курки з волоськими горіхами

Сациві – це холодна закуска, головні смакові ноти в якій належать прянощам та волоським горіхам. Горіхи потрібно купити найкращі, бажано купити досить молоді горіхи та самостійно їх почистити.

Час приготування: 4 години.

Порцій: 9.

Інгредієнти:

  • Курка – 1,5-2 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 700 г;
  • Олія вершкове – 25 г;
  • Горіхи грецькі почищені – 550 г;
  • Гілочки кінзи – 4 шт.;
  • Перець чорний мелений – 1 ст. л.;
  • Коріандр мелений – 1 ст. л.;
  • Шафран імеретинський мелений – 1 ст. л.;
  • Гвоздика – 5 бутонів;
  • Кориця мелена – 1 щіпка;
  • Оцет білий винний – 1 ст. л.;
  • Часник – 8 часточок;
  • Лист лавровий – 2 шт.;
  • Сіль – на свій смак.

Процес приготування:

Дивіться також:  Картопля в духовці – 10 смачних рецептів приготування

1. Курячу тушку промити, покласти в широку каструлю і залити холодною водою, щоб вся курка була під нею захована.

2. Встановити каструлю на сильний вогонь та довести до кипіння. Забрати з поверхні пінку. Вогонь знизити до мінімального і варити курку близько півтори години.

3. Готову тушку курки вийняти з бульйону і дати їй охолонути. Бульйон процідити та прибрати в холодне місце. Залишити там до моменту виникнення на поверхні затверділого жиру (це займе близько півтори години).

4. Розтопити вершкове масло і промазати їм тушку, що охолола, за допомогою силіконової кисті. Покласти курку на лист і запікати в духовці при температурі 180 градусів 35 хв.

5. Запечену курку добре охолодити, зняти м’якоть, нарізати однаковими шматками. Покласти в глибоку миску, затягнути харчовою плівкою та прибрати убік.

6. Очищену цибулю дуже дрібно нашаткувати. З поверхні охолодженого бульйону зняти весь жир, помістити в сковороду, розігріти. Покласти дрібно нарізану цибулю і обсмажувати на повільному вогні до прозорості приблизно 7-8 хв, помішуючи.

7. Зелень кінзи промити, просушити та порвати руками. Покласти кінзу в чашу блендера та подрібнити. Отриману кашку покласти в марлю, складену кілька шарів, і віджати сік.

8. Очищені волоські горіхи висипати в чашу блендера і подрібнити. Додати перець, коріандр, шафран та сік кінзи. У ступці розтерти гвоздику, додати|добавляти| сіль|соль| і корицю. Все змішати з|із| горіхами.

9. Також до горіхів додати черпак холодного бульйону, розмішати. Розтерти у ступці часник із сіллю за допомогою маточки. Додати масу до горіхів та перемішати.

10. Залишки бульйону влити в каструлю, довести до кипіння. Помалу, постійно заважаючи, додати горіхову масу. Варити соус близько 3 хв.

11. Додати туди ж тушковану цибулю, шматки курки і довести до кипіння. Додати винний оцет та лавровий лист, варити 5 хв. при постійному помішуванні. Додати сіль за смаком та вимкнути плиту. Залишити каструлю зі стравою на плиті дійти ще на 15 хв.

12. Подавати готову закуску у холодному вигляді у великій глибокій страві.

Смачного!

Як приготувати сациві по-грузинськи у мультиварці?

Часи змінюються, і тепер навіть страва, яка століттями з’являлася в результаті кропіткої ручної праці на кухні, стала реальною приготувати в мультиварці, не втративши при цьому класичного смаку. М’ясо виходить по-справжньому тане в роті.

Час приготування: 2 години 10 хв.

Порцій: 7.

Інгредієнти:

  • Ціла курка – 1,7 кг;
  • Горіхи грецькі очищені – 400 г;
  • Цибуля ріпчаста – 4-5 цибулин;
  • Часник – 5 часточок;
  • Сіль – 1,5 ч. л.;
  • Перець мелений чорний – 2 щіпки;
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.;
  • Оцет винний – 1 ч. л.;
  • Лист лавровий – 1-2 шт.;
  • Морква – 1 прим.;
  • Перець запашний – 5 горошин.

Процес приготування:

1. Курячу тушку вимити, викласти в чашу мультиварки та налити воду, щоб покривала курку. Покласти туди горошини перцю, лавровий лист, сіль (1 ч. л.), нарізану навпіл очищену моркву, встановити програму гасіння і закрити кришкою, нехай курка готується протягом 1,5 годин.

2. Коли куряче м’ясо буде готове, його потрібно дістати з мультиварки та прибрати охолоджуватися. Бульйон процідити та перелити в окрему тару. Очищену цибулю нарізати півкільцями. Налити в миту чашу мультиварки олію без запаху, встановити програму «Жарка» і обсмажувати цибулю, постійно перемішуючи, до золотистого кольору (близько 7 хв.).

3. Курятину зняти з кісток, нарізати шматочками, попередньо знявши шкірку. Додати м’ясо в чашу до цибулі і продовжувати обсмажування, помішуючи.

4. Волоські горіхи помістити в чашу блендера, молоть на високій швидкості, поки вони не перетворяться на борошно.

5. У горіхову масу покласти очищений часник, натертий на дрібній тертці та приправи, все ретельно перемішати.

6. Додати потроху в соус бульйон, оцет. У результаті потрібно отримати суміш, що за консистенцією нагадує жирну сметану. Залити соусом, що вийшов, курку з цибулею, встановити програму «Варка на пару». Коли страва закипить, обов’язково перемішати і вимкнути. Закрити мультиварку кришкою та залишити сациві доходити протягом 10 хв.

Дивіться також:  Філе минтая в клярі — 8 рецептів приготування

7. Готову страву витримати в холодильнику щонайменше півтори години і подавати до столу в холодному вигляді, прикрасивши зернами граната, свіжою зеленню або кунжутом.

Смачного!

Покроковий рецепт сациві з куркою та гранатом

Популярним поєднанням для сациві є куряче м’ясо у гранатово-горіховому соусі. Такий соус, присмачений прянощами, надає курці незвичайний кисло-солодкий смак з горіховими нотками. З приправами можна експериментувати на свій смак.

Час приготування: 1 година 15 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Куряча тушка – 1-1,5 кг;
  • Гранатовий сік – 1 склянка;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Горіхи грецькі очищені – 0,5 склянки;
  • Часник – 3 часточки;
  • Зелень кінзи, петрушки – 7 г;
  • Насіння коріандру – 0,5 ч. л.;
  • Шафран – 0,5 ч. л.;
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.;
  • Перець червоний гострий – 1 щіпка;
  • Сіль – на свій смак;
  • Зерна граната для прикраси.

Процес приготування:

1. Підготувати усі продукти. Якщо горіхи куплені цілими, очистити від шкаралупи та перегородок. Очистити і вимити часник із цибулею, зелень промити та обсушити.

2. Курку промити в холодній воді та обсушити на паперових рушниках. Нарізати шматочками курячу тушку, знову промити і дати стекти воді.

3. У товстостінній каструлі нагріти олію, встановити максимальний вогонь і обсмажити курку. Додати дрібно нарізану цибулю (половину цибулини відкласти убік) і зменшити вогонь. Курка має пустити сік, якщо цього не сталося, потрібно додати трохи води. Посолити, закрити кришкою і гасити курятину близько півгодини або до готовності.

4. Волоські горіхи порубати до дрібної крихти в блендері або кухонному комбайні, змішати їх з дрібно нарізаним або натертим на дрібній тертці часником. Половину цибулини дрібно покришити, обсмажити на сковороді до золотистості. Додати цибулю до горіхів. Покласти в майбутній соус сіль, насіння коріандру, порошок червоного перцю, хмелі-сунелі та шафран, влити гранатовий сік. Все ретельно розмішати до однорідності, можна збити у блендері.

5. За 10 хв. до закінчення приготування курки полити м’ясо в каструлі приготованим соусом, перемішати. Гасити 10 хв. на слабкому вогні під закритою кришкою, періодично перемішуючи. Якщо соус вийшов рідким, час приготування можна трохи збільшити, щоб зайва волога встигла випаруватися із соусу. Посипати страву нашаткованою зеленню, перемішати.

6. Подавати закуску у холодному вигляді, посипавши її цілими зернами граната.

Смачного!

Дуже смачне сациві з курки по-грузинськи зі сметаною

Серед варіантів приготування сациві можна зустріти приготування горіхового соусу з додаванням сметани. Це не є класичним каноном, проте сметана пом’якшує смак горіхів і прибирає їхню потенційну гіркоту.

Час приготування: 1 година 45 хв.

порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Стегна курячі – 10 шт.;
  • Приправа для перших страв – 1 год.
  • Сіль, перці горошком – на свій смак;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Лист лавровий – 2 шт.;
  • Горіхи грецькі – 400 г;
  • Сметана жирна – 2 ст. л.;
  • Часник – 5 часточок;
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.;
  • Коріандр сушений – 1 ч. л.;
  • Паприка – 1 ч. л.;
  • Шафран – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Промити стегенця, залити холодною водою і поставити варитися.

2. Після закипання додати цибулину, приправу супу, трохи солі. Варити на слабкому вогні, знімаючи піну.

3. Жирний бульйон перелити окремо, саму курку остудити.

4. Приготувати соус. Очищені горіхи прожарити в сухій сковороді, зайве лушпиння з них видути.

5. Подрібнити волоські горіхи в блендері або прокрутити через м’ясорубку.

6. Додати до горіхів приправи та подрібнений часник, перемішати.

7. У горіхову заготовку потроху підливати бульйон, перемішуючи, доки вийде консистенція густої кашки.

8. Додати сметану, перемішати.

9. Підлити ще трохи бульйону, щоб маса ще трохи розріджується.

10. Зняти м’ясо з кісток, розібрати руками на невеликі шматочки.

11. Тепле куряче м’ясо залити горіховим соусом і дати настоятися приблизно 6-7 годин. Подавати холодну закуску.

Дивіться також:  Тісто для мантів – класичний рецепт по-узбецьки

Смачного!

Простий і смачний рецепт приготування сациві з курки з майонезом

Курка з майонезом – звичне поєднання для людей пострадянського простору, а сациві з курки з додаванням майонезу в соус виходить не тільки ніжною та пряною, а й дуже ситною, соковитою стравою. У соус додаються горіхи, гранатовий сік, ароматні трави на кшталт естрагону та чебрецю. Справжній східний колорит із російським акцентом.

Час приготування: 1 година 45 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Ніжки курячі – 850 г;
  • Горіхи грецькі – 450 г;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • Гвоздика – 10 бутонів;
  • Часник – 5 часточок;
  • Лист лавровий – 4 шт.;
  • Сіль морська – 1 ч. л.;
  • Майонез – 50 г;
  • Чебрець – 1 ч. л.;
  • Перець, мелений червоний – 0,5 ч. л.;
  • Естрагон – 1 ч. л.;
  • Олія вершкове – 10 г;
  • Кориця мелена – 0,3 ч. л.;
  • Гранатовий сік – 1 ст. л.;
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.;
  • Коріандр (зерна) – 1 год.

Процес приготування:

1. Курку промити, залити холодною водою і довести до кипіння, шкірку можна заздалегідь прибрати.

2. Цибулю очистити, взяти 1 цибулину і встромити в неї 5 бутонів гвоздики.

3. Злити з курки воду після закипання разом із піною і знову залити ніжки холодною водою обсягом 1,5 л.

4. Довести воду до кипіння, зменшити вогонь. Покласти в киплячу воду до курки цибулю із гвоздикою.

5. Відправити в каструлю лаврове листя.

6. Всипати сушений естрагон.

7. Додати в бульйон чебрець. Перемішати та варити близько півгодини, акуратно знімаючи піну.

8. Після варіння дістати курку з каструлі, обсмажити до золотистості в сковороді з обох боків.

9. Решту цибулі дрібно нарізати кубиками. Нагріти в глибокій сковороді вершкове масло, пасерувати в ньому цибулю, поки вона не стане прозорою.

10. У чаші блендера з’єднати горіхи, перець, часник, сіль та зерна коріандру, подрібнити до однорідної кашки.

11. Перекласти заготовку для соусу в миску, додати близько 0,5 л бульйону, трохи більше.

12. Додати майонез та добре перемішати масу до об’єднання інгредієнтів.

13. Перелити рідку суміш до цибулі в сковороду, розмішати та гасити близько 20 хв.

14. У ступці змішати залишки гвоздики, хмелі-сунелі, корицю.

15. Розтерти всі приправи маточкою і додати гранатовий сік.

16. Пряну суміш перемішати і додати в горіховий соус, що нудиться в сковороді, гасити 5 хв.

17. Обсмажені ніжки курки компактно скласти у глибоку форму.

18. Залити курку соусом зі сковороди.

19. Остудити блюдо за кімнатної температури і прибрати в холодильник.

20. Подавати холодну закуску до столу у формі або розкласти в порційні тарілки.

Смачного!

З чим їдять сациві?

Як правило, сациві не є буденною стравою, частіше її готують на свята, дотримуючись усіх нюансів приготування і витримуючи потрібні пропорції продуктів.

Оскільки сациві, приготовлене з куркою, є закускою і подається у холодному вигляді, іноді виникають питання, з чим його подавати до столу. Традиційно кожен гість накладає сациві собі окремо у глибоку тарілку. До гострої закуски подають свіжоспечений домашній хліб, тонкий лаваш або коржики з кукурудзяного борошна. Їх мачають у горіховий соус, а саму курку їдять руками. Крім того, у будній день, дотримуючись національного колориту, до сациві можна приготувати гомі – кукурудзяну кашу на кшталт мамалиги. Також гарним супроводом до курки у горіховому соусі будуть хачапурі, приготовлені вдома своїми руками.

Якщо немає часу чи бажання дотримуватися традиційних тонкощів, сациві можна подавати зі свіжим житнім хлібом, батоном, хлібцями або злегка обсмаженими тостами. До закуски також відмінно підійде куплений в магазині пишний лаваш або сирний коржик.

Не варто псувати смак страви, закушуючи її вареною або смаженою картоплею, круп’яними гарнірами або відвареними макаронами, адже це перетворює його із пряної східної закуски на звичайну тушковану курку і вбиває весь смак.